Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

O! Ja także życzę zdrowych i pogodnych świąt :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Patrząc na to wszystko to chyba najbezpieczniej byłoby zostać przy Pianocrafcie E410.

Sprawdzony,dobry,bezawaryjny sprzęt o którym wszyscy dobrze się wypowiadają.

Mam jeszcze tylko trzy pytania:

1.Jak jest z tym napędem w E410.Jedni mówią,że głośny i awaryjny inni wręcz odwrotnie.

2.Jakie kolumny,oprócz Usherów i Triangli byście polecili (to tylko tak z ciekawości,bo i tak chyba zostały by fabryczne).

3.Jak dźwiękowo wygląda Denon F102 do Pianocrafta E410 (chodzi mi o to jakie jest jego brzmienie.Gdzieś widziałem jego test i wypadł mniej dynamicznie od Piano.Dodam,że obydwa były na standardowych kolumnach i kablach).

4.Tak dla ciekawości - co młodsze E410 czy F102.

Dzięki wszystkim za odpowiedź i Wesołych Świąt życzę...

wesołego jajeczka

f102 gra dla mnie bardziej dojrzale ciut lepsza góra ale piano miał troszkę więcej pazura i moim zdaniem fajniejszy basik co kto lubi

na początek monitory zostaw fabryczne jak faktycznie nie będziesz z nich zadowolony to je bez problemu sprzedasz za 400 i wtedy dołożysz mowa o komplecie piano, ja kupiłem piano za 1500 i sprzedałem monitory za 500 więc sama elektronika wyszła mnie tysiaka to jest dobra cena do jakości brzmienia musisz sobie przekalkulować jeżeli masz kupić piano w cenie denka f102 to może denek będzie ciekawszą opcją jak lubisz dojrzalsze brzmienie, ciężko powiedzieć co może się tobie bardziej spodobać

a tu jest ciekawa opcja http://www.allegro.pl/item605387737_amplituner_denon_dra_f102_dab_od_super_sprzedawcy.html

Focal + Naim

Myślę że to już zależy od preferencji jaki sprzęt wybierzesz, myślę że i 102 Denona jak i E410 czy E810 Piano ma coś fajnego do zaoferowania, szczególnie po zmianie kolumn. Do Piano polecił bym oprócz Usherów i Triangli, Dali Ikon 1-na prawdę fajne kolumny. Co do Denona, to nikt jeszcze nie zmieniał w nim kolumn więc możesz tutaj być pierwszy i myślę że tu wyszły by bardzo fajne wyniki. Zresztą najlepiej pojechać do salonu HiFi powiedzieć że chce się kupić Mini z innymi kolumnami, wziąć z 2,3 ulubione płyty Audio CD i posłuchać.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

klkck, 11 Kwi 2009, 15:56

>Któreś z w/w mini (Kenwood,JVC) też ma chyba wzmacniacz cyfrowy jeżeli dobrze pamiętam...

oba modele posiadają wzmacniacze cyfrowe, wzmacniacz Kenwooda został nawet wyróżniony w Japonii nagrodą Audio Excellence. JVC również wykorzystuje cyfrowy wzmacniacz (dla każdego kanału), jednak nie ma tutaj mowy o jakims syczeniu, sprawdzałem nawet na słuchawkach na maksymalnym podgłoszeniu wzmacniacza i syczenia nie słychać.

wszystko jak widać zależy od aplikacji :)

post-17470-100007743 1239528816_thumb.jpg

Gdyby nie odpowiednia aplikacja dla danej firmy to cały Hi Fi byłby bez sensu ;) hehe

klkck, 10 Kwi 2009, 22:36

>Dobra to tak na dobranoc pytanie...Czy możecie przedstawić mi zalety i wady Kenwooda - K-1000 i JVC

>EX A10.Napiszcie co o nich myślicie.

jeśli chodzi o ex-a10 kilka uwag odnośnie funkcjonalności poniżej

zalety:

- DVD-A dla płyt wysokiej rozdzielczości; przy wzroście popularności contentu w 24/96 funkcjonalność ta może powrócić do łask... co ciekawe EX-A10 stosuje odrębne przetworniki MLP dla hi-rez PCM (układ MLP to jakby nie patrzeć układ Meridiana)

- tor CD nie zostaje pozostawiony jednak bez uwagi, zastosowano tutaj K2 z synchronicznym upsamplingiem do 24bit/176,4kHz, co równie ważne nie tylko CD ale także zewnętrzne źródło audio (pod warunkiem skorzystania z cyfrowego wejścia wzmacniacza jvc) podające na wejściu słowo 16bit/44,1kHz może skorzystać z K2, przykładowo squeezbox classic podpięty po cyfrowym wejściu pominie dac squeezboxa i poda sam sygnał 16bit/44,1kHz na jvc, aby ten zajął się resztą.

wady:

- brak SACD

- brak portu USB

- obsługa watermark

- przydałoby się jeszcze jedno wejście cyfrowe oraz analogowe

DawidM, 12 Kwi 2009, 11:37

>Gdyby nie odpowiednia aplikacja dla danej firmy to cały Hi Fi byłby bez sensu ;) hehe

całe audio hobby nie mogłoby istnieć bez słowa "aplikacja" :))

Jakoś tak nie mam zaufania do firm JVC,a zwłaszcza Kenwood...

Ogólnie na sprzęcie polecą kawałki w formacie mp3 z bitratem 320kb/s więc SACD w sumie mnie nie interesuje :)...

Przydało by się wejście USB.Szkoda,że tak mało mini je ma...

Jak możecie to odpowiedzcie jeszcze na te dwa pytania:

1.Jak jest z tym napędem w E410.Jedni mówią,że głośny i awaryjny inni wręcz odwrotnie.

2.Tak dla ciekawości - co młodsze E410 czy F102.

klkck, 11 Kwi 2009, 22:38

>3.Jak dźwiękowo wygląda Denon F102 do Pianocrafta E410 (chodzi mi o to jakie jest jego

>brzmienie...

Brzmienie F102 jakie usłyszysz w markecie to jest tylko przedsmak albo namiastka tego co potrafi gdy jest odpowiednio "ułożony" a żeby nie być gołosłownym w tym co piszę, niedawno porównywałem go z PMA 757 - pisałem zresztą o tym porównaniu kilka stron wcześniej.

>4.Tak dla ciekawości - co młodsze E410 czy F102.

Zdecydowanie DF-102 jest młodszy, (model na rok bodajże 2007) pianocraft to już klasyk od wielu lat ale każdy kiedyś ze sceny musi zejść...

Teoria teorią, jeśli masz po drodze do Częstochowy wpadnij do mnie to usłyszysz dobrze "ułożonego denka 102". Wesołych Świąt :)

klkck,

>1.Jak jest z tym napędem w E410.Jedni mówią,że głośny i awaryjny inni wręcz odwrotnie.

W f102 żadnego cykania nie usłyszysz.

Kuzyn od PMA 757 kupił podłogowce KEF C5, więc w najbliższym czasie planuję porównać brzmienie z monitorami od mojego F102 - też na pewno o tym napiszę.

http://allegro.pl/item602814425_denon_d_f102_d_f103hr_d_m37_cx3_cx1_i_inne.html

Fajne mini w fajnej cenie, pomijając to że autor aukcji nie za bardzo zna się na sprzęcie Audio i to że wypisuję bzdury o kolumnach na swojej aukcji ;)

Dzięki za zaproszenie,ale do Częstochowy mam daleko i chyba szybko nie będę tamtędy jechał.

Podoba mi się E410 i z wyglądy i z dźwięku.Niestety trochę się boję tego napędu.

Z tego co zauważyłem to na płytach CD Audio te mechanizmy wytrzymują lata,a przy odczycie MP3 siadają zdecydowanie szybciej.Zanim zepsuje się na dobre to przeważnie przysparzają sporo problemów.

Kupiłbym od ręki Pianocrafta E410 ale:

1.Boję się o ten nieszczęsny napęd,zarówno pod względem problemów z awarią jak i głośnością odczytu (gdzieś przeczytałem,że wsadzili tam bardzo kiepski napęd Sony).

2.Nie ukrywam,że chciałbym coś z USB albo chociaż podręczny wejściem liniowym z przodu (niestety,tu kłania się wiek Pianocrafta).

Przez to szukam,można powiedzieć kompromisu pomiędzy tym wszystkim.

Wiadomo,nic idealne nie jest...

DawidM, pomijając sprawę głośników , mnie jednak najbardziej przeraża cena, choć i tak nie jest jeszcze najwyższa bo widziałem nawet za 2800 :( ja za ten zestaw dwa lata temu zapłaciłem 2100 - już wtedy wydawało mi się to lekką przesadą.

Teraz też o Denonie tylko bardziej ogólnie: usunąłem ostatnią cynę ze złącza pomiędzy portalem głośnikowym a zwrotnicą - możecie mi wierzyć lub nie ale dźwięk zdecydowanie nabrał finezji i "stereoscena" stała się bardziej przejrzysta - poprawa dźwięku jest dość subtelna tak że przeciętny miłośnik mp3 pewnie jej nie zauważy ale... próbujcie bo naprawdę warto, chyba że tylko mój Denon jest taki wrażliwy. :)

Odpowiedzcie mi jeszcze tylko na to pytanie i postaram się podjąć decyzję:

Czy napęd w E410 jest awaryjny,lub ma jakieś problemy z odczytem i czy głośność jego pracy jest uciążliwa.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i poświęcony czas...

Co do MS1330 Yamahy, to ceny idą w górę(najtańszy kosztuję 4400zł). Co do bolączki napędów, to w sumie możesz bać się każdego napędu do 1000zł. Bo są w nich podobne, jak nie te same lasery. Myślę że nie ma się czego bać(serwis teraz jest na 3-5 lat). Trzeba tylko umiejętnie się z napędem obchodzić i tyle. Co do Denona 102 to chętnie sprawdził bym jak z nim się Triangle zgrywają. :)

Jeszcze jedno kupując mini z wymienionymi kolumnami-czyli budżet 3k zł), kolejny krok w przód to przy kwocie 5k zł dopiero uzyskasz. Bo do 4k zł to tylko możesz modelować brzmienie zestawu, ale nie uzyskasz na pewno przejścia o klasę wyżej.

dokładnie,

ja kupiłem wtedy piano bo f102 był sporo droższy wtedy i piano ma mocniejsze końcówki co przydaje się przy wymianie monitorów, denek pewnie też pociągnie inne ale nikt tego do końca nie wie bo nie wymieniał i nie opisał rezultatu, yamaha moim zdaniem ma bardziej uniwersalne brzmienie denek troszkę ugładzone dojrzalsze, co do mp3 jeżeli potrzebujesz to albo podpinasz playera mp3 bezpośrednio do wejścia wzmaka albo nagrywasz płytkę z mp3 albo doc stacja i ipod i tyle , jakoś można obejść brak wejścia usb,

Focal + Naim

Mam takie pytanko, jest ktoś kto ma mini Denona 102 i mieszka w okolicach śląska. Najlepiej okręg Katowice,Chorzów, Ruda Śląska, Zabrze. Jest otwarty na sprawdzenie zestawu Denona z moimi Trianglami. Zastanawiam się czy nie zmienić właśnie Piano na tego Denona w celu jeszcze lepszego wymodelowania brzmienia(jeśli oczywiście Denon gra tak jak piszą i odsłuch to potwierdzi).

mikson, 12 Kwi 2009, 21:49

>a nie lepiej pojechać do salonu gdzie mają f102 z trianglami?

>

>mi też taki ruch przez chwilkę przeszedł po głowie ;)

Kolumny to ja bym wziął swoje, są już wygrzane i wiadomo że zagrają. W salonach często kolumny nie są wygrzane, lub są mało wygrzane. W dodatku co odsłuch domowy to domowy;) Jednak jak nie będzie posiadacza takowego Denona to pofatyguję się z kolumnami do katowickiego salonu HiFi z moimi kolumnami.

klkck, 10 Kwi 2009, 21:18

>Jaki wybralibyście w tej chwili na swój główny system mini sprzęt tak do 3000-3500pln?

zakładam że wciąż ex-a10, aczkolwiek odsłuchałbym jeszcze z pewnością kenwooda K1000 i x-z9 pioneera.

przypuszczam że systemy te nie zagrałyby z taką przestrzenią i dojrzałścią jak ex-a10, a raczej trudno byłoby mi zrezygnować ze sceny i średnicy kosztem dodatkowych funkcjonalności, aczkolwiek jak mówię musiałbym odsłuchać i zweryfikować swoje przypuszczenia..

Ja niestety mam problem z odsłuchami ponieważ nie mam na nie czasu.Musiałbym też przejechać około 50km do najbliższego większego miasta.

Chociaż podejrzewam,że moim faworytem została by tak czy tak Yamaha...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.