Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy na alektronike - 'Kity'

miqolaj87

Rekomendowane odpowiedzi

A co powiecie na zbudowanie obudowy z mdf? Panel z przodu można dać naprawdę gruby, podfryzowania na gałki- żaden problem…

Całość oddać do lakierowania lub bawić się samemu.

A jak się komuś podoba to zrobić front na wysoki połysk kolor czarny.

drewniana buda - tanio i prosto...

niestety sa problemy z nasa/brumem/przedziwkiem... moze byc naprawde zabawnie...

ja jesnak najbardziej obawialbym sie o bezpieczenstwo swoje rodziny i domu... no kurde jednak elektronika to nie klocki lego...

>A co powiecie na zbudowanie obudowy z mdf? Panel z przodu można dać naprawdę gruby, podfryzowania

>na gałki-

Ja coś takiego zrobiłem, a wygląda to tak.

W tym podfrezowaniu jest alu, oraz gałki, więkrze podfrezowanie, naśrodku to również śrdnica gałki.

Miqołaj, coś wiadomo z wycena frontów dla mnie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>drewniana buda - tanio i prosto...

>niestety sa problemy z nasa/brumem/przedziwkiem...

są specjalne farby, którymi maluje się taką obudowę wewnątrz, aby unknąć przydźwięku,

zawsze spód takiej obudowy można wyłożyć 0.5mm blaszką miedzianą i będzie wypas, lebiej niż jakaś tam stal.

Glówny tunning więkrzości klocków Kena Ishiwaty polega właśnie na zastąpieniu zwykłej obudowa, miedzą od wewnątrz.

Często też specjalnie stosuję się obudowy z materiałow niemagnetycznych.... więc to akurat nie jest argument, za tym aby MDF mówić nie.

Ja np ten front, który pokazałem przykręciłem do dość solidnej obudowy jakiegoś dawcy ;-)

F4, 26 Lut 2008, 23:29

>są specjalne farby, którymi maluje się taką obudowę wewnątrz, aby unknąć przydźwięku,

można też obudowy zbudować z modeliny.

wybieramy w tym celu największe w okolicy przedszkole i co drugiemu dziecku zabieramy tornister.

zanim namierzy nas Straż Miejska powinniśmy uzbierać wystarczającą ilość materiału na obudowy do Krella i innych hajendów.

oczywiście wszystko za grosze z kieszonkowego, bo za prąd i gaz do kuchenki, w której utrwalamy nasze obudowy z modeliny płaci babcia.

przepraszam poważnie zainteresowanych obudowami, ale kiedy padła kwota 400 PLN za mniejszą obudowę (w mojej opinii bardzo dobra cena za taką budę) jakoś nagle pojawiły się tematy poszukiwawcze:

- a może z MDF-u?

- a może da się jakoś "inaczej" ekranować?

- a może da się jakoś taniej, bo strasznie to wszystko drogo wychodzi.

zaczynam rozumieć dlaczego Koledzy, którzy coś porządnego zrobili na własną rękę (tomant, Bartek1, żwirek, zorro, ThoraxLabs i inni) nawet nie zabierają głosu w tym wątku.

Piotreq23 > nadal nie odpowiedziałeś mi na mój wpis z 24 Lut 2008, 23:22

>kubedes, 26 Lut 2008, 23:38

>można też obudowy zbudować z modeliny.

>wybieramy w tym celu największe w okolicy przedszkole i co drugiemu dziecku zabieramy tornister.

Jeśli uwarzasz, że wykonanie takiego frontu, jaki pokazałem, to jedno opakowanie modeliny, dam dwa, nowe jeszcze zafoliowane, za jeden front w takim wykonaniu.

Powiem więcej kupię od razu dwadzieścia paczek i zamówię za to 10 frontów. :-)))

Kubedes,

nie robisz sprzętu DIY od wczoraj i wiesz że rodzaj obudowy ma duży wpływ na dźwięk, a aluminium wcale nie jest materiałem doskonałym.

Jeśli uważasz, że obudowa z innych materiałów niż ALu jest gorsza...przeczytaj np ten wpis Petera Daniela

"28 Kwi 2005, 16:22

Tak, obudowa bedzie miala wplyw na dzwiek. Wkladajac plytke do aluminiowej rury tracimy troche na otwrtosci dzwieku. Najlepiej zamontowac na kawalku drewna,i wczoraj wlasnie taka obudowe zmontowalem. Spod ze sklejki, boki z egzotycznego drewna (Red Gum), przod i tyl z 3/8 aluminum, gora, co bardzo wazne, z lekkiej perforowanej blachy aluminiowej. Srodek pomalowany farba przewodzaca (conductive nickel coating) dla ekranowania."

sam mam podobne doświadczenia, nie zawsze alu, czy metal się sprawdza, a już zamknięcie układu w taką skrzynkę często pogarsza dźwięk.

O jakim przedszkolu mowa?

Co do Bartek1,

nie raz pisał o tym że na desce gra, a w obudowie już nie i trzeba się nakombinować sporo, aby dźwięk z "deski" mieć w obudowie.

Aluminium wcale nie jest dobre, jest po prostu łatwe w obróbce.

Co do ceny 400zł, uważam że jest ok, sam chcę zamówić kilka elementów od Miqołaja z alu, (niestety nadal nie mam konkretnej wyceny)

też mam u siebie obudowy w bardzo dobrym wykonaniu za cene dużo niższą od tych 400 zł

specjalnie nie będę podawał tej ceny, żeby nie robić zamętu,

jednak np P.F Pawlikowski właśnie się wypowiedział o jakości tych obudów ode mnie.

Uwierz mi że są sporo tańsze od kwoty tutaj wymienionej, a jakość na pewno dużo wyższa.

Jeśli nie wierzysz, będę zamawiał wkrótce kolejne obudowy, niestety będą już droższe od tej partii, która rozeszła się w 2 godziny.

Jakość wykonania jednak będzie nadal na najwyższym poziomie.

Wojtekr

- możesz przestać "prześladować" moje wpisy? jaki masz w tym cel?

co do farby w Mona Lizie, na pewno jej skład jest niepowtarzalny, dlatego eksperci z całego świata nie mają problemu z odrożnieniem oryginału od falsyfikatu.

Panowie, to jest dział DIY, temat obudowy DIY,

ktoś zadał pytanie, czy można zrobić z MDF - napisałem tak można, często nawet w takiej obudowie zagra lepiej niż w takiej aluminiowej puszczce, ile by nie kosztowała.

Wykonanie solidnej obudowy z MDF wcale nie będzie kosztowało mniej,

może nawet wynieść więcej niż podobna z aluminium.

Trzeba doliczyć dodatkowe, koszta, wykończenie, ekranowanie niektórych miejsc itd.

Jednak jakośc i solidność wykonania, to priorytet, co potwierdziłem wyglądem tego co mam u siebie.

Dla przykładu,

1,2. obudowa, o której pisze Peter Daniel,

3. obudowa "bez obudowy" taką mam zamiar zrobić dla FirstWatt F4,

nadal uważasz że takie obudowy są warte paczkę kredek?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-16896-100008773 1204070149_thumb.jpg

post-16896-100008774 1204070149_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kubedes nie chodzi mi o cenę, już przecież zadeklarowałem się na nr 2 i czekam

Co do obudowy z mdf wyraź swoją opinię. Inaczej. Doradź jak można coś takiego wykombinować skoro jak piszesz każdy szuka tanich rozwiązań.

(płyty Alu można dać od wewnątrz). Całość nie musi być elegancko docinana i pasowana. (wtedy wystarczyło by cięcie na gilotynie tak jak to miało być pierwotnie w tym wątku) Za efekt wizualny odpowiadałaby zewnętrzna warstwa mdf pięknie pomalowana. Odpada wtedy też proces galwanizacji.

F4- świetny front

P.F. Pawlikowski

Cieszę się, że dotarła i się podoba :-)

praktycznie każdy kto kupił pisze mi to samo, sam zresztą jak patrzę teraz na swoje DIY to mordka mi się śmieje :-)

a i odwiedzający też zwracają uwagę, dziś zademnstrowałem, swoje odgrody zbite z szafki na buty...

na pytanie, jak się podobają moje nowe kolumny, miny były nietęgie,

jak posadziłem szwagierkę na miejscu odsłuchowym i puściłem kilka numerów, kopara jej opadła :-)))))

Pozdrawiam

Panowie!

Mnie nie chodzi o negację czyjejkolwiek pracy, czy innych materiałów na obudowy niż alu. Chodzi mi o to, że zamiast zmierzać w kierunku zamówienia pierwszej partii obudów rozpoczęły się poszukiwania alternatywnych zastosowań.

Wątek został zainicjowany się od propozycji dostarczenia przyciętych na wymiar blach.

Później zrodzil się pomysł żeby zrobić "kity" montażowe, tak żeby każdy zainteresowany mógł w (miarę) dowolnej konfiguracji i w (miarę) dowolnym czasie zamówić co mu akurat jest potrzebne.

Do tego potencjalni zainteresowani dopisywali listę życzeń, co też taka obudowa miałaby zawierać.

Sam byłem i jestem nadal zainteresowany zorganizowania całej akcji tak, żeby za tydzień, miesiąc, pół roku czy dwa lata chciałbym kupić uniwersalną obudowę na miejscu w Polsce to żebym miał taką możliwość. Niezależnie od tego czy taki lub inny forumowicz będzie miał czas i ochotę biegać za tym i załatwiać.

Mój pomysł żeby całość przerzucić do firmy która się tym zajmuje zawodowo i będzie zainteresowana tematem bo będzie miała zysk z produkcji.

Z tego co widzę większych szans na to nie ma. A szkoda.

Chciałem zabudować swoje klocki żeby zabezpieczyć je przed dzieckiem ale zrezygnowałem na razie i kupiłem gotowy wzmacniacz.

Szkoda, bo miałem nadzieję że uda się to zorganizować.

Ba! Mając słowo właściela firmy że jest zainteresowany taką ciągłą małoseryjna produkcją mogłem liczyć że temat jednak uda się zrealizować.

Ja już przestałem wierzyć, że cokolwiek z tego tematu sensownego będzie. Chciałem zamówić gotowce w Armelu, ale chyba poszukam jednak firmy, która potnie mi płytę alu na określone wymiary i resztę będę robił we własnym zakresie. Wyjdzie najtaniej i zawsze mam takie wymiary jak chcę. Macie jakieś namiary na zakłady, które nie drogo tną blachę alu przy drobnicowych zamówieniach?

Obudowy z Monacora - co o tym sądzicie?

Jest tego trochę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-5617-100008753 1204126029_thumb.jpg

post-5617-100008754 1204126029_thumb.jpg

post-5617-100008755 1204126029_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczególnie ta

Ukryta Zawartość

ma standardową szerokość 437mm i świetnie nadaje się pre lub inną końcówkę typu gainclone, symamsym...

Cena 266zl jest do przyjęcia jak na niemiecką produkcję Monacora :)

Ukryta Zawartość

monacor drozszy od armela dwukrotnie pytanie czy lepszy, w armelu wlasciwie jest problem tylko z dopasowaniem tylnego panelu z gniazdami do wierzchniego plata obudowy (zostaje ze 2 milimetry czasami odgiecia w najwiekszym punkcie), reszta jest moim zdaniem przyzwoita choc oczywiscie nie dla kogos kto chce 20 kilową obudowe ale jest sztywna obudowa, panel przedni jest 3mm wiec lepszy niz w monacorze, jedynie obsluga w armelu jest taka se powiedzmy ale moze to wynika z faktu ze zamawialem tam detaliczne ilosci,

Czy ktos z was bylby zaintersowany wspolnym zamowieniem na pokretla do potencjometrow? bo powiem szczerze ze dla mnie przynajmniej to jest wiekszy problem niz obudowa, w handlu dostepne sa tylko plastikowe tandety i co wylukalem metalowe pokretla do gitar :) sic! fajnie by bylo jakby sie zebralo kilka osob i zamowilo np. 20 pokretel wtedy na pewno byloby tanio i dobrze.

Hm, jakieś nowe/stare formy Voo Doo się pojawiają [ rodem z historii o zdejmowaniu izolacji z elektrolitów- HIT ! ].

Obudowali ze stali jest z założenia powiązana z problemami , m.inn.prądami błądzącymi i magnetycznością takiej obudowy.

Wykonać obudowę ze stali niemagnetycznej byłaby bajka ale gdzie kupić taki materiał / strategiczny.

Dural czy aluminium jest chyba jednak najlepszym nośnikiem , lecz wymagającym solidnej obróbki, poza tym jest niemagnetyczny.

Miedz jest świetnym materiałem , ale jest ciężka [ droga ] i bardzo trudna w obróbce [ ciągliwa ].

Mosiądz jest niezły ale też pojawia się problem prądów błądzących , im twardszy czyli lepszy do obróbki tym większe kujawianki z przydźwiękiem.

Odmiany materiałów z drewna są jedynie poważnie traktowane jako dodatek estetyczny, ponieważ żadnego praktycznego / elektrycznego zastosowania to to niema.

Czyli w sumie podstawą zagadnienia jest sztywność obudowy , duża masa [ bo tylko to umożliwia rozmycie rezonansów ] i w miarę możliwości ekranowanie , przynajmniej przed w.cz.

Nóżki z monacora też fajowe :)

Ukryta Zawartość

post-5617-100008748 1204129941_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kubedes, "nadal nie odpowiedziałeś mi na mój wpis z 24 Lut 2008, 23:22"

Za małą obudowę dałbym max 200zł, a za standardową o szerokości 430cm 400zł. Ceny przy założeniu samego cięcia alu i wiercenia otworów na śruby- bez jakiejkolwiek innej obróbki jak anodowanie, malowanie i robienie otworów na złącza.

Jak się odejmie od tych cen koszt samego materiału, to bez jaj, ale ktoś zarabia na tym wystarczająco.

Panowie. spokojnie.

razem z kolega pgwave zaprojektowalismy 3 rodzaje obudow o ktorych mowilem wczesniej. (jeszcze dzisiaj wrzucimy rendera kolejnej o wymarze standardowego klocka)

to nie piekarnia i warto poswiecic troche czasu na poszukiwania najkorzystniejszej oferty.

poki co moge zaproponowac obudowe nr1 (wyciecie otworow, anoda) za ok 300pln (przy kilku sztukach)

gwarantuje wam ze powstanie prototyp kazdej ze wkrzynek o ktorej mowilem. i wtedy nie bedzie zadnych niedomowien.

naprawde warto poczekac te kilka dni;)

Nie można mieć wszystkiego - albo będzie dokładnie i solidnie, albo tanio i tak jak koledzy piszą że nie wszystko się złoży:P ...niestety cięcie laserem nie należy do tanich - sam sie o tym przekonałem:// - sporo zależy też od samej firmy.

Swoją drogą zauważyłem tendencję że niektórych w oczy ( bez urazy do nikogo, sam robiłem podobnie jak zaczynałem budowe alepha) kują tak zwana ceny końcowe, każdy ma coś zakodowane że można taniej "na raty" (krok po kroku) ukryje koszty. Prosta zasada jeśli ktoś mówi że drogo to niech zrobi taniej, jakże trywialne rozwiązanie!!! Z tym że nie tylko sobie ale i nam tu wszystkim chętnym - okaże się że takiej osoby nie będzie...

...duża do dopracowania:P - oswajam się z narzędziami, ale jak na medyka to chyba nie tak źle:P??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Laczenie drewna z aluminium jest jak najbardziej OK. Ponizej przyklad preampu Connoisseur, ktory moze byc wzorem do nasladowania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...i jeszcze tył w naturalnym aluminium:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.