Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mikson, 9 Lut 2009, 12:49

>a podobno grają nieźle i mają przetworniki vify :)

Niestety ale nawet z najtańszą

vifą niemają nic wspólnego. Są to vify made in china i tak klepane z użyczoną nazwą na zasadzie jakichś tam układów. Niestey z Vifa madein Denmark absolutnie żadnych podobieństw niema w wykonaniu czy procesie produkcji. Także niejest to produkcja na licencji. Gdzieś dobrze był temat naświetlony oco chodzi z tą przejętą nazwą. Vifa (ta dobra) jest oddziałem Tymphany tak jak Peerless i Scan Speak.

mikson,

Te uszatki mi się bardzo podobają, mam nadzieję że grają właśnie tak jak wyglądają hehe, jak będę szukać nowych monitorków to takie chyba pójdą na pierwszy strzał.

http://www.hfm.pl/phpbb_2_0_6/viewtopic.php?p=286184#286184

to już jest żenada, mimo że mam rację z wybraniem systemu czyli piano do słuchania stereo w 90% i kina w 10% do 15m2 do 2500 to jestem próbowany pozbawienia mnie w tym wątku racji i zrobienia ze mnie usilnie przysłowiowego osła przez "specjalistów od kina" :) czy ktoś ma może konto żeby coś na tym forum w tym wątku skrobnąć bo już mi ręce opadają :)

Focal + Naim

autor tak naprawdę powinien umieścić ten wątek w dziale stereo i nie w kinie i tu zaczęły być schody bo w tym dziale panuje przekonanie że można złożyć lepiej brzmiące kino w stereo do 2500 :)

i ja wykazałem się największym obiektywizmem w propozycji jaką jest piano e810 i dla zasady żeby takie osoby które mają ponabijane po wiele punktów piszą takie dyrdymały że ręce opadają a napunktowały się na ludziach którzy totalnie nie mają pojęcia zielonego i robią z siebie wielkich fachowców, i chcę aby ten wątek był przykładem braku obiektywizmu i w jaki sposób ktoś komuś może zaproponować chybione rozwiązanie :)

Focal + Naim

mikson

Wlasnie czytalem Twoja potyczke na sasiednim forum :) jak rozumiem ten zestaw KD mial zmiescic sie w granicy 2,5kzl z glosnikami nowy i mial reprezetowac lepszy dzwiek w stereo od zestawu Piano,niech pomysle :)

Jak szukalem z zona mini do sypialni to po paru przesluchaniach wybor padl na 2 zestawy wlasnie Yamahy i Denona wygrala Yamaszka a to za sprawa DVD tamten Denon byl bez a chodzilo o zestawik ktory przyzwoicie gra no i przyokazji mozna obejrzec jakis film.Ale do sedna tak sie zlozylo ze chcielismy czarna byla srebna no i sprzedawca wlasnie w zamian polecil nam zestaw KD czarny tez Yamahy komplet cena niewiele drozsza reklamowal go bardzo wiec moja zona chciala go posluchac tak jak wczesniej Piano Denona itp po chwili powiedziala tylko ze jezeli ten zestaw gra lepiej to albo sprzedawca jest gluchy albo kpi z nas.No ale jezeli sa ludzie ktozy potrafia zlozyc taki nowy zestaw za takie pieniadze to im gratuluje.

Pozdrawiam

zgadzam się ,

uważam że kino też potrafi zagrać świetnie w stereo ale nie w tej kwocie :)

ale są osoby które tego nie potrafią zrozumieć czy usłyszeć, no cóż szanujemy ich :)

Focal + Naim

mikson

=>zgadzam się ,

uważam że kino też potrafi zagrać świetnie w stereo ale nie w tej kwocie :)

No wlasnie ale nawet biorac o wiele drozsze apli KD to wcale nie jest to takie proste ja bardzo chcialem kupic KD do salonu tez Yamaszki no tak tylko jak slucham np rx1800 w stereo to poprostu jest slaby ba nawet3800 nie jest dobry biorac pod uwage juz cene, to cos jest nie tak gdzie slucham Arcama Solo Mini+Dali i gra poprostu bez porownania z Yamaha 3800(choc jestem milosnikiem tej marki :( )a to wcale nie tanie klocki powiem nawet ze piano wcale im nie ustepuje a przeciez wiadomo ze mozna jeszcze lepiej z innymi glosniczkami osobiscie dla mnie to duzy problem zlozyc KD aby dobrze gralo(od klocka ktory kosztuje 5,6kzl to oczekiwalbym duzo lepszego stereo niz piano) ale w praktyce troche jest inaczej niestety moze dlatego teraz chce najpierw kupic lepsze monitorki do piano niz pchac sie w KD.Fakt ze sluchalem KD ktory gral super w stereo to bylo proste 5.1 bez mega fajerwerkow mozna powiedziec mini LINNA CLASSIK MOVIE tak tylko ze cena to juz 8600kzl to jak narazie jedyne KD ktore naprawde gra dobrze w stereo ktore slyszalem.No ale kosztuje ciut wiecej niz te 2,5 czy nawet 4kzl :)

post-21568-100004157 1234381360_thumb.jpg

post-21568-100004158 1234381360_thumb.jpg

chciałbym posłuchać tego lina

oraz tego solo 2.1 http://www.arcam.pl/index.php?x=024

i tego :)

http://www.arcam.pl/index.php?x=010&y=010f

jako końcówki mocy do procesora :) modułowa konstrukcja końcówek :)

http://www.arcam.pl/prasa/audio_02_2008.pdf

ale to by mi też wystarczyło :)

http://www.arcam.pl/pdf/AV600.pdf

:)

ehh tylko te ceny ale jakość dźwięku i brzmienie w stereo czy wielokanałowo to już klasa sama w sobie

Focal + Naim

No wlasnie tylko te ceny ale to fakt ze ich brzmienie to inny wymiar, pozatym to inne myslenie i zalozenie budowy sprzetu tam nawet w KD priorytetem jest stereo :) i zawsze na 1 miejscu jest jakos dzwieku a nie ilosc kanalow czy programow z ktorych i tak pozniej maly procent jest wykozystywany :)

Ostatnio wertuje oferty salonow HIFI w poszukiwaniu monitorow i natknalem sie na bardzo ciekawe mini jedna z marek to MicroMega druga Citypulse przyznaje ze nie spotkalem sie wczesniej z nimi sadze po wykonaniu ze to juz wyzsza klasa :)

post-21568-100004063 1234459338_thumb.jpg

post-21568-100004064 1234459338_thumb.jpg

post-21568-100004065 1234459338_thumb.jpg

te pierwszy małe czarne ciekawie wyglądają :)

a powracając do arcama avr600 doczytałem w pdfie że ten kombajn ma karte sieciową i dekoder FLAC na pokładzie :o czyli fajne rozwiązanie bo komp jako magazyn serwer audio nabity FLACami a ampli załatwia sprzętowego dekodowania moim zdaniem rewelacyjny pomysł :)

Focal + Naim

No mysle ze nastepny sprzet jaki u Ciebie zawita to bedzie Arcam :)

Co do orginalnego podejscia w twozeniu HIFI to stronka Linna http://www.linnpolska.pl/data/05.htm

oni rowniez jak Arcam maja zupelnie inna filozofie HIFI(na ceny niepatrz :) )

Mialbym prosbe czy ktos z Was moglby wytlumaczyc mi o co chodzi tak naprawde z tym :

>probkowaniem CD 88.2 khz(x2) i 176,4 khz(x4) w Piano ja mam to wylaczone(czy to na cos wplywa) a i tak przy okazji w ustawieniach dzwieku jest jeszcze LT/RT ja mam zawsze stereo co oznacza ten skrot.

Moze ktos sie zlituje i mi odp na temat tego probkownia cd o ile sie orietuje to dla cd jest 44khz a w Piano sa inne wartosci i tez sam juz nie wiem wydaje mi sie ze jak to wlaczam to przez to dzwiek jest jakby bardziej szczegolowy i muzykalny

Jutro Ci podam linka do ważniejszych części z instrukcji po Polsku i wyjaśnię pokrótce jak ja to widzę ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

marcus to jest Upsampling czyli zwiększanie próbkowania w celu uzyskania lepszej jakości dźwięku ale CD używania częstotliwości próbkowania 44,1 kHz, a więc jest dwukrotny oversampling 88,2 i 176,4 jeżeli 4 krotny oversampling.

"To, że przetwornik *może* pracować w trybie 192/24 to oczywiście świetnie. To tak jak komputer, który może wykonać 100 milionów mnożeń na sekundę. Ale Ty mu każesz tylko 20 tysięcy. A do przetwornika wysyłasz sygnał z płyty CD, a tam tylko 44.1/16 :(. No i tak to działa. Gdyby to był odtwarzacz DVD-A, to by przetwornik mógł wykorzystać w pełni swoje możliwości, gdyż jeden z trybów zapisu w tym standardzie ma właśnie parametry 192/24. W przypadku odtwarzania CD oznacza to tyle, że przetwornik jest nowoczesny, precyzyjny i w ogóle super, więc na pewno poprawnie przetwarza sygnał ze staruszki-płyty CD.

Upsampling działa tak, że bierzemy sygnał CD, robimy na nim sztuczki (buforowanie, re-cloking, up-sampling, dithering-czyli dodawanie szumu) i otrzymujemy sygnał o parametrach wyższych, np 96/18 lub 192/24 lub jeszcze co innego. *Oczywiście* w tym sygnale nie ma nic więcej, niż było w oryginale (pomijając wprowadzone zakłócenia). Pytanie więc po co ta zabawa. Otóż jednym z etapów zamiany sygnału cyfrowego na analogowy jest złożenie próbek wychodzących z przetwornika i *odfiltrowanie* wszystkiego powżej 20 kHz (dla standardu CD). Zgodnie z prawem Shanona (mówiącym o próbkowaniu) z sygnału cyfrowego o cz. próbkowania 44.1kHz można odzyskać informację o częstotliwości max połowa tejże. Stąd to filtrowanie. Po prostu wyżej jest tylko szum cyfrowy i tzw. duchy - jakby echo sygnału o niższych częstotliwościach. Tyle teorii. Obcinamy i już, mamy sygnał do 20kHz. Ale.... nie ma idealnych filtrów, o prostokątnej charakterystyce. Więc żeby obciąć dostatecznie dokładnie przy 20kHz, musimy zacząć ciąć wcześniej. Albo zaczynamy przy 20, ale kończymy dalej, więc przepuszczamy szum. To jedno. Drugie, to faza. Idealny filtr nie zniekształca fazy. Takich nie ma, to już wiemy. Filtr rzeczywisty zniekształca fazę, najbardziej w okolicach częstotliwości odcięcia, ale wcześniej także, dla częstotliwości słyszalnych także. Firmy robiące zaawansowane CD projektują własne filtry, czasem nawet przełączane, abyśmy mogli sobie wybrać taki rodzaj zniekształceń, jaki nam najbardziej się podoba.

No i tu właśnie mamy zaletę upsamplingu: sygnał, który mamy do dyspozycji ma teraz parametry powiedzmy 192/24. To znaczy, że po złożeniu próbek w sygnał prawie analogowy szum cyfrowy i artefakty będą występowały dla częstotliwości od 96kHz. Robimy więc filtr o łagodnych zboczach (mniej zniakształca fazę) i tnący daleeeeeko. Zatem jego wpływ na to, co słyszymy jest *dużo* mniejszy niż dla standardu zwykłego CD.

Jak to wpływa na jakość dźwięku? Nie wiem, podobno dobrze. Powinno dobrze, ale zależy to oczywiście od realizacji hardłeru. No bo sam proces upsamplingu także wprowadza zakłócenia cyfrowe do sygnału."

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=9672&p=1

Focal + Naim

Wielkie dzieki za wyrozumialosc i chec przekazania informacji dla zacofanych w wiedzy technicznej jak np ja :) Naprawde Super ze sa tu Ludzie z ktorymi mozna porozmawiac i czegos sie dowiedziec z 2strony to paradoks ze im wiecej wiesz to wiecej wiesz jak Malo wiesz :)

Witam

Tu ważniejsze rzeczy z instrukcji po polsku, zdjęcia myślę że do odczytu(robione telefonem w kiepskich warunkach).

Link: http://wyslijto.pl/plik/bu6fjgbmtu

Pozdrawiam

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dzieki Dawid ale nie moge jakos otworzyc tego linku :(

a przy okazji caly czas szukam niestety bezskutecznie tych monitorkow owszem czasem pojawiaja sie ale podlogowki(ceny dosc przystepne) no i taka ciekawostka zobaczylem tu starego radmora w drewienku co ciekawe ten sklep wystawia gwarancje :)na zakupiony u nich sprzet bylo tez takie mini Teac AH500 ale bez cd niewiem czy to drogo jakies 1800zl ladny.

post-21568-100003934 1234617001_thumb.jpg

TO jest spakowane winrarem(program darmowy do ściągnięcia, prosty w użyciu), co do Teaca to za 1800-2000zł można mieć zestaw cd-tuner-wzmak(oczywiście w stanie dobrym lub bardzo dobrym).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Poza tym te nowoczesne przetworniki o ktorych piszesz wcale nie zapewniaja az takiego wzrostu jakosci dzwieku. To tylko teoria. Jesli mowimy o 16-bitowej plycie wciaz nie do pobicia sa PCM 58 PCM 63 PCM 1702 i PCM 1704 (ostatni w pelni 24-bitowy). Tylko co z tego jak liczy sie aplikacja?

Tu kolejny bardzo dobry mini ampli, myślę że cena też nie do pogardzenia ;)

http://allegro.pl/item555226297_denon_amplituner_stereo_dra_cx3_gwar_raty_fv.html

No akurat tego Denonka to widzialem i slyszalem ma SACD jest jeszcze z tej seri tanszy w jednym pudelku CX-1 nie wiem czy tez odtwaza SACD ale te klocuszki sa juz naprawde drogie :(

post-21568-100003922 1234624570_thumb.jpg

post-21568-100003923 1234624570_thumb.jpg

A ja dla mojego zestawu wczoraj i przedwczoraj poczyniłem komplecik kabelków i nową zwrotnice dla monitorków :)

W kable niewierzyłem poza walorami estetycznymi no ale jednak różnica na szczegółowości jest na wielki plus więc się zdziwiłem bo niedość że zmontowałem sobie ładne kabelki to jeszcze to słychać :) zwrotnicy jeszcze niemontowałem więc powinno być jeszcze lepiej jak i to zamontuje :)

A więc w kolejności:

-interkonie w oparciu o Sommer The Spirit XXL dla CDamplifier i SB 24Bitamplifier.

-głośnikowe oparte na ProCab Ls40 (4mm2)

post-20011-100003916 1234632987_thumb.jpg

post-20011-100003917 1234632987_thumb.jpg

post-20011-100003918 1234632987_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.