Skocz do zawartości
IGNORED

Czy klasa D to G?

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

=>Andrzej Matusiak, 12 Sty 2008, 21:58

>Polityka producenta jest taka, że wszelkie naprawy są dokonywane w ramach gwarancji. Po gwarancji, w przypadku >uszkodzenia, producent twierdzi, że moduł należy złomować

Oj tutaj zapaliła mi się czerwona lampka ostrzegawcza, nie zamierzam kupować wzmacniacza z brakiem taniego lub przynajmniej normalnego serwisu pogwarancyjnego,skoro frajda ma być, to powinienem mieć ten luksus że moje ulubione urządzenie będzie dalej mi służyło (nie do zamieniania na śmieci mamy ten świat)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No to fajnie. Wiemy juz ze tranzystory to powolne wolki 60ns a maja operowac na impulsach 1ps. Chyba koledzy nie wiedza co pisza. Bo z tego wynika ze uklady procesorow dysponuja technologia pozwalajaca na generowanie przebiegow na poziomie 1000Ghz. Ladnie. Bardzo ladnie. Mysle ze ekran jest cierpliwy ale do czasu.

>Rafaell

>producent twierdzi, że moduł należy złomować

Moje moduły kupiłem na rynku wtórnym. Kontaktowałem się z B&O w sprawie serwisu - chciałem kupić od nich elementy które zostały uszkodzone. Dowiedziałem się, że nie obsługują DIY tylko OEM a umowy z ich odbiorcami zakazują sprzedaży "gołych" modułów. bardziej interesowało ich gdzie kupiłem te urządzenia niż to, czy mogliby mi pomóc. Co oznacza, że gdybym kupił sobie monobloki Jeffa Rowlanda to po zakończeniu gwarancji - w przypadku jakiegoś uszkodzenia - musiałbym sprzęt serwisować u niego a nie w B&O. Nie znam układów pomiędzy Bangiem o poszczególnymi producentami, ale nie sądzę żeby posiadacze wzmaków opartych o icepower byli po zakończeniu gwarancji pozostawieni sami sobie. Zresztą może Audiomatus powie więcej na ten temat.

>senicz

Bo z tego wynika ze uklady procesorow dysponuja technologia

>pozwalajaca na generowanie przebiegow na poziomie 1000Ghz

Porównanie do procesora cyfrowego jest chybione. Wzmacniacze Icepower są urządzeniami analogowymi-impulsowymi. Proponuję, aby zaczął Pan udowadniać, że niemożliwe jest aby istniały przetworniki sigma-delta 24/192. Mają trochę podobny sposób działania do wzmacniaczy Icepower.

>Rafaell

Polityka producenta Icepowerów da się streścić w dwóch zdaniach: 1) Sprzedawać moduły tylko firmom co do których istnieje uzasadnione przekonanie, że niczego nie spieprzą i nie narażą na szwank opinii o technologii Icepower. W opracowanie tej technologii B&O zainwestował znaczne środki i trudno mieć im takie postępowanie za złe.

2) Ochrona własności intelektualnej - B&O nie udostępnia schematów urządzeń.

Każdy wytwórca, przed rozpoczęciem współpracy z firmą B&O, musi oświadczyć, że zgadza się z tymi elementami umowy. Co to oznacza dla Klienta kupującego wzmacniacze z modułami Icepower? Tylko jedno: może spodziewać się jak najlepszej obsługi gwarancyjnej i po gwarancyjnej. Żaden producent wzmacniaczy nie zaryzykuje sytuacji w której niezadowolony Klient rozpowszechniałby informację o niemożności naprawy sprzętu. Sytuacja taka skutkowałaby bardzo szybkim zakończeniem współpracy z B&O.

Andrzej Matusiak, 13 Sty 2008, 10:48

No ale wymiana takiego całego modułu w całości staje się nieopłacalna dla klienta i kółko się zamyka, kupuj facet nowy produkt (patrząc na inne firmy z roku na rok produkt jest gorszy-konkurencja w końcowym etapie zabija jakość!)

>Rafaell

>No ale wymiana takiego całego modułu w całości staje się nieopłacalna dla klienta i kółko się

>zamyka,..

Czy gdziekolwiek w sieci napotkał Pan informację o trudnościach lub wysokich kosztach naprawy wzmacniaczy na modułach Icepower? Przecież to nie jest problem Klienta tylko sprawa producenta wzmacniacza. Moja firma produkuje monobloki z tymi modułami od marca 2004 roku. Nie mieliśmy żadnego przypadku poważnego uszkodzenia. Proszę mi podać choć 1 (słownie jeden) przykład Klienta, któremu jakikolwiek producent wzmacniaczy na modułach Icepower zaproponował poniesienie kosztów zakupu nowego modułu w ramach naprawy pogwarancyjnej. Jestem całkowicie przekonany, że gdyby zaistniał choć jeden taki przypadek, to konkurencja wykorzystałaby go do maksimum. Ale takich przypadków po prostu nie ma. Z dwóch powodów: moduły Icepower są bardzo, bardzo niezawodne i wyposażone w wyrafinowane układy zabezpieczeń. Jeżeli nawet, co w technice trudno wykluczyć, jakiś wzmacniacz uległby katastrofalnemu uszkodzeniu po upływie terminu gwarancji, to producent wzmacniacza weźmie większość kosztów naprawy na siebie nie chcąc ryzykować narażania na szwank opinii o technologii Icepower, z wiadomymi konsekwencjami. Summa summarum: nabywca wzmacniacza z modułami Icepower wydaje się być w sytuacji bardzo bezpiecznej i komfortowej.

=>Andrzej Matusiak, 13 Sty 2008, 11:14

To ile kosztuje wymiana ze złomowaniem takiego modułu, jeśli to nie taki problem? Pytam bo Państwa zestaw u kolegi rocha mi się bardzo podobał ale dla mnie cała technologia jest nowością a nie mam czasu się zagłębiać w szczegóły .

Może zadam głupie pytanie jak się ma we wzmacniaczach D a w szczególności Państwa zagadnienie Damping factor tutaj proszę o wyczerpujące info

Dziękuję

Rafaell

>Rafaell

>To ile kosztuje wymiana ze złomowaniem takiego modułu, jeśli to nie taki problem?

To nie jest problem klienta, ponieważ nie będzie on ponosił takich kosztów. Jedyna wyobrażalna sytuacja, w której klient musiałby ponieść koszt wymiany modułu, jest taka, że klient ów rozmyślnie uszkodził moduł. Mogę porównać taki przypadek do przypadku właściciela samochodu który młotem rozwalił silnik.

>Może zadam głupie pytanie jak się ma we wzmacniaczach D...

Współczynnik tłumienia wzmacniacza w klasie D zależy głównie od zastosowanych sprzężeń zwrotnych i miejsc lub miejsca z którego pobierany jest sygnał. W przypadku wzmacniaczy ze sterownikami Tripath pętla sprzężenia nie obejmuje filtru wyjściowego, a zatem DF jest niski, kilkanaście, kilkadziesiąt razy. Impedancja wyjściowa modułów Icepower wynosi około 5 miliomów, zatem DF dla 8 omów przekracza 1000 razy. Nie ma żadnego praktycznego znaczenia czy jest to 1000 czy 4000 razy. Nawet krótki odcinek kabla głośnikowego spowoduje znaczący spadek tego współczynnika.

Panie Andrzeju czy są jakieś wytyczne z Pana praktyki co do np.:

grubości kabla zasilającego z sieci 240V (czy kondycjonery mają sens zastosowania i jakiej budowy)

pojemności i zastosowanych materiałów na kable głośnikowe (co się najlepiej spisuje-nie mówię o audiofilskich upiększaczach, tylko neutralnych kabelkach)

Jakiej grubości nitek w przewodzie by Pan preferował użyć i jakiego przekroju kabla do konkretnej mocy Pańskiego wzmacniacza?

Pytania do Pana Andrzeja Matusiaka:

1) Dlaczego rezystory w filtrze powinny być bezindukcyjne? Czy one są w jakiejś gałęzi poprzecznej filtru? Jeśli nie, to powiedziałbym, że indukcyjność w filtrze to cecha nawet porządana. :)

2) Proszę podać numer katalogowy materiału magnetycznego Micrometals, który ma tak świetne właściwości w stosunku do ferrytu. Oczywiście porównujemy albo rdzenie otwarte, albo toroid Micrometals kontra ferryt ze szczeliną, bo inaczej porównanie nie ma sensu.

Andrzej Matusiak

>Czy gdziekolwiek w sieci napotkał Pan informację o trudnościach lub wysokich kosztach naprawy wzmacniaczy na modułach Icepower? Przecież to nie jest problem Klienta tylko sprawa producenta wzmacniacza.

No dobrze. Opierajac się na Pańskich wypowiedziach postawmy inaczej pytanie: Dlaczego iwok nie może dokonać bardzo prostej naprawy swojego wzmacniacza w B&O ani u żadnego podwykonawcy, mimo rzeczonego zapewnienia full assistance? Przecież to nielogiczne a wychodzi na wierzch gra słowna.

>>Żaden producent wzmacniaczy nie zaryzykuje sytuacji w której niezadowolony Klient rozpowszechniałby informację o niemożności naprawy sprzętu. Sytuacja taka skutkowałaby bardzo szybkim zakończeniem współpracy z B&O.

Przepraszam, a jak ta sytuacja właśnie wygląda? Gdzie ta rzeczona pomoc? Co by było gdyby ktoś skorzystał z kupna samych modułów czy też kompletów do zestawów aktywnych opartych na IcePower dostępnych bez kłopotu na ebay, czy też w kilku sklepach internetowych, a chciał oszczędzić na kosztach przesyłki do naprawy? Nikt nie uważa że jest to nielegalny sprzedawca, w razie takowego podejrzenia firma natychmiast zareagowałaby postepowaniem prawnym. Skąd ta sprzeczność?

No i dlaczego np. Ja mogłem pomóc, a Panowie - nie?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Podawane przez Was szybkosci dzialania i wielkosci informcji zawarte w przebiegach mozna zobrazowac takim przyklade. mamy mostek na starych germanach o Ft 10khz. I ten mostek jest tak sterowany ze potrafi wygenerowac informacje o szybkosci dzialania 60MHz. To jest trafne porownanie na temat mozliwoasci takich wzm w klasie d. Co do sigma delta to w dac zegary dochodza pod 50-100Mhz operuja bardzo malymi pojemnosciami w ukladzie przelacznika a nastepuja kolejne przyblizenia np. co 5 bitow. Wiec strumien informacji jest duzo mniejszy. Dlaczego takie wzm brzmia inaczej? dlatego bo nie ma mikroinformacji z muzy. Po prostu uklad wzm wycina najmniejsze poziomy zmian. I tyle. Sluchaczowi wydaje sie ze muza zoatala jak by wyczyszczona z brudow w niej zawartych i pieknie gra. A to nie prawda. Nie ma np.informacji o przestrzeni i mnostwo innych. Ale w porownaniu do wzm klasycznego takie potraktowanie sygnalu jest jak by korzystne. Gdyz typowe tranzystorowce maja nieprzyjemny dzwiek szczegolnie na malych poziomach gdyz silnie je znieksztalcaja. Wzm w klasie D swietnie sobie z tym problemem radzi wycinajac male sygnaly i juz. NNjalepszym sprzwdzianem na to jak wzm klasy obcina male sygnaly bylby pomiar przy pomocy wolt. 6 cyfr i badanie Czy zmiana sygnalu wejsciowego o zadana wielkosc ma swoj odpowiednik w zmianie sygnalu ze wzm. Mozna tez do tego celu uzyc wysokiej klasy karty audio 24 bit.

>michelangelo

>1) Dlaczego rezystory w filtrze powinny być bezindukcyjne? Czy one są w jakiejś gałęzi poprzecznej

>filtru? Jeśli nie, to powiedziałbym, że indukcyjność w filtrze to cecha nawet porządana. :)

W omawianym filtrze rezystory użyte zostały w tzw. obwodzie korektora impedancji Zobela. Aby układ ten działał prawidłowo, to rezystory powinny być bezindukcyjne. Z pewnością nie drutowe.

>2) Proszę podać numer katalogowy materiału magnetycznego Micrometals, który ma tak świetne

>właściwości w stosunku do ferrytu. Oczywiście porównujemy albo rdzenie otwarte, albo toroid

>Micrometals kontra ferryt ze szczeliną, bo inaczej porównanie nie ma sensu.

Wali Pan z grubej rury z tym brakiem sensu. Już tłumaczę dlaczego. Filtr wyjściowy (tzw. rekonstruujący) wzmacniacza audio w klasie D ma dwa zadania: zrekonstruować z ciągu impulsów sygnał analogowy audio, czyniąc to z możliwie najmniejszymi zniekształceniami. Druga, niemniej ważna, funkcja filtru polega na maksymalnym możliwym stłumieniu zakłóceń, oraz możliwie niewielka emisja pola magnetycznego, tak aby zakłócenia nie przedostawały się poza obudowę wzmacniacza. Jedynym rodzajem dławika spełniającym jednocześnie obydwa wymagania jest dławik na proszkowym rdzeniu toroidalnym. Zastosowanie jakiegokolwiek rdzenia ze szczeliną spowoduje zwiększoną emisję zmiennego pola magnetycznego. Biorąc pod uwagę obowiązujące normy emisji zakłóceń jest praktycznie niemożliwe zbudowanie dużej mocy wzmacniacza w klasie D, z filtrem wykorzystującym dławik na rdzeniu innym niż toroidalny. Może Pan, na własny użytek, zbudować sobie wzmacniacz z każdym innym dławikiem. Produkując wyrób na rynek trzeba spełniać wymagania norm.

Podam Panu opis rdzenia i materiału z noty aplikacyjnej firmy Tripath: low-mu type-2 iron powder, www. Micrometals.com, typ rdzenia T106-2. Identyczne rdzenie stosowane są w filtrach modułów Icepower 500ASP. W modułach 250ASP rdzeń jest troszkę mniejszy, w 1000ASP większy.

>gagacek

>No dobrze. Opierajac się na Pańskich wypowiedziach postawmy inaczej pytanie: Dlaczego iwok nie może

>dokonać bardzo prostej naprawy swojego wzmacniacza w B&O ani u żadnego podwykonawcy, mimo rzeczonego

>zapewnienia full assistance? Przecież to nielogiczne a wychodzi na wierzch gra słowna.

Iwok nie kupił gotowego wzmacniacza tylko same moduły. B&O nie zapewnia serwisu modułom zakupionym przez majsterkowiczów, ponieważ oficjalnie nie ma żadnej możliwości aby majsterkowicz kupił takie moduły. Na rynku, zgodnie z umowami które podpisuje każdy OEM-owiec mogą znaleźć się tylko i wyłącznie kompletne, spełniające wymagania norm, wzmacniacze. Serwis takich wzmacniaczy jest obowiązkiem ich producenta.

>Przepraszam, a jak ta sytuacja właśnie wygląda? Gdzie ta rzeczona pomoc? Co by było gdyby ktoś

>skorzystał z kupna samych modułów czy też kompletów do zestawów aktywnych opartych na IcePower

>dostępnych bez kłopotu na ebay, czy też w kilku sklepach internetowych, a chciał oszczędzić na

>kosztach przesyłki do naprawy

Powtarzam: pomoc świadczona jest tylko i wyłącznie nabywcom gotowych wzmacniaczy. O ile wiem B&O nie sprzedaje modułów na ebay.

=>Andrzej Matusiak

Panie Andrzeju czy są jakieś wytyczne z Pana praktyki co do np.:

grubości kabla zasilającego z sieci 240V (czy kondycjonery mają sens zastosowania i jakiej budowy)

pojemności i zastosowanych materiałów na kable głośnikowe (co się najlepiej spisuje-nie mówię o audiofilskich upiększaczach, tylko neutralnych kabelkach)

Jakiej grubości nitek w przewodzie by Pan preferował użyć i jakiego przekroju kabla do konkretnej mocy Pańskiego wzmacniacza?

->iwok

W takim przypadku jak Twój i przy takiej polityce firmy B&O zwróciłbym się do człowieka, który sprzedał Ci te moduły, aby on ponękał tego od kogo kupił w rezultacie pewnie na początku ścieżki znalazła by się firma, która kupiła bezpośrednio moduły od B&O i ona zadecydowałaby co zrobić z taka usterką lub ściągnęła konda z B&O.

Zwróciłeś o pomoc w tej sprawie do Audiomatusa wiedząc, że jest producentem wzmacniaczy opartych na tych modułach?

Nie wiem dla czego zakładacie ze dla B&O nikt tego nie podwykonuje ? z tąd te "przecieki" na ebayu. u Chińczyków to normalne jedna fabryka Europejczyków i w tym czasie budowane 5 fabryk kopii, na razie na potrzeby własnego narodu. Ja od dawna trąbię żeby najnowszych technologii nie transferować do krajów taniej produkcji po prostu prędzej czy póżniej odbije się to EU czkawką . No ale ma zysk być maksymalny,w krótkim czasie tak, długofalowo to krach naszej gospodarki w Unii i zęby w ścianę

Andrzej Matusiak

>Powtarzam: pomoc świadczona jest tylko i wyłącznie nabywcom gotowych wzmacniaczy. O ile wiem B&O nie sprzedaje modułów na ebay.

To Pan tak twierdzi a nie BO, poza tym sprzedaż dotyczy gotowego urządzenia zawierającego moduły B&O.

Hmm... A brak odpowiedzi na ostatnie pytanie? Bez komentarza.

A w sumie z resztą dlaczego nie? Z Państwa strony:

>Andrzej Matusiak

>12 Sty 2008, 22:09

>Iwok

>"Konkretnie 100", ale mnie Pan ubawił. Gratuję determinacji.

Z reakcji jak powyżej potencjalny klient wyciągnie własne wnioski.

Nic, powtarzam: Nic nie stało na przeszkodzie aby pomóc w bardzo prostej sprawie. To wystarczy za komentarz. Dziwnym zbiegiem okoliczności ja nie jestem zdziwiony.

Trochę sensu poproszę.

gagacek - czepiasz się? nie wyspałeś się? ząb Cię boli? a może nie dostałeś się na prawo i cię to męczy nocami czytaj ze zrozumieniem. Z tego co widzę to po prostu partnerzy BO nie naprawiają wzmacniaczy a przykaz jest aby złomować moduły. Można wywnioskować, że po prostu wymieniany jest moduł na nowy przy cześciowej odpłatności przez klienta... po gwarancji. Zresztą co ma Audiomatus do modułu kolegi? to tak jakbyś się przyczepił do serwisu opla, ze WV nie chcą naprawić w ramach gwarancji...

Seba78

Czasami ręce potrafią opaść, naprawdę. Sądząc po sposobie wypowiedzi raczej dużo wiosenek nie liczysz, ale i tak za długo mieszkasz w Polsce i nie dociera do ciebie że sposób podejścia do klienta może być trochę inny niż u operatora telefonii komórkowej. Najbardziej przykre jest to że tak naprawdę nie za bardzo wiesz o co chodzi, a piszesz. W sprawie uszkodzonego elektrolitu można było pomóc. To zazwyczaj 1 mail do partnera, przynajmniej pomoc w zorientowaniu się w temacie. Nie wiem czy do ciebie może dotrzeć to że czasem o wiele prościej uzyskać życzliwą pomoc np. z USA czy Tajwanu niż kilkaset/kilkadziesiąt km obok. To naprawdę nie jest sprzeczne z polityką firmy, a liczy się sposób traktowania potencjalnego nabywcy. W przeciwieństwie do ciebie mam do czynienia z rynkiem pro i to z czym się czasami tutaj spotykam potrafi zadziwić.

Poza tym iwok nie jest moim znajomym ale ani ja, ani Piotrek608 jakoś nie mieliśmy specjalnych oporów aby spróbować mu pomóc.

Trochę sensu poproszę.

bardzo dobrze, ciesze się, że masz takie podejście i pomagasz wszystkim dookoła - ale nie rozumiem po co czepiasz się przedstawiciela audiomatusa - nie zasłużył na awanturę. Nie każdy zbawia świat. A i złośliwości w żarcie ze stu kondensatorów nie odebrałem jako złośliwości i mam wrażenie, że zareagowałeś jakoś nadwrażliwie . I podaruj sobie osobiste wycieczki bo ja nie czynię tego wobec Ciebie. A sarkastyczne pytanie było chyba uzasadnioną rekacją na szukanie dziury w całym...

Panowie - spokojnie. Nie prosiłem Audiomatusa o pomoc i takiej pomocy nie oczekiwałem. Kupując gołe moduły zdawałem sobie sprawę i tego co robię i nie mam żadnych pretensji do p. Matusiaka.

Bardziej liczyłem na pomoc B&O, ale też nie jestem specjalnie zdziwiony ich reakcją - mogli pomóc ale wcale nie musieli. Zresztą poradziłem sobie sam - udało mi się kupić te elektrolity i jedyna rzecz która mnie martwi to, że będę je miał dopiero za pół roku. Za to wtedy będę zapewne jedynym w Polsce właścicielem 98 sztuk kondensatorów vishay`a z serii 136 o pojemności 680uF na100V :-)))

Niezależnie od moich kłopotów uważam, że w ten czy inny sposób warto zainteresować się tą technologią w wykonaniu B&O, bo to wzmaki IMHO znakomite.

> I podaruj sobie osobiste wycieczki bo ja nie czynię tego wobec

>Ciebie.

Czy nie widzisz braku logiki w tej wypowiedzi?

Nie chodzi mi o zbawianie świata ani inne infamtylne wycinki z twojej wypowiedzi. W przeciwieństwie do ciebie nie zauważyłem żadnej złośliwości w wypowiedzi pana Andrzeja. Pozwolisz że będę miał własny pogląd na sprawę, poparty doświadczeniem, nie mam zamiaru całości wynosić na szersze grono. Nie interesuje mnie twoja opinia.

Trochę sensu poproszę.

Prawdę mówiąc niezupełnie rozumiem co mi się zarzuca? Niechęć udzielenia pomocy Iwokowi? Nikt się do mnie w tej sprawie nie zwracał. Dowiedziałem się o wszystkim dzisiaj czytając wpisy w tym wątku. Zresztą nawet gdyby Iwok zwrócił się do mnie z prośbą o pomoc to nie mógłbym (nie nie chciałbym) pomóc. Nie mam takich kondensatorów i pewnie musiałbym zamówić je tak samo jak Iwok to uczynił. Zresztą nie mam prawie żadnych części do modułów, z dwóch powodów: na gwarancji naprawia je B&O, poza tym psują się niezwykle rzadko. W ciągu prawie czterech lat jak sprzedajemy monobloki na modułach Icepower zepsuło się poniżej 2 procent. W tych dwóch procentach znaczny udział ma jeden tylko klient którego wzmacniacze naprawiane były kilka razy. Prawdopodobnie chodziło o jakiś gruby błąd w systemie zasilania u tego pana ponieważ po rozmowie wyjaśniającej awarie ustały. Wygodniej jest nam i w sumie taniej wymienić moduł na nowy niż utrzymywać stany magazynowe z elementami. Jeżeli moduł Iwoka jest nawet na gwarancji to nie mógłbym wysłać go do naprawy czy wymiany, bo mogę to uczynić wyłącznie z modułami których numery seryjne odpowiadają tym które kupiłem. Chętnie przyjmę i odpowiem na uwagi czy zastrzeżenia, ale mogę odpowiadać tylko za to, na co mam jakikolwiek wpływ.

Andrzej Matusiak, 13 Sty 2008, 16:29

>>michelangelo

>

>>1) Dlaczego rezystory w filtrze powinny być bezindukcyjne? Czy one są w jakiejś gałęzi poprzecznej

>>filtru? Jeśli nie, to powiedziałbym, że indukcyjność w filtrze to cecha nawet porządana. :)

>

>W omawianym filtrze rezystory użyte zostały w tzw. obwodzie korektora impedancji Zobela. Aby układ

>ten działał prawidłowo, to rezystory powinny być bezindukcyjne. Z pewnością nie drutowe.

Zgadzam się, nie powinien posiadać indukcyjności, jeśli to jest układ Zobela.

>Wali Pan z grubej rury z tym brakiem sensu.

Nie wydaje mi się. Po pierwsze - żaden materiał micrometals, w tym -2 nie może konkurować z ferrytem jeśli chodzi o statność rdzenia, a po drugie - rdzenie z proszków metalicznych też sieją, i to jak - całą powierzchnią. Być może u Panów wypadło to lepiej w porównaniach, ale ja mam zgoła inne doświadczenie z branży SMPS. Najlepsze są materiały amorficzne, w dalszej kolejności cienkie blaszki stalowe o profilowanym domieszkowaniu krzemem, no ale są to drogie materiały i trzeba składać dławiki z klocków, co też koszruje. Toroid, i to jeszcze polakierowany - wiadomo, najtaniej i robi swoje. Trzeba tylko drut nawinąć. I proszę nie brać moich słów jako krytykę lub sarkazm, gdyż sam bym zrobił zapewne tak samo do produkcji masowej, a na indywidualne zamówienie i przy dużym budżecie - co klient sobie życzy ;)

Ogólnie dziękuję za odpowiedzi, ich rzeczowość i szczegółowość jest dla mnie dowodem fachowości i szacunku dla potencjalnych klientów.

Andrzej Matusiak

Z tego co mi wiadomo nie dowiedział Pan się o tej sprawie dzisiaj, pierwsze zapytania były kierowane do pana firmy. Zostawmy to. Szkoda że ma Pan tak małe pole manewru, rozumiem i bardzo dziękuję za odpowiedź.

Trochę sensu poproszę.

Gagacek,

Wytknales Sebie, ze nie za bardzo wie o co chodzi, a sie wypowiada, kiedy wyglada, ze rowniez Ty sam niespecjalnie miales pojecie o calej sprawie i co wiecej usilnie starasz sie w nia wplatac postronne osoby (Pan Matusiak),kiedy nawet sam zainteresowany, Iwok, tego nie czyni,o czym jasno sie wlasnie wypowiedzial, dosc to osobliwe z Twojej strony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.