Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalne karty muzyczne

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma z czego...

Jitter błąd podczas przetwarzania danego strumienia cyfrowego (to tak w baaaaardzooo dużym skrócie) => może mieć wpływ na jakość dźwięku (pytanie tylko czy zdołasz to usłyszeć... no i karty z bardzo niskim jitterem swoje kosztują i podkreślam zewnętrznych raczej takich nie znajdziesz...)

FireWire =>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem czy wersja mini ma jakiś wpływ na przepustowość (teoretycznie tak... 4 żyły to mniej niż 6 ;P)... ale chyba nie... Pozostaje pytanie na jakim Chipie działa (TI, Intel najlepsze do Audio)

Tak po chamsku trochę żywcem z Wikipedii => Możliwości standardu IEEE 1394

Standard umożliwia połączenie do 63 urządzeń peryferyjnych w strukturę drzewiastą (w odróżnieniu od liniowej struktury SCSI). Pozwala urządzeniom na bezpośrednią komunikację, na przykład skanerowi i drukarce, bez używania pamięci lub CPU komputera. Obsługuje plug-and-play i hot-swap. Sześciożyłowy kabel (w wersji z zasilaniem) jest nie tylko wygodniejszy niż kabel SCSI, ale dopuszcza użycie mocy do 60 W, co umożliwia rezygnację z zewnętrznych źródeł zasilania w przypadku mniej prądożernych urządzeń.W wersji bez zasilania wykorzystywane są kable 4-żyłowe i mniejsze wtyki.

Firewire jest bardziej profesjonalne od USB, jednak znowu do typowego audio ciężko podważyć byt USB. Takie plusy można brać pod uwagę jeżeli to ma być naj naj naj ...

Ukryta Zawartość

Witam!

Piszecie o forewire,usb pci express ale o s/pdif mało. Nie lepiej własnie byoby zastosować zewnętrznego DAC-a podbietego bezpośredio pod wyjście s/pdif płyty głownej? Ja w swoim EPOX-ie 8RDA3+ mam wyjscie s/pdif i się nad tym zastanawiam.

Teoretycznie jest to ciekawe rozwiązanie: sygnał bit perfect wędruje przez s'pdif do zewnetrznego D/A convertera kótry moze byc konstrukcja firmową albo DIY

Od razu zaznaczę, że cały pomysł podsunął mi rochu... Nie wiem jak to przez niego, jak i innych zostanie ocenione. Cóż wymyśliłem. Nic nadzwyczajnego... Chcę, aby było jedno miejsce, w którym będą toczyć się dyskusje tylko o PC-Audio... na początek ten temat =>

Ukryta Zawartość

Postaram się jeszcze jakiś dzisiaj założyć... Może ktoś również mi pomoże i założy inne z tego samego cyklu?

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Inicjatywę Nerio należy poprzeć.

Skoro nie mozna doczekac się od Lukara zakładki dla pc-audio, cóz czynić?

Jest to jeszcze jeden asumpt do tezy że to Forum juz nic ciekawego nie wygeneruje i jego formuła się wypaliła.

Skrobnąłem jeszcze 4 inne topici... Niestety strona pierwsza/pierwszy post w każdym z tych topików nie jest już tak bogaty (niestety jestem strasznie zmęczony) - ale jak tylko znajdę czas i siłę to na pewno to uzupełnię

3 pozostałe tematy:

Odtwarzacze:

Ukryta Zawartość

Kolumny:

Ukryta Zawartość

Inne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nerio, Rochu

Przyłączam się - uważam, że to bardzo ciekawy pomysł. Rzeczywiście mało jest w naszej sieci informacji na temat PC-audio - a tego rodzaju informacje przydzadzą się innym. Bo uważam, że PC-audio to naprawdę przyszłość audio. I to wcale nie tak odległa jak się niektórym wydaje...

>rochu, 24 Lut 2008, 21:15

>Jakiego systemu operacyjnego uzywasz?

>

>Czytałem że pod Vistą bit-perfect na spdif jest problematyczny.

Uzywam Xp Professional i okazjonalnie Lunuksa OpenSUSE 10.3. Mój Epox ma zintegrowanego Realteka który sam w sobie jest bardzo beznadziejny łagodnie mówiac, ale ma wyjście S/PDIF dlatego zastanawiam się na kupnem śledzia kótry mi sygnał wyprowadzi na RCA lub toslink(akurat tego śledzia w moim zestawie płyty nie było, sic!).

@kavazar

A aktywowałeś konto?? Dostajesz link na pocztę... nie ma żadnej karencji 7 dniu jak tu... tylko trzeba wejść na pocztę i aktywować... Główny admin zrobił aktywkę konta... ale na przyszłość już będziesz wiedział

@najfeld

tak?... to pokaż mi na purepc (które ma bazę danych od tweak.pl... który upadł) gdzie konkretnie się takie dyskusje toczą... poza tym nie chcę się brzydko wyrażać, ale tam wszystko leżyyyy... kilka topiców... i ciężko mówić, że toczą się tam profesjonalne dyskusję na temat pc-audio

hihi nic nie wiesz o sprawie tweak.pl --> purepc.pl ("baza z tweaka, który upadł" hahaha ;p)

Było trochę pertubacji na górze. Wszyscy z Tweaka, którzy wiedzieli w czym rzecz przeszli na purepc i tyle, a tweak umarł.

Tu jest dział

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kilku wartosciowych userow sie znajdzie, ale wiadomo, ze stricte pro nie będzie, bo zawsze pojawi się jakiś lolek, ale ogólnie, obiektywnie rzecz biorąc forum.purepc.pl (bo nie portal) prezentuje chyba najwyższy poziom w polsce w tematyce komputerowej. Przynajmniej ja nie znam żadnego, bardziej profesjonalnego forum o PC. Jeżeli znasz jakieś, które je przebija, to chętnie poznam ;)

BTW: kiedy będziesz miał tego Mariana?

Ukryta Zawartość

@najfield

Nie ma co dyskutować o perturbacjach Tweak.pl => PurePC

Ruch śmieszny? Przynajmniej tasiące n00bów się nie przewijają... I w niczym nie przeszkadza, żeby zainteresowani ludzie zaczęli tworzyć PIERWSZY (nie zaprzeczasz... twój post) temat w pełni profesjonalny... z cennymi uwagami w JEDNYM miejscu... jak twoim zdaniem nie warto... to pójdziesz swoją drogą

Mariana kupił już bym teraz, ale muszę mieć zabezpieczanie finansowe... czyli jak rozwalę kase to na studia nie będzie :P Jak dobrze pójdzie to pierwszy tydzień marca, jak źle to początek kwietnia...

Właśnie się rejestruję. Co do noobów, to chyba niepowiesz mi, ze jest na tym forum ktokolwiek zorietnowany w temacie pcaudio oprócz ciebie?

No właśnie, nie ma z kim gadać, dopóki ktoś stąd nie zarejestruje się ;) PPC ma juz wartościową załogę.

Tak więc proszę nie obrażaj PPC. Nie jestem z nim w żaden sposób związany, raz nawet niesprawiedliwie zostałem ukarany ostrzezeniem, ale co z tego, skoro to taka skarbnica wiedzy, jakiej nie ma nigdzie indziej w Polsce?

Pozdrawiam i no offence, ale liczę na odrobinę obiektywizmu ;)

Jeżeli ktoś jeszcze nie widział tego (a temat stary), ale mysle, ze na temat ;)

Ukryta Zawartość

Co do starych recenzji 1212m, to niedawno wyszła ulepszona wersja v2 (PCI).

Ukryta Zawartość

Myślę, że jak topic będzie konkretny to i konkretni ludzie się znajdą... a skarbnicą wiedzy ma to zostać :) Nie mam tyle czasu, żeby wszystko co wiem tam napisać od razu... z czasem przeleje co trzeba :) No i oczywiście liczę na bardziej doświadczonych :)

Jak ktoś szuka RME Digi96/8 PAD, to

Ukryta Zawartość

W 400zł z przesyłką powinno się zmieścić.

Ukryta Zawartość

W tym temacie nie powinno zabraknąć pro karty ''PCMCIA E-MU 02 CardBus'' do laptopa firmy E-MU którą dostajemy dodatkowo w komplecie do zestawu E-MU 1616M .Bardzo pożyteczną właściwością jest obecność wysoko jakościowego wyjścia stereo liniowo/słuchawkowego na PCMCIA-karcie E-MU 02 CardBus. Jak widać, jest możliwość odłączenia bloku zewnętrznego i można wtedy pracować na notebooku autonomicznie z jeden tylko kartą CardBus DSP znajduje się właśnie tam.

Zadeklarowane dane wyjścia słuchawkowego na CardBus karcie to: skala dynamiczna 115 dBA, THD+szum przy maks. wzmocnieniu -96 dB, nierównomierność ChCZ (20Hz-20khz) +0.0/-0.07 dB. Wyjście na zewnętrznym bloku (panelu) ma nieco wyższą skalę, dynamiczną 118.5 dBA a to można wytłumaczyć zasilaniem z zewnętrznego zasilacza i mniejszymi zakłóceniami od części cyfrowej .

Szkoda tylko że właściciele laptopów nie mogą kupić tej karty osobno ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jednak jest też możliwość osobnego zakupu ;)

Ukryta Zawartość

Są też i adaptery na ExpressCard

Ukryta Zawartość

W sumie to jak by nie było to ta karta E-MU to absolutny sufit pod względem parametrów ,charakterystyki są lepsze od Prodigy HD , wystarczy przynieść laptopa z tą kartą do salonu i za pomocą pilota i interfejsu ''MEDIA CENTER'' na ekranie TV mamy bardzo dobre i komfortowe w obsłudze źródło dźwięku ;) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

E-MU 02 CardBus

Headphone Amplifier (Card)

Type: linear power amplifier

D/A converter: AK4396 (card)

Gain Range: 85dB

Maximum Output Power: 20mW (card)

Output impedance: 22ohms

Frequency Response (20Hz-20kHz): +0.0/-0.07dB

Dynamic Range (A-weighted): 115dB (card)

Signal-to-Noise Ratio (A-weighted): 115dB (card)

THD+N (1kHz, max gain): 600ohm load: -96dB (card)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

emesze2>

Mam takie same wątpliwości jak Ty : )

Wielkością wyższych modeli E-mu jest moduł zewnętrzny.

Otwierałem 1820m i są tam dwie płytki napakowane całkiem zacną elektroniką.

Nie wiecie jaka jest mozliwosc krosowania pasma z komputera (tlumienie pieciu pasm min. 48db/oktawe Linkwitz-Riley)?

Przymierzam sie do zakupu RME 9632, tylko co dalej: zewnetrzny cross aktywny to jedyne wyjscie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.