Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć laptopa do PC???

STREET

Rekomendowane odpowiedzi

Witam....

Mam problem z połaczeniem laptopa do PC domowego....mianowicie chcę pliki z PC przenieść do laptopa ale jest ich zbyt dużo żeby bawić się w wypalanie ich na RW więc chcę podłaczyć oba urządzenia i przekopiować je...Myślałem nad połaczeniem przez port USB ale komputery sie nie widzą.....Czy jest jeszcze jakaś opcja żeby je połaczyć....za wszelką pomoc z góry dziękuję...pozdrawiam

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

byle nia Vista. Probowalem przeniesc ze stacjonarnego komputera z XP pliki do laptopa z Vista; mialem skrosowany kabel sieciowy i XP nadawal i odbieral sieciowe sygnaly, a Vista nadawala, ale za grzyba ich nie przyjmowala. ogolnie porazka.

u mnie jeden i drugi ma XP'ka....zrobie tak jak josef podpowiedział...ale wpierw musze kabel zrobić bo nie mam takiego....a co to znaczy "skrosowany kabel sieciowy "??

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

no to jak masz kabel (krosa) to musisz poustawiać adresy IP dla tych sieciówek np. na jednym kompie 192.168.0.1 a na drugim 192.168.0.2

sprawdź, czy masz zainstalowane odpowiednie protokoły TCPIP

potem jak to zrobisz sprawdź czy możesz pingnąć drugiego kompa

a potem w eksploderze wpisz np. 192.168.0.1c$

jak masz udostępnione foldery to powinny się pojawić po wpisaniu samego 192.168.0.1

Widze że troche z tym zachodu bedzie...ale moze dam rade ;)...a nie da się tego połączenia uprościć jakoś???

1. adresy: najlepiej nierutowalna klasa b czyli

adres ipv4: 192.168.0.x (gdzie x w zakresie 1-254 i różne dla każdego komputera)

maska: (dla powyższej klasy) 255.255.255.0

taka sama grupa robocza dla wszystkich kompów

ps.

pingowanie się nie uda, jeśli zapora windows jest włączona (nie przeszkadza ona jednak w udostępnianiu zasobów w sieci lokalnej)

>aaalfred

Taki rozrzutny to ja nie jestem....kupować "palucha" tylko po to żeby przenieść zasoby z jednego na drugi komputer...jakby mi był potrzebny częściej to może bym i kupił, ale w tej sytuacji wykluczone!

A czy nie ma faktycznie jakiegoś kabla który połaczy oba komputery bez większego zachodu???

komputery połączysz tylko kartą sieciową.

zrób (kup) kabelek peer-to-peer, podłącz do

obu kart, ustaw adresy ip w tej samej sieci i odpal

ip_adresc$ i masz dostęp do dysku c.

Jak masz switcha to wystarczą zwykłe kable krosujące. (bez przeplotu)

Jak masz dwa kompy, to wypada je mieć w sieci.

pozdr,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

To pozostaje i wypada kupić kabelki bo switcha mam....pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi

>Astaroth, 16 Sty 2008, 16:53

Z odwagą to nie mam problemu..dostęp z 2 komputerów też mogę mieć..gorzej z wiedzą merytoryczną w tym temacie.....myśle że wystarczy mi jeżeli po sugestiach wpisujących się wyżej forumowiczów uda mi się to połaczyć i sprawnie przekopiować

Dziękuję i pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.