Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tu chyba zaszło małe nieporozumienie, parę osób nie rozpoznało pół żartem pół serio wpisu Stomasza, a co do monitorów Stomasza to też je ma dawno, bo od nowości z zestawem jak się nie mylę ;) hehe się zrobiło trochę jak w czeskim filmie :D

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Panowie błagam, czy ktos moze mi odpisac na moje kretyńskie pytanie z wczoraj :) ? Spac normalnie nie moge cały czas mysle o różnych kolumienkach i co kupic :)

Pytanie jest głupie, ale naprawde nie mam pojęcia i nigdzie nie moge znaleźc odpowiedzi na podobne:

("czy zamiast podstawek pod kolumny mozna by użyc tych starych altusów 110? Czy rozstaw ok 4 metrów pomiędzy głośnikami (pokój ma wymiary 5.5 x 3.5 metra) to nie za dużo ?")

Pozdrawiam wszystkich,

Kuba.

kuba86poznan, 9 Gru 2008, 22:23

>Panowie błagam, czy ktos moze mi odpisac na moje kretyńskie pytanie z wczoraj :) ? Spac normalnie

>nie moge cały czas mysle o różnych kolumienkach i co kupic :)

>

>Pytanie jest głupie, ale naprawde nie mam pojęcia i nigdzie nie moge znaleźc odpowiedzi na podobne:

>

>("czy zamiast podstawek pod kolumny mozna by użyc tych starych altusów 110? Czy rozstaw ok 4 metrów

>pomiędzy głośnikami (pokój ma wymiary 5.5 x 3.5 metra) to nie za dużo ?")

Witaj kuba86poznan,

Jeżeli nie masz nic innego na podstawki w tej chwili, to i Altusy się sprawdzą, natomiast baza nie powinna być większa od odległości kolumn do punktu odsłuchowego, więc te 4 metry wydają się być za duże.

Pozdrawiam,

>Jeżeli nie masz nic innego na podstawki w tej chwili, to i Altusy się sprawdzą, natomiast baza nie

>powinna być większa od odległości kolumn do punktu odsłuchowego, więc te 4 metry wydają się być za

>duże.

Wielkie dzięki za info :) O to mi chodziło :) Czyli nie obejdzie się bez przemeblowania pokoju, niestety :) Bałem sie, ze może sie cos rozmagnesować jak będą jedne kolumny na drugich ;) Pozdrawiam serdecznie i teraz to dopiero mam zagwostkę :) Pozdrawiam serdecznie!

Czarny, czarny Yamaha E410 wezmę i już ja go wygrzeję. Dawid wspominał o ustawieniu Yamaszki jako b. ważnym ?. Mam doświadczenia z b.dobrym Panasonicem który ma już 15 lat, kosztował 400 dolarów. Gra świetnie, a najlepiej gdy stoi na podłodze pod ścianą, w małym pomieszczeniu - nieodległe ściany dają ciekawy pogłos, głębię, głośników nigdy nie odłączałem dla zwiększenia dystansu.

tu są fajne monitory , chciałbym ich posłuchać z piano

http://akustyk.com.pl/projekty/HDM.html

ceny

http://akustyk.com.pl/cenniki-projekty.html

na świetnych przetwornikach

Focal + Naim

Miałem dzisiaj okazję posłuchać, pomacać, pooglądać zestaw PianoCraft 810. Jeżeli chodzi o dźwięk to jest.. hmm ciepło. Ciepło ale i bardzo przeciętnie - nie wyróżnia się niczym szczególnym. Spodziewałem się czegoś więcej po tylu opiniach a tu bach.. zawód. Jeżeli chodzi o wnętrze pianocrafta. Transformator maleńki na oko mający z 80-100W. Mało pojemności w bloku zasilania a sam koniec mocy.. aplikacja ciut lepsza od diory WS442. Panel chyba z plastiku? Aluminium to to nie było raczej. Fabrycznie krzywy przód - gałki miały nierówne szczeliny w otworach. Jeżeli chodzi o DVD. Wolne ale czyta bez zastrzeżeń. Trochę głośne ale tu natomiast spodziewałem się jeszcze głośniejszego. Jeżeli chodzi o monitory - produkują dość dużo basu i nie męczą się przy większych mocach. Średnica czytelna, wysokie lekko wyostrzone. Patrząc z perspektywy produktu całkowicie nowego cena 1450zł jest znośna. Wiem natomiast, że za 1450zł można skompletować taki zestaw, że zostawi w tyle o dziesiątki kilometrów wspomnianego piano.

Ps. Piszę to jako ciekawostkę a nie w roli mieszacza z błotem.

Co do panelu Piano to raczej na 100% szczotkowane aluminium ;) co do wnętrza to nie wypowiadam się ale jako że ciągnie bez problemu Triangle(zarówno moje Stelle jaki większe Titusy bez problemów) to mogą i tam być wnętrzności starej Yamahy, grunt że gra i to tak gra że hey! Nie mówię już o tym że większość budżetowych wzmaków przy Trianglach pęka ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

A skrobnę coś o wnętrzu, gorsze widziałem w nowych(poprzednia seria) budżetowych marantzach ;) Piano jak na swój budżet wygląda OK. Co do krzywej obudowy, trafił Ci się jakiś podły egzemplarz. Ja nic takiego u siebie nie widzę.

tu w ramach ciekawostki całkiem sprzeczna opinia, z garstką informacją o wnętrzu Piano.

http://rapidshare.de/files/41108438/Yamaha_PianoCraft_E810.pdf.html

@ ALTON

Ja tego nie podważam, tylko twierdzę że skoro Piano poprawie ciągnie np.Triangle które są dość marudnymi kolumnami jeśli chodzi o sprzęt towarzyszący(za to wynagradzają się z podwójną nawiązką) to nie jest źle. ;)

zasilanko w piano wygląda tak, i potrafi napędzić większe monitorki, panel jak dawid powiedział jest z aluminium, gałki ja mam proste, a po wymianie firmowych monitorów na lepsze robi się zdecydowanie ciekawiej,

ale na piano świat się nie kończy ;)

post-21279-100009416 1228943694_thumb.jpg

Focal + Naim

Co fakt to fakt, świat audio się nie kończy, powiedział bym że raczej zaczyna :)

Ja już mam w głowie swój system nr. 1 w przyszłości.

Jedna rzecz się nie zmieni jeśli chodzi o markę. Marka Kolumn będzie taka sama.

ciekawi mnie ten klocuszek http://www.tophifi.pl/reklama/Ulotka%20Top%20Hi-Fi.pdf

Marantz CR502 z Mission M31i za 2100 ciekawe jak to gra :)

Focal + Naim

Też jestem ciekaw, chociaż z zestawów do 3000zł, (nie)skromie powiem że nie widzę nic co zagrało by lepiej niż mój obecny zestaw.

Jeśli gra ciepławo(a jednocześnie szczegółowo) to pewnie tak, ja się już tak bardzo przyzwyczaiłem do brzmienia Triangli że trudno będzie mnie od nich odgonić. ;)

kuba86poznan

Witam. A nie lepiej było by "ożenić" altusy i na to konto zamówić np. u stolarza jakieś proste podstawki pod monitory ? Sądzę że pieniędzy powinno starczyć.

Myślałem że zdecydowałeś się na małe kolumienki aby zyskać trochę więcej miejsca w pokoju. ;)

>Witam. A nie lepiej było by "ożenić" altusy i na to konto zamówić np. u stolarza jakieś proste

>podstawki pod monitory ? Sądzę że pieniędzy powinno starczyć.

>Myślałem że zdecydowałeś się na małe kolumienki aby zyskać trochę więcej miejsca w pokoju. ;)

Witam, myślę o takich kolumienkach, aby móc słuchac w miarę cicho muzyki w 18 metrowym pokoju :) Wydaje mi sie, ze jakiekolwiek podłogówki do cichego grania sie srednio nadają. (te altusy to grają dopiero przyzwoicie jak sie dobrze podgłośni, a nie chce przeszkadzac sąsiadom no i niekoniecznie jestem zainteresowany, by wiedzieli czego słycham :)

Dlatego mysle o monitorkach :) Altusy mają służyc jako podstawki na początku, pozniej pewnie sie ich pozbędę i dokupię jakies podstawki :) Na tem moment doszedłem do wniosku, ze muzyka stanowi dla mnie tak ważna czesc zycia, ze nie będę oszczędzał na kolumnach. Szukam czegoś, co będzie najlepsze do tego budżetowego sprzętu co posiadam... Jak myslisz, ile max warto wydac na głosniki do tego wzmaka co posiadam? I czy nie myle sie, ze do 18 m^2 i cichego słuchania muzyki (wzmak na 8, max 9) najlepsze będą jednak monitorki? No i dziękuję Ci bardzo Stomasz za okazaną do tej pory pomoc.

Pozdrawiam,

Kuba.

kuba86poznan, 11 Gru 2008, 22:57

Dlatego mysle o monitorkach :) Altusy mają służyc jako podstawki na początku, pozniej pewnie sie ich pozbędę i dokupię jakies podstawki :)

Ja tak miałem ponad rok, na altonach. Życzę Tobie, żeby zajęło to zdecydowanie mniej czasu niż mnie.

pzdr

>Ja tak miałem ponad rok, na altonach. Życzę Tobie, żeby zajęło to zdecydowanie mniej czasu niż

>mnie.

Hm no mam nadzieje ze jak juz dokonam zakupu nowych głośników to będzie to kwestia 3-4 tygodni (wystawienie na Allegro Altusów, sprzedaż i zakup podstawek). No chyba, ze ktos mnie jeszcze do podłogówek przekona :)

Mam wreszcie standy, w tym wątku odpowiednie zdjęcia: http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=3609#k

kuba86poznan, 11 Gru 2008, 22:57

>Witam, myślę o takich kolumienkach, aby móc słuchac w miarę cicho muzyki w 18 metrowym pokoju :)

>Wydaje mi sie, ze jakiekolwiek podłogówki do cichego grania sie srednio nadają. (te altusy to grają

>dopiero przyzwoicie jak sie dobrze podgłośni, a nie chce przeszkadzac sąsiadom no i niekoniecznie

>jestem zainteresowany, by wiedzieli czego słycham :)

>

>Dlatego mysle o monitorkach :) Altusy mają służyc jako podstawki na początku, pozniej pewnie sie ich

>pozbędę i dokupię jakies podstawki :) Na tem moment doszedłem do wniosku, ze muzyka stanowi dla mnie

>tak ważna czesc zycia, ze nie będę oszczędzał na kolumnach. Szukam czegoś, co będzie najlepsze do

>tego budżetowego sprzętu co posiadam... Jak myslisz, ile max warto wydac na głosniki do tego wzmaka

>co posiadam? I czy nie myle sie, ze do 18 m^2 i cichego słuchania muzyki (wzmak na 8, max 9)

>najlepsze będą jednak monitorki? No i dziękuję Ci bardzo Stomasz za okazaną do tej pory pomoc.

>

>Pozdrawiam,

>Kuba.

Cześć.Mój pokój do słuchania muzyki podobny jest wielkością do Twojego. Dawno temu miałem w nim ustawione altusy 75 i tak jak wszystkie, nie bardzo się nadawały do kameralnego słuchania, ogólnie zamiast muzyki robiły dużo hałasu. Potem wymieniłem je na kolumienki o nazwie "mazurek" i te grały o "niebo" lepiej. Teraz od ponad roku słucham z monitoków SCF102 i moim zdaniem w tym pokoju grają najładniej - również po cichutku :). Osobiście nie zastanawiał bym się długo nad sprzedażą altusów, to już nie ten standard - świat poszedł do przodu.

Natomiast, ile warto max wydać na głośniki do Twojego wzmaka ? Na tym forum są lepsi fachowcy ode mnie, od siebie mogę tylko dodać że monitory SCF102 warte są ceny z allegro. :)

>kuba86poznan, 11 Gru 2008, 22:57

Ps.Możesz w dobrym sklepie muzycznym wpłacić kaucję i wypożyczyć ładne monitory - ja w ten sposób kupiłem subwoofer i interkonekty też :)

jakub102, 8 Gru 2008, 23:47

>STOMASZ - możesz zrobić zdjęcie pary swoich altusów, są boskie :)

Witam jakub102, oto fotki o które prosiłeś :)

post-17993-100009252 1229181572_thumb.jpg

post-17993-100009253 1229181572_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.