Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Yamahe 1330

dziś miałem okazję posłuchać Yamahe 1330 i porównać z piano e410 w salonie

krótko duże zaskoczeni na plus, jakość dźwięku jest o klasę lepsza porównując systemy kompletne na korzyść Yamahy 1330

generalnie charakter dźwięku jest w obu podobny ale

rozdzielczość dźwięku jest zdecydowanie lepsza w Yamaha 1330 wokale są pełniejsze lepsza artykulacja, wysokie czuć większą detaliczność (nawet mniejsza naleciałość metaliczna jest w Yamahe 1330 chyba zasługa cd) ,dźwięki lepiej odrywają się od monitorów i bass w tych monitorach od Yamahe 1330 jest po prostu lepszy głębszy dynamiczniejszy, dużą zasługą jest pewnie cd i to on odrywa tu decydującą rolę jakości dźwięku bo cd od e410 jest słabe i to trzeba przyznać, drugim aspektem były monitory które naprawdę jak na moje ucho dobrze grały minimalnie większe od tych z e410 ale fajnie wykonane ładne zaciski, naprawdę postarali się ,

wygląd Yamahy 1330 , czarna obudowa ładna starannie spasowana troszkę jednak doc rozbija audiofilski wygląd można go zaślepić albo cd postawić na wzmaku, ale gałka duża od volume ładnie pracuje , wyświetlacz mały ale podobna czyteleność jak w e410, ładne proporcje takie fajne dwa naleśniki :) zajrzałem przez kratkę do wzmaka i widziałem naprawdę duże dwa kondy pewnie ponad 10000mikroF o średnicy około 4-5cm dobre terminale głośnikowe, więcej nie widziałem ,cd cicho odpala płyty i szybko,

moim zdaniem bardzo fajny zestawik lepiej grający od e410 firmowego, jedynie kupił bym suba gdyby zaszła potrzeba umieszczenia go w salonie,

kilka razy zmieniałem płytki i powiem wam że gdybym teraz szukał małego mini do 4tysi to wyłożył bym za Yamahe 1330 bo tyle jest warta, niestety ale ceny skoczyły i w salonie serwują cenę 6tys co moim zdaniem jest już troszkę przesadzone,

warto jej posłuchać , ja to troszkę zrobiłem na szybko nie w pokoju odsłuchowym ,

powiem wam że bardzo mi się spodobała ta yamaszka i jeżeli kurs walut pozwoli na spadek cen to kto wie ;)

Focal + Naim

zgadzam się cena nie jest adekwatna do przyrosty jakości bo e410 możesz mieć za 2 tys z lepszymi głośnikami za 3tys gdyby 1330 kosztowała 4tys to warto by było ją kupić ale nie jak 6tys

natomiast widziałem tę malutką 230 a 330 nie widziałem kurcze to już jest malutki sprzęcik głośniki fajne małe takie podłużne białe nic więcej nie napisze bo nie słuchałem,

posłuchaj też denka m37 , lub coś z denka philipsa żeby nie kupić piano tylko na zasadzie przez nas polecanych warto poświęcić troszkę czasu nawet dzień i mieć coś na celowniku

powodzenia

Focal + Naim

dokładnie do tego monitorki i za 4tys masz fajny zestawik :)

tylko jest szkopuł jeszcze solo nie miałem okazji posłuchać

z tego co czytałem troszkę może grać bardziej przejrzyście od piano

troszkę detaliczniej więc monitory muszą być ciepłe chario jakieś może :)

Focal + Naim

Chciałbym nowy sprzęt.I właśnie jestem tylko zorientowany w znanych klockach a nie za bardzo w takich jak właśnie solo itp.Będzie to grało w 12m2.No i nie wiem czy nie czeka nas przeprowadzka.Chciałbym uniknąć później rozczarowań co do kubatury pomieszczenia.Na co dzień nie mam możliwości odsłuchu czegokolwiek oprócz plastików typu miniwieża.Mieszkam 50 km od Poznania (tam mogę iść na odsłuch) i w tygodniu pracuje od 6 do 18 więc doskwiera brak czasu.Macie doświadczenie (z tego co widzę po postach) w tych sprawach.Nie oczekuje,że powiecie mi kup to lub to bo jest lepsze od tego...Wiem,że możecie mi przedstawić swoje za i przeciw tak po prostu neutralnie a mi w tedy na pewno to pomoże w wyborze...

Wiadomo,nic idealne nie jest ale chciałbym możliwie jak najbliżej tego mojego ideału audio (za takie pieniądze,oczywiście) spocząć.Fabryczne kolumny też bym wolał zostawić i najwyżej suba dokupić lub coś (ewentualnie wymienić kolumny).Oczywiście w grę wchodzi wymiana kabli sygnałowych i głośnikowych...To akurat biorę pod uwagę :).

http://www.rtvmax.pl/go.live.php/PL-H3/sklep/ANzA2/pianocraft-mcs1330.html?title=PianoCraft%20MCS-1330

nie wiem czy aktualna cena

kupowanie w ciemno jest obarczone sporym ryzykiem, każdy sprzęcik fajnie gra na swój sposób,

namierz jakiś salonik albo MM w poznaniu i wybierz się w sobotę warto posłuchać przed zakupem

Focal + Naim

Właśnie o to chodzi że nie mam czasu.Więc pierw sprawdzam w necie pytam się na forach wstępnie wybieram i rezerwuje troche czasu na odsłuchy a potem kupno.Chciałbym sie dowiedzieć co myślicie o różnych mini po wyborze tych mi odpowiadajacych zadać wam kilka pytań na ich temat i juz

Mam już soniaka.. Dopiero słucham ale już teraz obalam to co zostało na jego temat napisane. Gra co najmniej tak dobrze jak piano na oryginalnych monitorach.

Do 4 tyś to można mieć bardzo fajne mini. Tu w grę wchodzą takie marki jak Audio Analogue, Arcam, Yamaszka, Kenwood, Denon. Ja swoje mini też wyceniam na 3-3,5 tyś zł. Wiadomo że kolumny(Triangle Stella ES) nówki to 1700zł plus Piano E410/E810 to 1800(ew. -400zł za sprzedaż firmowych monitorów) + kable i standy około 400-500zł. Także sumka się zebrała niezła. Moje typy to kupno Piano Crafta E81-/E410 + sprzedaż monitorów i kupno lepszych(min. 700zł trzeba za to liczyć), tak samo można postąpić z Denonem 102. Lub kupno jednego z tych mini i do tego kolumny:

http://allegro.pl/item599576510_kenwood_r_k1_super_brzmienie_tylko_3499zl_gwar.html

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Szkoda że masz tak daleko do użytkowników Piano z innymi monitorami, na pewno by Ci to trochę pomogło. ;) Słuchałem też Piano z Dali Ikon1, bardzo fajny dźwięk. Wyniosło by Cię to z 3200zł.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

dawid dobre propozycje,

natomiast jak ma już coś zagrać jako komplet to dalej 1330 jest faworytem,

do innych potem kupowanie monitorów to taki mały chybił trafił ale czasem warto się pomęczyć bo efekt może być niesamowity jak u kolegi z teaciem 500 :) ale trzeba już kojarzyć temat

Focal + Naim

Apropo E410. Moim zdaniem piano jest tak uniwersalnym sprzętem, że wpasuje się niemal wszędzie. I dobrym dźwiękiem i świetnym designem. Ja osobiście wolałbym dołożyć do E810.

zapomniałem napisać, w salonie powiedzieli mi że negocjują z yamahą żeby samą elektronikę 1330 sprzedawać :) w sumie dobry pomysł :)

Focal + Naim

A czy to prawda że w E810 trzeba podłączyć telewizor żeby manewrować między katalogami np. z utworami w formacie mp3?Podobno w E410 jest to możliwe na wyświetlaczu a w E810 trzeba podłączyć telewizor...

:) na serwer muzyki i video super sprawa

http://gadzetomania.pl/2009/04/08/kolejne-urzadzenie-z-nvidia-ion-w-srodku/

linucha z xbmc i można śmigać, ciekawe tylko ile to będzie kosztować, tysiaka moge dać :)

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.