Skocz do zawartości
IGNORED

Czy PS3 to dobry player blu-ray?

kubanczyk

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, esoteric DV-60 to hi-endowa czołówka jeśli chodzi o format DVD.

Tylko, że są filmy, które są zremasterowane specjalnie dla wydań blu-ray nie mające odpowiedników na DVD, przykładem jest film o którym wspomniałem (Trading Places) w wersji blu-ray jakość prawie nie odbiega od najnowszych produkcji blu-ray (a jest to stary film z 1983r.), wersja DVD jest znacznie gorsza i nawet esoteric nie pomoże.

Jeśli przykładowo chcę kupić wartościowy film, który chcę mieć w kolekcji to obecnie po prostu nie ma alternatywy do blu-ray, nawet jeśli mam wydać więcej to chcę mieć "Blade runnera" w wersji blu-ray ponieważ jest zrealizowana genialnie pod względem obrazu i dźwięku. Za 3-4 lata będzie można kupić topowy odtwarzacz Blu-ray Sony z upscalingiem do 2160p i z tych tytułów blu-ray wyciągnąć jeszcze więcej na jeszcze lepszych TV i projektorach :)

PS3 często pojawia się w aplikacjach z górnej półki cenowej. Fakt ,że często jest tam DVD odpowiedniej klasy jednak sama obecność jest interesująca.

Gdybym miał wystarczającą ilość funduszy i tak bym ją kupił. Stała by obok tego DV-60.

Internet nieźle działa, gry też są dobre. Można obejrzeć film z Pendrive, DVD i BD też. Rasowy multiformatowiec.

Problem z upscalingiem ma się tak:

[1] urządzenia ( DVD playery,TV, Ampy) upscalujące w realtime.

Tu bezkonkurencyjna jest PS3 z powodu prostego: możliwości procesora CELL pozostających poza zasięgiem jakiejkolwiek konkurencji.

[2] upscalowanie DVD jako proces remasteru. Może trwać nawet kilka tygodni. W efekcie dostajemy materiał o znacznie lepszej jakości niż DVD, ale to zależy od staranności procesu i stosowanego softwaru. Ma taką opcję NeroVision9 i kilka innych aplikacji.

[3] Skanowanie poklatkowe do 1920x1080. W tym przypadku nawet filmy z przed 80 lat będą true-HD jeżeli klisza była dobrze naświetlona i przetrwała archiwizację.

americano, Blue Ray jest teraz "trendy", pytanie tylko czy rzeczywiście przyjmie się tak jak kiedyś DVD? Słyszę często, że przekroczył już masę krytyczną, że już, już.., ale jak idę to najbliższego sklepu z płytami to widzę stosy tytułów DVD i tylko garstkę wydań BR w chorych cenach. To nie jest stymulujące. Ponadto wydania BR też mogą być skopane, sam format nie gwarantuje tak naprawdę niczego. Polcam ciekawą serię artykułów w miesięczniku Audio Video z ubiegłego roku ( numer 9 i 10) pt.:" Od filmu do płyty". Dla mnie interesująca była np. informacja ,że są płyty BR z bitratem 16Mb/s jak i z przeszło dwukrotnie większym. To oczywiście odbija się zdecydowanie na jakości obrazu, nie wspominając już o kanałach TV HD gdzie bitrate jest często na poziomie 7,5Mb/s czyli niewiele lepszym niż średni DVD !

Jestem oczywiście jak najbardziej za BR, bo w sumie obraz JEST lepszy. Pytanie tylko czy masowy odbiorca oglądający filmy na 40 calowym LCD z odległości 3m dostrzerze te wszystkie niuanse, czy też wystraczy mu zwykłe dobrze skalowane DVD.

Ja porównywałem na ekranie 100 calowym i powiem szczerze ,że jakiegoś dużego "parcia" na nowy format nie mam - przynajmniej przy obecnych relacjach cenowych.

janunio, 23 Kwi 2009, 14:53

>Problem z upscalingiem ma się tak:

>[1] urządzenia ( DVD playery,TV, Ampy) upscalujące w realtime.

>Tu bezkonkurencyjna jest PS3 z powodu prostego: możliwości procesora CELL pozostających poza

>zasięgiem jakiejkolwiek konkurencji.

Czyli jak mawiał pewien generał : "jeżeli fakty mówią co innego to tym gorzej dla faktów":)

Szczególnie podoba mi się zwrot:" poza zasięgiem jakiejkolwiek konkurencji".

Procesor AV p.t. Cell jest poza zasięgiem konkurencji. To jest fakt. Liczyłem, że zapodasz nazwę jakiegoś procka, choćby porównywalnego. A tu nic od Ciebie nie ma.

Bitstream:

Wysoka wartość bitstremu nie koniecznie oznacza zauważalny wzrost jakości obrazu.

Po przekroczeniu pewnej wartości dalsze zwiąkszanie nie ma najmniejszego sensu.

Służy wyłącznie dla potrzeb f-my SONY żeby udowodnić konieczność stosowania nośników BD o ogromnej pojemności.

Podobnie jak bitmapa vs. jpg.

Dam dwa przykłady:

W wersji na BD film Kung fu Panda zajmuje ok. 32 GB.

W wersji mkv tylko 3,7 GB. Różnicy na 50" Full HD ekranie nie zauważysz.

Przykład nr. 2.:

Jeden z najlepszych przekazów HD widzieliśmy w wykonaniu TVP HD. Relacja czterodniowa, na żywo z USA - turniej masters dla oldboyów golfa. A wszystko to przy śmiesznym strumieniu 7-8 Mbps (MPEG 4).

mkv nie jest żadnym formatem zapisu i dlatego ten sam film umieszczony w "kontenerze" mkv może mieć zarówno 30 Gb jak i 3 Gb. Jest to jedynie sposób pakowania plików multimedialnych vob, avi, srt, i innych do jednego wspólnego pliku. Wielkość docelowa pliku mkv zależy jedynie od tego co tam umieścimy, czy skompresowanego divixa, czy pliki vob z odpowiednich katalogów płyty dvd, czy też zgranego bd.

Pozdrawiam Maciek

• 2 tygodnie później...

janunio, 25 Kwi 2009, 06:14

>Procesor AV p.t. Cell jest poza zasięgiem konkurencji.To jest fakt. Liczyłem, że zapodasz nazwę

>jakiegoś procka, choćby porównywalnego. A tu nic od Ciebie nie ma.

Nie porównujemy "procków" i ich mocy obliczeniowej tylko finalny efekt czyli jakość obrazu , a ta była zdecydowanie lepsza z DV-60.

Jeżeli chodzi o bitstream : to są ogólnikowe sformułowania, a ja pisałem konkretnie o tym ,że nalepka "BD" na pudełku niekoniecznie musi oznaczać wysoką jakość obrazu i była to polemika z americano co do jakość wydań BD.

Proponuję abyś przeczytał wspomninany wcześniej artykuł. Link jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tytuł : Od filmu do płyty czII..

Zmniejeszenie 32 GB filmu BD do wielkości 3,7 GB oznacza ok. 10 krotnie większą kompresję oryginału, który i tak w stosunku do materiału wyjściowego skompresowany jest jak 1: 26 (średnio)

Osobiście wątpię czy jest w tej chwili dostępny tak wydajny kodek, gwarantujący porównywalną choćby jakośc obrazu.

Co do transmisji TV HD, którą widziałeś: nie oglądałem, nie bedę się wypowiadał.

Natomiast w artykule j.w. jest zdjęcie pokazujące co się może stać jeżeli bitrate spadnie do 7,5Mb/s. Różnica jest dość wyrażna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.