Skocz do zawartości
IGNORED

YAQIN (MC-100B i MS-12B)

crategus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś z Was miał doświadczenia z YAQIN MC-100B oraz z pre YAQIN MS-12B i mógłby podzelić się wrażeniami? Interesuja mnie obydwa klocki do 2 systemów, 100B rozważam do głównego systemu zamiast napędzić Harlech S1), pre natomiast z gc do sypialni ;)

Oczywiście biorę jeszcze pod rozwagę MA na KT88, ale MA mam nadzieję posłuchać osobiście.

Z góry serdecznie dziekuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8687-100003549 1200228348_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39371-yaqin-mc-100b-i-ms-12b/

ehhh, coś mi "zjadło"

miało być: Interesuja mnie obydwa klocki do 2 systemów, 100B rozważam do głównego zamiast GC (lampka miałaby napędzić Harlech S1), pre natomiast z wypędzonym gc do sypialni ;)

Ukryta Zawartość

Na piątej stronie są wzmianki o tym modelu lampowca, występującego pod marką Yaqin lub Destiny.

Ukryta Zawartość

arkadios, 15 Sty 2008, 23:58

>HEJ,posiadam yaqima mc- 100b od 4-miesiecy gram na sonus faber elekta amator-2 jestem

>b.zadowolony,gra to lepiej od klocków za ktore placimy dwa razy wiecej.Polecam.Pozdrawiam.

Ooo :) Napisz, proszę coś więcej. Jesteś chyba pierwszą osobą, która się ujawniła z ta lampą :) Wraz z instrukcją powinien być dodany schemat tej lampy- masz go może? Dałoby się zeskanować? TIA.

Niestety schematu nie posiadam, nie będę się tu rozpisywał na temat brzmienia, bo jest to ocena subiektywna każdego audiofila. Ale jeśli chodzi o mnie to jest to rewelacja. Biorąc pod uwagę cenę 4300 zł. Załaczam fotkę ze środka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

mam nadzieję, że w weekend do mnie dotrze.

Tutaj recenzja mc-100B pod inną marką:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu w większej rozdzielczości (lupka)

Ukryta Zawartość

Mam już z tydzień, gram i się nadziwić nie mogę. Gra ślicznie, na pewno lepiej niż najlepszy sprzęt słuchany przeze mnie na odsłuchach (no może to nic wielkiego bo Jolida 801):) . Jest cały mój zestaw taki jak chciałem idealny balans detaliczności i ciepła. Polecam.

Teraz szukam jakiegoś gramofonu i kabli do niego (przedwzmacniacz i wkładka już ustalone), ale to jest chyba najtrudniejsze. Poza tym brak możliwości odsłuchu... Ale to inna historia

Azorsky- czekamy w takim razie na jakiś obszerniejszy opis, z czym gra, jakie źródło, kabelki co ma do wysterowania, jak sobie radzi, czy kombinowałeś z lampami... itp, itd :) Może jakieś bardziej szczegółowe fotki wnętrza? :)

Azorsky-> mam jedno pytanie. Czy po podłączeniu mc-100B (ic, kolumny) i załączeniu (vol. na minimum) słyszysz jakiś dzwięk/cichy hałas/brumienie w środku (nie w kubkach transformatorów- tylko w obudowie pod lampami)?

Zero brumienia. Zero problemów. Gra czyściutko i soczyście, powiedziałbym lampowo. Niestety brak mi pkt. odniesienia poza Jolidami nie słyszałem innych wzmacniaczy lampowych, a Yaquina kupiłem w ciemno. Uznałem że w najgorszym razie go sprzedam, a teraz to go na pewno nie sprzedam, zwłaszcza jak podliczyłem ile mnie kosztował ( w sensie niedużo). MAngela nie słyszałem więc nie mogę porównać, ale zakup polecam. Bardzo.

A'propos brumienia - może sieją kable sieciowe od kompa albo Livebox od Neostrady (tak miał mój kolega)

Aha jeszcze jedno. Czy ten wzmacniacz wymaga regulacji biasu. W dołaczonej instrukcji napisane jest co prawda, że bias pod konkretne lampy został ustawiony, niemnej jednak może należałoby to sprawdzić?

Ja w sprawie pre YAQIN MS-12B. Kolega Leshele poleca go jako super phone preamp. Ja się zastanawiam czy kupić coś takiego czy lepiej dedykowanego Projecta, albo jakieś inne ustrojstwo dedykowane jako phono preamp?

grzesik, 20 Lut 2008, 09:29

>Czy ten wzmacniacz wymaga regulacji biasu. W dołaczonej instrukcji napisane jest

>co prawda, że bias pod konkretne lampy został ustawiony, niemnej jednak może należałoby to

>sprawdzić?

Cześć, tak wymaga regulacji (zresztą jest dołączony odpowiedni śrubokręcik). Czytałem, że fabryczna regulacja nie zawsze jest dokładna (bądź w ogole jest totalny rozjazd) więc warto wyregulować już po odpaleniu na własnym sprzęcie.

Azorsky, 20 Lut 2008, 09:41

>Ja w sprawie pre YAQIN MS-12B. Kolega Leshele poleca go jako super phone preamp. Ja się zastanawiam

>czy kupić coś takiego czy lepiej dedykowanego Projecta, albo jakieś inne ustrojstwo dedykowane jako

>phono preamp?

Dowiedz się dokładnie czy w ogóle ten moduł jest standardowo zaaplikowany :) Ja odniosłem wrażenie, że czasem phono stage jest "dodawany" za dodatkową opłatą. Niemniej jednak w on9mart/ czy u leshele jest chyba w standardzie.

Kupiłem 2 rzeczy u leshele, i jak mówi że coś jest to jest. Nawet z nim przez telefon rozmawiałem. Znaczy ja mówiłem a on 14 powiedział yes, do tego hi i bye; ale zrobił jak chciałem - znaczy zrozumiał :)))

Kwestia jest innego typu, jeżeli tam jest ten phone preamp czy warto coś wziąć czy lepiej jakiś inny czysto dedykowany do gramniaka produkt?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.