Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich weekendowo :)

> napisz jeszcze jaka muzyka jaki masz wzmak i ile masz kosiorki :) coś podpowiemy

Wzmak to budżetowy Denon pma 425R, to taki odpowiednik pma500 z tym ze podobno ten starszy model ciut lepiej gra. jeśli chodzi o kase, to mysle o dobraniu głośników w miare najlepszych do tego wzmaka. (Chodzi mi o to, ze do takiego wzmaka na pewno nie opłaca sie wydawac majątku na głośniki). Górna granica to ok 1500 zł (za tyle moge miec pianocrafta i spokój), ale byłbym szczesliwy jakbym sie zmieścił do 800-1000 zł. Muza to głównie rock od Heya do metalu włącznie, muzy słucham cicho (8 godzina).

Stomasz - dzięki raz jeszcze za rady, chce sie pozbyc tych altusów jak najszybciej :) Firma nam bony na święta niespodziewanie sprezentowała wiec moge tez kupic cos droższego (jesli jest sens) niz te monitorki denonowskie ;)

Tak poza tym: dziś przemeblowałem pokój, dałem kolumny bliżej siebie (teraz odstęp to ok. 2,5 metrów i juz jest wyrazna poprawa :)

Pozdrawiam,

Kuba.

Do 800zł warto kupić AE, Tannoye, Missiony. Będą dobrze współgrać z wzmakiem i cd.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

czy ktoś bawił się przystawką do ipoda do piano? bo zastanawiam się nad tym czy nie zrobić sobie źródła muzyki w postaci ipoda nano 8GB teraz w dobrej cenie chodzą lekko używane, tylko nie wiem jaką jakość audio wypuszcza ten model nano bo np szufelka 1GB szumi i cienko gra ,, są też np ipody clasiki 30GB 4 generacji używki po niecałe 200pln i można wgrac soft który poszerza możliwości np odtwarzanie plików FLAC więc to już coś, tylko one chyba nie mają możliwości dokowania więc obsługa przez piano odpada

bawił się ktoś może w podłączanie ipoda ?

Focal + Naim

mikson

To bardzo dobry pomysl z kupnem ipoda,moja zona czesto go uzywa jest naprawde zadowolona jest to nano8GB.Jednak jezeli chcesz go miec jako pseudo szafe grajaca to kup clasika jest moze i wiekszy ale ma naprawde duza pojemnosc.Ja rowniez kupuje przystawke tyle ze do piano810 nie zdecydowalem tylko ktora bo sa 2 a nie wiem czym sie roznia czy tylko cena tak czy tak naprawde warto miec ta zabawke.

Witam wszystkich!

Chciałem dołączyć do zacnego grona posiadaczy tych małych, ale bohaterskich wieżyczek.

Od niespełna miesiąca gra sobie Denon M37.

Story idzie tak: Jakiś czas temu szukałem mini do pokoju 18metrowego.Zrobiłem więc wycieczkę do Saturna i choć niezbyt szczęśliwe to miejsce do odsłuchu - wysłuchałem dwa Pianocrafty 320tke i 410tke, wysłuchałem Denona F102 i Denona M37 i postanowiłem kupić M37kę... urzekła mnie od razu.

Pianocrafty owszem zagrały pięknie, ale 37ka bardziej mi odpowiadała. F102 nie podoba mi się stylistycznie i lekko przekraczała budżet.

Zastanawiałem się tylko czy brać sam komponent i dokupić monitorki (kusiły Focale) czy zabrać cały zestaw... i powiem szczerze nie żałuję,że wziąłem całość.

Monitorki nie dość,że pięknie wykonane (zaokrąglone brzegi, miła dla oka i dotyku faktura) to jeszcze naprawdę zaskakująco dobrze grają! Oczywiście kable od razu do wymiany, bo te "z pudła" to koszmar. Dokupiłem więc Procaby LS2t i powiem szczerze,że ładnie się wszystko zgrało.

Jedną z bolączek wymienianych w recenzjach były kłopoty z kontrolowaniem basu w tym mini. Zależnie od położenia bas stawał się nieznośny i dudniący... pomagało znaczne odsunięcie od ściany, ale nie każdy może sobie na to pozwolić... dlatego naprawdę polecam te Procaby - uspokoiły zestaw i jest już znacznie lepiej. Same głośniczki dają radę i choć sam słucham muzyki raczej niezbyt głośno to celem próby można sprawdzić,że nawet na wysokich rejestrach nie trzeszczą.

Sam komponent również dobrze wykonany - prasowane aluminium, całość sprawia naprawdę bdb wrażenie.

AUX są 2, nie ma SPDIF. Jest wyjście na subwoofer.

Tuner gra bardzo ładnie, można zaprogramować 40 stacji. MP3jki dają radę, tagi ID3 oczywiście obsługiwane. Timer ustawialny od 90minut.

Co do samego brzmienia - ja jestem baaardzo zadowolony.Nie spodziewałem się aż tak dobrego soundu z tak małego zestawu!

Żeby nie było aż tak słodko wymienię wady:

- gniazdo USB nieosłonięte z przodu

- na AUX głośniki wyraźnie szumią jeśli nic nie gra

- skokowa głośność - nie wiem czy to przypadłość wszystkich mini, ale byłem przyzwyczajony do płynnej regulacji głośności... tutaj czasem jest za cicho-np. poziom 08, dajemy głośniej i poziom 09 jest już lekko za głośny... gdyby taka regulacja była na pilocie tylko to ok... ale miło by było gdyby z samego komponentu szłoby regulować głośność płynnie

- tacka od CD nie jest zbyt szczelnie "obudowana" - można zajrzeć przez szpary do środka. Nie jest to jakaś wartość spora, ale skoro mogę obejrzeć ponad tacką "bebechy" Denona, to kurz może równie łatwo się tam dostać.

Reasumując - jak każdy system - Denon ma swoje wady. Jednak polecam bardzo - jak na swoją cenę gra naprawdę baaardzo przyzwoicie.

Pozdrawiam.

post-21913-100009224 1229210826_thumb.jpg

post-21913-100009225 1229210826_thumb.jpg

bardzo ładny gratuluję i miłego odsłuchu,

a nie da rady załatwić takiej małej czarnej zatyczki usb może na allegro są

czarny fajnie wygląda :)

Focal + Naim

http://www.ceneo.pl/1446123

drożej niż używany ipod :)

sorki ale za 100 to bym kupił,, kawałek kabelka i złączka za 300 :) dobry biznes można rozkręcić :)

ponoć z usa jakoś tanio przywożą

Focal + Naim

Pan_Ukasz

Gratuluję zakupu ;)

Też zastanawiałem się nad tym Denonem ale jednak wypadło na Onkyo.

>Żeby nie było aż tak słodko wymienię wady:

>

>- gniazdo USB nieosłonięte z przodu

o nie masz się do czego przyczepić :P Yamaha i Onkyo też mają niezakryte gniazdo USB.

Nie wiem w czym to przeszkadza? ;)

Ja jak miałbym się do czegoś przyczepić w tym Denonie to do wspomnianego przez ciebie dudnienia basu (ale sobie z tym poradziłeś) no i pokrętło głośności stawia zbyt duży opór :P

Pozdrawiam!

Dziękuje :)

Co do gniazda - a tak jakoś zaburza czystość formy:) Miłoby było by wzorem producentów obudów do PC, producenci mini zdecydowali się na montaż gniazd choćby na prawym boku komponentu:)... i to nie tylko jeśli chodzi o gniazdo USB, ale też o słuchawkowe :)Z przodu tylko przyciski/gałki, zero gniazd :)

Pan_Ukasz, 14 Gru 2008, 00:27

W końcu mamy drugiego denona w klubie... :)

Wgląda na to że w f102 uniknięto niektórych wad o których piszesz. Mmam pytanie : jak brzmi Denon F102 w porównaniu z M37 ?

Z tego co pamiętam F102 brzmiał nieco cieplej. Na pewno miał lepiej kontrolowany bas jak i poszczególne pasma.

Ciężko mi jest napisać coś więcej po jednak sporym czasie,który minął od odsłuchu.

F102 to odseparowany zestaw, na pewno masz większą kontrolę nad jego brzmieniem niż przy M37 - tutaj jedyne co mogłem zrobić to wymienić kable głośnikowe i poustawiać jak należy... nie ma mowy o wymianie interkonektów itp.

W Denonie F102 irytuje mnie to że gdy korzystam z timera żeby np.obudzić się rano za pomocą radia muszę pamiętać przed wyłączeniem sprzętu o odpowiednim ustawieniu głośności, w przeciwnym razie, rano może być nie przyjemna niespodzianka - nie rozumiem jak można było coś takiego przeoczyć.

Gdyby nie ta wada to cała reszta bardzo mi odpowiada. Pozdrawiam :)

to samo jest w piano :) ale ja jak zasypiam to słucham cicho i się wyłącza i tak mnie budzi rano :)

co do ipoda to możesz mi napisać jak wg Ciebie jest z jakością dźwięku czy mp3 320kb są lepiej czy gorzej odtwarzane z ipoda czy cdeka?

jestem ciekaw bo alternatywa serwera muzycznego w postaci ipoda i doka obsługiwanego z pilota jest fajnym pomysłem

pozdr

Focal + Naim

Co do Ipoda to ja niestety jeszcze nie mam stacji dok a radze sobie o tak jak widac na fotce.Sam teraz nie wiem jaka kupic yamaha ma dwie 10 i 11 ale czym sie roznia niewiem.A najwazniejsza roznica jest ze ja mam przepraszam nie ja zona posiada Ipoda8 a stomasz jak pisal ma clasika160 to juz naprawde super szafa grajaca z czasem tez napewno takiego kupie.Napewno warto w to zainwestowac.

post-21568-100009189 1229275831_thumb.jpg

stomasz

Ja w Onkyo nie mam takiego problemu z timerem ale i tak jakoś nie używam... :)

---

Wygląda na to, że w klubie jest już cała trójka dobrych all-in-one do 2k zł :)

czy próbowaliście porównywać z czego lepiej są odtwarzane mp3? czy ipod posiada lepsze przetworniki C/A niż cd z piano? bo jeżeli tak to chyba się skuszę na ipoda :)

Focal + Naim

samael,

z all-in-one do 2k zł oprócz yamahy, denona, onkyo jest jeszcze jvc, nad, kenwood...

poniżej recenzja tego ostatniego (po niemiecku)

http://www.areadvd.de/hardware/2007/Kenwood_K-711_01.shtml

post-17470-100009181 1229278828_thumb.jpg

mikson, 14 Gru 2008, 17:07

>to samo jest w piano :) ale ja jak zasypiam to słucham cicho i się wyłącza i tak mnie budzi rano

>:)

To fakt ale wiele "sieczkobrzęczków" w ustawieniach timera ma również ustawiany poziom głośności, wiem o tym bo mam panasonic'a który przez wiele lat budził mnie do pracy i raz ustawiony poziom głośności pamiętał zawsze - ale cóż, wychodzi na to że nie można mieć wszystkiego - to też kosztuje :)

Jeśli chodzi o iPoda: ogólnie jest nieźle, na porównywaniu go z odtwarzaczem CD chyba trochę zdarłem sobie uszy, z grubsza płyta w formacie mp3 320kb/s brzmi dynamiczniej niż format wav z iPoda, są to jednak różnice niewielkie tak że w ślepych odsłuchach ja się gubię.

Piszę o classicu 160 Gb, znajoma pożyczyła mi kiedyś classica 60Gb - wydaje mi się że grał odrobinę gorzej.

Kolega marcusSE słucha podobnej zabawki przez pianocrafta, może On wypowie się również na temat brzmienia tego urządzenia ? :)

no właśnie siedziałem troszkę na forum http://forum.mp3store.pl/index.php?showforum=96 i doczytuję które generacje ipodów najlepiej odtwarzają i faktycznie różnie z tym jest podobno ostatnie clasiki najlepiej wavy a mp3 słabo czyli są nastawione na niekompresowane formaty itd,, jest to ciekawy temat :)

Focal + Naim

Szkoda tylko,że producenci nie przewidzieli stacji dokujących dla innych. Jest wiele naprawdę dużo lepiej brzmiących odtwarzaczy niż IPOD. Pozostaje jedynie podłączenie na kabelku, ale wtedy obsługa z pilota odpada ;)

Pan_Ukasz, 15 Gru 2008, 10:31

>Szkoda tylko,że producenci nie przewidzieli stacji dokujących dla innych. Jest wiele naprawdę dużo

>lepiej brzmiących odtwarzaczy niż IPOD. Pozostaje jedynie podłączenie na kabelku, ale wtedy obsługa

>z pilota odpada ;)

Zgadzam się z Tobą, ale cóż widocznie firma Apple...

Wygląda na to że Denon temat stacji dokującej potraktował poważnie, ponieważ wyposażył ją w pozłacane gniazda (jeśli wierzyć) do których można sobie dobrać interkonekt według potrzeby, natomiast np.u Yamahy takiej możliwości chyba niema ?

stomasz

Tak napewno kazdy bajer sie predzej czy pozniej nudzi jaednak jazeli chodzi o iPoda to mysle ze przynajmniej dla mnie jest takim malym serwerem muzycznym.Ja napewno kupie jeszcze Classica poprostu ma wieksza pojemnosc ja mam NANO 8GB to niewiele,nie jestem zadnym exspertem w dziedzinie muzyki jest tu wiele osob ktore naprawde maja duze o tym pojecie dlatego tez czytam ich wypowiedzi i uwagi.Ja moge jedynie powiedziec ze jezeli chodzi o jakosc dzwieku z iPoda to w porownaniu z orginalami slychac od razu roznice ale w porownaniu z mp3 to juz nie jest to takie slyszalne przynajmniej dla mnie na slepo jest ciezko uslyszec roznice i dla mnie to wystarczy by iPod stal sie czescia zestawu a jak juz dokupie w koncu przystawke to wogole bedzie fajnie.

Pozdrawiam

ipod był prekursorem odtwarzacza mp3 który dokonał w sumie rewolucji na rynku a że wymyśliła to firma apple no cóż widać miała wizję i pomysł, obecnie jest sporo fajnie grających playerków i maja możliwości większe niż ipod ale chyba nie o to tu chodzi, ipod jest urządzeniem prostym w obsłudze, ładnym wykonanym dobrze jakościowo i dobrze grającym, no nie zawsze, ostatnio czytałem na forach że właśnie nowe clasiki nie są tak do końca odtwarzaczami typowo mp3 które na nich brzmią w porównaniu do konkurencji słabo :o ale właśnie po odpaleniu wav lub bezstratnej kompresji pokazują się z tej lepszej strony, widać musieli pozmieniać układy C/A w nowszych ipodach i zmieniła się ich charakterystyka brzmieniowa,

ja zaczynam rozglądać się za jakimś ipodem nawet używanym w dobrym stanie właśnie jako serwer muzyczny ponoć można starsze clasiki odblokować softem do odpalania na nich FLAC, z tym że jeszcze nie rozgryzłem wszystkich generacji jak grają i jakie kabelki są potrzebne bo niekiedy podłączając bezpośrednio ipoda po słuchawkowym wyjściu podobno jest słabo bo jest ono zestrojone na inna impedancję słuchawkową ok 60Ohm a wykorzystując złącze do dokowania można podobno uzyskać znacznie lepszy sygnał audio

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.