Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy na alektronike - 'Kity'

miqolaj87

Rekomendowane odpowiedzi

sav!O, 17 Sty 2008, 23:54

>160 wysokosci hmmmm ...

wzorowałem się na preampie Kondo KSL-M7.

IMHO ma świetne proporcje jak i możliwości wypełnienia wnętrza.

o monoblokach już pisałem, tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można zobaczyć bezkompromisowe rozwiązanie wnętrza preampu.

post-4291-100003036 1200610859_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mnie pasuje taka obudowa, jaką zaproponował Kubedes.

tylko, dla końcówki/końcówek mocy zrobiłbym głebszy wymiar, ok 38cm a nawet 40!

zakładając że trafo ok 400VA ma fi 15cm plus płytka PSU ok 7cm już mamy 22cm...więc te 38cm wcale nie byłoby złe

kto wie czy i do pre-ampa nie był by taki wymiar też czasami potrzebny

instalując trafo + PSU + pre np lampowe i chcac dołożyć jeszcze jakiś phpno stage do wewnątrz, trzba mieć miejsce na kolejne trafo

(jedno trafo dla lamp i dla Phono stage będzie powodowało przydźwięk)

saV!o lepiej jeak jest wyższa o 5 cm niż za niska o 2 mm :-)

SaV!o no to tylko wysokość inna :-)

Kubedes, ja to bym "zwymiarował to tak, aby przedniaścianka była podwójna, czyli te pionowe łączniki też dał 14 mm tak abymożna było dać front nazwijmy to "montoaxowy, przed tym frontem ozdobnym - widocznym

np we wzmacniaczu mocy można by przy tych wymiarach zamanotować trafo w pionie przykręcone do przedniej ścianki, na to front z ALU, który zakryje śróbę montażową.

W przypadku rezygnacji z ttakiego rozwiązania te 4mm nie stanowią prblemu z przykręceniem frony w nagwintowane otwory, ew można zastosować podkładki.

Pozdrawiam

PS co do wiercenie otworów w domu... ręczną wiertarka też jest jednak kłopot, ja bym obstawał za otworami pod czincze i gniazda głośnikowe.

F4, 18 Sty 2008, 01:54

>tylko, dla końcówki/końcówek mocy zrobiłbym głebszy wymiar, ok 38cm a nawet 40!

zakładasz tylko, a nie mierzyłeś.

dodając z przodu ściankę technologiczną (o czym niżej ;-) ) będzie można postawić trafo do pionu. wówczas zajmie on max 6 cm. zostaje 26cm na zasilacz, radiator i co tam jeszcze.

OK przedłużę obudowę do 36 cm, będziemy bliżej wzorca ;-)

to już naprawdę sporo. do tego dochodzą (zazwyczaj sztywne) kable z tyłu i robi się blisko pół metra, a półki też mają ograniczone głębokości.

F4, 18 Sty 2008, 02:23

>ja to bym "zwymiarował to tak, aby przedniaścianka była podwójna, czyli

OK. Wieczorkiem usiądę i narysuję.

Nawet lepiej, bo jak jest "technologiczny front" to zawsze można się do niego z czymś podczepić.

no i niekoniecznie trzeba stosować front na tym konkretnie boku obudowy ;-)

> ja bym obstawał za

>otworami pod czincze i gniazda głośnikowe.

zaproponuję też 2-3 wersje różnych "tyłów". każdy sobie zamówi taki tył jaki mu będzie potrzebny.

miqolaj87, 18 Sty 2008, 03:08

>mysle ze mozna bez problemu zrobic wersje wyzsza i nizsza! to juz naprawde zaden problem

>technologiczny

rysując tą budę miałem na celu dopasowanie jej do jak największej ilości konstrukcji, którymi zajmują się forumowicze (Ugoda i symasym w monobokach, XONO, Shigaraklon, wszystkie preampy, gainclone w konfiguracji dowolnej). do obudowy spokojnie wejdzie DAC, bufor i preamp.

podział obudowy pozwala na oodzielenie zasilaczy od toru audio.

poza tym mając większy gabaryt zawsze można będzie ją wykorzystać pod jakiś inny klocek. wystarczy wymienić front i ew tył. cąły czas pzrecież coś składamy ;-)

owszem, ,można zrobić wersję niższą i wyższą, ale wówczas zmieniają się wymiary łączników, przodu, boków i tyłu, który dodatkowo ma być w 3 wersjach! jedyne co pozostanie niezmienne to góra i dół. IMHO niewarto.

najwioęcej roboty i tak będzie z łącznikami.

jeśli dążymy do zwiększenia ilości zamawianych bud to trzeba się zgodzić na jakiś kompromis.

jeszcze jedno.

wczoraj sprawdziłem - obudowa świetnie się sprawdzi do Shigaraklona, bo miejsca w środku masa i można zaszaleć z mocowaniem napędu. wystarczy w górnej płycie wyciąć odpowiedni otwór. spokojnie wejdzie też DAC, nawet kilka :-D.

co jak co, ale jak bedzie taka dluga, zrobi sie jamik, brzydki klocek;) mimo wszystko musi prezentowac sie fajnie;)

nadal uwazam ze bez problemu mozna pokusic sie o conajmiej 2 rodzaje (wyzsza i nizsza) bo zasadnicze elementy beda roznily sie tylko jednym wymiarem co przy obrobce nie bedzie problemem.

ewentualnie jeszcze cos naprawde niewielkiego pod jakis sterownik np z otworem pod LCD / pre etc. co mozna by postawic na kazdej poleczce. -ale to nie koniecznie;)

mam juz wytypowanych kilka zakladow, ale nadal szukam obrobki galwanicznej. mysle ze anodowanie byloby najlepszym wyjsciem.

do tego mysle ze trzeba zrobic wspolne zamowienie na gniazda, wlaczniki itp.

przy takiej ilosci na pewno da sie zdobyc rabat na te pozornie tanie drobiazgi

Co do anodowania i proszkowania to moze niech Bikoz sie wypowie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drakul naisal:

>miquolaj87

Dawno się tak nie uchachałem.

Po gilotynie blachy zawsze nie mają równego kąta odcinu.

Mają spływ , bo muszą.

Inaczej nie byłoby frezowań.

No chyba że taką wyznajesz kolego precyzję.

Tak czy siak poniżej 1000Zł za cienkoblaszkową obudowę nie zejdziecie.

W duralu PA6=> powyżej.

To boli ale tak jest.

to ja zaluje ze dopiero teraz to przeczyatlem bo od razu humor mi sie poprawil:)

co do krawedzi po gilotynie, zaraz zrobie zdjecia, precycja co do 0,1mm wchodzi w gre. na grubych balcghac zgodze sie ze jest splaszczenie, ale na 2,3,4 nie ma zddnego sladu, ciecie jak nozem.

1000pln mowisz? no to chetnie wykonam ci kazda ilosc w takiej cenie;)

Ja bym potrzebował 2 obudowy. Wymiary jak zaproponowane na początku wątku przez F4

(szerokość x wysokość x głebokość mm)

400 x 200 x 350 1szt.

400 x 90 x 350 1szt.

boki blacha 3mm, front 10mm

W innym watku znalazlem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mechanika - widać, że firma porządna, ja bym się pisał na obudowy, ale stalowo-aluminiowe, wysłałem zapytanie do mechaniki w tej sprawie: podstawa z tyłem i przodem (konstrukcyjnym) z alu 3mm w kształcie U i góra z bokami stalowa 1mm też w kształcie U z otworami wentylacyjnymi i malowana proszkowo, płyta czołowa z alu 10mm. Mnie interesują obudowy 420x80x300 i 420x120x300.

Mysle ze trzeba to jakos zwymiarowc do sprzetow ktore juz mamy ... mi np nie jest potrzebne 200 lub 160 mm wysokosci bo strafo mam niskie, zasilacz jest na dystansowkach 20mm z kondami LOW SIZE a radiator bede mial miedziany wiec te 80mm i 200mm to chyba najlepsze rozwiazanie jak narazie ...

wysokość 80mm nie jest "uniwersalna"

większość typowych radiatorów np ma wys 80mm, pre lampowy, jeśli chcemy schować lampki to 80mm jest na styk

myślę, że w przypadku obudowy do PRE/wzm. zintegrowany najbardziej uniwerslana wys byłoby 90mm

jeden cm więcej chyba różnicy nikomu nie zrobi, a całość będzie po prostu uniwersalna, .czy PRE, czy wzm zint czy cokolwiek innego spokojnie wejdzie

Z koleji do typowych końcówek mocy te 20cm wysokości to takie też optymalne rozwiązanie.

a szerokość, cóż standart 430mm jest używany przez większa ilość popularnych urządzeń, głębokość 300mm to minimum w obu typach obudów, jednak do końcówki wolałbym głebszą, ok 35 cm tak aby i trafo i porządne kondy weszły bez problemu.

Pozdrawiam

abstrahując na chwilę od wymiarów - dwa pytania do zainteresowanych "kitami" do obudów:

1) wolelibyście surowe blachy do poskładania w domu, czy gotowy produkt, poskręcany, powiercony, wyszczotkowany i anodowany?

2) jakiej ceny spodziewacie się per sztuka?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.