Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Troche szkoda SACD mialo byc swoista rewolucja w dziedzinie nowego"lepszego dzwieku" mi osobiscie nie przeszkadzaloby gdyby np piano mialo SACD i wtedy kazdy sam moglby powiedziec czy slyszy ta rewolucje dzwiekowa a tak cena jest zaporowa,moze i bluray podzieli losy SACD.

wytwórnie coraz bardziej nastawiają się na sprzedaż internetową plików wav co jest świetnym rozwiązaniem bo jak kupujesz np płytę w opakowaniu i masz 10 kawałków z czego 8 fajnych to płacisz za całość a tak możesz kupić tylko te które są fajne, dodatkowo wychodzi płyta elektroniczna taniej bo omijasz pośrednie marże które tak poziomują wysokie ceny płyt cd, dlatego przyszłość to serwery muzyczne ;)

Focal + Naim

Przyszłość przyszłością, jednak nie przekonuję mnie to w 100% ;) Chociaż jest to na pewno wygodne.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

mikson

Tak zgodze sie z Toba ze serwery muzyczne zdobywja coraz wiekszy rynek zreszta sam tez uwazam ze to fajne i wygodne choc z dugiej strony przynajmniej dla mnie,jadnak jak patrze na swoja kolekcje plytek jak cos tam przychodzi nowego sprawia mi to ogromna frajde i jak trzymasz plytke w reku otwierasz(to ma jakis klimat) serwer choc najlepszy tego klimatu Ci nie da tej calej otoczki :)

Pan_Ukasz

>Dodatkowo SA-CD (warstwa niehybrydowa) pokazuje pełnię swoich możliwości dopiero w dźwięku >wielokanałowym.Owszem Denon odtworzy taką płytę,ale nie ukaże pełni jej możliwości.

No tak lecz jednak flagowe zestawy z SACD wielu dobrych marek to zestawy stereo jak wiec tlumaczyc ten fakt...

mikson

ok macmini to nie gadżet.

Jestem natomiast ciekawy, czy również w ślepym teście bez problemu potrafisz odróżnić dobrze nagrane mp3 od cd ?

mikson

SACD

>szczerze? moim zdaniem nie, raz że nie na takim sprzęcie a dwa że płytki są sporo droższe, żeby >maksymalnie ten format wykorzystać to trzeba mieć też dobrze przygotowane akustycznie >pomieszczenie i moim zdaniem troszkę lepszy sprzęcik, :))

zgadzam sie plyty sa zadrogie ale wiecej wiary w mini to"male WIELKIE HIFI" ja sadze ze SACD go nie przerasta.Co powiecie o tym zestawie mini(mam nadzieje ze niedlugo pojade do tego salonu go uslyszec i zobaczyc)

post-21568-100007849 1230930153_thumb.jpg

post-21568-100007850 1230930153_thumb.jpg

post-21568-100007851 1230930153_thumb.jpg

a tu jeszcze pare fotek :)

stomasz

specjalnie dla Ciebie jedna fotka ktora potwierdza slusznosc Twojego wyboru(oczywiscie Twojego serwera :) ...

post-21568-100007846 1230930512_thumb.jpg

post-21568-100007847 1230930512_thumb.jpg

post-21568-100007848 1230930512_thumb.jpg

stomasz

rozróżniam w ślepym teście różnica między mp3 a cd, jest wyraźna, w mp3 jest ucięte sporo góry i przestrzeni, scena jest bardziej płaska a przy muzyce z wieloma harmonicznymi jak wokale czy instrumenty różnica jest wyraźniejsza brakuje wyździęków , natomiast już nie słyszę różnicy między FLAC a CD.

Focal + Naim

moim zdaniem ipody powinny mieć możliwość wypuszczania sygnału również cyfrowego który byłby przepuszczany przez C/A w docelowym zestawie audio i mówię tu tylko o plikach WAV,

natomiast do tej pory jednym z lepiej grających kultowych też mp3 playerów był rio karma, do tej pory na rynku używanym są wysoko cenione za właśnie najlepiej udane połączenie C/A i wzmak słuchawkowego ,

ipod jako serwer muzyczny jest kapitalną sprawą jeżeli można jeszcze obsługiwać go z pilota, natomiast jego ograniczeniem jest jakość C/A która co by nie ukrywać nawet w najlepszym ipodzie jest średniej półki w przetwarzaniu dźwięku (bo w chwili obecnej jest dużo więcej mniej znanych modeli playerów które robią to zdecydowanie lepiej , można sporo testów poczytać na necie i na forach) w porównaniu do maszynek z wyższej półki do których ludzie często chcą go podłączać oczywiście do takich maszynek typowo budżetowych jak nasze jest okey, natomiast mini daje możliwość podłączenia go jako serwer muzyczny bez ograniczeń do wysokiej klasy wzmaka bo można z niego optycznie wypuścić sygnał na DACa i to jest właśnie to czego ipod nie potrafi a szkoda :(

Focal + Naim

Dobrze nagrane mp3 brzmi bardzo ok, jednak gorzej niż flac-płyta audio cd. Ja między flac a audio cd nie słyszę różnicy.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

dawid ja porównywałem dobrze nagrane mp3 320 i różnica jest,

natomiast w muzyce elektronicznej mp3 bardziej się sprawdza

jest mniejsza kompresja i strata jakości bo dźwięki mają mniej harmonicznych.

Focal + Naim

marcusSE - dzięki.

mikson - gratuluję słuchu, widać ze słuchem jest jak z liniami papilarnymi - każdy ma trochę inne.

Dla mnie mp3 320kb/s brzmi prawie identycznie jak cd, ipod w formacie wav odrobinę słabiej a najsłabiej wma 192 kb/s, z innymi formatami nie miałem do czynienia.

A może różne zestawy różnie odtwarzają formaty ?

ja słyszę nawet jak piszczy czasem tv lcd :) moja żona już nie :) mam wrażliwe ucho i dlatego nie mogę mieć ostrego brzmienia mini systemu tylko bardziej ciepłe :)

ciekawe jak ten zestawik gra

http://www.allegro.pl/item518545665_marantz_cr502_kef_iq30_krakow_audiotrendt.html

Focal + Naim

mikson, 3 Sty 2009, 10:03

>ciekawe jak ten zestawik gra

>http://www.allegro.pl/item518545665_marantz_cr502_kef_iq30_krakow_audiotrendt.html

Czegoś tu nie rozumiem. Z parametrów technicznych wynika że ten marantz ma chyba w środku zainstalowaną prądnicę, ponieważ oddaje o wiele więcej mocy niż jej pobiera ? :)

stomasz moc pobierana to nie moc trafa. Są różne normy określające pobór prądu. Marantz podaje pobór średni. Pioneer np podany z kosmosu.. Dla przykładu Yamaha AX-1090 370W poboru a moc oddawana sinusem 2x250W 4R.

Chcialbym Was spytac jaki jest wasz stosunek do sprzetu pochodzacego z chin itp ja juz od dluzszego czasu przegladam ich oferty i z tego co widac to biora ich calkiem powaznie przynajmniej tu.

A to mini rodem z chin i cos wiekszego.

post-21568-100007762 1231012334_thumb.jpg

post-21568-100007763 1231012334_thumb.jpg

post-21568-100007764 1231012334_thumb.jpg

Lampki z chin jak najbardziej tak, sam się na tym zastanawiam, czy CD to nie wiem :P Wybrał bym chyba Tajwańskiego Ushera;)

ALTON, 3 Sty 2009, 20:41

>stomasz moc pobierana to nie moc trafa. Są różne normy określające pobór prądu. Marantz podaje

>pobór średni. Pioneer np podany z kosmosu.. Dla przykładu Yamaha AX-1090 370W poboru a moc oddawana

>sinusem 2x250W 4R.

No tak, a mnie wydawało się to takie proste... :)

Pozdrawiam.

marcusSE, 3 Sty 2009, 20:52

>Chcialbym Was spytac jaki jest wasz stosunek do sprzetu pochodzacego z chin itp ja juz od dluzszego

>czasu przegladam ich oferty i z tego co widac to biora ich calkiem powaznie przynajmniej tu.

>A to mini rodem z chin i cos wiekszego.

Teraz to nawet denon f102 również pochodzi z chin :)

Nawet ładne są te dziwadła ale bez względu na brzmienie, chyba i tak bym się nie odważył wstawić ich do pokoju.

stomasz

Bardziej normalne z wygladu tez maja :)

DawidM

Jezeli naprawde chcesz zminic sprzecik na lampe to tu masz adres

http://www.shanling.com/product_e.html zobacz co proponuja i za ile

post-21568-100007739 1231022150_thumb.jpg

post-21568-100007740 1231022150_thumb.jpg

post-21568-100007741 1231022150_thumb.jpg

marcusSE, 3 Sty 2009, 20:54

>Ta mini z Ipodem to niezlosliwie :)

markus, jeszcze trochę to weźmiemy Cię za sprzedawce ipodów. :)

Swoja drogą to wychodzi na to, że niedługo każdy liczący się sprzęt będzie musiał być wyposażony w gniazdo dokujące - jednak dlaczego wyłącznie dla ipoda, przecież są też inne równie dobre plajery - czyżby jakiś spisek...

marcusSE, 3 Sty 2009, 23:35

>stomasz

>Bardziej normalne z wygladu tez maja :)

>

>DawidM

>Jezeli naprawde chcesz zminic sprzecik na lampe to tu masz adres

>http://www.shanling.com/product_e.html zobacz co proponuja i za ile

No nie, te cdki podświetlane na niebiesko... jestem lekko zszokowany.

Swoją drogą ,czy ktoś miał okazję słyszeć jak brzmi taki chiński sprzęt?

Niestety nie miałem okazji, ale śledząc wątek "klub miłośników chińskich lampowców" to zdaję się że grają bardzo dobrze i na poziomie zestawów za min.5000zł za komplet(wzmak-źródło).

Jeśli chodzi o niebieskie wyświetlacze to np. MF też ma taki, myślę że można się przyzwyczaić(chociaż moje ulubione to chyba bursztynowe).

http://www.musicalfidelity.com/products/archived/kw250s.html

Ostatnio taki był na allegro za około 10k.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.