Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

>>Bumpalump

Zmieniałeś w nich coś, czy oryginały? Jak zwrotnica? Masz może fotki? :)

bartosz_55239 widziales kiedys chinski kss272 ???

Taa... widział, chyba ruski... :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

kupilem je kiedys bez zwrotnicy w jednej kolumnie, ale to nie byl problem dla mnie bo zbudowalem nowe na podstawie oryginalnych, ale niestety woofery w tych kolumnach sa bardzo wiotkie i 20 lat grania mocno je zmeczyly, przy większych amplitudach zalamywaly sie i ocieraly o magnes

szukałem pozniej glosnikow ktore dobrze zagraja w takich paczkach, wstawilem visatony w200s, i seasy 27tbfcg na gore chociaz oryginalne seasy h560 tez byly bdb, zwrotki oczywiście nowe zaprojektowane pod nowe glosniki i warunki pracy, moim zdaniem graja lepiej od oryginalu

No proszę :) Ja bym chciał posłuchać serii TL. Np. SS-TL5 z linią transmisyjną. Może jakieś upoluje na aukcji - podobno też nieźle grające paczki.

http://www.thevintageknob.org/sony-SS-TL5.html

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

bynajmniej w polsce bardzo ciezko kupić jakies wysokie modele kolumn sony, jakis czas temu byl na aukcji najmniejsze z tej serii, podstawkowe ss-b3 es za 450zl

dobrej tlki nigdy nie sluchalem niestety, a chcialbym np criteriony 160, chociaz to co posiadam w obudowie closed całkowicie mnie zadowala, kolumny maja jeszcze w sobie potencjal jakosciowy i np po odsluchu na nich marantza pm 16 wiem, ze predzej czy pozniej 670es pojdzie w odstawke i zastapi go upragniony 830es lub dzielonka.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.

Mam problem. A więc tak przez jakiś czas (3miesiące) mój kompakt Cdp-x505es leżakował sobie schowany i owinięty w komorze na pościel w narożniku. pewnego dnia jakieś tydz temu zostawiłem okno od balkonu otwarte pech chciał że w tedy padało a ja byłem w pracy. Napadało mi delikatnie to mieszkania. Woda przedostała się rowkami miedzy płytkami pod owy narożnik. Trzy dni temu chcąc posłuchać sobie muzyki z cd postanowiłem wyjąć go, po wyjęciu okazało się że płyta pliśniowa spuchła i zrobił się na niej nalot płyte usunąłem. Dałem mu dojść do siebie jakieś 3-4godz. Wczorajszego dnia go podłączyłem do amplitunera kina domowego i normalnie funkcjonował, pograł jakieś 2 godzinki później poszedłem do pracy dzisiejszego dnia chciałem uruchomić płytę pink floydów ale nic cisza. odłączyłem z sieci i ponownie podpiąłem go nic, hmm rozkręciłem go i przeczyściłem soczewkę wkładam pytę a tu ku zdziwieniu wcale sie nie kręci. i w tym momęcie rodzi sie pytanie co może być tego przyczyną styki zaśniedziały??? albo silniczek szlak trafił??? nie mam pojęcia prosiłbym o pomoc. Dodam że zanim go schowałem pracował po 4-5 godzin dziennie i wszystko funkcjonowało. HELP :(:(:(

Sporo tej wody napadało? Ja bym powyjmował i powkładał najpierw konektory w środku. Może to tylko jakaś bzdura. Kolejne pytanie, rozumiem, że tacka działa, tylko przestał kręcić płytą? Płytą ręcznie można normalnie kręcić? A jak przyciśniesz PLAY to jest jakaś reakcja?

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Sporo tej wody napadało? Ja bym powyjmował i powkładał najpierw konektory w środku. Może to tylko jakaś bzdura. Kolejne pytanie, rozumiem, że tacka działa, tylko przestał kręcić płytą? Płytą ręcznie można normalnie kręcić? A jak przyciśniesz PLAY to jest jakaś reakcja?

Tacka normalnie się wysuwa i chowa. Po włożeniu płyty do napędu nie kręci, ręcznie zakręcona płyta normalnie się kręci brak oporów. Wody było tylko troszeczkę plama się zrobiła o średnicy 40-50 cm.???

Hmmm..., w weekend ściągnę serwisówkę i pomyślę co trza sprawdzić - na razie, rozkręć górną i dolną pokrywę i postaw w ciepłym miejscu - niech się suszy :)

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Ludziska nie łudźcie się że znajdziecie lasery do swoich X779, 707 ES, sprzedajcie mi jakiś wrak..

E tam. Na ebayu jest ten kss 272 a za 300 dolarów:) jeszcze tylko kwestia czy to oryginał powodzenia

Edytowane przez bartosz_55239
Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Tak wiem co chwile jest jakas okazja :)

Albo kup drugi egzemplarz. Na ebayu jest parę za ok 2000 zł. No ale jak to takie cuda techniki które walcują wszystko chyba warto :)

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Hmmm..., w weekend ściągnę serwisówkę i pomyślę co trza sprawdzić - na razie, rozkręć górną i dolną pokrywę i postaw w ciepłym miejscu - niech się suszy :)

Dzięki za pomoc kompakt odparował i śmiga dalej najwidoczniej styki były delikatnie zawilgocone od silniczka. Jeszcze raz dzięki i miłego weekendu życzę.

Edytowane przez Stivi89

No ciekawe jaka będzie opinia nt 555ES(II)... Moim zdanie, TA-F555ESII to najlepsza integra firmy. Trzeba i tak poczekać, bo trza im przegląd pewnie zrobić :)

Dzięki za pomoc kompakt odparował i śmiga dalej najwidoczniej styki były delikatnie zawilgocone od silniczka. Jeszcze raz dzięki i miłego weekendu życzę.

No to się cieszę! :) Tobie również miłego :)

Edytowane przez neomammut

I tak kazdy powinien posluchac u siebie, na pierwszy odsluch nie ma duzych roznic na plus czy na minus jak to niektorzy pisali ze inne wzmaki to muly przy 555

Mam odtwarzacz sony cdp11s i mam pytanie czy do ceny powiedzmy 500zł można kupić coś lepszego?.

Mam wzmacnacz kenwood ka990v i kolumny grundigi 1500a prof.

W moim cdp11s góra momentami jest tak jakby rozmazana i teraz pytanie czy w takiej cenie z sony będzie coś lepszego cz lepiej szukać jakiegoś starego grundiga lub marantza na TDA1541.

Jesli chodzi o brzmienie, porównujac juz kilkanascie roznych wzmacniaczy Sony, nie ma Wow, wszystkie sa swietne, a te rzekome kolosalne roznice dzielace niektore modele to mit, roznice owszem sa ale to bardziej kwestia upodoban i spasowania zestawu, osobiscie wole zwyklego 555, to z pewnoscia zasluga moim zdaniem najlepszej pary bipolarnych Sankenow czyli 2SA1216 i 2SC2922, wzmacniacze oparte o te tranzystory maja moim zdaniem po prostu pelniejsze brzmienie, niektorzy posadzaja je o mulenie, ale ja po raz kolejny napisze ze to tylko i wylacznie wina ich mulacych kolumn, 555 II nie jest super jasna, daleko jej do jasnosci jaka prezentuje 690ES, ale to dobrze bo wtedy wzmacniacz nie maskuje detali swoim czystym chirurgicznym brzmieniem jak ma to miejsce w 690ES

Wszystko testowane na 2 parach kolumn

Budowa

555ES

Na kanał przypada po jednej parze komplementarnej prostokatnych Sankenow 2SA1216 i 2SC2922, glowne kondensatory filtrujace to Elna for Audio 22.000uF, stopnie napieciowe filtrowane przez 4x 1000uF, przedwzmacniacz filtrowany przez 2x 2000uF, pre gramofonowy poprzez 2x 1000uF Elna for Audio, regulacja glosnosci oparta o 2 sekcyjny niebieski potencjometr Alpsa, sporych rozmiarów trafo EI, sygnal podobnie jak w 555ES II prowadzony przewodami od gniazd do isostatow na przednim panelu, radiator ejst zdecydowanie za maly aby skutecznie odprowadzac cieplo z tych tranzystorów. Gniazda glosnikowe bardzo kiepskie jak na wzmacniacz tej klasy, oczywiscie nie akceptuja bananow, pary gniazd zalaczane przekaznikiem

555ES II

Na kanał przypadaja 2 pary tranzystorów 2SA1386 i 2SC3519, glowne kondensatory filtrujace to 4x 10.000uF Nichicona, kondensatory stopni napieciowych 6x 1000uF, potencjometr blue alps, 4 sekcyjny, radiator nieco wiekszy niz w 555ES ale wciaz o wiele za maly, przy kolumnach z trudnym przebiegiem impedancji bardzo szybko sie nagzrewa do niebezpiecznego poziomu, rozwiazania ukladowe sa niemal identyczne w obu wersjach 555ES

Jesli chodzi o sprawy serwisowe 555ES, niby budowa modulowa, ale dosc ciezko sie go serwisuje, trudny dostep do plytek, trzeba rozebrac polowe wzmacniacza by wyjac jakakolwiek plytke, znacznie lepiej sprawa wyglada w przypadku II, tutaj jest zdecydowanie lepszy dostep do kazdej plytki z osobna. Terminale glosnikowe nadal kiepskie, zalaczane przekaznikami, sciezka sygnalu podobnie jak w 555ES ciagnieta dlugimi przewodami przez cala dlugosc wzmacniacza, niejest to zbyt dobre rozwiazanie

Wzmacniacze w tym wieku nadaje sie bezwzglednie do remontu, grac graly ale ilosc zimnych lutow byla ogromna, ale co najwazniejsze, zachowane w stanie oryginalnym, chociaz niewiedziec czemu ale tranzystory PNP nie sa sparowane wzgledem NPN, kiedys gdzies czytalem, ze sony wypuszczalo takie "lepsze" i "gorsze" wersje swoich wzmacniaczy w zaleznosci od kraju przeznaczenia, moze cos w tym jest, bo spotkalem sie ze wzmacniaczami z parowanymi parami komplementarnymi i nie parowanymi

Byc moze sa kolumny z ktorymi ktoras 555ES zagra zdecydowanie lepiej niz jakikolwiek inny ES, u mnie tak nie bylo, kolumny jak juz pisalem, mam dwie pary podlogowki o dosc jasnym brzmieniu i monitory oversized nieco ciemniejsze z racji konstrukcji.

Na monitorach 555ES II pokazala co potrafi, ten wzmacniacz zdecydowanie pasuje do tych monitorów, ale z drugiej strony nie wypadl duzo lepiej niz 690ES

wiec moja opinia jest taka, ze wole jednak nowsze klocki, 10 lat robi roznice

555ES dziela mikro detale od 670ES, Jesli ktos posiada np 690ES i szuka podobnego dzwieku lecz pelniejszego w lepszym wydaniu to 555ES II mu sie spodoba, 670ES jednak na 555ES nie ma sensu zamieniac

Kolumny maja jeszcze zapas "mozliwosci" bo Marantz Pm-16 ktorego ostatnio rowniez u siebie goscilem wycisnal jeszcze sporo z moich DIY

21my9v6.jpgfz0t40.jpgfmjlhe.jpg

Czyli jeszcze masz je w serwisie, czy już po?

Jeszcze slow kilka o kondensatorach...a raczej zdjecie jedno, bo wrzucac wszystkich nie ma sensu, male trzymaja rowniez pojemnosc

Przed pomiarem koniecznie rozladujcie kondensatory poprzez niewielki rezystor, te kondensatory trzymaja napiecie zasilania nawet do kilku dni

28hey6u.jpg

Czyli jeszcze masz je w serwisie, czy już po?

Do zrobienia zostalo jeszcze kilka rzeczy

No to czekam na ostateczną ocenę :) Przydało by się jeszcze przesłuchać TA-F777ES, ale trza by było mieć :)

Ja już jeden element mam, teraz celuję właśnie w zakup 2x N80ESMKIII :)

Edytowane przez neomammut

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

http://m.ebay.de/itm/Sony-TA-F-830-ES-Vollverstaerker-Bolide-Schwarz-Generalueberholt-/151769724152?nav=SEARCH

Bumpalump pojawił się na niemieckim ebay 830 es trochę drogo, ja cały czas poluje na ta- n80es plus pre tylko w szampanie. Jak już upoluje wtedy zgłoszę się do ciebie o serwis tych klocków. Pozdrawiam

Edytowane przez Stivi89

Gdyby to bylo allegro, to tylko szybki telefon po zdjecia i klikam kup teraz nawet za te 3000

Ktos ma jakies doswiadczenia z ebayem? mozna kupowac za pobraniem? czy konieczne jest konto paypal

edit: juz widze ze wysylka tylko do DE ;p

Kilka ciekawych klocków, których nigdy wcześniej nie widziałem..

i jeszcze kilka...

i to było by tyle..fajne te klocuszki...

a najbardziej przytulił bym tą szpule i gramofon :)

post-37348-0-31254500-1439314911_thumb.png

post-37348-0-41647300-1439314913_thumb.png

post-37348-0-74328400-1439314916_thumb.png

post-37348-0-14992300-1439314920_thumb.png

post-37348-0-47338300-1439314921_thumb.png

post-37348-0-39354400-1439315035_thumb.png

post-37348-0-19371600-1439315052_thumb.png

post-37348-0-11235400-1439315053_thumb.png

post-37348-0-20445900-1439315153_thumb.png

post-37348-0-73151800-1439315155_thumb.png

post-37348-0-40709500-1439315158_thumb.png

Hej siema, właśnie tak myślałem. Przez to ich nigdy nie widziałem...

Ale swoją droga Sony mogło by wskrzesić kilka starych klocków plus dwa, trzy dac-e...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.