Skocz do zawartości
IGNORED

A może tak Playstation 3?

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

jar1, 13 Sty 2008, 23:54

>Ja po prostu sobie podpiąłem PS3 i słuchałem. Mam co nieco obycia z niezłym dźwiękiem - i zaręczam,

>że ten z PS3 jest całkiem przyzwoity.

jar1

Mnie już nic nie zdziwi :)

Nawet ja stary forumowicz nie mam odwagi napisać z czego słuchałem i mi się podobało bo ktoś napiszę, że ćpam :-)

W każdym razie, jak zapuściłem gitary akustyczne z płyty 'Rodrigo y Gabriela' to, tak oddanych gitar to ja już dawno nie słyszałem. A gitara to ciężki 'kawałek chleba dla zestawu' .;-)

heh... no a czego sie spodziewac :) lubicie przeliczac bebechy na pieniadze... a przeciez takie ps3 to ze trzy hajendowe goldmundy :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

jar1, 14 Sty 2008, 10:38

>W każdym razie, jak zapuściłem gitary akustyczne z płyty 'Rodrigo y Gabriela' to, tak oddanych

>gitar to ja już dawno nie słyszałem. A gitara to ciężki 'kawałek chleba dla zestawu' .;-)

Napisz lepiej, że grywasz nocami w Call of Duty 4 a ta muzyka z PS3 to tylko takie usprawiedliwienie :)

ech,

widząc takie tematy, już sam nie wiem gdzie jestem - na forum audio, czy entuzjastów PC ;)

Ale to rzeczy - owszem - taka zabawka jak PS3 ma na pewno solidny napęd optyczny, natomiast cel tego urządzenia jest zupełnie inny - ma pełnić funkcję "domowego centrum rozrywki" dla przeciętnego konsumenta. A zatem, ma odtwarzać muzykę (najlepiej skompresowaną), odtwarzać filmy z DVD czy innych divixów i obsługiwać konsolowe gry. Obawiam sie, że nasze potrzeby (odtwarzanie muzyki w wysokiej jakości) nie pokrywają się z koncepcją tego urządzenia, inaczej musiałoby kosztować grubą kasę. Nie chodzi tutaj o napęd - wiele porządnych odtwarzaczy CD używa masowych, komputerowych transportów, natomiast zastanawiam się czy w takiej "plejce" zamontowano osobny układ zasilania do sekcji analogowej, ciekawe czy sekcja analogowa jest zbudowana na porządnie dobranych, sparowanych ręcznie elementach elektronicznych. Nie widziałem schematu tego urządzenia, ale idę o zakład, że cały układ C/A jest na dwóch układach scalonych a zasilanie jest zrealizowane na malutkim zasilaczyku, który zasila wszystko - transport, płytę główną, układ chłodzenia, wyświetlacz, itp.

Nie miałbym nic przeciwko, gdyby dało się kupić jedno urządzenie, które w połączeniu z ekranem i głośnikami (najlepiej małymi monitorkami) dawało piękne, głębokie i naturalne brzmienia i do tego kosztowało 1000 zł, ale coś takiego to chyba tylko w Erze dają.

Kal

>Obawiam sie, że nasze potrzeby (odtwarzanie muzyki w wysokiej jakości) nie pokrywają się z koncepcją tego urządzenia, inaczej musiałoby kosztować grubą kasę.

Są też tacy, co słuchają kasy, są tacy, co kilogramów ;-)

A nie jebło tu co niektórych ?

jar:

Trochę nie kumam tej wypowiedzi. Rozumiem, że sugerujesz, że zasilanie nie ma najmniejszego znaczenia? Po jaką cholerę w takim razie w ogóle to forum istnieje, jak można kupić w Tesco zestaw audio/video, który zagra doskonale.

Kal

Re: kal800, 14 Sty 2008, 13:05

>zasilanie nie ma najmniejszego

>znaczenia?

czy przypadkiem nie przeginasz sensu wypowiedzi jara? ;-)

>Po jaką cholerę w takim razie w ogóle to forum istnieje, jak można kupić w Tesco zestaw

>audio/video, który zagra doskonale.

:-))

no ale jednak to nie jest forum fetyszystów (np. fetyszystów "audiofilskiego zasilania") tylko miłośników dobrego dźwięku

Po jaką cholerę w takim razie w ogóle to forum istnieje, jak można kupić w Tesco zestaw

>audio/video, który zagra doskonale.

...a no po to, że jeżeli coś z TESCO zagra faktycznie doskonale to forumowicze mają o tym wiedzieć.

Nikt nie zauważa ile pieniędzy idzie na produkcje. W świecie audio dobrej jakości ciesze się jak moje głośniki zostały wyprodukowane za 20% wartości (reszta to marża na reklamy, rozwój i dystrybucję). A playstation 3 w produkcji jest bardzo drogie i do tego ilość jaką wypuszczają - zastanówcie się jak rozkładają się drogie badania na 10 tyś sztuk, a jak na kilka milionów. Przecierz to wszystko to tylko kawał, żelastwa i innych rzeczy wartych grosze.

graaf:

Jednak przez zupełny przypadek, klocki dla fetyszystów zasilania grają zdecydowanie lepiej niż takie, gdzie cały układ zasilający jest zrealizowany na malutkim transformatorku.

Trochę nie rozumiem tej tendencji negowania wszystkiego co w audio istnieje. Rok temu zacząłem czytać forum i w dużej mierze dzięki niemu skompletowałem zestaw, którego słuchanie sprawia mi dużo frajdy. Dzisiaj raczej nie doszedłbym zbyt daleko w ten sposób :)

Kal

Co by nie było, to to PS3 jest rzeczywiście niezbyt wygodnym komponentem audio. Skomplikowana dość obsługa i upierdliwa, bez telewizora jedynie 'na czuja', nie podłączy sie innych kabli, no i chodzi dość głośno - jak traktor.

Ale dźwięk jest.

jar1, 14 Sty 2008, 13:14

>Ja tam nie wiem, skąd te PS3 - ale raczej na pewno nie z TESCO. Najwyżej z Media Markt ;-)

Te z TESCO mają mniej wypełnioną średnicę niż te z MediaMarkt :-)

kal800, 14 Sty 2008, 13:16

>Jednak przez zupełny przypadek, klocki dla fetyszystów zasilania grają zdecydowanie lepiej niż

>takie, gdzie cały układ zasilający jest zrealizowany na malutkim transformatorku.

Zaryzykujesz bezpośrednie porównanie ? :-)

ja rowniez czytam to forum od ponad roku, rzadko sie udzielam ale jakies tam zdanie na jego temat mam i zauwazam dwa zjawiska:

1. negatywne - postepujaca wulgaryzacja za przyczynkiem jednego pana ktorego imienia nie wolno wypowiadac i nie chodzi mi o to czy ten pan jest fajny czy nie tylko o emocje jakie wzbudza wsrod innych (poniekad jedna frakcje wspieram swoim skromnym zdaniem)

2. pozytywne - zauwazalna chec pewnych osob do "zracjonalizowania" owego hobby i zadawania sobie kilku fundamentalnych pytan taki jak:

- skad pochodzi sprzet, jakie sa jego czesci skladowe i czy istnieja magiczne fabryki, huty itp.

- co ma grac... muzyka i dawac radosc czy sprzet i dawac udreke oraz prowadzic do regularnego uszczuplania konta?

szczerze? jesli moglbym posluchac w swoim domku PS3 i zagralbym na miare oczekiwan (chocby tylko zastapil moje onkyo) to bez wachania je kupuje i to nawet dzis. Oczywiscie zaraz mi ktos powie ze z moim sprzetem to wszystko zagra tak samo - przyjmuje opinie ale kompletnie mi zlewa i zycze radosnych udrek muzycznych.

lenar_87:

Wszystko fajnie. Po to jest forum, żeby istniało wiele opcji i wiele poglądów, ale powinna istnieć podstawowa kultura i wzajemny szacunek a tego tutaj bardzo brakuje. Osobiście szanuję każdą opinię, zwłaszcza jeżeli ona jest poparta doświadczeniami i bardzo chętnie dzielę się swoimi. Niestety, coraz częściej spotykam się z wielką zawiścią przy takich okazjach i to zwykle ze strony młodych entuzjastów nowych technologii.

Kal

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.