Skocz do zawartości
IGNORED

jakie wytłumienie?

grzes199

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moje kolumny graja basem raczej twardym, konturowym, jak równiez niekiedy bucząco-dudniącym. Chciałbym zapytac czy dodanie jakiegoś wytłumienia (jakiego?) do komory bass-reflexu moze ta tendencje do dudnienia zmniejszyc bez radykalnego zmniejszenia ilosci szłyszanego basu?

W chwili obecnej komora b-r nie posiada zadnego wytłumienia, oddzielona jest od głośników ukosnym wzmocnieniem posiadającym okragły otwór. Również od dołu ograniczona jest szczelną przegrodą ustawioną pod tym samym kątem co środkowe wzmocnienie.

Za wszelkie porady z gróy dziękuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/38581-jakie-wyt%C5%82umienie/

Pisze w jego "o mnie"

Najprościej bedzie jak sobie poeksperymentujesz. Nie ma prostej recepty na wytłuminie skrzynki , zwłaszcza dwudrożnej.

Jesteś pewien ,że dudnienie jest wynikiem słabego tłumienia skrzynki , może pomieszczenie dodaje coś od siebie.

_________

Na marginesie, jestem przeciwnikiem zrzucania wszelkich problemów z kolumnami na pomieszczenie.

Słuchalem wczesniej w tym pokoju (kwadrat 4x4,5) dwów innych podlogowek tj Wharfedale diamond 8.3 i Paradigm monitor 7v4. Za kazdym razem bas daleki był od ideału, niektore dzwięki sie dosyc mocno wzmacniają inne graja zdecydowanie ciszej, jednak opisywane wyzej problemy wynikaja z moich obecnych kolumn.

Układ pokoju pozostał niezmieniony, jest w miare dobrze wytlumiony.

Zastanawialem sie nad ułozeniem na dolnej ściance (skośnej) welny owczej, generalnie nie posiadam zadnego materialu na wytłumienie wiec moze przed zakupem ktoś coś podpowie.

Jeżeli buczy to moze masz za wysoko strojony basreflex w stosunku do czestotliwosci rezonansowej pokoju? moze troche przedłuż rurkę albo troche przytkaj światło co obniży czestotliwoś rezonansową basreflexu. A co do twardośći basu to mocne wytłumienie skrzynki pomoże ale zmniejszy sie dynamika całości, Poexperymentuj.

Niestety nie siedze w DIY wiec nie bede sie bral za przestrajanie bassreflexu, pokombinuje cos z wytłumieniem, moze uda mi sie znalezć jakies dobre rozwiązanie a jeśli nie, to zostanie tak jak jest :(

Mam pytanko, może z deka laickie, ale czy przy przy wygłuszaniu można pomóc sobie pomiarami SW ? Czy tylko ucho. Mój pokój ma złą akustykę słyszalne dudnienie pasma 40-48 Hz na niektórych kawałkach muzyki i zabardzo nie jestem pewien w jakim momencie uzyskałem dostateczny wynik. Nie wiem czy jasno opisałem moją sytuację. Zestaw to M18Wh08 w 21 l. rura 68/50 l=220 oryginalna z polinku, jeszcze nie cięta. Tłumienie to filc 10 mm owczy. Obudowa ma ściętą górę i dół.

• 5 lat później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.