Skocz do zawartości
IGNORED

Jamo Concert11vs Dali 505vs Altus 300

annawroc

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj z kilkoma znajomymi porównywaliśmy te trzy kolumny.

Oto rezultaty:

Najlepiej wypadły Dali 505, grały dźwiękiem spójnym, bez podbarwień, z wiernym oddaniem wszelkich cech koncertu. Były bardzo dynamiczne i szczegółowe. Drugie miejsca były 2- Jamo i Altus, no może ze wskazaniem na Altusa przez łagodniejszą górę. Reszta na podobnym poziomie, czyli całkiem dobrym. Pstrynęlibyśmy zdjęcia z odsłuchów ale na dworcu we Włoszczowie scyzoryki skroiły nam wszystkie cyfrówki. Do 20 000 (dolarów) polecam 2 nieco słabsze konstrukcje, a do 30 000 (też dolarów) Dali 505. Wszyscy byli zachwyceni.

https://www.audiostereo.pl/topic/39461-jamo-concert11vs-dali-505vs-altus-300/

annawroc

Chociaż nie słyszałem Altusów, to myśle, że może być to dobry początek wejścia na prawdziwy poziom Hi-endu, ale tylko z amplifikacją Diory WS504b (które dzisiaj na Allegro można kupić w śmiesznej cenie 350-500 zł) oparte o audiofilskie układy hybrydowych wzmacniaczy STK (produkcji Sanyo) ŁOŁ

ps. annawroc czy ty coś piłeś? :D

annawroc,

ale nie napisałeś na jakim sprzęcie odsłuchiwaliście i jakie było okablowanie, chociaż podaj typ sieciówki...

ps. no pewnie, że szczerze... tu jesteś wśród przyjaciół tu mówimy tylko prawdę

Wynik testu był (w większości) z góry do przewidzenia...

Zwłaszcza Jamo to strasznie populistyczny producent. Przypomnę tylko że obecnie mają model Reference w postaci obudowy otwartej. Jeszcze 10 lat temu mieli natomiast model reference w zaokrąglonej obudowie kolumnowej wysokości ponad 2 metrów zbudowany w oparciu o filtr akustyczny... Oba rozwiązania są diametralnie od siebie różne i maja tę wspólna cechę że OCZYWIŚCIE nie mogą dobrze zabrzmieć (same wady).

Także wygrana Dali 5005 była do przewidzenia. To w końcu jest trochę większa kopia słynnych Dali 104, które kiedyś były najlepszymi głośnikami na świecie we wszystkich kolorowych pismach!

Dziwi natomiast słaba pozycja Altus300 – tylko na poziomie populistycznych Jamo!? Przyczyna leży zapewne w niewłaściwym odsłuchu. Zamiast bowiem aparatów cyfrowych należało zatargać Altusy na peron we Włoszczowej, gdzie mogłyby dopiero pokazać pełnię swoich możliwości deklasując nie tylko Dali 505 ale nawet Dali 104 także pod względem rozmiarów i koloru okleiny (że o aluminiowych ringach wokół głośników nie wspomnę) - bo Dali to plastikowe ohydztwa (znaczy audiofilsko minimalistyczne).

Szkoda że wam te fotoaparaty skroili. Miejmy nadzieje, że są audiofilam i spienięża je w celu zakupu najlepszej testowanej przez was kolumny... I będą się z nią długo męczyć! Za karę!

sprzęt towarzyszący to etykietka Krella i takie tam, masz w o mnie.

picie jest za słabe, żeby wywołać taki stan, no może absynt, ale niektórym jednak się udaje. Nasza złotoucha gromada nic nie spożywała, po prostu po tylu doświadczeniach sonicznych nie oceniamy dźwięku po pieniądzach, jakie trzeba wydać, jeno po samym dźwięku.

Sorry nie chcę się kłócić, ale czy nie uważasz, że za słabą pozycję Altusów odpowiada nie właściwa amplifikacja... Krell to przereklamowana firma (chociaż oczywiście nie słyszałem Krella) ale taka Diora to jest sprzęt może już nie najnowszy ale za to Spitzenklass (czy jakoś tak) :O

Na allegro są te jamo, ktoś chce za nie 65,00 pln......no ale skoro gorsze od altusów to dołożę dwie stówki :-)))

Mam też fajne fotki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a czy właściciel tych Jamo może nie porąbał ich np. siekierą, bo ja byłbym chętny na te 15" Seasy co to w nich siedzą... strasznie by mi się przydały... no w zaistniałej sytuacji mogę dać za 2 szt. nawet 200 zł.

Używasz do testów super kabli ze djęcia i wylewasz dużo ż... też ze zdjęcia:):)

Ukryta Zawartość

post-773-100003203 1200516666_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zoltar7 - jesteś dylenaturatem i totalnym lajkonikiem w sprawach audio, więc się lepiej nie wypowiadaj na temat brzmienia itd. (zwłaszcza itd.)! Diora jest mocno przereklamowanym sprzętem, może ma waty ale to najwyżej są takie małe waciki! Niewątpliwie za słabą pozycją Altusów stoi ta etykieta z Krella.

Natomiast prawdziwą przyczyną niespełnienia oczekiwań jest nieodpowiednie POMIESZCZENIE odsłuchowe. Ludzie wtykali Altusy do swoich małych M3 gdzie nawet z potęga mocy jak wzmacniacz PW9013 nie mogły pokazać swoich możliwości, a później pisali takie krzywdzące opinie jak ta Annywroc! Altusy tylko na PERON! Może być we Włoszczowie (cholera, nie wiedziałem nawet, że tam mają jakiś peron - sądziłem, że wszystkie zbudował dopiero Gosiewski!).

Qubric, 16 Sty 2008, 21:52

>Zoltar7 - jesteś dylenaturatem i totalnym lajkonikiem w sprawach audio, więc się lepiej nie

>wypowiadaj

to wszystko prawda co napisałeś Qubric... i właśnie dlatego wstąpiłem na to forum... aby spotkać więcej ludzi takich jak ja :)

ps. Teraz nie czuje się już taki samotny w swym odosobnieniu.

Dworzec jest za małym POMIESZCZENIEM dl Altusów! A PERONY spełniają właściwe warunki akustyczne!

A Ty sie Annawroc też nie napinaj bo sie nie znasz na Zodiaku i nie tylko (zwłaszcza nie tylko)!

PW9013 rozjezdzał Zodiaka pod kazdym względem. To był już prawie Hi-End nie to co teraz! Pokonywał go brzmieniem tylko radioodbiornik Pionier!

annawroc, 16 Sty 2008, 22:01

>na Zodiaku się znam i na nim gram

a to jak się Krell przeczyta od tyłu to wychodzi Zodiak... cholera człowiek uczy się całe życie...

ps. a zauważyliści np. jak podobne są drogie wzmacniacze do tanich jak się patrzy na nie od tyłu...

Annawroc - z oczywistych względów 53m2 pokój jest dla altusów za mały. Jako lajkonikowi wytłomaczę ci, że kościół też jest za mały... Dworzec jest w sam raz!

Każdy miał Zodiaka, ale co WY wiecie o Altusach - wy stare dupy jesteście (tekst po myślniku, to chyba z innego filmu wszedł?).

PS. Zoltar7 - a ja od dłuższego czasu chce być już tylko jak SENICZ! Dlatego tu jeszcze jestem :)

A w ogóle... dlaczego Annawroc pisze o sobie w rodzaju męskim skoro Anna to kobieta i w dodatku z Wrocławia??? I co, u diabła, robiła na peronie we Włoszczowej? Czuję w tym wątku jakiś podstęp! Pewnie znowu ktoś nagania naiwnych na handelek przez Alledrogo!

i pomyśleć, że Senicz też kiedyś był "totalnym lajkonikiem" (przepraszam za przypadkowe zapożyczenie)...

ale później przyszło "olśnienie"... już marzę o tym dniu, kiedy i ja stanę się MEGAKONSTRUKTOREM

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.