Skocz do zawartości
IGNORED

Czy klasa D to G?

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

>Rafaell

>Panie Andrzeju czy są jakieś wytyczne z Pana praktyki co do np.:

>

>grubości kabla zasilającego z sieci 240V

Kabel zasilający powinien mieć wysokiej jakości wtyki aby zapewnić małą i stabilną w czasie rezystancję obwodu PE. Ta ostatnia uwaga dotyczy także gniazd sieciowych do których przewody są włączone. Należy sprawdzić i w razie potrzeby poprawić podłączenie przewodów (zwłaszcza PE) w gniazdach sieciowych (czynność ta powinna być wykonywana przez osobę z odpowiednimi uprawnieniami).

>czy kondycjonery mają sens zastosowania i jakiej budowy)

Kondycjoner może w wielu wypadkach pomóc, ale często równie skuteczny będzie znacznie tańszy transformator separacyjny. Transformator znakomicie sprawdzi się w każdym systemie cierpiącym z powodu zakłóceń generowanych w pętli masy. Zgodnie z przepisami z jednego transformatora może być zasilane tylko jedno urządzenie. Z transformatorów separacyjnych zasilamy tylko urządzenia małej mocy (nie zasilamy wzmacniaczy mocy). Jedyny wyjątek dotyczy systemów z komputerem jako źródłem. W takim przypadku komputer (mimo że nie jest urządzeniem małej mocy zasilamy z transformatora separacyjnego). To w skrócie.

>pojemności i zastosowanych materiałów na kable głośnikowe (co się najlepiej spisuje-nie mówię o

>audiofilskich upiększaczach, tylko neutralnych kabelkach)

W tej sprawie jest na tym forum dużo znacznie bardziej ode mnie kompetentnych osób. Ja mogę udzielić Panu jednej rady technicznej i napisać o swoich osobistych preferencjach.

Rada: wzmacniacze na modułach Icepower ( jak wszystkie impulsowe) nie lubią pojemności podłączonej do wyjścia. Odradzam zastosowanie w systemie kabli głośnikowych o bardzo dużej pojemności. Kable takie składają się z dwóch lub więcej płaskich cienko izolowanych tasiemek leżących na sobie. Pojemność takiego kabla może niekorzystnie wpłynąć na dżwięk systemu ze wzmacniaczami impulsowymi.

Osobiście uważam, że jakość przewodnika w kablu ma największe znaczenie. Przewodnik powinien liniowo przenosić najmniejsze nawet sygnały. W moim systemie używam tanich przewodów z tzw. miedzi monokrystalicznej, praktycznie pozbawionej barier międzykrystalicznych.

pastwa,

Znam wzmacniacze, znam firmę i sam dobrze siedzę w temacie audio. Dzięki mnie zalety Audiomatusa poznał między innymi rochu, który docenił je i kup[ił. Nie obnoszę się z wieloma rzeczami na forum, dlatego też mozesz mieć swoje spotrzeżenia, z całym szacunkiem - miej je sobie.. Od początku znam sprawę iwoka. Jedna z pierwszych podpowiedzi brzmiała - skontaktujh sie z Audiomatusem. Wszystko w temacie, nie mam zamiaru o reszcie tutaj pisać. OK? Czy jesteś w stanie to zrozumieć? Hmm..

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>gagacek

>Z tego co mi wiadomo nie dowiedział Pan się o tej sprawie dzisiaj, pierwsze zapytania były kierowane

>do pana firmy.

Oświadczam Panu, że nikt nie zwracał się w tej sprawie do firmy ani do mnie osobiście. Jeżeli ma Pan w tej sprawie inne informacje, to proszę się nimi ze mną podzielić. Zrobię wszystko aby wyjaśnić to nieporozumienie.

Gagacek,

A co ma Twoja wiedz o wzmacniaczach i firmie Audiomatus wspolnego z zarzutem poczynionym tutaj wobec Pana Matusiaka, ze nie pomogl Iwokowi ? skoro Iwok sie o taka pomoc do niego nie zglosil o czym sam tu powyzej zakomunikowal, wyglada wiec dosc jasno, ze nie byles kompetentny czynic takie zarzuty, chyba ze takie masz zwyczajnie podejscie, ktore faktycznie moge dosc latwo zrozumiec, jesli taka Twa wola.

Panie Andrzeju, widzę że po drodze nastąpiło gdzieś nieporozumienie, efekt "głuchego telefonu". Jeśli wytknąłem coś co nigdy nie miało miejsca to z góry za to bardzo przepraszam, nie to było moją intencją.

Trochę sensu poproszę.

>gagacek

>Szkoda że ma Pan tak małe pole manewru.

Nie mam żadnego pola manewru. Mogę i muszę robić tylko to, do czego zobowiązuje mnie umowa z B&O. W sprawie Iwoka nie mógłbym pomóc, ale nie oznacza to, że nie odpowiedziałbym na zapytanie. Jednak żadnego zapytania nie otrzymałem.

pastwa, nie zajmuj stanowiska skoro nie jesteś uczestnikiem sprawy, nie znasz jej i to co piszesz delikatnie mówiąc jest głupie.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 13 Sty 2008, 21:20

>pastwa, nie zajmuj stanowiska skoro nie jesteś uczestnikiem sprawy, nie znasz jej i to co piszesz

>delikatnie mówiąc jest głupie.

Ja sie odnosze do konkretnych faktow tej sprawy, ktore sa tutaj jasno wypowiedziane, a ktore w sposob oczywisty zaprzeczaja temu co pisales, co zreszta sam przyznales powyzej. Nie musze byc chyba uczestnikiem sprawy by przeczytac i zrozumiec te proste sprawy, a stanowiska tez nie zajmuje, nie opowiadam sie przeciez po zadnej stronie, zadziwia mnie jedynie podejscie niektorych osob, delikatnie mowiac glupie :")

pastwa, nie mam zamiaru dla twojej satysfakcji przytaczać tu prywatnej korespondencji, odpowiedzi etc. Nie mam zamiaru wyciągać kolejnych argumentów. Nie interesuje mnie twoje (głupie) stanowisko. Jeśli ja zostałem gdzieś po drodze źle poinformowany, mimo że mam to to napisane czarno na białym, to za zamieszanie przeprosiłem pana Andrzeja, bo nie taka była moja intencja. Reszty nie musisz wiedzieć, z mojej strony w stosunku do ciebie koniec tematu.

Trochę sensu poproszę.

Panowie!

Skończmy temat moich nieszczęsnych kondensatorów. Jak już mówiłem nie prosiłem o pomoc firmę Audiomatus i nie dlatego pytałem tutaj o radę, żeby postawić p. Matusiaka w złym świetle, ale po to aby skorzystać z jego wiedzy. Audiomatus z pewnością zapewnia dobrą obsługę swoim klientom a ja do nich nie należę.

Zresztą opinia o niezawodności ICEpowerów jest dość powszechna na zachodnich forach. Uszkodzenie moich modułów wynikło z usterki mechanicznej podczas ich transportu a nie jakiejś wady fabrycznej.

Zamknijmy ten temat.

Gagacek,

Alez naturalnie, ja zadnymi prywatnymi korespondencjami nie bylem zainteresowany, zwyczajnie czytam sobie poczynione zarzuty na forum publicznym, nie majace poparcia w faktach (dostarczanych tu przez osoby 'zainteresowane sprawa'), to wykazalem zdziwienie. To, ze zostales gdzies po drodze zle poinformowany, to faktycznie smutne. Reszty wiedziec wrecz nie chce, bo i po co, kiedy wszystko jasne.

pastwa,

Jestem wywołany do tablicy ponieważ sprawa przybrała nieoczekiwany zwrot, a ja mam jak byk odpowiedź od iwoka z 18.12.2007 że już mu się nie chce gadać z Audiomatusem. Nie spodobało mi się to i to było motorem mojego postępowania.

To wszystko co mam do powiedzenia. Właśnie odechciało mi się komuś więcej pomagać, jeśli ma to mieć taki finał. Nie lubię z siebie robić idioty, a przy okazji jakaś niezbyt inteligentna osoba postronna będzie miała z tego satysfakcję... to przykre.

Trochę sensu poproszę.

Owszem, teraz zrobiłem z siebie idiotę. To dla mnie nauczka - nie pomagać, zwłaszcza jeśli nie wiadomo komu się pomaga. Najlepiej zachowywać się jak pastwa albo seba, to takie budujące, pozdrowienia. Obawiam się że i tak nie dotrze... szkoda.

Trochę sensu poproszę.

>senicz

>Wzm w klasie D swietnie sobie

>z tym problemem radzi wycinajac male sygnaly i juz

Siedzę właśnie i słucham muzyki na starych SD426 bezpośrednio zasilanych z wyjść monobloków o mocy 600W na kanał. Średnia moc na słuchawkę to jakieś dwa miliwaty. Według Pańskiej teorii na temat wzmacniaczy klasy D powinienem chyba wyć z bólu. Proszę mi wierzyć, nie wyję. Dźwięk w moich słuchawkach nie ma jakości jaką uzyskuje się przy zasilaniu ze wzmacniacza słuchawkowego. Ale nie ma także przykrego charakteru i z pewnością nie brakuje mu szczegółów.

Pan Andrzej Matusiak.

Czy spotkał się Pan z tym wzmacniaczem? Jak by Pan go ocenił w stosunku do swoich, pomijając oczywiście cenę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-4056-100003473 1200260219_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Ale widać taka specyfika tego Forum.

Dokładnie, "taka specyfika". A najwięcej do powiedzenia maja oczywiście ci którzy nic nie wiedzą.

Trochę sensu poproszę.

>henrykpiątek

Nigdy nie widziałem tego wzmacniacza. Mógłbym tylko odszukać jakieś opinie w sieci, ale chyba nie o to Panu chodzi. Na pierwszy rzut oka wzmacniacz wydaje się być niezwykle solidnie zbudowany. Na siłę mógłbym zgłosić tylko jedno zastrzeżenie. Wzmacniacze impulsowe osiągają najlepsze parametry wtedy, gdy zbudowane są w formie monobloków. Można oczywiście włożyć do obudowy dwa wzmacniacze i podzielić obudowę na dwie ekranowane od siebie nawzajem części. Ale po co? Koszty nie są niższe, a wynik i tak odrobinę będzie lepszy przy monoblokach.

A co myślicie o Murano Audio ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe jaki koszt byłby gdyby zamówić bezpośrednio z Tajwanu ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiesz co gagacek, przepraszam, odegrałem się złośliwą uwagą, to było niepotrzebne. narwany jestem. myślę, że doszło do jakiegoś nieporozumienia. nie ma sensu tego tu rostrzygać. problem po prostu różnie wyglądał z różnych stron. Kłutnie są tu niepotrzebne - bardzo fajny i merytoryczny wątek - sam osobiście byłem zainteresowany kupnem cyfry - nawet rozmawiałem z audiomatusem - ale nie zdecydowałem się w końcu ze względu na koszty - ale śledzę wątek i czekam cierpliwie na okazję posłuchania. pozdrawiam wszystkich.

Tylko szkoda że Murano Audio nie oferuje po równie atrakcyjnej cenie dedykowanego przedwzmacniacza ,ale w sumie to żaden problem bo jako przedwzmacniacz można wykorzystać DAC-a Audiotraka Dr.dac2 (~900zł) ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Seba78

Co do wzmacniaczy to naprawdę są godne polecenia, z resztą zainteresowało się nimi ostatnio po odsłuchach kilka osób, co najlepiej może świadczyć o ich możliwościach. Tylko nie słuchać pewnych panów redaktorów, należy samemu słuchać:)

Co do naszych relacji - sprawa ma inne wątki, a ja wolałem zrobić z siebie idiotę niż przytaczać szczegóły. Nie ubędzie mnie przez to a myślę że tak będzie dla wszystkich najlepiej. Ja ze swojej strony bardzo przepraszam za słowne potyczki i za to ze nie doceniłem Ciebie. Miłego dnia!

Trochę sensu poproszę.

Andrzej Matusiak, 13 Sty 2008, 22:27

>Siedzę właśnie i słucham muzyki na starych SD426 bezpośrednio zasilanych z wyjść monobloków o mocy

>600W na kanał. Średnia moc na słuchawkę to jakieś dwa miliwaty. Według Pańskiej teorii na temat

>wzmacniaczy klasy D powinienem chyba wyć z bólu. Proszę mi wierzyć, nie wyję. Dźwięk w moich

>słuchawkach nie ma jakości jaką uzyskuje się przy zasilaniu ze wzmacniacza słuchawkowego. Ale nie

>ma także przykrego charakteru i z pewnością nie brakuje mu szczegółów.

A moze ma Pan w planach zbudowac jakis wzmacniacz sluchawkowy oparty na wspomnianych wczesniej modulach IcePower ? Mysle, ze to mogloby byc mile przywitane na rynku audiofilskim w Polsce, jako ze nie ma tu zbyt duzego (i godnego uwagi) wyboru wsrod krajowych produkcji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.