Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Wypada zakonczyc to przekonywanie do wlasnych racji bo robimy ludziom wode z mozgu, wzmacniacz tzreba dobrac do kolumn i koniec kropka.

590, 690, 555 do ciemno grajacych kolumn

570 670 770 do neutralhnych lub jasno grajacych kolumn i tyle w temacie.

Napewno bys nie usnal ani nie powiedzial ze gora jest nudna jak bys posluchal Visatona czy Seasa na 570, brzmienie jest zywe, szczegolowe ale nie ostre

Bumpalump gdyby nie nasze rozmowy to owe forum by umarlo wiec lepiej sobie dalej piszmy , lepszy rydz niz nic :D

AHA Bumpalump mam dla ciebie pytanie , pewnie slyszales kolumny usher s 520 ? jezeli tak to napisz mi jakim brzmieniem one graja -neutralnym , czy moze sa kolumnami ciemno grajacymi czy moze sa zamulone ?

A co to za podstepne pytania, nie mam w zwyczaju pisac o czyms czego nie sluchalem, wyjatek to kondensatory i kable, ktorych wplyw kwestionuje bez wzgledu czy slyszalem czy nie

ah to szkoda bo powiem ci w czasie gdy je mialem mimo ze one graja w sumie neutralnym dzwiekim (ku jasnosci ) sluchalem ich wlasnie wtedy na 550es , ale z ciekawosci pozyczylem od kolegi 690 es i powiem tyle ze z 690 (mimo ze nie bylo to tez doskonale polaczenie ) , ale gralo to precyzyjniej przejrzysciej ,wiecej detali , dzwiek byl mniej rozmyty , a wedle twojego przekonania ushery powinny grac lepiej z 550 niestety tak nie bylo ,aczkolwiek taki stan rzeczy moze byc wina mojego beznadziejnego gustu ale mojemu koledze bez apelacyjnie tez sie lepiej podobalo z 690 i powiedzial mi zebym sprzedal 550 i tak zrobilem !!!! od tej pory po tym porownaniu takie wzmacniacze jak 550 570 i pokroju tego brzmienia nie maja u mnie miejsca !!!!

jak to kwestionujesz wplyw kabli na brzmienie ?

. U mnie niestety te 770es i 707es grały klarownie, ale góra jest nudna i nic się na niej nie dzieje.. Muzg123 przebrał przez swoje ręce modele od 707 do 870 i stwierdził to samo co ja, wszystkie grają mułowato, a najlepiej 707es z wszystkich 4 kolosów..

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

zgadzam się - te wysokie modele sony es ogólnie zamulają - moje paradigm studio 20v5 770es też zamulał - inaczej bym go nie sprzedał :)

?

• 2 tygodnie później...

Witam kupiłem końcówkę mocy Adcom GFA 585 LE ,proszę o poradę jak to podłączyć do Sony 770es ,który ma robić jako przedwzmacniacz ,czy końcówkę mam podłączyć kablem RCA do wyjscia pre-out w Soniaku ,i z końcówki z terminali głośnikowych wyjść na kolumny? . CD zostaje bez zmian czyli połączone RCA z Sony 770 ? .

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Sony TA-N86B: gdyby ktoś kiedyś musiał wymienić diody 10YG4.5, to proszę kupić wtedy Semitec E-452 (http://www.mouser.com/ds/2/362/crd-1407.pdf).

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kupię uszkodzony potencjometr ALPS BLUE taki jak na zdjęciu: http://beezar.com/catalog/popup_image.php?pID=76&osCsid=f89ccdd198c36c5fd90f12113dd0ff98 Zależy mi konkretnie na pierścieniu blokującym trzpień na który nachodzi gałka Volume. Pękł mi pierścień przy rozbieraniu. Potencjometr ogólnie rzecz biorąc działa ale w ogóle nie ma oporu przy kręceniu. Chodzi jak głupi. Ewentualnie może być sam pierścień. Pisze w temacie bo to coś pochodzi z SONY TA-F730ES który na majówkę postanowiłem wybebeszyć i poddać go małej rewitalizacji

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

tak, już rozglądałem się po allegro ale postanowiłem najpierw zapytać czy ktoś ma taki uszkodzony. Tak naprawdę potrzebuje część mniejszą od jedno groszówki. Kupił bym go z allegro ale mój ma inną wartość. Po co mam płacić 6 dych za potencjometr który i tak będę wybebeszał dla jednej małej części.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

gdzies mi sie otarlo o oczy ze ktos tutaj z obecnych naprawia zepsute lasery cdekow es , czy to prawda czy snilo mi sie , pytam bo pojawiaja sie od czasu do czasu zepsute sprzety na allegro ostatnio byl 50es

mam na sprzedaz cdp 20es zloty w bardzo dobrym stanie , mam go od 2 lat wzasadzie stoi tylko bo mam z 5 innych cdekow es a tenze jest najslabszy z mojej kolekcji , do tej pory odpalalem go raz w tygodniu zeby nie zastal sie a teraz pojawil sie kolejny cdek i ze smutkiem musze sie czegos pozbyc bo miejsca juz nie mam , ktos zainteresowany?

z obecnych na forum nikt nie naprawia laserów, przed laty był jakiś fachman który podobno umiał je naprawić, ale wyjechał za granicę (było o tym w którymś wątku), pzdr.

z obecnych na forum nikt nie naprawia laserów, przed laty był jakiś fachman który podobno umiał je naprawić, ale wyjechał za granicę (było o tym w którymś wątku), pzdr.

Są nadal tutaj wśród nas :)

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

to jak sa takowi , to niech sie ujawnia , chdzi mi po glowie 7es albo 50es , ale tam jak padnie laserek to kaplica , chcialbym wiedziec czy mozna kupic taki bez obawy ze bedzie na tydzien za pare tysiecy zlotych , bo co do starszego modelu zabezpieczylam sie mam juz 339 jako dawce wrazie co , a ile taki zabieg kosztuje i czy jest to jakies trwale , moze sie podzielicie informacjami

jak wyczyscic laser bez obawy ze go zamiast polepszyc zepsuje , kupilem 559 jakis czas temu dziala spoko ale tacka w srodku gdy palcem przetarlem brudna dosyc , wiec i laser napewno tez ma osad na sobie , mysle ze jak brudny to moze skrocic jego dzialanie , a boje sie tykac zeby sobie kupy nie narobic bo kiedys w jakims szrocie czyscilem to skutek byl odwrotny do zamierzonego

a tak pozatym to ktory model jest ultimate , chodzi mi o 'szeroko; dostepne a nie np r1 r10, czy np 505 lepiej gra od 559 , czy to jeden grzyb i czy warto na serie 7 sie skusic czy roznice sa wyraznie slyszalne

bo naprzyklad z moich testow roznica jest slyszalna miedzy 20es a 333 i podobnie wyzej miedzy 333 a 559 , mam jeszcze wspomniane wczesniej 339 ale jeszcze nie porownywalem z 333 czy wychwyce roznice , idac tym tropem 7 powinna byc rowniez slyszalnie lepsza od seri 5 , prosze o wsparcie

bo np testy pomiedzy 559 a dvp9000 dla mojego zestawu uszu nie wykazaly juz wychwytywalnych roznic w dzwieku (poza glasnoscia )

moze reszte sprzetu trzeba ulepszyc tedy

Miałem 222 555 i 707es swoboda2 . Każdy grał inaczej, swoboda2 grała krystalicznie czysto, tam góra jest wyśrubowana w każdym calu.

Pozbyłem się jednak wszystkich 3 za sprawą laserów.. To drogi sport.

Co do napraw, nadzorca taki użytkownik jak dobrze pamiętam, wymienia diody lasera i wszystko śmiga dalej :)

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

co do drogosci , to sie nie zgadzam , uwazam ze to najtanszy dostepny sprzet hi endowy z grona innych , za sprawa nazwy (bo wiadomo sony to masowka ) pozatym ktos kiedys to docenial i kupowal nowe za ciezkie piniedze , kazdy inny sprzet jest duzo drozszy bo za nowosci malo tego tlukli a teraz osiagaja kosmiczne ceny mimo ze nie oferuja lepszej jakosci , no i to wykonczenie nikt nigdy poza pionierkiem (ale pioner tez za drogi)nie osiagnal tej jakosci , a wiadomo diabel tkwi w szczegolach ,

ja najpierw kupilem 20es bo laser mozna wymienic , ale tego samego dnia wygralem w angli 333 , co 15 lat na strychu przelezal i jest jak nowy ;-) , i zobaczylem ze nie taki diabel straszny ... u nas bym sie pewnie bal kupic es bo to inny narod polaki , tam samochody przez internet kupuje , oni nie klamia ,

no i postanowilem ze nie moge sie rozstac z tym dzwiekiem z powodu braku laserow jak padna i postanowilem sie zabespieczyc i przerodzilo sie to w obsesje , teraz mam 5 esow i zaden nie padl jeszcze , a u mnie to gra non stop day'n'night , bo muzyka to podstawa egzystencji mojej ;-)

dzienks za informacje , mysle zeby zepsuty kupic i naprawic jak sie da , to mozna za 500 zl 50es , ostatnio byl 505 za 470 poszedl sobie a ja nie mialem jeszcze 339 na czesci :-(

Witam.

Gadamy o historii, a co z marką Sony dzieje się dzisiaj?

http://www.chip.pl/news/wydarzenia/trendy/2014/05/menadzerowie-sony-dobrowolnie-zrzekaja-sie-premii?utm_source=chip&utm_medium=newsletter&utm_campaign=newsletter_klikniecia

Smutek mnie ogarnia, ale wchodząc na stronę sony.pl patrzę i nie widzę nic... i to mnie przytłacza... Nic nie zostało z tradycji, bo nie ma kasy, a jak nie ma kasy to jest jak jest...

Nie wiem ile prawdy jest w tym artykule, ale jeśli już nie ma kasy nawet dla pracowników to musi być niestety bardzo źle...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam Kolegów i Koleżanki.

Pierwszy post ale sprawa poważna. Szukam zadbanego CD serii 5xx lub 7xx do świeżo nabytego TA-F770ES :)

Z góry dziękuje za info.

pozdr.

Mam jeszcze jedno a w zasadzie dwa pytania do osób mających większe doświadczenie z -TA-F770ES.

Czy możecie polecić jakieś dobrze grające kolumny z 770tką ? Zależy mi na rozwiązaniu o tzw. najlepszym stosunku jakości do ceny :)

Pomieszczenie prawie 20m. Muzyka głównie heavy metal i rock.

Związku z brakiem laserów do CD ES rozważam opcję innego źródła. Może ma ktoś doświadczenia z Rotelem 1070/1072, czy Arcam CD23 ?

Po lekturze różnych opinii widzę, że dobór sprzętu to nie jest prosta sprawa.

pzdr.

ja chce opchnac szampanskiego xa20es ze zwyklym laserem , ale nie bede zachwalac ani wciskac to troche nizsza polka do 770 , a takiej muzyki nie slucham wiec nie wiem jak taka gra , w porownaniu z wyzszymi modelami es wypada slabiej jesli chodzi o szczegoly , przestrzennosc , bez porownywania to to dobra i niezawodna maszyna , a wspomnianych modeli cdekow nie slyszalem

Mam jeszcze jedno a w zasadzie dwa pytania do osób mających większe doświadczenie z -TA-F770ES.

Czy możecie polecić jakieś dobrze grające kolumny z 770tką ? Zależy mi na rozwiązaniu o tzw. najlepszym stosunku jakości do ceny :)

Pomieszczenie prawie 20m. Muzyka głównie heavy metal i rock.

Związku z brakiem laserów do CD ES rozważam opcję innego źródła. Może ma ktoś doświadczenia z Rotelem 1070/1072, czy Arcam CD23 ?

Po lekturze różnych opinii widzę, że dobór sprzętu to nie jest prosta sprawa.

pzdr.

Miałem TA-F770ES z głośnikami paradigm studio 20v5 w pokoju 15m kw i ten wzmacniacz (nawet po modyfikacji na rynek usa zwiększającej ilość tonów wysokich) niestety ale nie nadaje sie do muzyki heavy metal np. zespoły running wild, megadeth, helloween, gamma ray , black sabbath itp. zmieniłem go na rotel rb-990bx i jest bez porównania lepszy, bo gra o wiele żwawiej - nie zamula tak jak sony, niskie tony są żwawsze i punktowniejsze - a to sie w takiej muzyce liczy - nie chodzi o jakieś ekstra detaliczne średnie tony i wsłuchiwanie sie w niuanse.... :) to ma grać żwawo i z wykopem...., a nie przymulać - teraz nawet przy małej głośnośći słucha sie o wieeeele przyjemniej niż na sony - na pewno do tej firmy już nie wrócę.... :(

pozdr

?

Może to kwestia indywidualna ale na tą chwilę specyfika 770ES mi odpowiada. Wysokich i średnich nie brakuje co prawda może mógłby być bardziej punktowy ale to spróbuję poprawić źródłem i innymi głośnikami. Obecnie gra z zrobionymi przeze mnie 25 lat temu :) customowymi tonsilami z wnętrzem od Altusów 300. Stały ładnych kilkanaście lat za hibernowane na strychu ale po gruntownym odświeżeniu przeżywają drugą młodość :)

Dziękuję za propozycję ale szukam wersji czarnej.

Czy ma ktoś doświadczenia z zestawem Focal Temptation ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.