Skocz do zawartości
IGNORED

VELODYNE CHT-10R do sytemu stereo ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączenie przez głośnikowy nie wchodzi w rachubę bo nie mam dodatkowego kawałka RD ;-(

A tak będzie filtr w postaci kabelka - drutu i mi się cały dźwięk zdegraduje ?

O ile się nie mylę na dole tej płytki suba są 4 terminale głośnikowe. Kabel głośnikowy podłączas pod speaker level in (w ten sposób sub dostaje sygnał) i z wyjścia speaker level out bierzesz obcięty sygnał do głośników również kablem głośnikowym. Sub poprzez swoje filtry (high pass i low pass) może wówczas podzielić pasmo.

teoretycznie powinna tam być aktywna zwrotka również na high pass (tak przynajmniej przeczytałem w opisie ze strony). Małe głośniki mają ograniczone możliwości i stosunkowe duże zniekształcenia w zakresie basu więc odciążenie ich przez 25 cm głośnik suba powinno znacząco poprawić jakość całości. To oczywiście tylko teoretyczne dywagacje jednak niezaprzeczalny jest fakt, że kolumny odcięte poniżej 80/100 hz będą miały znacznie mniejsze obciążenia i powyżej pewnej głośności będzie znacząca poprawa odtwarzania całości. Poza tym jak wiadomo w muzyce jest stosunkowo mało przekazu poniżej 40-50hz więc za niskie cięcie suba może sprawić, że nie będzie on prawie nic robił. Dobry sub o niskim poziomie zniekształcen nie powinien być możliwy do zlokalizowania nawet przy podziale około 80hz (wtedy ma już co grać)...

Jeżeli panel Twojego suba jest zgodny z tym przedstawionym na rysunku w tym poście masz komplet wejść RCA (wejście/wyjście stereo) oraz komplet gniazd głośnikowych. Te pierwsze służą do podłączenia nie wzmocnionego sygnału (np. z Cd lub pre) natomiast drugie obsługuje się sygnałem wzmocnionym (z wyjścia głośnikowego wzmaki).

Hmm możliwe, że zwrotka high pass w subie działa również pod RCA... W takim przypadku możesz puścić sygnał z CD do suba przez RCA i dalej wyprowadzić go z suba do wzmaki również przez RCA. Jeśli zwrotka high pass działa również w tej konfiguracji wzmacniacz dostanie sygnał pozbawiony częstotliwości poniżej 80/100 hz.

Krs 47=>

zainteresowałeś mnie , mam chwilowo na odsłuchu kable głośnikowe Albedo i swoje R.D - spróbuje ;-)

Ale napisz mi coś o wykorzystaniu tej drugiej pary gniazd RCA - 4 na zdjęciu - to zdjęcie z tył mojego suba.

Oczywiście ja Ci daję tylko pewne sugestie. Jak będziesz chciał to możesz się w ten sposób pobawić, nawet używając jakiś tanich kabli na próbę (ja i tak w tej materii jetem sceptykiem)i możliwe, że spodoba Ci się brzmienie Twoich kolumn całkowicie odciążonych w najniższych rejestrach przez suba. Dla najlepszej integracji najlepiej ustawić suba pomiędzy kolumnami (choć niestety nie zawsze można...).

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy z konfiguracją :)

W takim układzie sub jest łącznikiem między pre a końcówką mocy. Co prawdz wydłuża to drogę sygnału ale ma też swoje plusy, sygnał docierający do końcówki powinien byc odcięty od dołu poprzez high pass. Preamp kontroluje głośność całości a sub tylko rozdziela sygnał.

To w tym wypadku spróbuj wyregulować suba ustawiając Low Pass niżej :) ja na dziś kończę ale jutro wpadnę i chętnie przeczytam co Ci się udało zmajstrować ;)

Pozdrawiam

Krs 47=> wypróbowałem to podłaczenie przez RCA ,ale wejscie i wyjście przez suba,

jest podobnie jak przez glośnikowe - tzn. tez odcinam sporą część pasma w monitorach.

Powiem szczerze Velodyne gra dopiero od twoich wpisów ;-)

Przed tem zdaje się, że chciałem udusić suba ;=)

1.Sprawdziłem 3 wersje najgorsza jest ta pierwsza czyli zwykle podlączenie RCA pod preamp.

2.Pomiędzy podłaczeniem przez RCA z wejściem i wyjściem z suba, a podłączeniem przez

3.kable głośnikowe - to musisz sam spróbować.

U mnie na podłaczeniu wysokoprądowym -głośnikowe grał sub większym pasmem i jakby bardziej dynamicznie,

ale tam miałem drogie kable glośnikowe R.D i Albedo Monolit, a przez RCA niestety tanie mikrofonowe po 2-6zł za m ;-) Nie mam innych takich długich .Także szanse nierówne i przez RCA jakby wiekszy udział w basie monitorów niz w tym połaczeniu przez glośnikowe.

Na głosnikowych jakby troszke lepsza kontrola, ale moze to kable lepsze ?

Skłaniałbym się przez glośnikowe - na pewno ciekawiej , bardziej koncertowo - na żywo ;-)

Również nie mam dostatecznie długich RCA... Może kupię na próbę jakieś profigoldy za 30-40 PLN. Ale za to mam Albedo głośnikowe ;))) więc wypróbuję Twoją konfigurację. Dzięki za informacje.

4photo

od razu podlacz glosnikowymi, kiedys bawilem sie zestrajanie suba Yamahy/ jakis wysoki model/ z monitorami, kupilem profigolda rca przeznaczonego do subwooferow i strasznie zmulal dzwiek, na glosnikowych gral bardzo dobrze - niestety, nie odcinal basu monitorom w tym polaczeniu / to byla tylko przelotka/

zastosowanie suba moze dac bardzo dobry efekt, ale jest pracochlonne, juz myslimy , ze jest swietnie, az tu nagle jakis dzwiek sie przeciagnie i ponownie krecimy galkami, przesuwamy skrzynke :)

holy=>

mam wrazenie ,że u mnie jest odwrotnie głosnikowe połaczenie obcina wiecej basu z kolumn i sub daje wiecej z siebie ,ale robi to doskonale !!!

Na RCA jakby mniej obcia bas kolumn i sub mniej gra.

I niestety teraz jak zatrudniłem suba do większej pracy w zastępie niskich czestotliwości z kolumn to już nie jest obojętne gdzie sub stanie ;-(

> gutek

też myślę o dobrym subie velodyne.

seria chr-t ma mały układ magnetyczny (nieco ponad 1 kg.)

A np. seria sc ma układ magnetyczny ponad 9kg- przy tych samych

rozmiarach woofera. Taki magnes to chyba trzyma w ryzach wooferek?

Sygnał po RCA jest na OUT dawany chyba taki sam jak na IN?

Bez żadnych odcięć częstotliwości.

Dlatego całe pasmo trafia do wzmacniacza.

pozdrawiam,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Proszę mi wyjaśnić znaczenie dwuch klawiszy na pilocie suba ;

1. LIGHT - If you wish, you can deactivate the power light ,on your CHT-R unit.

To do this ,press the LIGHT button on your remote. The light, will turn off.

To reactivate the light, press the LIGHT button again.

2. NIGHT - Night mode limits the maximum output of the subwoofer for later night listening or to be more considerate of close neighbors. Press the night button to turn the night mode feature on or off.

Night mode ,when active ,is indicated by the reduced intensity of the light.

Mój Angielski jest - żaden ;-(

1. on/ off diody zasilania na subie

2. tryb NM limituje max volume suba. Kiedy NM is on (Wł) to dioda ma zmniejszoną jasność.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

W skrócie:

1. ŚWIATŁO - przycisk służy do wyłączania diody zasilania w subwooferze.

2. TRYB "NOC" - włączenie limitu głośności, aby podczas nocnych odsłuchów nie przeszkadzać sąsiadom. Kiedy tryb jest aktywny, światełko jest przygaszone.

Aha - pisze się "DWÓCH".

Wchodząc na suba z końcówki mocy przez RCA i wracając na preamp zastosowałem tanie I.C mikrofonowe bo nie miałem innych i mam wrażenie ,że siadła troszkę ogólna jakość przekazu z monitorów.

Czy to wina tanich kabli czy samego przejścia przez subwoower ?

Jesli sub jest sam podłączony pod preamp tego zjawiska nie ma ,

ale wykorzystanie samego suba gorsze - mniej się udziela ;-(

> gutek

sygnał RCA przekazujesz słabym kablem?

To odpowiedź już sam znasz.

przekaż dobrym.

pozdrawiam,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.