Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukuję prawdziwego speca od LCD!

Jędruś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeglądam internet w poszukiwaniu testów, wskazówek, rankingów etc. obecnie na rynku dostępnych LCD o przekątnej 37 - 40 cali. Niestety - oficjalnych testów mało/brak, a opinie użytkowników/"speców" skrajne różne.

Mam wiec nadzieję, że może tu trafię na kogoś, kto kompetentnie pomoże w doborze telewizora, bo przecież w sklepie różnie z tym bywa.

Wymagania - żywy, ostry i kolorowy obraz z ładnym kontrastem i głęboką czernią, duża żywotność, bezawaryjność, FULL HD, jak najmniejsze rozmycie obrazu, jak największa płynność ruchu

Przeznaczenie - na razie kablówka (wiadomo - będzie TV będzie i coś lepszego), PS3, filmy.

Budżet - około 5000 zł.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie poparte konkretami,

pozdrawiam

Jędrek

Jędruś,

Proponuję abyś trochę poczytał to forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są trochę bardziej w temacie niż my tutaj na audiostero bo sytuacja na rynku wyświetlaczy LCD bardzo mocno się zmienia.

Ukryta Zawartość

wystrzegaj sie samsungow, one ladnie wygladaja, ale do obrazu mozna miec zastrzezenia w tej cenie;)

Polecam

Ukryta Zawartość

na allegro mozna dostac taniej, zaplacisz nie wiecej niz 5000zł. OBRAZ po mlodziezowemu "zryje Ci beret"!

A kablowka poki nie bedziesz miec tv hd, bedzie wygladac ok(a nie straszyc jak u konkurencji) :)

Mozesz to rozejzec sie za nowymi panelami Toshiby czy Philipsa i zrobic sobie jeszcze bezposrednie porownanie, ale tego Panasonica z czystym sumieniem POLECAM!

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

gdyby brac to doslownie to hehehe masz racje:D marzyciel;) bo taki obraz to tylko w PLAZMACH FULL HD :) a te to nie schodza nizej niz 7000zł ale do kwoty 5000zł ten LCD mylse ze jest optymalny i nic lepszego nie znajdzie;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Panowie - jak będzie kosztować 6000 i przekonacie mnie, że warto 1000 zł dokładać - da się zrobić. Marzyciel? Czy ja wiem? Jeśli za 5000 - 6000 złotych nie ma ładnie grających LCD to ja mam lepsze pomysły na te pieniądze.

pozdrawiam,

Jędrek

mi chodzilo o topowe modele;) a co do takich okazji i cen za take urzadzenia to naprawde warto:)

ale autorowi chodzi tylko o lcd wiec wg. mnie tylko ten Panasonic wchodzi w gre do 5000zł, przynajmniej bedzie widziec ze dobrze wydal pieniadze:).Bo najlepsze lcd robi panasonic, nasycenie kolorow, sygnal sd i hd odtwarzane tak jak powinny, dzialajaca tak jak powinna funkcja 100hz(nie to co u np. u samsunga), kontrast i jasnosc na bardzo dobrym poziomie, no i nowe panele IPS.

Jędruś

co zes sie tak uwzial na tego LCD-ka, jesli chcesz pogodzic wszystkie wymagania to zapomnij, kazda plazma w cenie 3-4 tys powali na kolana te twoje LCD nawet do ceny 6tys zł, tym bardziej do kablowki czy tym bardziej do filmow, jesli mialy by byc to glownie jakies gry to tu LCD wypada lepiej, pozdrawiam

...popieram krytyków.

Prawie codziennie pomagam w "instalcji" różnych TV (głównie LCD, łącznie z z fullHD) i nawet biorąc pod uwagę sygnał (jest różny , u różnych nadawców) - generalnie wszystko wygląda jak kiepski Divx.

zwolennikom lcd wyjaśnię jeszcze iż są one znacznie tańsze w produkcji od ekranów plazmowych (generują o wiele większy zysk dla producenta) - oto przyczyna wbijania do głów marketingowej papki zachęcającej do zakupu owych...

jesli ktoś po obejrzeniu obrazu lcd i plazmy wybiera lcd - nie ma pojęcia o tym jak powinien wyglądać dobry obraz...

hojlo1, 13 Gru 2007, 07:52

>...popieram krytyków.

>

>Prawie codziennie pomagam w "instalcji" różnych TV (głównie LCD, łącznie z z fullHD) i nawet biorąc

>pod uwagę sygnał (jest różny , u różnych nadawców) - generalnie wszystko wygląda jak kiepski Divx.

Wszystko łącznie z Full HD ? - LOL

Też popieram krytyków!

Warto zobaczyć prezentacje SONY Full HD (np w CH Arkadia) puszczają tam na tych "najlepszych" LCD Bonda.

Z daleka robi dobre wrażenie. Aż sie zatrzymałem na chwilę i podszedłem bliżej..... Wystarczy kilka chwil aby się przekonać! Dziękujemy ci Sony za darmową prezentację! Kicha i już!

Obraz zatrzymany - Stopklatka - super!

Jeśli full HD to też tylko na plaźmie !!! No chyba że to Blu Ray zawinił?

paprykarz18

z tym zuzyciem energii to zes zabłysnal...poczytaj sobie troche o technologii plazm to bedziesz wiedzial o ile jest wieksze rzeczywiste zuzycie energii w porownaniu z LCD takiej samej wielkosci, jesli ma byc cos choc troche bardziej uniwersalne to na pewno nie projektor.

Kazdy lubi to co ma, ja nie zdecydowalem sie na LCD z full HD, nie dałem sie nabrac, pluł bym sobie w brode gdybym nie sklonil sie ku tanszej i lepszej opcji...

paprykarz ale z tą jakością to palnąłeś XP

Analogowe/cyfrowe SD na LCD to się mogę zgodzić ... ale jeśli piszesz o HD progresywnym wprowadzonym cyfrowo to pleciesz głupoty.

Generalnie do SD najlepsze jest CRT, następnie plazma a na końcu LCD. Do HD najlepsze jest dobre LCD (bo najdokładniejsze i nie mruga ... a dzięki niespapranej elektronice kolory nie są przesycone) dalej plazma i CRT.

paprykarz18

Skąd masz te dane dot. prądu, plazmę Philipsa mam od ok. 3 lat (a wtedy oszczędzanie energii w urządzeniach typu TV było w powijakach i nie zauważyłem różnicy w rachunkach sprzed plazm i po, za to po urodzeniu się dzieci wzrósł rachunek z powodu nadużywania pralki :-D ), co prawda od jutra będzie to TH-42PY70 FullHD. JASNE furgoczący wentylator w rzutniku to jest to co zdecydowanie poprawia komfort oglądania filmów, pamiętaj nie wszyscy ekscytują się filmami puszczanymi tak głośno, że słyszą je sąsiedzi z osiedla obok. Obraz równie wielki jak głośny, a im dłuższy film tym głośniejszy bo jednak czujniki termiczne są nieubłagane a świecąca lampa coraz bardziej gorąca w miarę przedłużania czasu pracy, a powietrze w otoczeniu rzutnika bardziej rozgrzane itp. itd. Fizyki termicznej nie oszukach, no chyba, że rzutnik jest na balkonie ;-) lub klimatyzowanym dźwiękoszczelnym pomieszczeniu gdzieś z dala od "sali kinowej" ;-)

Plazma pożera sporo prądu, ale rzeczywiście niekoniecznie więcej od LCD. Jednak projektory też są kosztowne w eksploatacji. Co 1000-2000 h trzeba przecież wymienić lampę.

ArtS :)

Pytanie jest inne, co w dzisiejszych czasach nie pożera prądu? WIEM!!! Ręczna maglownica w pracle Frania :-D. W skrócie przy kinie domowym i w domach z pożeraczy prądu mamy: amplituner (niektórzy wzmacniacze stereo lub podobne), który musi jednak zasilić te minimum 6 głośników, TV (bez względu na technologię), oświetlenie żarówkowe (nawet jeśli są to "halogenki" lub "energooszczędne), komputer lub dwa, set-top do kabla/satelity/internetu, jakiś router/switch/AP, lodówka, pralka, piekarnik (nowe przepisy budowlane wykluczają gazowe w blokach), ładowarki do komórek, jakieś radyjko z budzikiem w sypialni. I Ty paprykarz mówisz, że te nawet 60W różnicy między LCD/Plazma coś zmienia? Kpisz, czy uważasz że Twój rzutnik to nawet oddaje prąd ... takie perpetum mobile. Swoją drogą próbowałeś zagrać w Halo 3, MOH, Assassin's Creed lub Mass Effect w trybie FullHD na rzutniku?

paprykarz18, 13 Gru 2007, 21:08

>>Jednak projektory też są

>>kosztowne w eksploatacji. Co 1000-2000 h trzeba przecież wymienić lampę.

>

>szybciej wymienia się projektor niż lampę w nim :)

Wiesz, ja tam oglądam TV dość często (filmy, wiadomości, gry) i 2000h to ok. 1,5 do 2 lat rzutnika, tak często zmieniasz rzutnik? Czy kupiłeś go to oglądania dwóch filmów miesięcznie?

Panowie - fakty jeszcze raz!

LCD 42 cale ma moc 240 WATów

PLAZMA 42 cale moc 270 WATów.

30 WAT różnicy!!!

to małą żarówka lub "silna" energooszczędna dla wielbicieli LCD ;-) (i jej "bieli")

A z projektorem nie jest tak źle (tu wyjątkowo chwalę LCD Panasonic) - po pierwsze LCD potrzebuje mniejszej mocy żarówki (niż DLP - dla 1000 lumenów trzeba 150W.

Po tdrugie - wentylator w Panasonicu ma głośność 27 dB. Jeśli jest podwieszony pod sufitem i za miejscem spoczynku widza to hałas ten jest pomijalny... (praktycznie nie przeszkadza).

Po trzecie - z powodu żarówki i jej naturalnego koloru (ciepłego zupełnie innego niz świetlówka ;-) obraz jest naturalny. (mówię tu o jasności w ciemnym pomieszczeniu i połowie mocy żarówki (przy pełnej mocy ten wdzięk)

Kyle (z powodu wzroku) nie ma alternatywy niż LCD - bo DLP by mu strasznie mrugała.

Przy cenach 3-4 kzł za pół HD to jest to najlepsza jakość obrazu do kina domowego! (miałem jeszcze rok temu projektor CRT Seleco - czerń była czarna, kolory super naturalne, ale dynamika i jasność i ostrość słabsza, a głośność 3 razy większa!). A ciągnęło prądu tyle co 2 plazmy.

No i kompa nie można było podłączyć bo przy 800*600 sie ledwo wyrabiał.

Przez rok zrobiłem Panasoniciem AE900 400 godzin....

Na stałe ustawiony jest tryb pół mocy żarówki. W tym trybie żywotność jest około 4000 godzin.

Na ebay można kupić taką żarówkę (komplet) z Japonii lub USA za ok. 350 USD z przesyłką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.