Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co racja to racja, jednak ten Teac też jest niczego sobie(dla mnie wada jest taka że nie odtwarza mp3).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

DawidM, 17 Lis 2008, 11:0

Gratuluję - zrobiłeś spory kawałek roboty,jeżeli po tych wszystkich propozycjach facet się nie zdecyduje to powinien z parę dni odpocząć. :)

WITAM

Jestem nowy na forum a to moja fotka sprzetu docelowo do sypialni lecz teraz musi sluzyc jako zestaw glowny.Mimo kilku irytujacych w niej zeczy jak okresla to moja zona to co ma robic czyli grac,gra i to calkiem dobrze.

Pozdrawiam

post-21568-100001151 1226945010_thumb.jpg

stomasz, 17 Lis 2008, 18:18

>DawidM, 17 Lis 2008, 11:0

>

>Gratuluję - zrobiłeś spory kawałek roboty,jeżeli po tych wszystkich propozycjach facet się nie

>zdecyduje to powinien z parę dni odpocząć. :)

Dzięki :) Nie ukrywam że też miałem małą frajdę z tymi zestawieniami ;) hehe

Teraz jednak czas na odpoczynek i muzykę, dziś spokojny relaksujący wieczór przy Norah Jones & David Gilmour.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

@ marcusSE

Witam na forum i na pokładzie mini hifi. Co do Piano to mam identyczne, poza subem i różnicą w kolumnach jak i pewnie okablowaniu. Jednak nawet ustawienie masz takie samo jak u mnie ;)

DZIEKUJE

Co do okablowania to ja rowniez pierwsze co zrobilem to je wymienilem jesli chodzi o ustawienie to narazie prowizorka napewno nie jest to dobre miejsce dla sub.Przy glosniejszym sluchaniu czy to film czy muzyka nieraz nieprzyjemnie wpada w rezonanse.Na podlodze bylo o wiele lepiej.Jezeli chodzi o glosniki to rowniez chcielismy je zmienic koniec koncow zostaly.Jedna z dobrych propozycji byly glosniki skandynawskiej marki XTZ.

A to fotka to naprawde dobre glosniki.

Pozdrawiam

post-21568-100001141 1226950079_thumb.jpg

post-21568-100001142 1226950079_thumb.jpg

Nie znałem tej firmy. Zaciekawiła mnie(kolumny wyglądają naprawdę fajnie, ciekawe jak grają i ile kosztują, widziałem też że firma używa też wstęgi-jak rozumiem w wyższych modelach), poszperałem i zaintrygowało mnie to, myślę że to może być pomocne dla Naszych pokoi i czasem niefortunnego ustawienia kolumn, z takiej czy innej przyczyny. http://www.xtz.se/produkt.php?allmant=true&produkt=41&eng=true

Tak w polsce to malo popularna marka jednak tu jest uznana marka i ceniona.Mysle ze duzy wplyw maja na to rowniez ceny.Wykonanie jest na bardzo wysokim poziomie pozatym potrafia wiele np cena pary glosnikow wyzej to 2000 kr szweckich.Jezeli chodzi o glosnik wstegowy to tak rowniez go z powodzeniem stosuja xtz 99.26 cena 3300 kr to niewiele biorac pod uwage ze znajduja sie w testach z takimi zestawami jak B&W 805 gdzie dzieli je przepasc cenowa.

Dolaczam fotke.

Jezeli ktos jest zainteresowany mniej popularnymi markami na rodzimym rynku to moge przeslac fotke zestawow mini na rynek skandynawski.Cenowo nie wiele drozsze od zestawow np piano.

post-21568-100001119 1226958697_thumb.jpg

post-21568-100001120 1226958697_thumb.jpg

post-21568-100001121 1226958697_thumb.jpg

DawidM faktycznie odwalił kawał solidnej pracy,dotyczącej pomocy w wyborze sprzętu,za co mu i wszystkim co się udzielali dziękuje.

A co do "...jeżeli po tych wszystkich propozycjach facet się nie zdecyduje to powinien z parę dni odpocząć. :)" uwierz mi Stomasz,przydało by się,ale bardziej czuje się zmęczony tym co mam teraz na głowie niż wyborem sprzętu audio.A mam dość dużo poważnych spraw.

Nie należę też do takich ludzi co szybko podejmują decyzje,oj nie,nie:),chociaż nie raz daje się to we znaki:))

A tak w ogóle do dołączam się do pytania Miksona.Jak gra ten mały subwoofer Yamahy?

Co do suba to dla Nas najlepszym wyjściem jest właśnie wyjście LFE(jeśli mamy dobry sub który sobie z tym zadaniem poradzi w muzyce) bo przy takim podłączeniu głośniki są odciążone od przesyłania niskich częstotliwości, przez to zwiększa się pasmo przenoszenia i dynamika całego zestawu. Ponieważ monitory sobie spokojnie radzą z pasmem powiedzmy 70hz-22khz a sub zajmuję się resztą.

ja nawet nie wiem czy jest odcinane jakieś pasmo od monitorów po podłączeniu suba, w poprzednim ampli miałem możliwość takiego sterowania, ale w piano kojarzę żeby coś takiego było ,

jeszcze raz chciałem zapytać się właściciela tego subika yamaszki jak gra? czy bardzo buczy?

Focal + Naim

sorki miało być że nie kojarzę żeby coś takiego było, dokładnie chodzi mi o taki efekt że podłączając suba monitory dostają pasmo np do tylko 80 czy 60Hz, raczej w piano dalej grają na tym samym paśmie, tak mi się wydaje

Focal + Naim

http://wyslijto.pl/files/pre_download/jwxud2krtx

wg. tego co tam pisze, jeśli dobrze to wszystko przeczytałem i zrozumiałem to lepiej podpiąć suba pod LFE, jeśli ktoś takie wejście posiada.

WITAM

Jezeli chodzi o to malenstwo yamahy to jezeli podkreci sie go powiedzmy powyzej polowy to tak momentami buczy i jest to denerwujace ale tylko gdy postawilem go na podloge z takimi samymi ustawieniami przestaje.Jestem pewien ze to przez to miejsce gdzie stoi wpada w rezonanse poprostu nie moze stac w takie wnece choc niby polkowy.Jezeli chodzi o sluchanie w kinie naprawde jest dobrze mimo swych wymiarow niskie tony schodza dosc gleboko i jakiekolwiek uderzenia wybuchy sa mocne i obwifite co do muzyki nie jest zle przedewszystkim nie meczy jednak nie jest precyzyjny.Powiem moze tak ten zestaw przeznaczony jest do sypialni lecz gdyby mial byc jako glowny napawno wybralbym inny sub niekoniecznie yamahy mysle ze i glosniki tez bym zmienil.

oczywiście że lepiej podpiąć pod LFE , mi tylko chodziło o to że występuje też w ampli możliwość wycinania pasma dolnych częstotliwości z poziomu ampli (najczęściej w ampli 5.1 , harman tak ma) na wyjściu na głośniki po to aby lepiej zespolić to z subem bo małe monitory dostając często za niskie zaczynają buczeć, dlatego po podpięciu pod LFE w piano nie mamy możliwości wycięcia np poniżej 60Hz sygnału wychodzącego na monitorki

ja jak pisałem gdybym miał większy room to subik usher-a był zakupił :)

Focal + Naim

Tak, ale niektóre suby mają LFE filtrowane, więc samo może sobie wybrać. Z tego co wiem to LFE nie daje najmniejszej szansy na to by monitory miały grać coś poniżej 60hz.

Jeśli ktoś ma pomysł z ustawieniem moich kolumn to zapraszam do wątku: http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=47034#k

Dzięki za każdą poradę.

Chcialbym spytac czy moze ktos z was ma przystawke do ipoda do piano jak rozumiem ty Dawid masz tez piano moze wiesz jak to faktycznie dziala.Moja zona czesto uzywa ipoda wiec chce dokupic przystawke i zastanawiam sie czy mozna wtedy nim sterowac rowniez z pilota na menu tv.

ps jak podobaly sie glosniki XTZ na zywo wygladaja lepiej

Ja nie mam takiej przystawki(mp3 odtwarzam z płyt). Z tego co wiem to Stomasz ma taką przystawkę do swojego Denona, myślę że to działa na podobnej zasadzie, jak nie tak samo.

no właśnie nie do końca, to że masz w piano wyjście LFE to podłączając suba do niego idzie sygnał od np 100Hz w dół ale nie znaczy to że mając monitory pracujące przy -3dB od 55Hz że dostaną sygnał automatycznie powyżej 100Hz, to mogą robić jedynie ampli z procesorami które przetwarzają odpowiednio i modyfikują sygnał na wyjściu dla odpowiednich kanałów, w przypadku piano LFE ma moim zdaniem załączony prosty analogowy fitr od np 100Hz w dół i tyle

Focal + Naim

W subie JBL balboa, masz LFE filtrowane lub nie. Więc sam możesz to i owo obciąć. Co do filtracji w Piano to nie wypowiadam się póki nie będę słyszeć, widzieć. Tu wszystko się może zdarzyć ;)

w subie oczywiście często są filtry odcinające pasmo sygnału LFE w dół :) i nie wyobrażam sobie suba bez tego, a ten subik yamaszki z tego co pamiętam nie ma takiej regulacji odcięcia i wydaje mi się że dostaje sygnał nawet od 200Hz w dół czyli mocno nachodzący na pasmo monitorów przez co robi się kiepskie zespoleniem z monitorami w muzyce bo jest wyczuwalna górka "bucząca" która występuje w paśmie od 50 do 200

Focal + Naim

marcusSE, 18 Lis 2008, 13:31

>Chcialbym spytac czy moze ktos z was ma przystawke do ipoda do piano

Witam. Mam przystawkę do iPoda podłączoną do Denona i dzięki niej wszystkie funkcje w iPodzie mogę obsługiwać pilotem. Dźwięk z tej zabawki w formacie wav lub mp3 320 kb/s jest prawie taki sam jak z odtwarzacza CD.

ja tam nawet na piano słyszę wyraźnie różnice pomiędzy mp3 320 a cd , z 320 jest płaska scena mało powietrza gorzej z odrywaniem dźwięku od monitorów i słychać mniej detali w wysokich tonach nawet jakby były przycięte powyżej jakiej granicy, bas jest poprawny ale średnica już mniej soczysta, mp3 czasem posłucham ale szczerze to uważam że radio z eteru jest lepszej jakości niż mp3 ale to też nie każda stacja bo wiele z nich też puszcza z mp3

Focal + Naim

Jeszcze tylko dodam że gorzej od mp3 wypada wma192 kb/s, tutaj słyszę różnicę bez porównywania z CD.

Z resztą, szmatława płyta to czy jest skompresowana czy nie, brzmi podobnie do bani...

Co do mp3 to chyba sprawa jest jasna , że płyty CD grają duuuuuuużo lepiej. Osobiscie słysze różnice pomiędzy różnymi odtwarzaczami mp3 jak winamp , aimp itp. , ale chyba najlepiej mp3 (oczywiscie te najlepiej skompresowane) odtwarza się pod system linux jak dla mnie najlepsza jakość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.