Skocz do zawartości
IGNORED

Tripath TA2021B montaz

jacek_zagaja

Rekomendowane odpowiedzi

A jak podłączasz miernik? Do pomiaru prądu musisz podłączyć szeregowo z ukłądem/odbiornikiem prądu ( równolegle - pomiaru napięcia), inaczej robisz zwarcie na wyjściu zasilacza.

No tak brak podstawowej wiedzy elektronicznej - podlaczylem jak do pomiaru napiecia. Potem podlaczylem bocznikowo co nie ma tu sensu zeby ostatecznie podlaczyc szeregowo wpinajac multimetr w obwod i odczytujac wartosci:

77mA dla stanu pracy i 0,23mA dla trybu mute. Wczoraj bawilem sie generatorem i oscyloskopem ale 1kHz prostokat mial straszne wysokoczestotliwosciowe szumy. Mam nadzieje ze cewki nawinalem dobrze - w zasadzie nie przylegaja scisle do rdzenia bo to strasznie pracochlonne by bylo.

Jacek

Ja jeszcze nie podjąłęm próby z D klasą, ale jeśli chodzi o cewki, pewnie w każdym serwise komputerowym "walają" się uszkodzone zasilacze do PC, cewki raczej porządne, jednak wartosci itp, nie wiem, ale tak tylko podpowiadam.

Pozdrawiam

Wiesz to dobry pomysl - w naszej szczecinskiej graciarni kolo wydzialu elektrycznego cewek nie widzialem ale moze jakis serwis mialby 10 mikro. Z drugiej strony obok mam Telefonice kable gdzie moge kupic dzieki koledze emaliowane przwody no a same rdzenie kosztuja 2zl. Cewka powietrzna bylaby niepraktyczna? Najpierw trza uruchomic i pomierzyc oscyloskopem. Jutro wieczorem powinienem miec pierwsze wyniki.

Ja tak nawinac nie potrafie - moze nie mam cierpliwosci?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jacek,

bawilem sie troche tymi wzm.

Wziales se ciezki uklad:) Trudno bedzie uzyskac dobry dzwiek na tych plytkach.

Mam jeszcze kilka plytek pod przewlekany TA2020, moge Ci jedna podeslac. TA2020 jest juz nieprodukowany ale do kupienia. Mialem kilka wersji chipu, 'made in USA' byla odrobine lepsza od china itp.

To mowisz ze sa rozniece pomiedzy czipami? Generator podlaczylem i widze jakis smiec na 65kHz. Czas narastania tez nie najlepszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomiary autora plytki potwierdzaja moje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poniewaz dzielnik stopnia wejsciowego mam ustawiony na 1 czyli wzmocnienie wynosi 12x to uzylem pierwszy lepszy rezystor ktory mialem pod reka czyli 2MOhm/5W zeby zabezpieczyc karte muzyczna. Wlaczylem sygnal MLS i ktorys z elementow generuje dzwiek. Zauwazylem juz to we wzmacniaczu KT88. Czy cos wiadomo na temat tego zjawiska? Czy to rezystor gra czy cewka?

• 2 tygodnie później...

Jak mierzycie THD w swoich wzmacniaczach? Ja uzywam bufora INA118 lub AD628. Na razie bez rewelacji 0.1% dla 1V i Rl=10Ohm. Narysowalem zwrotke LR4 z shelvingiem pod wymiar plytki Tripatha. Montaz kombinowany. Zasilanie LM833 poprzez uklad LT1026 (skrajny po lewej), bez baypassow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze nie Ryszardzie ze wzgledu na brak potka logarytmicznego stereo. Na probe kupilem pojedynczy 50K i dzwiek jest satysfakcjonujacy. Pod koniec tygodnia podlacze kondensatory MKS zamiast ceramikow i odpale na Jordanach. Mam problem z pomiarem FR i THD. Otrzymuje jakis dziwny spadek 6dB/oct na niskich. Ostatecznie wzmacniacz bedzie porownywany glownie w obszarze mikrowatow z glosnikami o efektywnosci >100dB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jacek_zagaja, 29 Sty 2008, 09:53

Trochę OFF-topic

>Ostatecznie wzmacniacz bedzie porownywany glownie w obszarze mikrowatow z glosnikami o

>efektywnosci >100dB.

Jacku czy masz zamiar pochwalić się efektami pracy nad tymi głośnikami na forum?

Tak oczywiscie. Czesciowo juz "puscilem farbe" w roznych watkach a ostateczne wyniki beda podane w 35008, "Summa Cum Laude ulepszony glosnik tubowy". W tej chwili robie obudowe stozkowa na bas. Poczatkowo planowalem zamowic obudowe z Diory ale ostatecznie zdecydowalem sie na wlasny pomysl. Bardzo jestem ciekaw ostatecznej opinii Dr Geddesa.

• 1 miesiąc później...

Dostalem uszkodzony t-amp Sonic Impact. Pobiera 100mA, napiecia sa ok. no moze poza R1 i R2 gdzie spadly o polowe i na stabilizatorze (PIN1) gdzie jest 4.85 zamiast 5V ;) ale nic z niego nie wychodzi. Zainstalowalbym zamiast oryginalnego TA2024 nowszy TA2021B lecz oba sa lustrzanymi odbiciami :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Nowy czip zainstalowany. Niestety niektore sciezki byly uszkodzone po wylutowaniu i musialem dac druciki po ubudowie (przepraszam Graaf). Najwazniejsze ze chodzi i mozna przystapic do wymiany filtrow wejsciowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zainstalowalem tak jak prosiles gniazda RCA. Zeby zrobic miejsce musialem wylutowac gniazdo DC i Mini Jack. Ledwo zmiescielm DC na panel a i tak nie moglem go juz przykrecic tylko na wcisk. Miejsca jest tak malo ze nie odwaze sie wstawic nowych kondensatorow na wejsciu poniewaz pod plytke wchodzi potek ktory moze uszkodzic lacze. Zalaczam pasmo przenoszenia. Swietnie pracuje z Jordanami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znieksztalcenia bez filtrow zaporowych tez wygladaja racjonalnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.