Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe / hi-fi do 8000 zł

AKASHII

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie, przedewszystkim warto nadmienic ze to moj pierwszy post i do tego wielu moze odwolac mnie do artykulow poprzednich badz co badz na ten lub zblizony temat. Ja jednak bardzo bym byl wdzieczn gdybyscie sami moze juz po raz dziesiaty z koleii podsuneli swoje propozycje pomysly i uwagi. Tytulem wsteopu powinno wystarczyc.

po pierwsze, nigdy nie mialem zestawu w pieniazkach wyzszch niz 1 tys zl. wiec to moze byc naprawde duuuzy skok. Nie chce ku;owac tego co pierwsze lepsze wiec czas jest nieistotny.

przedewszystkim:

1. Przeznaczenie sprzetu 60/40 myzyka- filmy. Muzyka mam tu na mysli praktycznie wszystko co przechodzi przez rece i da sie sluchac. Zawezajac: jaz, chillout, regge, funky, house, rock, czasami rap - czy jak kto woli hip hop.

Wiem ze to dosc obszerne gatunkowo ale dodam ze pierwsze pozycje przewazaja. Do tego nalezy dadac koncerty itp.

2. Filmy, tu juz chyba nie ma co sie wpowiadac bo kazdy powinien miec "ducha" i nie mowie tu o brzmieniu zestawu z supermarketu za 500zł. Lubie w filmach jak efekty cie zachwycaja a nie mecza czy sie narzucaja.

3. Pokoj. Dosc otwarty, tzn salon poloczony z kuchnia / jadalnia. W sumie pomieszczenie - pokoj 4x5 metrow dodac nalezy ze kuchnia wchodzoca w sklad to 4x 3 metry. Podsumowujac dzwiek praktycznie rozchodzi sie po salonie ale nie ma dzielnosci sciana z kuchnia wiec kuchnia sama w sobnie absorbuje czesc dzwiekow napewno. Wszystko z cegly, pokryte regipsem (nie wiem czy to ma znaczenie)

4. w sklad zestawu ma wejsc:

- AMPLTUNER (musi miec HD filmy po prostu rozbrajaja, a PS3 tez sie podloczy)

- DVD naped (nie wiem czy odsluch mzyki z DVD rozni sie od z CD jesli znacznie to moze dobrym rozwiazaniem bylo by kupic uzywane ale w miare dobre CD )

- KOLUMNY front, tyl, centralny - (slyszalem ze mogo byc zwykle monitory?)

- nie sadze ze subwofer byl by potrzebny. Nie przepadam za nadwyraz mocnym basem, wole gdy sie nie narzuca, nadaza i jest mieciutki.

- kable (nie chce oszczedzac na czyms co moze w istotny sposob zmienic dzwik)

5. Dodam ze bedzie to podloczone do Toshiby 42" jesli to ma znaczenie.

A teraz moje propozycje ktore jak narazie odsluchalem. Jestm z Pily wiec na odsluch tylko poznan.

amplituner AZUR 640,

DVD panasonic / samsung, pioneer.

ffront KEF Q7

TYL KEF Q3

centralny KEF

bylem zadowolony-alternatywa?

ponadtto: Audio academy Phobe IIs front, moze Dali? naprawd nie wiem a chce wiedziec o co pytac w sklepie jak pojade na odsluch. NIe chce wpasc totalnie nieswiadom o czym mowie. Amplitunery to moze ONKYO, YAMACHA?

prosze o porade, AKASHII

https://www.audiostereo.pl/topic/38524-kino-domowe-hi-fi-do-8000-z%C5%82/

640A, czy 640R? W obu przypadkach to dobry wybór. Ale... nadmieniłeś o HD. I tutaj ten sprzęt się docelowo sprawdzi pod warunkiem, że będziesz miał odtwarzacz HD z dekoderami dźwięku HD.

Kolumienki bardzo fajne, ale posłuchaj jeszcze Dali Concept (tańsza, choć pewnie nieco gorsza alternatywa - ciekaw jestem porównania) lub Dali Ikon.

ArtS :)

dziekowac, 640 R, a kolumny sprobuje.

a moze amplituner Yamacha

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

w sumie to zgupiec mozna w tym wszystkim.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chcesz porzadne domowe kino to podstawa to subwoofer. Wiem to z wlasnego doswiadczenia. Trzy razy sprzedawałem swoje subwoofery (potrzeba gotówki) i cztery razy kupowałem. Nie przepadasz za mocnym basem? nie musisz....prawidłowo skalibrowany i ustawiony subwoofer sprawia wrazenie jak by nie grał jednak gdy sie go odlaczy to wyraznie nam czegos brakuje. I tak bylo ze mna, gdy pojawila sie gotowka to szybko nabywalem jakis nowy inny sprzet by cieszyc sie do konca efektami w filmach jak i po to aby wykanczaly najnizesze czestotliwosci moich frontow słuchajac muzyki.

Chcesz cos ze sprawdzonej gornej połki to w pierwszej kolejnosci rozpatrz propozycje firm Denon/Harman jako zrodlo dzwieku,ja tym razem postawiłem na "amerykanca" i to był na razie najlepszy wybor....

czyli jednak sub wazna rzecz? hmm w koncu masz racje w filmach musi troszke zatrzesc, a do stereo zawsze mozna odlaczyc...dzieki tyle ze jaki, jaka moc i firma, bo przeciez to musi DOBRZE grac a nie ladnie wygladac....pozdrawiam

jesli bys chcial subik ktory bedzie takze zagrywal z kultura w muzyce to poszukaj cos w obudowie zamknietej, do twojego pomieszczenia 150Watt bedzie akurat, jesli zrobisz mały zapas mocy jak ja:) to nic sie nie stanie tylko ze moj JBL ES 250 gra w 5% swoich mozliwosci:)

jesli dysponujesz gotowka ok 8tys i chcialbys oprocz wzorowego brzmienia cos co tez wyglada to jako zrodlo dzwieku i obrazu wybrałbym to...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to trudny wybór

ale też skłaniałbym sie do Onkyo 805 + kolumny Jamo 7

Albo Kefy Q 7 i CA 640

Wpadnij na sklep - odsłuchaj - warto poświęcić chwilę - tyle że nie wiem gdzie mieszkasz?

a ja zaproponawłabym w roli wzmacniacza yamahe rxv-1800, kolumny eposa graja z yamaszkami naprawde fajnie możesz spróbować połaczyc je kabelkami qeda silwer aniversary wtedy uzyskasz baddzo dobra przestrzeń i scene dzwiekową, a troszke mniej basu , do tego subik np magnata , tani i niezle wymiata w filmach, no i plejerek hd czyli twoja ps3 lub radze tez zastanowic sie na d toshiba hd-ep 35 np do dostania w fajnej cenie a dziekowo i przedewszystkim obrazowo bajka, DTS HD Master Audio po hdmi w połaczeniu z yamaszka która go zdekoduje w tym modelu to bajka, miałem okazje słuchac koncertu Pata Metheny w tym zestawieniu masakrrra,

rzeczywiscie ta yamaha to dosc dobry sprzet, troszke poczytalem na jej temat i same relatywy....jesli yamacha to co na DVD, a kolumny to juz sam zgupialem, no bo te Tonsilki tez sa naprawde przyzwoite, KEFow nie trzeba reklamowac...a DALI? Audio academy? to tez wg wtajemniczonych dobre kolumny...praktycznie to za te pieniadze mozna cos wybrac, ale w sumie nie wiadomo jak sie za to zabrac. Do czego zmierzam:moze lepiej nie zaoszczedzac na Ampli - drozszy ale konkretny, jako otwarzacz dvd PS3 a kolumny kupic przod, a w kolejnosci tyl, central i sub?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.