Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy na alektronike - 'Kity'

miqolaj87

Rekomendowane odpowiedzi

netboy - dzieki poprawiasz mi humor.

nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem prawda?;) jesli nie wiesz to tak, jest problem z dostepem do alu. i nawet z beznadziejna opcja ciecia na gilotynie;)

czy w ktoryms miejscu naisalem ze JA chce wykonywac jakies uslugi? hehehe no razej nie bardzo, a wrecz przeciwnie namawiam do zabawy we wlasnym zakresie, lub obrobki u profesjonalistow.

reszty nawet nie chce mi sie komentowac, nie ma co odbijac pileczki w nieskonczonosc -ty wiesz wszystko najlepiej, widziales jak wyglada i w ogole co jeszcze nie powiesz na pewno bedziesz mial racje.

tylko z drugiej strony nie narzucaj swoich racji ktore ni jak sie maja do zalozen tematu. bo naprawde mowisz nie na temat!

Piotreq23

co do blach nie ma problemu.

kubedes

jeszcze raz dzieki za helpa. i trzymam sie tego co ustslilismy, chyba tak bedzie najlepiej;)

oczywiscie gdyby ktos chcial cokolwiek to powtarzam ze opcji jest duzo, na 99% bedzie ciecie laserm.

Ja czekam na kolejne rysunki Kubedesa, widać że wie o co chodzi przy okazji i mnie :-)

uniwersalność to najlepsze z możliwych rozwiązań, a dostępność raz zleconych obudów w późniejszym terminie

to już normalnie prawie jak prezent :-)

Pozdrawiam

Tak naprawdę to uniwersalna obudowa powinna mieć jakiś łatwy system mocowania frontu ale być bez niego. Każdy i tak sobie coś tam we własnym zakresie dorzeźbi. Nie da się zrobić uniwersalnej obudowy aby wszystkim pasowała i żeby front pasował do mebli, innych urządzeń, żony etc.

Pojawiał się już takie zdanie, że to nasze diy na pierwszym miejscu stawia jakość dźwięku ale też ważny jest wygląd aby urządzenie przetrwało w domu zwłaszcza jak robimy sobie jakieś docelowe cudo. Moim zdaniem zrobienie ładnego frontu jest niewiele droższe od zrobienia frontu ładnego. Fornt ze szczotkowanego kawałka aluminium, które przez to, że jest docinane a nie frezowane, szczotkowane ręcznie i z niezbyt grubego alu wygląda słabo.

Tutaj każdą niedokładność nawet tak małą jak ~0.2 mm już widać i uzyskuje sie efekt roboty "na kolanie".

Ponieważ wymiary są w miarę standardowe (ja mam 435x330 na wysokość) to taka obudowę łatwo zaprojektować i zrobić z niej uniwersalną- nawet w paru wariantach wysokości.

miqolaj87, możesz mi podać na PW koszt wykonania takiej obudowy jak na zdjęciu (wzór Kore-eda).

wymiary szacunkowe 100x150x300mm, aluminium szczotkowane, anodowane (czarny lub aluminium mat)

boki jak na zdjęciu (jeśli to możliwe) frezowane? (wnętrze gładkie).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-11027-100002061 1201539937_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Do mojego nowego filtra /kondycjonera/ zrobiłem taka obudowę. Całość z aluminium front 10mm a reszta z blachy 2mm wszystko jest poskręcane na kątownikach 30x30mm. Obudowa jest bardzo sztywna i jak widać jest przed czyszczeniem i malowaniem. Teraz szukam firmy która maluje proszkowo w okolicach Krakowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

virus z tego co sidowiedziałem to w Krakowie nie ma firmy anodującej za to malowanie proszkowe jest na Łokietka. Tu masz chyba największą firmę w krakowie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

O ile dobrze pamiętam są chyba 2 takie firmy (anodowanie), jest też b. dobra firma w Wieliczce. mam gdzieś namiary. Sprawdzę poźniej i podam, teraz nie jestem w stanie, gdybym zapomniał dajcie znać.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

czy jest na sali ktoś kto moje rysunki wykonane ołówkiem na papierze przerysuje do dxf-a?

czas biegnie a mnie strasznie powoli idzie dłubanie tych rysunków w TurboCADzie.

kontakt przez PW.

z góry dzięki.

Przypadkiem trafiłem u siebie w Malborku na firmę, która oferuje cięcie strumieniem wody. Złożyłem zamówienie na prototyp i oto co otrzymałem:

Ukryta Zawartość

Kosztowało to 10zł za usługę i 2zł za materiał. Tolerancja jest... i tyle hehe. Lepiej w projekcie zamieścić większe otwory, bo tendencję mają do robienia mniejszych. A wynika to z tego, że woda leci "stożkiem", więc z jednej strony otwór jest trochę większy, z drugiej mniejszy - tak to ja sobie tłumaczę.

Tak czy tak, za 12zł nie chciałoby mi się tego w piwnicy robić :) Teraz muszę to lekko oszlifować i pomalować czymś...

post-4831-100001269 1202211373_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wlasnie skonczyla mi sie sesja.

moge posiwecic troche czasu.

mam zamiar zamowic 2-3 prototypy tylko wciaz nie wiem jakie wymiary obudow was interesuja? na prwno powstanie cos pod pre i koncwki mocy (tylko nie wiem czy jako monobloki czy jedna wieksza obudowa)

jak macie jakies konkretne orpozycje dajcie znac. ja dzisiaj tez nad tym pomysle i zaproponuje kilka wymiarow.

mysle ze pomysl kubedes'a bedzie calkiem optymalny. tylko uwazam ze boczki powinny byc wyzsze i zakrywac krawedz gornej plyty (bo teraz to ona jest na wierzchu). bedzie to chyba lepiej wygladalo, jak uwazacie?

zrobilbym to z blachy 3mm - wystarczy w 100% a front dal jednak taki z 10mm blachy. ale to jak uwazacie w koncowce w sumie nie potrzebny az taki gruby... ale w pre obowiazkowo - musi to wygladac;)

teraz jeszcze zapytac chce o wymiary obudowy do pre. czy chciecie cos jak standardowe klocki czy cos mniejszego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piotrek-> taka 430mm na pewno tez powstanie. wysokosc 100mm mysle ze wystarczy prawda?

dophlin-> cena zalezy od tego jakie bedzie zainteresowanie i jak skomplikowany tylny panel. ale powinno wyjsc calkiem rozsadnie, anodowanie i ewentualna grawerka tez beda mozliwe.

miqolaj87, 6 Lut 2008, 22:36

>mysle ze pomysl kubedes'a bedzie calkiem optymalny. tylko uwazam ze boczki powinny byc wyzsze i

>zakrywac krawedz gornej plyty (bo teraz to ona jest na wierzchu). bedzie to chyba lepiej wygladalo,

>jak uwazacie?

Myślę, że to nie jest dobry pomysł - nacisk z góry może spowodować odkształcenie górnej płyty. W pierwszym rozwiązaniu dłuższe brzegi górnej płyty "opierają się" na bocznych płytach.

bettik no slusznie mowisz, jednak skakac nie bedzie sie po tym, a stanac sie da bez problemu;) alu3mm to naprawde juz konkretna blacha;) imho bedzie wygladac lepiej. ale rzecz do dyskusji;)

a czy front chcecie gruby?

Panowie.

Obudowa uniwersalna powinna być oparta o bazę powszechnie dostępnych płaskowników.

Raczej krótsze wymiary detali nośnych które umożliwią budowę obudów dzielonych jak i pełnowymiarowych.

Z uwzględnieniem perforacji , odprowadzenia ciepła i zamocowania osprzętu.

Taniej wychodzi perforacja chłodzenia w postaci nawierceń niż frezowanie.

jutro mam nadzieje ze zdaze oddac obudowy do anodowania. jak tylko dostane to zamieszcze zdjecia.

wymiar piortka jest ok i na pewno projekt takiej budy powstanie. tylko musicie zadecydowac z jakim frontem. tak naprawde juz taka obudowa jest wstepnie zlozona ;)

wlasnie oddalem do anodowania elementy na obudowe pod monobloki o wymiarach: 250x350x100 front z 10mm blachy. bedzie gotowe na koniec przyszlego tygodnia.

i od tego czasu zaczniemy powaznie podchodzic do tematu;) o ile wam sie spodoba;p

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.