Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:) piano możesz dac po bokach ps3 :)

http://www.bose.pl/index.php?p=produkt&id=4

ciekawi mnie jak to gra, czy jest warte swojej ceny ;)

Focal + Naim

@majk!

Widzę Ps3, masz je do filmów czy też do gier ;) Ja posiadam X360(lubię w chwili wolnego czasu oprócz słuchania muzyki i innych rzeczy, czasem pograć w dobre gry), widoczny na zdjęciu(robione komórką), pośród posiadanego sprzętu.

post-17052-100003338 1235164819_thumb.jpg

post-17052-100003339 1235164819_thumb.jpg

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

majk!, 20 Lut 2009, 22:10

>No dobra, przyznam się... To moja żona powiedziała: "albo srebrna, albo żadna!". Ale mi też się

>spodobała, więc nie było problemu. :)

Rozumie Twoją żonę, mnie prawie od urodzenia zawsze bardziej podobały się srebrne wieże. :)

A ja mam właśnie dylemat. Sprzedałem przedwczoraj HECO i teraz jadę na monitorkach HITACHI z mini wieży. Myślę sobie nad kupnem monitorów DENON F103 tyle, że nie chcę wtopić 350zł bo nie wiem jak to zagra z piano. Patrząc na zdjęcia wnętrza to jakość wykonania wykracza lata świetlne przed HECO seria victa :)

A może coś ambitniejszego :)

http://www.allegro.pl/item561811802_kolumny_tonsil_premium_sat_the_best.html

http://www.allegro.pl/item559370904_tonsil_premium_sat_nowe_kolumny_podstawkowe_sklep.html

Midwoofer to 13/50/9 jeden z najlepszych głośników Tonsil'a. Sama membrama została wykożystana w nowszych siestach już z mniejszym napędem i innym koszem.

Głośnik ten ma bardzo ładną średnice i solidne kopnięcie. Może kopółka za szczęśliwie dobrania niejest. Tonsil 13/50/9 wyprodukował dla Epos'a lecz z przyczyn finansowych (jak głosi plotka) tranzakcja niedoszła do skutku i tak powstały excelence, premium...

Firma "TONSIL" do mnie niestety nie przemawia. Do dziś kojarzy mi się z ALTON'ami i ALTUS'ami :)

Ps. Moja nazwa użytkownika powstała jakieś 8 lat temu właśnie dzięki altonom 80 które niegdyś miałem uważając Diorę WS4421 + ALTON 80 za szczyt techniki audio :)

No to może Tonsil czat, składany na tym samym midwooferze sprzedawany również pod marką Denon :)

Wsumie niczym się nieróżniły poza nalepką :)

No dobra żartuje poza kwestią że Tonsil robił paczki dla Denona...i Mission'a też :) z tym że dla tego drugiego chyba tylko same midwoofery klepali u nas-właśnie wszelakie odmiany w oparciu o różne kosze i napędy ale z membramą z włókna szklanego rodem z 13/50/9 z różnymi (wklęsłymi,wypókłymi)kopółkami przeciwkurzowymi:)

Ps. tak jeszcze w temacie to Diora Świdnica klepała obudowy dla niektórych modeli Tonsila ale i dla zagranicznych konstrukcji za grubą kase :) tak samo jak Tonsil przerworniki (niechodzi mi o Totema bo to wszyscy wiedzą) ale raczej o bardziej ambitne konstrukcje. Tonsil niebył zły tylko do PL trafiały same słabe wyroby a na zachód szły bardzo przyzwoite wyceniane na gotowo na grubą kase:)

Nawet teraz Eminence sprzedaje kopółke Tonsila pod swoim szyldem za odpowiednie pieniądze:)

A Mission'y to seria 70x była napewno na Tonsilu :)

>ALTON

Gdybyś chciał monitorki na dłużej to myśle że warto byłoby zapolować a uszatki s520. Bardzo ładnie grają.

Odnośnie czatów pod nazwą denon. Kiedyś miałem na nie chrapkę ale właśnie z tej aukcji którą podałeś mnie gość wyprzedził.

Tak nawiasem jako totalny offtopic.

U mnie nie istnieje pojęcie "Sprzęt na dłużej" :-). Tak pół żartem pół serio. Mam wyrobione zboczenie na tym punkcie i jak sprzęt stoi u mnie za długo to po prostu tracę przyjemność ze słuchania i oglądania go. Od chyba 2004r zmieniam sprzęt w ramach hobby i zabawy.

Ps. Głośniki do Usherów to koszt 450zł - warto bawić się samemu w DIY.

Kiedyś chciałem zbudować monitorki na małych uszatkach ze względu na dobre brzmienie i odpowiadające mi parametry tego głośnika-chciałem możliwie małe monitorki z ładna średnica,dynamiką i kopnięciem ale ostatecznie poszłem w strone Peerless'a i z tego wyboru jak najbardziej jestem zadowolony. Inspiracją były RLS Elara i opinie o nich przeczytane tu na forum z pewnej prezentacji (grały nawet z McIntoschem). Właśnie w ramach DIY mam monitorki normalnie kosztujące 2200zł zrobione za 1/2 tej ceny z solidniej zrobionymi paczkami (frezy pod hds'a, całośćz mdf cięta na cnc itd). Moim zdaniem DIY jest jak najbardziej słuszną drogą w przypadku wszelakich kolumn :)

Tak szczerze mówiąc to Twoje podejście ALTON ma wiele plusów, ciągłe obcowanie z nowym sprzętem napewno niepozwala się znudzić ale co będzie jak trafisz na konfiguracje która naprawde przypadnie Ci do gustu? :)

Pozdrawiam

Co ciekawe to chyba tylko Pan Witold ma w ofercie YS-13225W i wersje ekranowaną :) normalnie te przetworniki są dostępne tylko jako kompletne monitorki :) więc klona teoretycznie tylko w PL można zrobić :) pozatym cene mają bardzo dobrą :)

Jeżeli chodzi o podejście. Zawsze traktowałem to jako zabawę nie mając przy tym jakiegoś z góry ustalonego stylu brzmienia jaki mi pasuje. Akceptowałem brzmienie tego, co aktualnie stało na półce :).

Ja na nowo odkrywam stary reperuar na Trianglach, teraz akurat leci album wykonawcy The Hacker(czyli prawdziwe elektro a nie jakieś komerycjne electro-szajsy) :)

Co do poszukiwania brzmienia(też mnie korci żeby zmieniać, ale potem puszczam album i wiem że nie chce), więc ze mnie bardziej jest meloman niż audiofil.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ja caly czas poszukuje monitorow do PC i jest ciezko powiedzmy modele ktore mnie interesuja niestety sie nie pojawiaja(mowie o rynku uzywanych) duzo jest ofert Dali B&W juz za 200,1000kzl mozna powybierac :)

akurat te monitorki jedne za 200/2 za 800

post-21568-100003282 1235218061_thumb.jpg

post-21568-100003283 1235218061_thumb.jpg

Kiedyś czytałem na forum o połączeniu Piano z Sonus'ami jako drugi system. Niepamiętam tylko czy to były Electa Amator czy Minima Amator. Moim zdaniem obydwa modele są jednymi z najpiękniejszych monitorków a EA mk1 szczególnie mieszają mi w głowie od dłuuugiego czasu. "Niestety" to kultowe modele i stosownie kosztują zwłaszcza Electy Amator mk1 uważane za wzorzec...

Nawet na forum są fotki w wydaniu Piano black (raczej niemiłosiernie limitowana seria)...masakra dla oka w pozytywnym sensie oczywiście :)

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=38420

post-20011-100003268 1235222565_thumb.jpg

Najtańsze monitorki Sonusa to 4000-5000zł. Za 3k zł można mieć Sonusowo podobne wykonaniem Opery Mezza(zdjęcia powyżej na stronie wcześniej bądź tej), to wg. mnie wystarczy jako górny limit do Piano. :)

Jednak na stronie 50-tej jest zdjęcie.

Szczerze powiedziawszy to przy Sonus'ach wyglądają jak chińskie monitorki od manty v5 :) lub inaczej mówiąc daleko im do takiego designu i staranności wykonania. Franco Serblin tworząc jedne z pierwszych konstrukcji powołał do życia małe dzieła sztuki :) nawet Chario (np Academy http://www.allegro.pl/item519778556_chario_academy_2_wloskie_arcydzielo_standy.html ze swoją stylistyką bardzo bliską Sonus'owi niebardzo ma podskok. Pozatym przetworniki w EA mk1 (Scan-speak i esotar) również (jak stylistyka) reprezentują najwyższy poziom :)

W podobnym stylu można trafic Soundweve'y na Seasie choć podobne to jednak brk im uroku starszych Sonus'ów. Dobrą alternatywą w przedziale powiedzmy 3000zł są SF Minuetto, tez piękne :)

DawidM

Mam pytanko, nie wiem czy gdzieś nie przeoczyłem odpowiedzi na nie i z czystego lenistwa zadam jeszcze raz jakby co ;)

Mówiłeś z tego co pamiętam że Triangle mają swój specyficzny charakter. Możesz powiedzieć czy w stosunku do nx e800 są "rozjaśnione" czy "cieplejsze"? Stawiam na sprawdzone rozwiązania i z opisów uszatków skłaniam się do nich ze względu na "ciepłote", tylko że nie bardzo wiem gdzie na dolnym śląsku można ich posłuchać a w ciemno nie zamierzam brać, a te Triangle wyglądają mi na bardzo solidne monitorki. Tylko obawiam się że o nie tak samo ciężko jak o uszatki albo i bardziej.

Dotarłem do recenzji Triangli i widzę że raczej rozjaśnione. Jeśli ktoś z szanownych klubowiczów zna sklep z usherami s520 we Wrocławiu lub okolicach proszę o info na priv. Dzięki.

DO pełnego opisu zapraszam tutaj: http://www.audiostereo.pl/Triangle_Stella_ES_kolumny_podstawkowe-130-4147-19.html

Ja dodam tylko tyle, bo opis powstał dawno temu że po wygrzaniu grają jeszcze lepiej. Dawałem krótkie porównanie do NX800 czyli kolumn od Piano. W skrócie napisze to jeszcze raz. Kolumny nie grają jasno, tylko żywo, nie rozjaśniają dźwięku, raczej wyciągają a wierzch detal, kontur(przez co niektórym mogą wydawać się z początku ostre, jednak w odpowiednim repertuarze i jak się trochę wygrzeją grają bardzo ładnie). Względem monitorów od Piano wysokie tony są o 2 klasy lepsze(pokazanie detalu, powietrze, rozdzielczość..), tony średnie jako że są dwie całkowicie inne rodzaje membran każda zwraca uwagę na coś innego, duży plus dla Triangla jest takie że ta membrana w całości pokrywa zakres średniotonowy(odcięta przy 5000HZ). Dla mnie średnica jest bardziej nasycona względem NX800. Tony niskie są bardziej kontrolowane(skutek membrany-inny typ który lepiej kontroluję tłumienie i mikrodynamike), jednak nie grają tak odważnie od Piano, wszystko zależy od materiału, tam gdzie ma go być mało będzie mało(tu NX800 pozwalał sobie na więcej), tam gdzie ma być mocne wejście możemy je odczuć. Kolumny grają też bardziej spójnie niż NX800, jednak NX800 miały też tą właściwość na bardzo dobrym poziomie. Przestrzenność i scena to obok dynamiki wg. mnie największy plus tych kolumn(jeszcze lepsza niż w NX800, a to też dobrze grająco przestrzenie kolumny, choć scena już nie ta). Podkreśla to też redaktor w recenzji tych kolumn na portalu www.highfidelity.pl w dziale archiwum(nr.42), wszystkie recenzje Triangle znajdziesz w klubie Triangli na tym portalu. Plus też jet taki że dzięki wysokiej efektywności, kolumny grają ładnie na cichych nocnych odsłuchach(o żadnym muleniu nie ma mowy). Jeśli chodzi o Triangle to brał bym z serii ES,Stratos,EX(wcześniejsze serie grały ostrzej, chociaż od serii 202 już można mówić o obraniu kierunku dźwięku który mamy teraz). W tych seriach jest to już lepiej wyważone i bardzo fajne.Warto wcześniej posłuchać, jak jesteś z Śląskiego(lub masz blisko) to zapraszam na odsłuch.

PS. Uszatki wcale nie są ciepłe, gdyż rozjaśniają troszkę dźwięk, jednak mają też zaskakujące podparcie w niskich częstotliwościach więc się to sumuję.

PS2. Seria 202 była przed ES.

marcusSE, 21 Lut 2009, 15:26

>DawidM o ile pamietam to Tobie podobaly sie do PC monitorki Opery tu mini Opera +

>stativ(nowe)3500zl wygladaja bardzo elegancko :)

Mini ma się nijak do Mezza. Poczekam jak Mezza będą tańsze i kiedyś złącze je z Piano. Główny system będzie wielce prawdopodobnie na Trianglach.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.