Skocz do zawartości
IGNORED

Sklepy z muzyką klasyczną

kazik

Rekomendowane odpowiedzi

=) profundo

Nie chciałbym obrażać Panów Sprzedawców, bo to mi wielokrotnie tu na tym forum przy innych wątkach wypominano. Także uważam Panów Sprzedawców za kompetentnych i miłych, a nade wszystko gotowych do wszelkich niestandardowych pytań. Dlatego kupuję płyty w zasadzie tylko przez Internet.

• 1 rok później...

czy cos zmienilo się w sklepach z klasyką? Wspominam "Vivart" - szkoda, ze wtedy wszyscy chcieliśmy kupować DG, EMI, Deccę, Philipsa. Dziś by sie przydał. A Warszawie był raczej kompetenty i miły. Jak kiedys prowokujaco palnąłem grubą gafę (przesłuchujac Palestrinę - nie rozróżniłem 6 - głosowej scholki od chóru) to Pan powiedział w uprzejmy sposób, abym sie jednak wsłuchał i nie stracił cierpliwości.

A co do sprzedawców to kiedyś w Gdańsku, też w Vivarcie chciałem kupic Lutosławskiego na instumentach z epoki, ale okazało się, według Pana Subiekta, że nie ma takich nagrań. No to kupiłem płytkę Lutosławskiego na instrumentach wspólczysnych. I Pan do końca nie rozumiał, że są to "instrumenty z epoki".

To może tak moja złośliwość, ale mam lepszego kolegę. Jest fanem Herberta v. K. i ma juz prawie wszystkie nagrania. Teraz siedzi w NIemczech i zbiera oryginalne analogi Herberta. Ten złośliwiec wchodzi do sklepów, pyta o nagrania Herberta i po przezentacji posiadanych przez sklep zaczyna wykład o tym, że te nagrania ma, która to jest reedycja, i inne ciekawostki. Trwa to minimum 15 min. i oczywiście nic nie kupuje, radzą uzupełnić ofertę. Po takiej tyradzie biedny subiekt ma troche dosyć. Byłem tgo śiwadkiem i byo mi zal tego Pana. Jeśli może to czyta, to przepraszam za kolegę.

Cóż, ja zostałem przy gigancie, ale nie sprawdzałem czy coś nowego się pojawiło.

Raz skorzystałem z polecanej w tym watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i mogę polecić, wybór jak w katalogu, kontakt i wysyłka szybko (jestem z poznania ale wybrałem drogę pocztową).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kazik>

Nie wiem, nie byłem na miejscu w tym sklepie, ale skoro jesteś z Poznania, to może np. multikulti? W ich katalogu sporo klasyki także jest - pytanie, czy to taka, która Ciebie interesuje. Sporo płyt z klasyką, także muzyką współczesną znajdziesz na www.gigicd.com. Ja chciałbym jedynie zwrócić uwagę, że dla kolekcjonerów, nie lada gratką mogą okazać się nagrania z katalogu Music & Arts, prezentujące archiwalia muzyczne. Nie znam się na tym, ale wiem, że niektóre z nich są cenione. Bliżej zobacz sobie na www.musicandarts.com - zobacz sobie szczególnie te, które są Historical xxx. Ponoć niektórych z nich w ogóle już nie można było dostać. U gigi można też dostać jedyne mi znane nagrania w technologii... 32bitowej;-) wytwórni Centurion Music - jeśli Ci się otworzy, to link spisany z płyty to www.timcompany.com. No i Wergo oraz Mode;-)

Spróbuję jeszcze znaleźć gdzieś w linkach mam adresy na innych dystrybutorów.

Wprawdzie wątek ma ponad rok i chwilowo nie mam tego problemu :) ale dzięki, w przyszłości wszystko się pewnie przyda. Multikulti gdzieś się przeniosło, ale nie byłem w nowej siedzibie. Linki w niebieskim kolorze dla zainteresowanych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) timcompany niestety u mnie nie wchodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kazik>

To pozwolę sobie podrzucić jeszcze kilka innych linków (tych nigdy chyba za mało) do producentów płyt, którzy chyba są mniej znani.

Wergo - www.wergo.de - tu sporo muzyki XX wieku, ale nie tylko

Mode - www.mode.com - jw.

Winter & Winter - www.winterandwinter.com - tu różnie. S.Winter chwali się, że wydaje po prostu muzykę, która gdzie indziej nie jest wydawana. Czy ja wiem?;-)

New World - www.newworldrecords.org - w sumie 2, czy 3 różne katalogi zogniskowane przede wszystkim wokół muzyki amerykańskiej. Jest jazz, ale i sporo amerykańskiej "klasyki".

GM - www.gmrecordings.com - również jazzowo-klasyczna wytwórnia.

Arabesque - www.arabesquerecords.com/ - jw.

Jak poszperam w linkach, to pewnie jeszcze coś znajdę. Aha, bo może na tym forum to ważne. Mode, Wergo, W&W i Arabesque uchodzą za jedne z lepiej nagrywających wytwórni.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.