Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To ja wkleję parę fotek mojego E320 (przepraszam za jakość, telefonem robione i na szybko). Niestety na razie kolumienki w półki wstawione (otwory bass-reflex na tyle) ale, po nowym roku to się zmieni jak wylądują na statywach podłogowych lub przykręconych do ściany (jestem ciekaw jak to wpłynie na rozchodzenie się dźwięku).

post-21637-100009685 1228663382_thumb.jpg

post-21637-100009686 1228663382_thumb.jpg

post-21637-100009687 1228663382_thumb.jpg

DawidM, 7 Gru 2008, 15:14

>hehe to fakt :) Chociaż pilota od wzmaka używa się tyko do wł/wył i selektora sygnału...

A co tam - nie jestem audiofilem więc nie muszę się sztywno trzymać funkcji pure direct i według potrzeby i jakości nagranej płyty chętnie korzystam z regulacji wysokich i niskich tonów. Lubię kiedy dźwięk jest nasycony barwami a nie smakuje jak nie doprawiony obiad. Gdyby te funkcje nikomu nie były potrzebne to producenci już dawno by z nich zrezygnowali, w myśl powiedzenia że "nieużywany narząd zanika ". :)

Bazą to tej refleksji jest oczywiście Denon df102. :)

stomasz, 7 Gru 2008, 18:31

>No to teraz namieszałem ...

racja :) ja niczego nie podbarwiam ale dźwięk nie smakuje jak niedoprawiony obiad

audioholik, 7 Gru 2008, 18:10

>niby mój EX-A10 też nie jest zły, ale moim zdaniem wciąż CX-3 designem jest 2 klasy wyżej od JVC

W rzeczy samej zgadzam się z Tobą, no może poza jednym - wolałbym większy wyświetlacz w CX-3.

Nie dziwię się że Twoim faworytem jest ten Denon, w końcu od niego wszystko się zaczęło...

audioholik, 7 Gru 2008, 18:39

ja niczego nie podbarwiam ale dźwięk nie smakuje jak niedoprawiony obiad

No cóż, każdy ma inny gust i inny sprzęt a o gustach podobno się nie dyskutuje. :)

Pozdrawiam.

nowe małe piano wygląda fajnie , zwłaszcza kolumienki, a tak z ciekawości są jeszcze małe klocki Teac seria 300 słuchał ktoś może?

Focal + Naim

Witam wszystkich serdecznie w tym wątku :) Obserwuję go od miesiąca i stwierdziłem, ze pytanie, które chcę zadac najbardziej chyba pasuje do tego tematu ;)

Czy ktos z Państwa słyszał może jak grają te kolumienki:

http://allegro.pl/item494366351_denon_glosniki_sc_f103_kurier_gwarancja_raty_fv.html

http://www.denon.de/site/datadir/gr/1_gr_ms_SCF103_Black.jpg

Biorąc pod uwagę, ze cena całego zestawu to wg dystrybutora to 4999 zł, to cena u tego goscia wydaje się atrakcyjna. Zastanawiam sie jeszcze nad kolumienkami od D-M37 System (są ciut tańsze).

Pytanie: jak by to zagrało z kilkuletnim budżetowym wzmacniaczem Denona i CDkiem Denona ze średniej półki? Jest szansa, ze zagra lepiej niz Pianocraft ?

(Obecnie słucham na Altusach i do mojego stylu słuchania muzyki (cicho, w bloku, sredni pokój) te głośniki co mam mi zupełnie nie pasują). Muzyka jakiej słucham to wszelkie odmiany rocka :) (od Heya po Metal).

Pozdrawiam,

Kuba.

To są kolumny od zestawu Denona serii 102. Stomasz na pewno napisze Ci je dokładnie. Co do podbarwiania dźwięku to wielu audiofili ma sprzęt wysokiej klasy(zwłaszcza kolumny), potem przebierają w płytach i dalej, i głębiej..i jakoś nie mają ochoty niczego włączyć wyobrażając sobie to jak dana płyta zagra na danym sprzęcie. Trzeba dobrać umiejętnie kolumny do zestawu, ja nic nie operuję jeśli chodzi regulatory barwy bo dokonałem takiego wyboru kolumn które sprawiają że muzyka odżywa i nabiera rumieńców.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

To są kolumny od zestawu Denona serii 102. Stomasz na pewno napisze Ci je dokładnie. Co do podbarwiania dźwięku to wielu audiofili ma sprzęt wysokiej klasy(zwłaszcza kolumny), potem przebierają w płytach i dalej, i głębiej..i jakoś nie mają ochoty niczego włączyć wyobrażając sobie to jak dana płyta zagra na danym sprzęcie. Trzeba dobrać umiejętnie kolumny do zestawu, ja nic nie operuję jeśli chodzi regulatory barwy bo dokonałem takiego wyboru kolumn które sprawiają że muzyka odżywa i nabiera rumieńców.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dodam tylko tyle że oczywiście każdy ma swój gust.

>Dodam tylko tyle że oczywiście każdy ma swój gust.

Dzięki za odpowiedź. Hmmm, ale jak myslisz, warto te głośniczki za taką cenę ? Będzie roznica po przesiadce z Altusów ? Mój wzmak to Denon PMA-425R a cd to Denon DCD-1015 R. :) Pozdrawiam!

kuba86poznan, 7 Gru 2008, 21:01

>Witam wszystkich serdecznie w tym wątku :) Obserwuję go od miesiąca i stwierdziłem, ze pytanie,

>które chcę zadac najbardziej chyba pasuje do tego tematu ;)

>

>Czy ktos z Państwa słyszał może jak grają te kolumienki:

>

>http://allegro.pl/item494366351_denon_glosniki_sc_f103_kurier_gwarancja_raty_fv.html

Witam w gronie "słyszących inaczej", w jak najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu - oczywiście.

Jeśli chodzi o kolumienki to ja akurat mam SCF102 ale sądząc z opisu i wymiarów nie różnią się niczym od SCF103. W opisie podają że mają pozłacane końcówki głośnikowe, ja rozbierałem swoje ze 20 razy i nic takiego nie zauważyłem. Facet sprowadza sprzęt prawdopodobnie z USA i być może tamta wersja jest lepsza od EU.

Wadą moich kolumn był brak wysokich tonów a powodem tego jest nędzne okablowanie głośników i marnej jakości zaciski do podłączenia kabli - niesłychanie tłumiły dźwięk.

Gdybyś mimo wszystko się zdecydował to chętnie Ci poradzę jak w prosty sposób poradzić sobie z tym problemem - warunek ,umiejętność lutowania.

Po liftingu wysokie tony są ok. średnica według mnie bardzo ładna a basik taki na ile wydoli 14 cm głośniczek - ogólnie niezły.

dawidM kupił niedawno kolumienki z których jest zadowolony.

Ps.u tego samego gościa z allegro kupiłem stację dokującą - szybka realizacja zamówienia.

>Jeśli chodzi o kolumienki to ja akurat mam SCF102 ale sądząc z opisu i wymiarów nie różnią się

>niczym od SCF103. W opisie podają że mają pozłacane końcówki głośnikowe, ja rozbierałem swoje ze 20

>razy i nic takiego nie zauważyłem.

Dziękuję bardzo za tak wyczerpującą odpowiedź.

Ten sam sprzedawca sprzedaje tez SC-F102 30 zł taniej:

http://allegro.pl/item494367812_denon_glosniki_sc_f102_kurier_gwarancja_raty_fv.html

Wiec moze to wlasnie te F103 to wersja z tymi pozłacanymi końcówkami :)

>Gdybyś mimo wszystko się zdecydował to chętnie Ci poradzę jak w prosty sposób poradzić sobie z tym

>problemem - warunek ,umiejętność lutowania.

Dziękuję bardzo, sam nie potrafię lutowac, ale moj tata jest elektronikiem i lutuje rozne drobiazgi od lat :)

Cały czas sie zastanawiam nad zakupem (w sumie chyba nawet z 2 tygodnie)... A moze sprzedac te graty co mam i zainwestowac w pianocrafta albo Denona M37 ? Czy tez moze lepiej dozbierac do lepszych kolumn... (szukam jak najtanszych rozwiazań, ale jakby to miało sens to moge jeszcze do tego zestawu dołożyc jakies max 1200 - 1500 zł jesli by to sie opłacało "dźwiękowo" - inaczej kupuje sobie pianocrafta a ten zestaw co mam idzie do drugiego pokoju).

Przepraszam ,za taki trochę offtopic, ale moze ktos poradzi :)

Pozdrawiam serdecznie,

Kuba.

Wzmacniacz i Cd masz nie najgorsze jeśli chodzi o klasę budżetową ;) Winowajcy to kolumny! Jeśli masz taki budżet to możesz śmiało kupić za te pieniądze jakieś dobre kolumny podstawkowe(jeśli pokój ma nie więcej niż 20m2 i będziesz miał je jak ustawić, czyli półeczka-wolna przestrzeń lub standy). Oczywiście możesz kupić też całe mini za te pieniądze zarówno Denona(z takimi kolumnami jak podałeś na zdjęciu), albo PianoCrafta czy inne mini. Taki zestaw można łatwo upgrade'ować, czy to wymianą kabli(wskazane), czy właśnie godziwym ustawieniem(tak by to zagrało), czy wreszcie wymianą kolumn. Ja jestem zwolennikiem teorii żeby zestaw miał pokazać całą swoją klasę to kolumny powinny kosztować tyle co cały zestaw, ew. ciut drożej czy ciut taniej. Jednak to co mają do zaoferowania kolumny w poszczególnych zestawach to jest i tak wysoka jakość do ceny. Myślę że z odsprzedażą kolumn od mini zestawów nie będzie problemu, tu lepiej radzą sobie jednak kolumny od PianoCrafta(300-500zł za kolumny od E410 czy E810 to norma). Także najlepiej udaj się na takie wstępne odsłuchy, bo wiadomo że zestaw w markecie czy salonie nie zagra dokładnie tak jak u Nas w pokoju. Ja także służę odsłuchem jeśli jesteś z Górnego Śląska.

Pozdrawiam

U tego allegrowicza u którego są te kolumny Denona, kupisz najtaniej zestaw Denona F102.

http://allegro.pl/item499973217_denon_amplituner_dra_f102_gwar_raty_kurier_fv.html

+

http://allegro.pl/item499569140_denon_odtwarzarz_cd_dcd_f102_gwarancja_raty_fv.html

+

http://allegro.pl/item494366351_denon_glosniki_sc_f103_kurier_gwarancja_raty_fv.html

= po małym targowaniu z sprzedawcą kupisz cały zestaw za 1700zł z przesyłką kurierem. To najtańszy taki mini zestaw Denona na allegro(chodzą od 2000zł wzwyż). Cenowo bardzo podobny do segmentowego PianoCrafta. Masz nad czym myśleć, szczególnie że Stomasz służy CI pomocą przy mini Denona.

kuba napiszę to tak,

takie mini zestawy są projektowane razem z małymi kolumienkami które oczywiście nieźle się spisują w zestawie , tak nam się wydaje do momentu jak nie posłuchamy innych monitorów lepszych podłączonych do tej samej elektroniki, bo generalnie takie firmowe monitorki nie są najmocniejszą stroną zestawu i to dotyczy się praktycznie wszystkich takich zestawów, często ludzie kupując zestawy jak ja :) np piano odsprzedają firmowe monitorki które dosyć mocno ograniczają możliwości mini zestawu, ja wymieniłem firmowe na bardzo dobre monitory usher s520 z którymi piano zgrał się fantastycznie i rozwinał skrzydła :) ,

dlatego kupowanie takich monitorów za 350 bo tyle są warte nawet do sprzętu tej samej marki ale z innej półki nie jest najlepszym rozwiązaniem, jeżeli chcesz żeby było coś małego na półce i coś plumkało w tle to tak ale jeżeli oczekujesz dobrego zgrania w brzmieniu czy większego kopa dynamiki to tu nie pokładał bym dużej nadziei ponieważ producent przy zestawach mini nawiększy nacisk kładzie na elektronikę a nie na kolumny w takim zestawie,

najlepiej idź do salonu gdzie sprzedają takie czy podobne mini i posłuchaj co potrafią takie kolumienki, spytaj się sprzedawcy czy możesz przynieść swojego klocka i przetestować generalnie to nic nie kosztuje a będziesz wiedział czego się spodziewać , ryzyko wydanie 350 źle jest takie samo jak 1000 kupując w ciemno ale wcześniej jak posłuchasz tego to nie będziesz się drapał później w głowę

pozdr

Focal + Naim

Z tym że Ci którzy są w temacie kupują monitory od Piano bo po tuningu grają na poziomie kolumn za około 1000-1400zł. Jednak mixon dobrze radzie by udać się do sklepu, aha i jeszcze jedno kolumny od mini zestawów grają swoim dźwiękiem po min. tygodniu grania.

dawidm ja nie słuchałem monitorów od piano po tuningu ale moim zdaniem nie są to konstrukcje które po tuningu nagle zaczynają grać, sorki ale muszę to najpierw usłyszeć :) na forum są różne informacje, są tacy co modzili z tuningiem i efekt był odwroty roztrojenie brzmienia więc ciężko jednoznacznie coś powiedzieć,

Focal + Naim

Tuning oznacza wymianę zworki, przewodów, wysokotonowca na Seasa lub Vife i wytłumieniem kolumny. Efekty są całkiem niezłe(przestrzeń, scena, lepsze wysokie, lepsze zgranie przetworników ze sobą i lepszy basik, średnica bardzo podobna do orginału jak nie taka sama). Ja jednak wybrałem inna drogę(duży wpływ na decyzje oprócz brzmienia miała cena).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.