Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie kolumn - lamerskie pytanie

marcin07

Rekomendowane odpowiedzi

A moze byś tak po prostu sam wypróbował i nabrał doświadczenia Marcinie?

Nie wiem czy jest sens stosować warkocz na tak krótkim odcinku wewnątrz kolumny.Tu chyba zalety splotu nie przyniosą większych rezultatów.

Jak kiedyś testowałem okablowania wew. kolumn to zauwazyłem dziwne zjawisko.A mianowicie nie każdy dobry drogi kabel głośnikowy zastosowany wewnątrz kolumny był dobry.Często tani Cordial czy DNMReson grał lepiej wew. kolumny niż włożony tam odcinek kabla za 100-200zł za metr.Czemu ? nie wiem ale coś takiego stwierdziłem.Dlatego nie wkładam już do wnętrza kolumn wymyślnych kabli ,tylko niedrogie i przyzwoite.

Bartku

Czasem lepiej zapytac niz wywazac drzwi juz dawno otwarte. Nie chce wkladac nic drogiego lecz cos w cenie do 35 zl za metr, Podstawowy Kimber lub XLO. A pytanie bylo bardziej zwiazane z pewnym drobiazgiem zwiazanym z dlubaniem przy sprzecie. Wszyscy mowia o wymianie kabli lecz nie pisza czy kombinowali z pelnym warkoczem kimbera (gruby) czy z pojedyncza grupa przewodow.

Myślę że udzielona Ci odpowiedź wszystko wyjaśnia. Najdroższe kolumny na świecie mają często w środku taniochę, więc to już mówi samo za siebie. Zresztą w kwestii kabli nic się nie zmieniło- przynajmniej połowa osób uważa że "grają" tylko kable mikrofonowe itp., i mają sporo racji.

>Marcin

Jeżeli masz wkładać najańsze Kimber lub XLO to kup Cordiala po 7zł za metr i zapomnij o problemie.

Gwarantuje ci ,że nawet jako kable gfłośnikowe Cordial będzie lepszy od tych Kimber i XLO i większośći "audiofilskich" kabli do 50zł/m.

Rozumiem,że w swoim wyborze kierujesz się "audiofilskością" tych kabli,ale osobiście to nawet Kimberów za 100 czy 200zł za metr nie uważam za dobre.Takie jest moje zdanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Model 225 jest bardzo dobry.Często też dostępne w sklepach muzyczno-instrumentalnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Podobno warto na wysokie dać cieńszy kabelek, np. interkonekt.

Jest to trudne do wytłumaczenia zjawisko (tu wchodzą min. takie zależności jak indukcyjność kabla w funkcji częstotliwości), ale podobno daje dobre efekty - o spalenie interkonektu nie musisz się martwić - ten kabelek i tak jest grubszy od drucików w cewce cykacza.

To trudne do wytłumaczenia zjawisko to efekt naskurkowości.Do przenoszenia wysokich częstotliwości lepsze są cieńsze druty a do niższych grubsze.

Reson jest świetny w tej aplikacji,jest cieńszy od Cordiala i ma odrobinę lepsze/czystsze wysokie ale za to zamiast 7zł kosztuje 45 za metr.

Cordial jest raczej wystarczający.Taka moja opinia.

Niektóre interkonekty mogą być przesadnie cienkie,a poza tym trzeba by popróbować kilka brzmieniowo,bo to różnie bywa.Wydaje mi się ,ze byłoby to niepotrzebne komplikowanie sobie życia,w momencie kiedy istnieje dobre,proste i sprawdzone rozwiązanie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.