Skocz do zawartości
IGNORED

ZAMKNIECIE FORUM HFM (www.hifi.pl) !!!

kolekcjoner

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

"Żuk święty i inne żuki" Fabre'a. Mam to na półce. Miła lektura, jakkolwiek autor w zapale lekkiej antropomorfizacji nazywa tworzywo wdzięcznej kulki chlebem.

"Co w was dzisiaj wstąpiło? Najpierw Jozwa proponuje Drang nacht Osten, a teraz Arbuz jego egzekucję. Jakiś szał mordu, czy co?"

Ja wiem, co we mnie wstąpiło, ja przeczytałem wczoraj, rżąc jak koń, dwa tomy "Stawki większej niż życie" i pomyślałem sobie, że najwyższy czas byłoby skończyć z ciotką Zuzanną. Arbuz widocznie w tym samym czasi oglądał "17 mgnień wiosny" albo coś podobnego. "Sztyrlic idąc ulicą bombardowanego Berlina spostrzegł okrągły przedmiot spadajacy z samolotu. "Arbuz" - pomyślał Sztyrlic. "Pułkownik Isajew" - wybuchł Arbuz".

• Redaktorzy

"jak można kulkę antropomorfizować chlebem? ... dziwaczny agrokulturalny abstrakcjonizm"

W pośpiechu zapoznawania się z nowymi płodami mego dowcipu (to akurat zaciągnięcie z dr Kurkiewicza) zgubiłeś w toku lektury słowa "tworzywo" i "nazwał". W rzeczywistości Fabre nic nie antropomorfizował chlebem, lecz antropomorfizował żuki (konkretnie poświętniki czczone). Co nie odbiera jego pracy ogromnej wartości pionierskiej i poznawczej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.