Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel komponent- vga a benq pb6100

sebuka85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakupiłem używany projektor benq pb6100, niestety w zestawie dostałem tylko kabel vga-vga do komputera. Wiec trzeba było się zastanowic jak podłączyc projektor, który ma niestety jedynie trzy wyjścia do dvd (yamaha s-557).

Z instrukcji wyczytałem że projektor akceptuje sygnał component poprzez złacze vga, jako że na forum czytałem że w ten sposób osiągne najlepszą jakośc obrazu kupiłem kabel firmy vivanco typu component- vga i wielki klops- brak sygnału. Co może by tego przyczyną?? w tej chwili lecę na kablu s-video i jakośc obrazu mnie zadowala, i mam dodatkowe pytanie czy za pomoca componenta byłaby zauważalna poprawa jakości obrazu?

https://www.audiostereo.pl/topic/39428-kabel-komponent-vga-a-benq-pb6100/

Witam też potrzebowałem takowy kabel do benq 611c (z pomocą przyszło google :) koszt wykonania takiego przewodu nie przekracza 15zł a jakością nie odbiega od fabrycznego tylko ceną. Oczywiście polecam gruby kabel 0,75 ohm (np taki z kablówki) Będziesz potrzebować 3x taki kabel np odcinki po 3m (przykład) wtyczke Ddub (vga) troche cyny i 3 wtyczki :) poniżej opis na zdięciach. Brązowego nie podpinaj.

Na fabrycznym u mnie też nie działało.

Sygnał u mnie wychodzi z dvd pioneer następnie do amp Yamahy i wychodzi componentem.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3422-100003181 1200519835_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, zastanowie sie nad tym rozwiązaniem, widzisz różnice w obrazie pomiędzy twoim kabelkiem a s-video?? Z drugiej strony bardzo dziwi mnie dlaczego nie działa na fabrycznym niby dedykowanym kablu.

Jest róznica i to kolosalna kabelek svideo nie oddaje takich detali jak component, powiem tak na svideo obraz był lekko zamazany i kolory nie były takie jak powinny (nie wina ustawień ostrości).

A sprawdzałeś pod komputerem czy aby napewno nie jest uszkodzone wejście VGA w projektorze?

Wejście w projektorze jest ok na 100%, z sygnałem z komputera nie ma problemu. Właśnie zauważyłem tą różnice w obrazie, wczoraj oglądałem king konga z dvd przez to nieszczęsne s-video i obraz był taki jak dobry divx z kompa, czyli całkiem niezły, ale jesli da się lepiej to czemu tego mam nie wykorzystywac. Może da się jakoś przerobic ten oryginalny kabel vivanco??

Przez s-video obraz może być co najwyżej poprawny.

Jeżeli projektor ma wejście D-sub to proponuję w zależności jakie wyjścia ma karta grafiki kabel monitorowy D-Sub-D-Sub lub DVI-D-Sub.

Melomanie, komputer mam podłączony właśnie w ten sposób, a tu chodzi o dvd, które jest podłączone przez s-video. znalazłem info, że sygnał component jest akceptowany przez przejściówke component-vga, może w tym jest problem że nie mam przejściówki a gotowy kabelek component-vga, no ale uznałem że jest to samo.

Mój pierwszy projektor Sony HS-1 posiadal nietypowe wejście. Tylko poprzez nie można było uzyskać sygnał komponent. Pamiętam, że fabrycznie dostarczali tylko kabel s-video. Aby korzystać z dobrodziejstw sygnału komponent (DVD) i RGG (komputer) musiałem poprzez firmę z Krakowa zamawiać 2 dodatkowe kabelki produkowane przez Sony.

Rozumiem, że w DVD masz wyjście komponent, a w wejście projektorze tylko VGA (czyli monitorowy D-sub 15 pinowy?)

>Rozumiem, że w DVD masz wyjście komponent, a w wejście projektorze tylko VGA (czyli monitorowy D-sub

>15 pinowy?)

tak własnie mam, niestety mój projektor jest bardzo ubogi w wyjścia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.