Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DCD 890 problem z zasilaniem

proximate

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o podpowiedź jak temu zaradzić . Po podłączeniu zewnętrznego zasilania +/- 7V tylko do pinów 4 i 8 wzmacniaczy operacyjnych wyjściowych AD8066 oraz masy w okolicy scalaków - nie ma sygnału wyjściowego , jest głucho na wyjściu . Bez schematu nie wydumam nic . Proszę o pomoc . Adam

https://www.audiostereo.pl/topic/39346-denon-dcd-890-problem-z-zasilaniem/

Przydałoby się więcej informacji, jakiś rysunek. Może odwrotnie podłączyłeś? Nie masz tam, zwarcia? Co z tranzystorami mute, są odłączone? Próbowałeś z oryginalnym zasilaniem opampów?

AD-ki są w podstawkach i na zasilaniu oryginalnym +/- 6V z CD działają , zwarcia nie ma , sposób podłączenia zewnętrznego zasilania +/- 7V do AD-ków było dobrze , tranzystory Mute są wylutowane , na zasilaniu oryginalnym z CD AD8066 działają , jak podłącze zewnętrzny zasilacz +/- i masa i ścieżek nie przecinam nigdzie tylko bezpośrednio na nogi scalaka to sygnał na wyjściu się traci. Nie pisałbym o tym ale zdębiałem , normalnie powinno być ok i działać . Problem bo nie mam schematu tego denona .

No to może nadal problem z masą - czy masy dodatkowego zasilania i CD są połączone ze sobą prawidłowo i czy wejścia nieodwracające opampów też są na masie? (tam bym ją na próbę podłączył i połączył)

Problem w tym , że łączy wszystko i masa jest gdzie trzeba . Zaznaczone tranzystory na zdjęciu 706 i 707 są wylutowane , pozostałe trzy środkowe są , pomimo prób ich wylutowania sygnału dalej nie ma na wyjściu , posiłkuję sie podobnym schematem jak dcd 920 . Nie wiem dlaczego nie działa zastanawiam się do czego jest potrzebny tr 300 i 301 na schemacie , których bazy nie są z niczego sterowane a kolektory sterują wyjścia 7 wzm. operacyjnych przez kondensator . u mnie jest mniej więcej taki przypadek to te czerwone kondensatory na zdjęciu .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14577-100003613 1200160814_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu jeszcze podobny stopień wyjściowy na bazie którego modyfikuję .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to już coś wiem , informacja przyda się dla innych, AD8066 nie chce pracować z zewnętrznym zasilaniem , zwykłe układy typu 4570 działają bez zarzutu . Czy ktoś wie dlaczego ?

Nie mam pojęcia. Co to za zasilacz jaki stosujesz? Mierzyłeś napięcia po podłączeniu tego zew. zasilania do AD? Sprawdź omomierzem przejścia masy i zasilania.

Te dodatkowe tranzystory załączają deemfazę.

Może te AD się wzbudzają?

Powymieniałbym najpierw te ceramiki bo one strasznie w tym CD kaszanią. Spróbuj też użyć 4570 z podwyższnym nap. zasilania, może coś się wyjaśni, pomież napięcia na AD - wg mnie to wygląda jakby coś nie łączyło w podstawkach.

Zasilacz to układ Bodo Z z innego wątku , w pewnym stopniu jest możliwe wzbudzanie się AD gdyż bezpośrednio przy nóżkach nie ma kondensatorów tylko na płytce zasilacza a przewód oddalony jest o 10 cm spróbuję dodać jakąś pojemność zobaczymy. Co mogą wnieść sobą dodatkowe rezystory 100 ohm szeregowo z tymi pojemnościami pF .

Zasilanie mierzyłem po podłączeniu i jest ok , kondensatory już są wymienione na KSF to stare zdjęcie z przed wcześniejszej modyfikacji , wzbudzenie jest jak najbardziej możliwe .

OK, to daj 10-100nF między + a - na nóżkach opdstawki czy opampa, a te rezystory zapewniają stabilność, mogą być w niektórych układach kompensacji częstotliwościowej niezbędne. No cóż jest to trudny opamp i tak dziwnie może się zachowywać. Nie grzeje się czasem? Mierzyłeś mu pobór prądu?

Wzbudzenie się wzmacniaczy AD 8066 było przyczyną braku sygnału na wyjściu, kondensatory 100nF załatwiły sprawę . Dodatkowe kondensatory 100uF Panasonic FM wstępnie miały być też dolutowane lecz wystrzał jednego z nich z niewiadomych powodów przyczynił się do rezygnacji z elektrolitów na nogach zcalaka. Teraz dziala .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.