Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo 705+Altusy 300+JBL E50

ben0052

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 16 lat.I uzbierałem troche pieniedzy i chciał bym kupic ampituner+4 głośniki.Mam pytanie do ludzi po fachu czy zestaw Onkyo 705+Altusy 300+JBL E50 lub z ampitunerem Yamaha RXV1700.Piszcie bo chce wydac wszystkie moje pieniądze

https://www.audiostereo.pl/topic/38536-onkyo-705altusy-300jbl-e50/

Onkyo 705, słabo daje na basie (jak większość amplitunerów KD), będziesz miał jazgot i dzwięk jak pudełka od butów, a jak podgłosisz, to coś Ci jeszcze pierdyknie i kasa w błoto. Jak juz chcesz z Altusami (odradzam), to kup jakiś mocny wzmak stereo. Po drugie onkyo ma dzwięk, taki "delikatny", a przy altusach (typowe do łupanki na ogrodzie), zmarnujesz cały potencjał brzmieniowy. Reasumując, całkowicie odradzam to zestawienie. Pozdro

No to zależy jak lubisz słuchać, jeżeli chcesz czesem zrobić jakąś imprezę, podgłosić sprzed bez obaw, że spali się wysokotonowiec itd. to polecam coś z JBL-a. Sam mam e80-tki i podpięte do do amplitunera KD onkyo i gra to w kinie naprawdę super, w muzyce słabiej, bo bass jest kiepski (wina onkyo), z mocnym wzmakiem te kolumny potrafią huknąć jak żadne inne i wcale nie są dużo słabsze od Altusów. Przy JBL-ach cała konkurencja się chowa, jesli chodzi o walory imprezowego słuchania (moze poza Carvin Vega). Druga sprawa jaka wielkość pokoju? Jak do 20m2 to max e80-tki. Wzmak np. NAD C352. Chodzi o to, ze do e80 trzeba brać ciepło grającą i b.mocną elektronikę. Wiesz, napisz, jak słuchasz, czy wolisz spokojnie słuchać wieczorami muzyki, czy mieszkasz w domu jednorodzinnym, gdzie możesz bardziej dać czadu. Jakie brzmienie lubisz? Czy efektowne? Typu bass wali po klacie, czy delikatne gdzie słychać dokładnie wokale itd. :)

Jble z serii E nadają się tylko do imprezowego hałasowania i .... tylko do tego. Muzyki na tym raczej słuchać się nie da, w kinie mogą aż tak ciała nie dać, ale w ich cenie (a nawet sporo niższej) można wybrać znacznie lepiej.

Jeżeli zależy Ci na zakupie amplitunera do kina domowego, Onkyo to całkiem dobry wybór, ale konkurencja jest spora i powinieneś przejrzeć też oferty innych firm.

Jeżeli ogranicza Cię budżet, można jeszcze pokombinować z Onkyo 604/674/605 i kolumnami ProTonsil Premium i Tannoy F.

No to jak mówiłem, niech się kolega określi jak słucha, jakie brzmienie lubi, jakie pomieszczenie, czy koniecznie chce gowniane KD, itd... Wtedy mozna coś doradzić... Ja po upodobaniach kolegi (altus), tylko mogę się domyslać, ze lubi efektowne brzmienie (niekoniecznie audiofilskie), stąd polecam JBL-a. Jak chce typowo "audiofilskie", tzn nastawione na najlepszą jakość, a nie trzęsienie stropem, to znam takie kolumienki za jakies 1700 zł. które grają 3 klasy lepiej od e80 i nie jest to tonsil.

Mój pokoj ma 25m.Wiesz to juz troche siana wiec wiesz chce dosyc uniwersalny choć wiem ze idealnienigdu nie bedzie.Ale jak dziewczyna przyjdzie do mnie to chce sobie z nią posłuchać Modern Talking i obejrzec film(dlatego chciałem 4 a nie 2 głosniki),ale jak kumpel wpadnie to chce mu pokazac jak włosy stają od basu, jak też kuzynowi pozyczyc na 18-stke bez strachu o zniszczenie i że bedzie sie smiał ze mnie że mam sprzet za gruba kase a gra jak...Ogolnie to lubie czystosc brzmienia i jak delikatny basik dopełnia mmm max

No nie, jak ma taki sprzęt być wypożyczany na 18-tki itd. lub nie chcesz, żeby kumple Ciebie wysmiali, to musisz coś mocniejszego kupić, ale i tak pamiętaj ze to Ty będziesz tego słuchał i sprzet jest jednak za grubą kasę. Na początek nie nastawiaj się na KD, serio! dziewczyna i tak nie doceni tych efektów, bo kobiety się na sprzęcie hi-fi kompletnie nie znają (nie lubię uogólniać, ale jednak :P)! Kup coś dla siebie na lata, polecam odrobinkę doskładać i kupić sobie JBL Studio L890!!! Potężne solidne skrzynki, basowce 2x20cm, kolumny nie do zajechania z potężnym basem, o wiele lepsze brzmienie niż seria E. Grają tak, ze kopara opada, będąc na Twoim miejscu nic lepszego bym dla siebie nie wynalazł. Będziesz maksymalnie zadowolony, idę o zakład. Zostaw na razie te efekty KD, szkoda kasy, efekt zerowy, nikt tego nie doceni, będziesz miał 4 lipne pudełka, lepiej kup raz a dobrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W tym przedziale cenowym można mieć już solidny sprzęt stereo do ostrej muzyki, np. Paradigm Monitor 7 + Peavey CS200. Będzie to naprawdę mocny zestaw do stereo ... :-)

Paradigmy ze względu na ogólny charakter brzmienia oraz wytrzymałość na wysokie obciążenia, zaś Peavey - spora moc oraz dynamika i detaliczność. Sam słucham na podobnym sprzęcie i nie zamieniłbym tego na żadne Nady/Rotele czy inne "audiofilskie" klocki. I zostanie 6 stów na podstawowy preamp.

Ponieważ jeszcze nie masz doświadczenia ze sprzętem audio, wiec polecą Ci od siebie kolumienki, które przy normalnym (nie imprezowym) odsłuchu zniszczą JBL-e i nie tylko. Kup celestiony F28, a najlepiej większy model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zmieścisz się w 2000zł z kolumnami, a będziesz miał dzwięk, jak w sprzęcie za dobre kilka tys. Kolumny te nie są popularne, tzn. "na topie", jak JBL-e, cantony, heco, altus itd... Porównywałem je na spokojnie w dobrych warunkach odsłuchowych z całą resztą tego marketowego chłamu i te kolumny to rewelacja w tej cenie. Są bez problemu do kupienia w większych miastach. Z tym, że w porównaniu z JBl-em, nie mają oczywiscie takiego kopa :P Kolegom włos pewnie nie stanie dęba, chociaż kto wie, ale to Ty kupujesz dla siebie i Twoja kasa do dyspozycji :)

Masz opcje ode mnie: a)super jakość ---> Celestion F28/38, cena max 2000zł

b)super czad -----> JBl E90, cena max 2100zł

c)doskładać i kupic cos zadowoli i posłuży Ci na lata ;)

Ukryta Zawartość

W tym teście Siesty były porównywane do Celestionów F28:

Ukryta Zawartość

Powinieneś posłuchać obydwu konstrukcji - od Jbli z pewnością zagrają lepiej.

Ukryta Zawartość

>RADUL

W celestionach góra i środek brzmi wybornie, faktycznie bas mógłby być bardziej miękki (chociaż można go złagodzić ciepłą elektroniką i zagra to naprawdę super), protonsil-e mają lepszy bas, ale słabszą górę i środek. No cóż, kto co lubi. Obie propozycje warte rozważenia, zwłaszcza w tej cenie.

Ja tam bym radził jak juz, na początek, tego NAD-a 352. Technics i pioneer to moze był "sprzęt" pożądany przez Naród, ale to było jakieś 15 lat temu, dla mnie wzmaki Technicsa grają do bani, dzwięk ostry męczący, bez basu, zero głębi. Pionieer nie lepszy... naprawdę odpuść sobie, dla większości osób na forum to mega szajs, a pomysleć, ze kiedyś też marzyłem o "technicsie" :-P, ale to pewnie nie tylko ja tak miałem ;)

proponuję zestaw nad 352, xindak 06, jbl e 90, do rocka super, bedziesz miał bas jak huragan do tego dokup podwójne kable ixos i kimber 8 pr i bedziesz miał zajebiste szczegóły w muzie jaskrawe wysokie a wokale wyraziste jak na żywo, jbl to ostre kolumny do ostrego grania ale nad i xindak zmiękczaja basik że jest bardziej przyjemny w odsłuchu, taki zestaw gra u mnie i jest ok, a tak na dokładkę altusy to wcalen nie są takie złe kolumny jak wielu ludzi sądzi, grałem na nich kilkanascie lat i wiem że maja swoją charyzmę

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.