Skocz do zawartości
IGNORED

Poradźcie jak nagłośnić >30 m2

septyma

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynam kompletować sprzęt i zgodnie z radami ekspertów chcę zacząć od kolumn. Poszę specjaliści, poradźcie mi. Mam pokój 25 m połączony z kuchnią 10m i otwarty na przedpokój. Ze względu na topografię wolałabym monitory, bo nie bardzo mam możliwość wysunąć kolumny od ścian na odpowiednią odległość. No i właśnie mam wątpliwości, czy monitory np. B&W 602 nagłośnią mi takie pomieszczenie. Może od razu rozważyć wyrzucanie mebli? Mam yamahe RXV 620 i ... na razie jako odtwarzacza używam - o zgrozo - DVD yamaha S540, ale planuję NAD 541. Słucham klasyki i jazzu. Jak uważacie, czy monitory dadzą radę z nagłośnieniem takiej przestrzeni?

"Ze względu na topografię wolałabym monitory, bo nie bardzo mam możliwość wysunąć kolumny od ścian na odpowiednią odległość."

Większe monitory tak jak kolumny podłogowe też na ogół nie lubią dostawiania do ścian tylnej i bocznych - bas może podudnić i przykryć pozostałe zakresy. Te monitory, które są przeznaczone do działania w bliskości ściany tylnej z reguły są przeznaczone do mniejszych pomieszczeń i zwłaszcza w duecie z amplitunerem nie nagłośnią większych pomieszczeń.

Wydaje mi się, że pokój masz na tyle duży, że jakoś wygospodarujesz te kilkadziesiąt centymetrów luzu z każdej strony dla stereo (kolumn przednich). Baza stereo wcale nie musi być bardzo szeroka, a wiele kolumn i podłogowych i monitorów standowych nie wymaga odstawiania na bardzo dużą odległość od ściany tylnej.

Gość Cortazar;

(Konto usunięte)

Przez dłuższy czas w identycznym pokoju słuchałem swoich pro ac tablette 2000 ( podstawkowce ) . Stały w pokoju na krótszej ścianie . Rezultaty jakie uzyskałem były satysfakcjonujące . Oczywiście nie było mowy o najniższym basie , ale nie odczuwałem tego jako ewidentnego braku . Z pewnością dźwięk był lepszy niż uzyskany z tego samego zestawu w pokoju 12 m2 . Różnica była większa niż po zmianie wzmacniacza na 2x droższy . Nie wiem jak zachowają się b&w musisz po prostu sprawdzić .

Druga sprawa jest tego typu , że nie bardzo widzę przeciwskazania do zastosowania podłogowców . Monitory również potrzebują trochę przestrzeni z tyłu , a zakładając , że będą stały na podstawkach zajmą tyle samo miejsca co podłogowce . mam nadzieję , że pomogłem .

• Redaktorzy

602 toi kawal kolumny, w dodatku maja br do przodu, wiec moga byc nieco mniej wrazliwe na blikosc tylnej sciany. Mysle ze sobie poradza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.