Skocz do zawartości
IGNORED

mały problemik ze wzmacniaczem (buczenie

dobrus

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam maly problemik z moim wzmacniaczem Pioneer SA-9900. o takim:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

otoz chodzi o to,ze gdy wlacze wzmacniacz, ale nie podaje zadnego sygnalu na wejscie slychac z kolumn ciche buczenie. Buczenie to staje sie glosniejsze przy bardzo mocnym podkreceniu galki volume, ale z kolei nawet gdy potencjometr volume jest na min rowniez je slychac, z tym, ze bardzo cichutko. Z tym,ze intensywnosc tego buczenia nie zmienia sie przy kreceniu galka od polozenia min do mniej wiecej 1/3 skali. Poza tym zauwazylem,ze zmienia sie ono rowniez troche inaczej w zaleznosci od polozenia galki volume. Np gdy jest ona odkrecona malo tj na godz 9 to oba kanaly buczą tak samo, a np gdy jest na godz 12-13 buczy tylko lewy kanal, ale gdy odkrece ja mocniej np na godzine 15-16, to buczenie slychac z kolei tylko z prawego kanalu. Co ciekawe w sytuacji, gdy wzmacniacz pracuje tylko jako koncowka mocy w glosnikach jest absolutna cisza, czyli problem lezy raczej w preampie. Nie ma znaczenia czy gra on w trybie 'direct' (czyli z wylaczonymi regulatorami barwy) czy nie.

Ogolnie nie przeszkadza mi to,ale gdyby mozna to bylo latwym sposobem naprawic to czemu nie :D

Coz to moze byc? moze potencjometr glosnosci do wymiany (czarny alps) ? choc nie wykazuje on zadnych oznak zuzycia, nie trzeszcy, nie przerywa, podglasnia rowno oba kanaly. slyszalem,ze moze to byc cos z masą, ale co konkretnie sprawdzic? dodam,ze wzmacniacz jest po przegladzie - nie ma zadnych zimnych lutow, odklejonych ściezek, wylanych kondow etc wizualnie wszystko jest idealnie. nie byl nigdy naprawiany, jest 100% oryginalny, odkurzony i dokladnie wyczyszczony.. pozdrawiam i z gory dzieki za wszystkie sugestie :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Brumienie - znaczy się?

To nie potencjometr.

Najprawdopodobniej kondensatory do wymiany, to częsty problem przy starszym sprzęcie.

Miałem podobny problem. Oddałem do serwisu, wymienił człowiek i wsio wpariadkie.

Chruper

Jezeli masz z tylu wzmacniacza jakis punkt do podlaczania uziemienia, to sprobuj go podpiac np do rury od kaloryfera. Ja w ogole nie mam uziemienia w gniazdkach i o ile jeszcze w przypadku sprzetu audio da sie z tym zyc, to juz np wzmacniacz do gitary bardzo wyraznie informuje, ze mu ta sytuacja nie odpowiada ;)

a ja mam podobne pytanie

mianowicie jeżeli przekręcam gałkę 'Volume Control' powiedzmy tak za godzinę 12 to słychać syczenie w głośnikach, oczywiście im dalej za 12 tym głośniej...

i drugie drobne pytanie: ile może kosztować taki przegląd starego wzmaka?? czy jest to powiedzmy kwota rzędu 50zł czy raczej więcej/mniej ?? (przegląd bez napraw)

jak sie ma syczenie do buczenie i brumienia?? :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.