Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wcześniej o tym właśnie pisałem

czyli na systemie o słabej jakości góry tej różnicy nie będzie

i dlatego nie ma w sumie dużego argumentu za tym aby w mini systemach po 1,5tys implementować obsługę flac.

Focal + Naim

No, może z wygody, bo mam na dysku sporo płyt w formacie FLAC a teraz chcąc podłaczać pendrive bezpośrednio do USB Marantza musiałbym robic kompresję każdej takiej płyty do mp3.

<><

@ProgRockJester....obawiam się niestety że Apple nie będzie już rozwijać koncepcji iPoda Classic chociaż jest on konikiem Stevea Jobsa .

Osobiście jestem zdania że świetną alternatywą jest iPod Touch ...a dokładnie strumieniowe przesyłanie muzyki na to urządzenie .

Nie chcę bawić się w jakiegoś jasnowidza ale uważam że w niedługim czasie sprzęt mini przestanie pełnić rolę odtwarzaczy i przeobrazi się raczej w odbiorniki . Chodzi o to ze producenci postawią właśnie na streaming i jakość wykonania, rezygnując z napędów optycznych czy szpecących panel przedni portów USB.

Ja za idealne rozwiązanie uważam wzmacniacz + iPod/iPad . Swoją drogą nie mogę patrzeć na te maleństwa w stylu ALL IN ONE ...CD+USB+SD+...korkociąg do wina :) Litości...

@Pirs85 mimo wszystko zgadzam się z każdy zdaniem, które napisałeś. Cloud czyli appelowska chmura już teraz ukazuje ogromny potencjał, jak do tego dojdzie łączenie chmur innych użytkowników ze sobą to będziemy mieli coś na zasadzie alternatywnego internetu ew. ogromnej bazy danych z muzyką i nie tylko.

Jednak zanim w Polsce tego typu rozwiązania zaczną być stosowane a później dodatkowo opłacalne to minie szmat czasu a ja nie chce się zestarzeć czekając na technologie, która u nas rozwinie skrzydła za jakieś 5 lat.

Dlatego mimo wszystko czekam na Classic'a z większym twardzielem ;]

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Swoją drogą nie mogę patrzeć na te maleństwa w stylu ALL IN ONE ...CD+USB+SD+...korkociąg do wina :) Litości...

A mój Marantz M-CR503 ma busolę i otwieracz do konserw :)

<><

"Swoją drogą nie mogę patrzeć na te maleństwa w stylu ALL IN ONE ...CD+USB+SD+...korkociąg do wina :) Litości..."

Spokojnie. Ja nie mogłem już patrzeć na sprzęt zawalający mi meble i zmieniłem na mały.

Jest bardzo dobra, możesz spokojnie inwestować w Ipoda do Piano Crafta. Wg. mnie to optymalne urządzenie do przechowywania i odtwarzania mp3 na Piano Crafcie, bo zyskujemy świetną funkcjonalność.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

@dawidm

No właśnie, ja już zdecydowałem się na zakup mcr-840 wiec podzielę się z wami moja wątpliwością odnośnie docka iPoda... zaznaczam jednak ze to tylko domniemanie i liczę na kilka slow oświecenia lub potwierdzenia mojej teorii... wiec....

Jak uważacie, czy ta sama mp3 320kbps zagrana z iPoda będzie brzmiała gorzej niż puszczona z USB?

Pytam bo wydaje mi się ze iPod wysyła już strumień audio (nie najlepszej jakości), a nie dane. Inaczej jest w przypadku USB, w którym wieżyczka pobiera dane, przerabia je swoim "mięsem" i wypluwa na głośniki.

Abstrahując już od samej jakości dźwięku, słuchanie przez iPoda to chyba jedyny sensowny sposób słuchania mp3 na tym sprzęcie.... pytanie tylko czy jakość dźwięku takiego rozwiązania jest najwyższa z możliwych na nim uzyskiwanych, bo jeśli nie, to po co inwestować w okablowanie itd itp....

Z tego com kojarze to Piano przy odtwarzaniu z Ipoda korzysta z jego Dac'a, zaś gdy puszczasz z USB to z DAC'a który jest w CD Playerze. Pamiętaj też że Ipod Ipodowi nie równy pod względem brzmienia. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

3.jpg

4.jpg

http://img263.imageshack.us/img263/8724/newzdjcie005.jpg

http://img193.imageshack.us/img193/1728/newzdjcie006.jpg

Czesc jestem tu nowy i prosze o porade do tej pory czyli przez 10lat, może trochę więcej byłem i jestem dalej szczęśliwym posiadaczem tej wieżyczki Technics sa eh-500 i jestem z niej bardzo zadowolony choc ktos powie plastiki fujjj itp ..ale do tych którzy mieli przyjemność obcować z tym modelami chyba przekonywać nie muszę co to potrafi:) ..i w związku z tym mam pytanie co na jej zastępstwo polecacie mi kupić ..wizualnie bardzo podoba mi sie denon D-F107 prostota i zarazem marka made in japan mnie po prostu przekonuje w dodatku cena 2150zł jest tez w miarę przystępna ,jedynie co mnie toszke przeraza to czy mnie ruszy dźwięk czy nie bedzie to takie troche pukanie w kartoniki czy mocy będzie miała na tyle żeby z bardzo niskiego wokalu czy spokojnej nutki nagle wstała i uderzyła pełną para ..a nie tekstem heniu juz nie moge ;PP ogolnie co jeszcze polecacie w podobnej cenie koniecznie nowe:) pozdro

Witam uprzejmnie,

Jest to moj pierwszy wpis na forum. Czytajac watek wpadla mi w oczy dosc starsza mini wieza marki Technics z ktora kiedys mialem sporo do czynienie. Podany przez kolege @robi2 model jest z przelomu 2000/2001. Moj dobry znajomy kupil taki sam model tylko w kolorze srebrnym w latach, ktore podalem. Na owe czasy byl to sprzet stosunkowo drogi, bo kosztowal ok 2000 PLN. Na dodatek wygladal bardzo nowatorsko, jak na tamten okres.

Jako, ze kolega byl dobrym moim znajomy, a ja wowczas sluchalem Trance/Dance wiec czesto wpadalem do niego, aby posluchac tejze muzyki. Musze powiedziec, ze na tego rodzaju muzyce mini Technics'a sprawowalo sie niezle. Na poczatku - krotko po kupnie okrylismy z kolega, ze lepszy efekt uzyskuje sie po rozstawieniu kolum. W pierszych dniach kolumny staly obok segmentow, co ograniczalo mozliwosci 'basu' w znacznym stopniu.

Nie mialem nigdy okazji sluchac innego rodzaju muzyki na tym sprzecie, ale wiem ze do Techno/Trance i Dance nadawal sie wysmienicie. Glosniki graly poteznym i glebokim basem, brakowalo nieco srednich tonow, ale w tego rodzaju muzyce nie bylo ich zbyt wiele. To moj pierwszy post, wiec wtracilem taka nostalgie sprzed ponad 10 lat...

A ja osobiscie zastanawiam sie nad kupnem Pianocraft MCR-840 + sub FSW150 spod tego linku. Moje preferencje co do rodzaju sluchanej muzyki zmienily sie przez ostatnie 10 lat. Teraz jest mi jednak blizej do progressywnego rokowego grania a nizeli do Trance. Moje obecne typy to: Pink Floyd, Yes, Genesis itp.

Mam nadzieje, ze nie myle sie co do wyboru? Poza tym musze dodac, ze super czyta sie cale forum, a zwlaszcza tematy poswiecone sprzetowi audio. Super lektura oraz nie lada przygoda, jesli chodzi o dobor sprzetu. Wprawdzie obecnie jestem w trakcie przeprowadzki do PL ale mini Yamahy mam juz na oku od modelu 410 - czyli od okolo dwoch lat (byc moze dluzej). Ze wzgledu na to, iz w Polsce bede mieszkal w mieszkaniu system mini jest chyba najlepszym rozwiazaniem.

Pozdrawiam serdecznie,

Mariusz

od razu lepiej :)

c26-1000001-1-l.jpg

Kolor czarny lepszy od białego ale dla mnie i tak jakoś taki bardzo "plastikowy". Może rzeczywiście jest plastikowy wypucowany na wysoki połysk :-) Ja jednak wolę aluminium w naturalnym jego kolorze.

@GEN_KBFH

Własnie dwie godzinki temu kliknalem kupuj na dokladnie ten sam zestaw: mcr-840 + sub fsw150.

Mysle ze nie masz sie co obawiac (sluchalem kilka roznych zestawow). Slucham elektroniki, house, dnb, chillout, ambient, trip-hop.

Osobiście będę korzystał z dvd i divx-ow wiec kupuje 840, w innym przypadku wzialbym bezwzglednie 640, bo idzie za tym wiele zalet o ktorych pisac nie bede.

Zaprzęgnę pod to cudo swojego starego ipoda nano 4g, bo mp3 nie da sie na tym sluchac w sposob wygodny - w perspektywie kupie sobie może jakiegoś classica 80gb lub 120gb.

Jezeli bedziesz uzywal filmow/dvd na tym sprzecie to praktycznie alternatywy nie ma. Jezeli tylko do muzyki to alternatyw jest masa.

@GEN_KBFH

Własnie dwie godzinki temu kliknalem kupuj na dokladnie ten sam zestaw: mcr-840 + sub fsw150.

Mysle ze nie masz sie co obawiac (sluchalem kilka roznych zestawow). Slucham elektroniki, house, dnb, chillout, ambient, trip-hop.

Osobiście będę korzystał z dvd i divx-ow wiec kupuje 840, w innym przypadku wzialbym bezwzglednie 640, bo idzie za tym wiele zalet o ktorych pisac nie bede.

Zaprzęgnę pod to cudo swojego starego ipoda nano 4g, bo mp3 nie da sie na tym sluchac w sposob wygodny - w perspektywie kupie sobie może jakiegoś classica 80gb lub 120gb.

Jezeli bedziesz uzywal filmow/dvd na tym sprzecie to praktycznie alternatywy nie ma. Jezeli tylko do muzyki to alternatyw jest masa.

Czesc wszystkim,

Dlugo myslalem nad tym, czy nie lepszy bylby model 640, ktoremu w zasadzie oprocz dodatkowej opcji odtwarzania DVD nic nie brakuje od mlodszego brata. No ale skoro w modelu 840 mam mozliwosc odtwarzania DVD - dzieki czemu zoszczedze miejsce na dodatkowy odtwarzacz DVD - to jak najbardziej ta opcja mi pasuje. Na DVD mam wiecej koncertow niz filmow, wiec w sumie chyba wybiore MCR-840. Jednak z drugiej strony zasatanawiam sie czy aby owe 'dwadziescia' sekund dluzej startujacej CD nie zacznie mi prszeszkadac? Rowniez skoro naped czyta nosniki DVD, to musi glosniej pracowac? Jednak nadal sklaniam sie ku 840-tce.

Pozdrawiam

Miałem piano 840 i jakość obsługi divx pozostawiała dużo do życzenia. Krótkie nazwy plików, niezbyt duże czcionki w napisach, bez możliwości jakiejkolwiek regulacji. Poza tym piano nie czytał mi dysku twardego 500gb fat32, gdzie miałem mp3 i divx-y. Denon 38 bez problemu go widział i widział nagrane tam mp3. Nazwy katalogów i plików mp3 piano też ucina i są krzaki. Abstrahując od sprzętu audio, to tv samsung ue32c6500 łyka mi bez problemu divx-y, mkv i mp3 zarówno z pena jak i z ww dysku, a nazwy są pełne. Do obsługi mp3 musi być podłączony tv, bo inaczej będziesz skakał po jednym utworze w przód lub tył.

Jeżeli musi już być pianocraft, to brałbym 640 + jakiś tani odtwarzacz divx, który łyka wszystko i ma masę ustawień co to napisów. Kolejnym minusem w piano było to, że nie odtwarzała mp3 z bitrate większym niż 320 kbps, a mam kilka albumów ze zmiennym bitrate większym niż 320kbps. Poza tym lakier piano może ładnie wygląda w sklepie ale w domu to istny koszmar. Głośniki przyciągają kurz jak magnez stal. Widać go na głośnikach niemiłosiernie. No i bardzo długo startujący napęd.

To wszystko spowodowało, że wiosną sprzedałem piano i jak na razie cały czas skłaniam się ku zakupie denona 107 - w obecnej chwili jest dobra cena, a i zauważyłem, że obsługa mp3 z pena mi wystarcza więc chyba sobie odpuszczę poszukiwania mini z radiem internetowym i odtwarzaniem strumieniowym . Mam też mini denon 38 i zestaw denona 710 cd + wzmak, i jak na razie sobie te sprzęty chwalę. Jedyną wadą denka 38 jest słaby tuner ale wg mnie w piano wcale nie był lepszy. Generalnie jak już kupię tego denona 107, to będę się skłaniał do wymiany kolumn na inne. W mini zestawach kolumny to najsłabsze ogniwo systemu. Czekam z niecierpliwością na nowe produkty Audio Academy, gdyż istnieją przesłanki, że może będą mieć w końcu monitory w swojej ofercie. Ponoć jakieś nowości z ich stajni mają się pojawić na tegorocznym audio show. Ostatecznie może kupię coś od miksona - on zawsze ma coś fajnego do opędzlowania i myślę, że prędzej czy później te RLS Calisto będzie chciał opchnąć ;-> Szkoda tylko, że mają taką brzydką (jak dla mnie) okleinę.

Edytowane przez Marek76

okleina na w realu wygląda zdecydowanie lepiej a wykończenie jest mistrzowskie precyzyjne i polskie nie to co 90% chińczyków na rynku :)

możliwe że będę je sprzedawał bo zmieniam lokum na jesieni na większe więc z heedem będę sprzedawał, naprawdę grają niesamowicie jak na swoje wymiary, jak możesz posłuchaj ich w salonie na batorego w wawie.

co do piano to faktycznie lepiej kupić 640 i wiwe za 120 co odpala wszystko łącznie z mkv 720p.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

@mikson

pisząc "brzydka okleina" nie miałem na myśli jakości wykończenia, a jedynie fakt, iż taka okleina mi do niczego nie będzie pasować. Ja mam ciemne meble a Twoje RLS'y pasują raczej do jasnych mebli.

Witam Szanownych klubowiczów Posiadam Piano Crafta e 400 i chce zmienić kolumny zastanawiam się nad zestawami KODA K 5500T lub coś z oferty KLIPSCH a mianowicie model Reference RB-61 albo RB-81 Słucham głownie muzyki typu Metal Rock muzyka filmowa. Pozdrawiam.

tak z lekka ot, ale moze sie przyda czytajacym ten watek.

polecam recenzje Radosława Łabanowskiego z audio.com.pl. jako jedyne sprawdzily sie w 100% co moge stwierdzic po wysluchaniu tony zestawow mini..

pozdrawiam!

ps. mikson odezwiesz sie apropos kabelkow? trakowac powaznie te firmowe od mcs-1330?

Przed chwilą kupiłem sam amplituner pianocrafta 840 z myślą o puszczaniu muzy wyłącznie z ipoda. Zobaczymy jak to naprawdę gra ponieważ w sklepie typu MM to i tak nic nie słychać tak naprawdę.

Pozostaje zakup kolumn. Na allegro są oryginalne kolumny do 840 w cenie 450 zl za nowe. Jednak zastanawia mnie czy nie kupić od razu czegoś lepszego.

Np kolumny właśnie od mcr1330. O ile w ogóle można je kupić.

Z tego co udało mi się wysłuchać w sklepie kolumny piano grają dość jasno a ja wolę mimo wszystko dźwięk podawany z gracją i słodkim przyciemnieniem. Coś jak denon f 107 tylko z większym i nie tak pudełkowym basem.

Polecilibyście coś?

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Do jakiej kwoty?

Edytowane przez DawidM

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.