Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki i karta do kompa ?

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po męczarni ze zintegrowanym układem kupiłem u kumpla xi fi fatality gamer edition (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Są trzaski, dźwięk jest jakiś dziwny... może zmiana na lepszy model pomoże ? ..myślę o elite - droższa wersja

porównanie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zobaczcie w spisie treści - są te wersje i testy ...teoretycznie elite wychodzi lepiej ...

a może spróbować tego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zastosowanie: gry, muzyka z kompa ;) , filmy - ogólnie rozrywka

ad. głośników - doszedłem do wniosku, że nie ma sensu kupować bose companion 3 - kosztuje to 1000 zł i jakoś jak słuchałem w salonie nie zrobiło na mnie wrażenia ...a sama pokazówka jak dla debili - głośniki prawie obok siebie i w jednym żarówka ;) ech....

jak mogą sprawdzić się te aktywne :

Ukryta Zawartość

Co myślicie ? Dzięki za pomoc! pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39401-g%C5%82o%C5%9Bniki-i-karta-do-kompa/

Ja bym radził zewnętrzny DAC:

Ukryta Zawartość

( ma wyjścia symetryczne - podłączasz cyfrowo do integry i po problemie ... tylko jaką masz integrę ? )

Jeśli chodzi o monitorki to im większy woofer tym lepiej. Na modele z 4" nawet nie spoglądaj. 5" to minimum ... jeśli chcesz słuchać w salonie to kup najlepiej 8" np. KRK RP8

Ukryta Zawartość

ps. uzupełniając poprzednia wypowiedź:

Ma wyjścia symetryczne i nie będzie problemów z podłączeniem do monitorów, natomiast X-Fi ma standardowe wyjścia niesymetryczne.

Dodatkowo SM pro audio DAC ma manualny regulator głośności ... w X-Fi masz regulację tylko programową - nie powiedział bym aby programowa regulacja była wygodna i pewna (jakiś program podgłośni Ci na 100% i zawał gotowy :P ).

Jeśli chodzi o integrę to dobrze by miała wyjście sp-dif z max parametrami 192k przy 24 bit np. Realtek 883, 889.

Siema

mam x-fi elite pro. wrażenia? na początku - bomba. Zdecydowanie lepsza jakość niż pozostałe x-fi, oczywiscie tylko w trybie entertaiment czy jak to sie zwie. Tylko że tak: bez takiego wynalazku jak Crystalizer, dźwięk jest nieco zamulony. z koleji z włączonym Crystalizerem jest już lepiej, jednak wysokie tony czasem popadają w ostrość, a detaliczność zamienia się niekiedy w pszegięte ukazywanie szczegółów. Jednak nie znaczy to że karta jest zła;) Jeśli chcesz posłuchac muzyki, ale i pograć zobaczyć czasem film może kiedyś 5.1 czy coś, to zdecydowanie polecam bo w tym sie sprawdza lepiej niż w stereo. Jeśli jednak chcesz tylko stereo i nieinteresują Cię inne rzeczy to wez Audiotrak Prodigy Hd2 - Jest tu w wątku gdzies opisany. z wymianą opampów wyjdzie tyle co za x-fi, a jakość dźwięku lepsza niż x-fi. Jak coś to ja mam X-fi i mogę spszedać..;D

IMHO trzaski nie są spowodowane niską jakością karty muzycznej (chyba że jest uszkodzona) ale problemami ze sterownikami. Albo jakieś konflikty w systemie.

Do gier nic lepszego od X-Fi raczej nie znajdziesz.

Co do głośników aktywnych, zakładając budżet ok. 1000 PLN polecane są Alesis M1 Active:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

blitzkrieg, 14 Sty 2008, 18:55

>Siema

>mam x-fi elite pro. wrażenia? na początku - bomba. Zdecydowanie lepsza jakość niż pozostałe x-fi,

>oczywiscie tylko w trybie entertaiment czy jak to sie zwie. Tylko że tak: bez takiego wynalazku jak

>Crystalizer, dźwięk jest nieco zamulony. z koleji z włączonym Crystalizerem jest już lepiej, jednak

>wysokie tony czasem popadają w ostrość, a detaliczność zamienia się niekiedy w pszegięte ukazywanie

>szczegółów. Jednak nie znaczy to że karta jest zła;) Jeśli chcesz posłuchac muzyki, ale i pograć

>zobaczyć czasem film może kiedyś 5.1 czy coś, to zdecydowanie polecam bo w tym sie sprawdza lepiej

>niż w stereo. Jeśli jednak chcesz tylko stereo i nieinteresują Cię inne rzeczy to wez Audiotrak

>Prodigy Hd2 - Jest tu w wątku gdzies opisany. z wymianą opampów wyjdzie tyle co za x-fi, a jakość

>dźwięku lepsza niż x-fi. Jak coś to ja mam X-fi i mogę spszedać..;D

1 - Jeśli wpływ crystalizera z X-Fi uważasz za pozytywny to jesteś głuchy.

2 - Prodigy HD2 jest mniej dokładny niż X-Fi Elite PRO

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z glosnikow do kompa polecam Harman Soundsticks 2 lub Altec Lansing MX5021/Altec Lansing FX6021. Nie maja konkurencji w swojej klasie.

tu linki do recenzji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

DawidM, 14 Sty 2008, 19:09

>z glosnikow do kompa polecam Harman Soundsticks 2 lub Altec Lansing MX5021/Altec Lansing FX6021.

>Nie maja konkurencji w swojej klasie.

>tu linki do recenzji:

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

Te "głośniczki" są kilka klas gorsze pod wzgl. dokładności od nawet Alesis 520 do których kolega wyżej dał linka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aa słuchałeś x-fi? to posłuchaj a potem se zrób z tych wykresów postery nad łóżko;) To tylko dowód dla "seniczowców od THD" ze zamiast napierdalać wykresy cały dzień można posłuchać i samemu ocenić, a potem piepszyć farmazony. Nie napisałem że brzmi lepiej z crystalizerem - bez niego brzmi mułowato okropnie! Z nim, za ostro, mocno przegięta "analityczność.

blitzkrieg, 14 Sty 2008, 19:18

>Aa słuchałeś x-fi? to posłuchaj a potem se zrób z tych wykresów postery nad łóżko;) To tylko dowód

>dla "seniczowców od THD" ze zamiast napierdalać wykresy cały dzień można posłuchać i samemu ocenić,

>a potem piepszyć farmazony. Nie napisałem że brzmi lepiej z crystalizerem - bez niego brzmi mułowato

>okropnie! Z nim, za ostro, mocno przegięta "analityczność.

Identyczny efekt co crystalizer uzyskasz robiąc na EQ odpowiedni uśmiech dyskoteki.

ps. jak byś nie wiedział to na tym wykresie nie ma żadnego "THD" tylko wykres natężenia od częstotliwości

@ Kyle nie widze sensu podlaczac monitorow do kompa;) a studiem muzycznym chyba sie kolega nie zajumuje.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

DawidM, 14 Sty 2008, 19:41

>@ Kyle nie widze sensu podlaczac monitorow do kompa;) a studiem muzycznym chyba sie kolega nie

>zajumuje.

Monitory studyjne są dokładne i nic nie dodają od siebie ... i faktycznie kolega może tego nie chcieć ... może woli aby sprzęt wszystko ładnie zabarwiał.

W takim razie po co wydawać tyle kasy na np. X-Fi Elite PRO ? Lepiej kupić np. jakiś Audigy 2 + kolumienki które polecałeś ... wyjdzie taniej.

Pewnie, masz racje, dlatego moze lepiej zrobic tak jak mowiles w ostatnim zdaniu, bo te monitorki nadaja sie raczej do komponowania czy ewentualnie do dj'ki. Te glosniki ktore wymienilem napewno beda grac lepiej, nic creative czy logi.

wiem że nie THD, ale nie chodziło mi o to, a o zależnośc miedzy wykresem a tym jak to gra w rzeczywistośi;) No gra prawie tak jakbym zrobił "buźke" equalizerem, ale nie do końca. Jednak bądź co bądź, z karty początkowo byłem, teraz na pewno nie jestem zadowolony.

Co do głosników co podałeś, te HK słuchałem w M1 nawet sa no i bez rewelacji... Niechce wyjsć na fana creashita, bo na pewno nie jestem, jednak poleciłbym poszukać takie coś:

Ukryta Zawartość

kiedyś używałem do kompa, za 200zł nie sa złe, tylko nieiwm czy dostac można

Logitech z-10 też nienajgorsze, miły odbiór nawet ( jak na ta cenę )

Ukryta Zawartość

te M80 sa extra do kompa, tylko dostac to teraz gdzies to bardzo trudny wyczyn(dlatego ich nie polecalem), pol roku temu widzialem je gdzies na necie w wyprzedazy(nowki, gwarancja) za 100zł. Napewno graja lepiej niz ich nowe odpowiedniki.

Ja miałem Marantza pm 7001 z B&W , ale dźwięk męczył i niemiał tego czegoś więc się ich pozbyłem, i od jakiegoś czasu, dopóki niezmienie na inne monitorki ( myśle o heco metas 300 , tylko muszę gdzieś ich w łodzi posłuchać jak się uda ), to gram na tych M80, jescze z miesiac dwa u mnie pochodzą. To jedyne głośniki creativa które naprawde łądnie grają , a jak na tą cenę to bardzo ładnie, nieporówlnywalnie do innych JBl creature i tego typu dennych nowości.

re: Kyle, 14 Sty 2008, 19:22

>Identyczny efekt co crystalizer uzyskasz robiąc na EQ odpowiedni uśmiech dyskoteki.

etam, +/- 1 dB to jeszcze nie uśmiech dyskoteki.. mało która kolumna ma tak płaską charakterystykę.

dzięki chłopaki za pomoc.. co osoba to opinia ale to normalne.. trzeba popróbować w miarę możliwości ale wydaje mi się, że creative jest w tej części rynku jak cholerny microsoft w OSach... nowe gry będą pod ten ich xram (dobrze myślę ?;) ) i może to być pomocne...

natomiast co do monitorów aktywnych - potrafi ktoś subiektywnie porównać taki zestaw bose companion 3

Ukryta Zawartość

a takie głośniki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - czy można się po tych monitorach spodziewać w miarę szybkiego i odczuwalnego (w warunkach pokoiku w obrębie biurka z kompem;) ) uderzenia basu... i nie chcę oczywiście tego ślamazarnego brumienia jakie odczułem z tymi bose (choć miały tez zalety)

a może do xifi fatality gamer czy nawet elite te aktywne monitory to za dużo ... może te:

Ukryta Zawartość

Szkoda , że nie mam jak tego wypróbować ..dlatego Was męczę pytaniami bez odpowiedzi ...ech wybaczcie;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to nie jest tak że będzie karta ograniczała: x-fi może grać dla kogoś dobrze, źle, ale kart takich jak elite pro, czy prodigy hd2 itp głośniki takie nie ograniczą. ja słuchałem w sklepie w łodzi monitorków studyjnych, i czegoś mi brakowało, nie jestem w stanie powiedzieć czego.

po pierwsze olej karty creativa, po drugie kup lepiej cos takiego tu link z kartami dzwiekowymi:

Ukryta Zawartość

co do monitorow to mialem gdzies recke w estrada i studio i ocenili je poprawni, nie wiem jednak jak zagraja u Ciebie, sa tez dosc spore, wiec musisz miec dosc duze biorko, no chyba ze beda(a raczej powinny) na poleczce.

Ukryta Zawartość

jeśli mówimy o takich to można jeszcze Esi Julia. Ale jeśli olewamy x-fi i dajemy 100% na muze to i tak bym polecał Prodigy Hd2;)

No monitor creativa co pisałem kosztowałyby by teraz pewnie koło 100-200zł a te kosztują 1400, jeśli mówimy o takich kwotach, to można juz wzmacniacz + kolumny pomyśleć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.