Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Wyraźnie te zniekształcenia słychać? Na 0-100% głośności ile trzeba odkręcić?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Kupiłem dwa modele Sony. Mianowicie 570 i 555. Spięte z kolumnami starej serii jeszcze produkowanej na zlecenie Tonsila Mission 702e i Paradigm Studio Reference 10v.5 .Takie kolumny miałem do dyspozycji. 570-tka na mission straszna kaszana. Słaba dynamika,scena, jakoś wszystko bez duszy. 555-tka na Mission zagrała z werwą. Krótszy bas lepiej kontrolowany, dynamiczniej, góra ładna nie rażąca. 555-tka z Paradigm. Szybkość, dobra kontrola basu, zrównoważone granie jednak za szorstko. Nie chciało mi się już podłączać 570-tki do Paradigm, ale za namową brata jednak podłączyłem. I zdziwiłem się. Poprawa dynamiki szybkości, granie z werwą. Jednym słowem dobre granie do muzyki dance, i jak najbardziej do metalu, co najbardziej mnie zdziwiło po stwierdzeniu kolegi Bumpalump tu cytuję: "Wzmacniacz sam w sobie jest swietny, dynamiczny, dosc neutralny ale do rocka moim zdaniem niezbyt sie nadaje" jednakże mała poprawka też cytat: "no chyba ze to wina moich kolumn z kopulkami alu/tytan". Iron Maiden, Metallica, Slayer zagrały dobrze. Nic się nie zlewało, gitary ok, bębny ok nie można się przyczepić. I przede wszystkim nie męcząco. 570 gra bardziej po ciemnej stronie co można wyczuć od razu na takich kolumnach jak Paradigm. Jednakże nie jest to dźwięk, który chciałem lub spodziewałem się usłyszeć. Na pewno na innych kolumnach obydwa wzmacniacze zagrały by o niebo lepiej. Ale jeszcze raz powtarzam nie jest to mój przekaz dźwiękowy. Osłuchany przez lata wzmacniaczami Rotel zapewne doznałem pewnego rodzaju skrzywienia, które nie akceptuje, albo nie chce akceptować innego rodzaju dźwięku. Wyryło się w mojej psychice i nie może mnie opuścić. Chciałem oderwać się od Rotela zmęczony czasami jego brzmieniem, a czasami nawet wkur...ny. Więc szukałem innego przekazu i nie tylko w Sony ale i też w innych markach sprzętu audio. Niestety nie powiodło się. Więc wracam do mojej miłości Rotel jako zbolały kochanek i zaczynam na nowo przygodę z kolejnym już chyba entym klockiem tej firmy. Nie powiem złego słowa na Sony, bo nie mam takiego prawa, wzmacniacze jak dla mnie na poziomie. Jednakże ja tęsknię za tym jak dobrze znanym mi brzmieniem, za jego szybkością, kontrolą basu, mocą, neutralnością,nie podbitymi sztucznie skrajami pasma itp. Chciałbym podziękować w szczególności koledze comboss, który okazał się bardzo pomocny przy wyborze elektroniki, za jego rady i nietuzinkową wiedzę w dziedzinie audio z którą raczył się podzielić. I wszystkim, którzy starali mi się pomóc. Pozdrawiam wszystkich "maniaków" klubu Sony serii ES. A ja tymczasem wracam do swojego klubu Rotela z pytaniami o kolejny model, który chcę zakupić. I z pewnością znowu będzie to droga krzyżowa z wyborem reszty systemu.

Dodam jeszcze iż 555-tkę zostawiam mojemu bratu. natomiast 570-ka idzie pod młotek. Nie dlatego, że to zły wzmacniacz, wręcz przeciwnie ale byłby mi po prostu zbędny.

Kriss wiec wychodzi na to ze po prostu metalowe kopulki to nie jest dobre rozwiazanie przy sluchaniu rocka czy metalu, one przy innych gatunkach nie mecza ucha ale przy duzym zageszczeniu perkusji to sie daje troche we znaki :)

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Zgadza się. Ale jak opisałem wyżej 570 zagrał z Paradigm całkiem całkiem. Jest po prostu chyba bardziej stonowany i mniej ostry dlatego źle nie wypadł. Paradigm Studio to ogólnie mówiąc chyba najłagodniejsza wersja tej marki. Ma raczej charakter rockowy. Natomiast 555 do Paradigm nie nadaje się wcale. Za to bardzo dobrze brzmi z kopułkami tekstylnymi.

A mówiłem :) - rotel dobry jest! trza było zostać przy nim!!!

ale przynajmniej jesteś lepiej osłuchany w modelach!

U mnie też sony 770es zdecydowanie przegrał z rotel rb990bx -ale nie w każdym aspekcie brzmienia! i wiadomo nie w każdej muzyce!

Ale ja lubie ostro ,żwawo i dynamicznie - także.... - zostaje przy rotel i paradigm ;)

?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Szymek, tylko ja nie zostaje przy Paradigme :) Dla mnie to kolumny do dyskoteki. No chyba, żebym połączył to z jakimś xavianem. Zostaję przy Rotelu ale na pewno wolę Acoustic Energy, jeśli chodzi o dynamikę. Paradigme w rotelu to krzykliwe bestie ;)

Małe sprostowanie nie chodziło mi o sparowania z Xavianem oczywiście heh tylko z Xindak. No albo z raczej spokojniejszymi wzmacniaczami np. Musical Fidelity.

Ale ja też potrzebuję kopa ;)

kriss swietne podejscie obiektywna wypowiedz zeby kazdy tak obiektywnie sie wypowiadal , co do kopulek czy sa ta metalowe czy tekstylne to to nie ma wplywu kopmletnie bo kazde kopulki mozna roznie zestroic !!! ostro mniej ostro a np w kefach tez sa metalowe i graja wycofanym dzwiekiem i gdzie tu szukac reguly ?

Neomammut - apropo Starych espritów. Nabyłem TA-E86 esprit. Kiedyś już to pisałem ale z espritami jest problem nie natury finansowej akurat w moim wypadku ale dostępności urządzeń. Chyba doskonale wiesz o czym mówię. Ktoś jak wejdzie w posiadanie takiego TA-N7B to ciężko mu się z tym rozstać co chyba zrozumiałe.

No, w końcu znalazłem czasu troszki :) Nabyłeś N86B? W jakim stanie? Fotki jakieś poproszę, jeśli można :) Z dostępnością jest problem, a jak są to w cenach oporowych. Mnie zgubiła polska rzeczywistość... - czyli zostałem przysłowiowo po Polsku oszukany... :////

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

No na to reguły faktycznie nie ma. Niektóre wzmaki mimo iż ostrawe z metalowymi kopułkami zgrywają się ładnie. Natomiast sewgo czasu odsłuchiwałem Kefy, które jak mówisz grają wycofanym dźwiękiem i większości używane są do utemperowania właśnie wysokich tonów. Jednakże po sparowaniu ich z Rotel RA-980 BX sybilantami sypały równo. Ale niektórym to się podoba. Więc tutaj powinno się raczej mówić o zasadach. A zasada jest jedna, sprzęt nie pod pachę i na odsłuch do sklepu lub sąsiada, tylko za kaucją do domu i tam dopiero przetestować.

Rozumiem Kriss, że post kierujesz do Comboss`a? :)

ja kirss mam sony 444esmk2 wlasnie polaczone do kef i sybilanow nie ma bo ich nienadzidze tego psspspspspsps to przesterowanie to okropnosc !!!!!! jak mialem te paradigmy nie dalo sie sluchac to samo mialem na polskich stx mx 140 sprzedalem szybko ;) aczkolwiek nie sa zle ;)

Edytowane przez comboss

Ja tam mam paradigm studio 20v5 z rotel rb990 i wcale ostro jak dla mnie nie jest - akurat - ale może dlatego ,że ja tak ostrawo lubie - mocne ostre lekko przesterowane brzmienie gitar....- jak niedaj boże kiedyś zmienie kolumny to pewnie też wezme pod uwage paradigm - studio 60v5

ale wiadomo - każdy lubi co innego i słucha na czym lubi !

wesołych świąt i bogatego zająca życzę ! :P:)

Edytowane przez szymek20

?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Rozumiem Kriss, że post kierujesz do Comboss`a? :)

Tak do comboss'a ;)

ja kirss mam sony 444esmk2 wlasnie polaczone do kef i sybilanow nie ma bo ich nienadzidze tego psspspspspsps to przesterowanie to okropnosc !!!!!! jak mialem te paradigmy nie dalo sie sluchac to samo mialem na polskich stx mx 140 sprzedalem szybko ;) aczkolwiek nie sa zle ;)

Na tym wzmacniaczu jeśli gra podobnie do 555 z Kef sybilantów na pewno nie będzie. W tym wzmacniaczu góra jest bardzo ładna, wysokie w sam raz. Co do STX-ów słuchałem podłogowce FX 300 z nimi mogło by być nieźle. Ja mimo iż mam pokój 12m2 to jednak przymierzam się do podłogówek. Przemeblowałem pokój, a mam go w prostokącie gdzieś 4X3m więc kolumny będą stać przy dłuższej ścianie. Rozpiętość między kolumnami będzie jakieś 2,8 m. Bo pomiędzy nimi mam biurko.Więc myślę, że będzie ok. I basu przybędzie bo na podstawkach z Rotelem na niektórych nagraniach mi go brakowało. Co do tych syków to masz rację uuuuu jak ja tego nie cierpię. Zabiera całą przyjemność ze słuchania muzyki. To już lepiej kupić jakąś wieżyczkę z Mediamarkt ;)

Ja tam mam paradigm studio 20v5 z rotel rb990 i wcale ostro jak dla mnie nie jest - akurat - ale może dlatego ,że ja tak ostrawo lubie - mocne ostre lekko przesterowane brzmienie gitar....- jak niedaj boże kiedyś zmienie kolumny to pewnie też wezme pod uwage paradigm - studio 60v5

ale wiadomo - każdy lubi co innego i słucha na czym lubi !

wesołych świąt i bogatego zająca życzę ! :P:)

No i tu właśnie wychodzi ta zasada, o której pisałem wyżej. Ktoś poleci przykładowemu Kowalskiemu sprzęt, który posiada i według niego brzmi idealnie, a Kowalski taki kupi i po podłączeniu i przerzuceniu kilkudziesięciu płyt powiesi się na sznurku do bielizny z rozpaczy;) Szymek lubi ostro jak pisze. Mi taki przekaz absolutnie nie odpowiada. Jeszcze połączenie Rotela z Paradigm? Uff. Ja z B&W nie mogłem dać rady przesłuchać jednej płyty a co dopiero z Paradigm ;) Ale każdy lubi co innego i słucha na czym lubi, jak to ujął Szymek.

Wesołych świąt.

Rozpiętość między kolumnami będzie jakieś 2,8 m

Według mnie ten rozstaw jest zbytnio przesadzony, stereofonia nie ma prawa bytu ;)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Według mnie ten rozstaw jest zbytnio przesadzony, stereofonia nie ma prawa bytu ;)

Tom chodzi mi o maksymalny rozstaw. Mam miejsce i zawsze mogę kolumny przysunąć bliżej siebie;) z tym nie będzie najmniejszego problemu. Jak będą kolumny to się je odpowiednio rozstawi ;) Z tego co mi wiadomo rozstaw między kolumnami powinien być taki jak odległość odsłuchu. Chyba, że się mylę.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

A jaki według Ciebie powinien być?

Gdzieś znalazłem cytat:

Symetria

Kolumny powinny być ustawione symetrycznie wobec miejsca odsłuchowego. Obszar pomiędzy miejscem odsłuchu a kolumnami powinien wpisywać się w figurę trójkąta równoramiennego. Na drodze pomiędzy kolumnami a słuchaczem nie powinny znaleźć się żadne przeszkody.

Drugi cytat:

7. Ustawcie kolumny i miejsce odsłuchu w postaci trójkąta równobocznego. Odległość pomiędzy centrami głośników będzie z reguły mieściła się w zakresie od około 1,8 do 2,5m. Mniejsze kolumny w małych pokojach czasami mogą być ustawione bliżej siebie. Z kolei w bardzo dużych pokojach właściwe może być nieco szersze rozstawienie. Bardzo mało prawdopodobne aby prawidłowo ustawione kolumny były bliżej niż 1,5 metra (nawet w małych pokojach) bądź dalej niż 3m (nawet w bardzo dużych pokojach). A odległość słuchacza od kolumn zazwyczaj dobrze będzie wybrać w przedziale 120%-150% odległości pomiędzy kolumnami. Oczywiście odległość słuchacza od obu kolumn powinna być taka sama.

Ustawienie kolumn nie jest tak proste jak się niektórym wydaje, pomieszczenie i konstrukcja kolumny ma duże znaczenie, jak jesteś osłuchany najpierw musisz ustalić środek fazy kolumn, a później kąt i nachylenie

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Gdzieś znalazłem cytat:

Symetria

Kolumny powinny być ustawione symetrycznie wobec miejsca odsłuchowego. Obszar pomiędzy miejscem odsłuchu a kolumnami powinien wpisywać się w figurę trójkąta równoramiennego. Na drodze pomiędzy kolumnami a słuchaczem nie powinny znaleźć się żadne przeszkody.

Drugi cytat:

7. Ustawcie kolumny i miejsce odsłuchu w postaci trójkąta równobocznego. Odległość pomiędzy centrami głośników będzie z reguły mieściła się w zakresie od około 1,8 do 2,5m. Mniejsze kolumny w małych pokojach czasami mogą być ustawione bliżej siebie. Z kolei w bardzo dużych pokojach właściwe może być nieco szersze rozstawienie. Bardzo mało prawdopodobne aby prawidłowo ustawione kolumny były bliżej niż 1,5 metra (nawet w małych pokojach) bądź dalej niż 3m (nawet w bardzo dużych pokojach). A odległość słuchacza od kolumn zazwyczaj dobrze będzie wybrać w przedziale 120%-150% odległości pomiędzy kolumnami. Oczywiście odległość słuchacza od obu kolumn powinna być taka sama.

Czytanie to nie wszystko i na pewno nie da ci praktycznego doświadczenia ;)

Pozdrawiam

Tomasz

Swoje spostrzezenia opisywalem juz w innym watku ale powtorze

Kolumny powinny byc tak ustawione aby odleglosc kolumn od miejsca odsluchowego wynosila 2x odleglosc pomiedzy kolumnami (rozstaw), kolumny powinny byc skierowane do srodka w taki sposob aby osie przecinaly sie daleko za miejscem odsluchowym

U mnie takie ustawienie skutkuje tym, że kolumny calkowice znikaja w pomieszczeniu nawet przy niezbyt wyrafinowanym materiale muzycznym i mialo to miejsce na roznych kolumnach badz monitorach, zatem wnioskuje na bazie wlasnych doswiadczen ze akustyka ma najwieksze znaczenie

Zauwazylem tez, że kolumny nie moga byc dosuniete do scian bez wzgledu na typ obudowy, u mnie jest to ok 0,5m (w poprzednim watku strzelilem gafe piszac 1,5m)

ma to glownie wplyw na jakosc basu i jego precyzje i zroznicowanie, im dalej od scian tym staje sie bardziej roznorodny, zroznicowany, zazwyczaj pisze sie aby nie dosuwac do scian kolumn z tylnym br, tymczasem na takie zabiegi czule sa rowniez kolumn oz wiec tak jak pisalem, typ obudowy nie ma znaczenia

reszte roboty robi aranzacja wnetrza, sciany nie powinny byc zupelnie gole, to samo z podloga itp

hahaha nic bardziej mylnego dla mnie zla definicja jak i poglad jak powinno byc, rowniez tez mylna porada dla ludzi czytajacych ten wpis!!! jezeli chodzi o odleglosc od sciany wiadomo wrecz standarodowo najdalej jak kto moze odstawic to niech odstawi , jezli chodzi o odleglosc zalezne jest to od skutecznosci kolumn aczkolwiek moze tez nie do konca !!! jezeli chodzi o osie wiadomo powinno sie byc wyposrodkowane i siedziec powinno sie rowno w stosunku prawa lewa , jezeli chodzi o os wcale nie powinny byc i promieniowac daleko za uszami moze rownie moge byc konkretnie skierowane i promieniowac konkretnie w uszy moze byc za uszami a czasami moze byc przyjemnie jak jest przed nami zalezy jak kolumny graja i w jakim ustawieniu konkretnej reguly tez nie ma !!!! poprostu badamy zestaw ktory mamy u usawiamy wedle siebie !!!!

Edytowane przez comboss

Szymek, tylko ja nie zostaje przy Paradigme :) Dla mnie to kolumny do dyskoteki. No chyba, żebym połączył to z jakimś xavianem. Zostaję przy Rotelu ale na pewno wolę Acoustic Energy, jeśli chodzi o dynamikę. Paradigme w rotelu to krzykliwe bestie ;)

Małe sprostowanie nie chodziło mi o sparowania z Xavianem oczywiście heh tylko z Xindak. No albo z raczej spokojniejszymi wzmacniaczami np. Musical Fidelity.

Ale ja też potrzebuję kopa ;)

Jaki model acoustic energy wolisz od paradigm studio? - śmiało pochwal się ....:)

http://olx.pl/oferta/paradigm-reference-studio-10v-5-CID99-ID9nZl7.html#cfab4d6106

twoje?

a tak na świąteczno wielkanocne słuchanko polecam....:

od 2:17 fajna gitarra -której fajnie sie słucha na.... rotel plus paradigm :)

?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Jaki model acoustic energy wolisz od paradigm studio? - śmiało pochwal się ....:)

AE 103. Słuchałem nie miałem. AE 301 podstawkowe- słuchałem miałem. Szybkie twarde, dobra detaliczna stereofonia. AE 103 większy bas, ostrzejsza góra. AE mniejszy bas bardziej stonowana góra. Wszystko rzecz gustu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.