Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki + kable + wzmacniacz ~~ 1500 zł

p_rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem nowy na forum :)

Za niedługo, spodziewam się przypływu gotówki i postanowiłem, że zmienię swoją miniwieżę Kenwood HM-332 (może ktoś wyrazić opinię o niej?)

Teraz na pokładzie mam Audigy 2. Za jakiś czas, możliwe, że zmienię dźwiękówkę.

Pokój ma około 20-25m^

Przeznaczenie: odsłuch muzyki (czasem gry - ale nie ma to znaczenia).

Format: mp3 320 cośtam + FLAC.

I potrzebuję wzmacniacza i głośników oraz kabli.

Mam na to około 1500 zł.

Słucham głównie metalu/rocka ale czasem i spokojniejszych utworów.

Co moglibyście polecić?

Nówki? Używane? Podłogówki? Monitory + podstawki?

PS: to na zielono na rysunku, to skosy. Jedne schodzą z wysokości sufitu do około 1m, a drugie od wysokości sufitu w górę do około 50 cm (szerokość okna).

Pozdrawiam Wszystkich.

Pokój:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli chcesz się cieszyć poprawną stereofonią itd. itp. to musisz siedzieć w równej odległości do każdej kolumny ( na rysunku nie rzuca się w oczy byś to uwzględnił ). Chyba że chcesz aby sobie coś tak z boku brzdękało przy prasowaniu koszuli ;)

Zdaje mi się, czy Pan to z PPC jest?

.. swojego czasu pomógł mi Pan sporo :>

Głośniki w takim razie mogą być za moimi plecami.

Koło tej szafki na dole, koło drzwi. Wtedy będzie równo, a że za plecami to mi nie przeszkadza za bardzo, tylko, że kabli więcej pójdzie.

Ile mogą kosztować kable do takiego (właśnie, jakiego?) zestawu?

Polecicie mi coś ciekawego?

... czy nic fajnego w tej cenie nie dostanę?

Pozdrawiam.

Erni, 21 Sty 2008, 23:01

>Przecież napisał, że głównie rock/metal...

A faktycznie. Mój błąd. Umknęło mi jakoś.

Zauważyłem, że w rocku AA phoebe się nieźle sprawdzają. Za wiele tego typu muzyki nie słucham, ale ostatnio załączam sobie na moich phoebach Garego Moora i zdecydowanie żywiej jest niż na KEFach.

Gary Moore =/= rock/metal :)

ja bym powiedział że Gary Moore to raczej muzyk bluesowy, oczywiście jest tam gitara elektryczna (i to jaka!) ale to nie jest rock

wiem czepiam się ;)

a co myślicie o tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo do takiego pokoju jak mój, powinny raczej być kolumny podłogowe, prawda?

Czy wystarczą monitory?

lub:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę o pomoc...

PS: jakie kable się kupuje do czegoś takiego i jakie koszty tego są?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kablami w tym przedziale cenowym (o ile w ogóle) się nie przejmuj. Myślę, że spokojnie wystarczą Procab po ok. 5 zł/m.

A co do sprzętu - jak sam zauważyłeś, do Twojego pomieszczenia potrzeba podłogówek i to niemałych.

Nie wiem co doradzić w tym budżecie - może Kody 702? Miały niezłe recenzje w prasie, ale różnie to z nimi bywa.

Wtedy zostałoby ok. 700 na wzmacniacz - z nowych polecam Reloopa HA 210.

Druga opcja - inwestujesz więcej w kolumny, np. Tonsil Maestro 180 (1200 PLN) i za resztę kupujesz używany wzmacniacz.

Możesz się jeszcze uzbroić w cierpliwość i poczekać na okazje z drugiej ręki - ale do tego wg mnie trzeba się znać na sprzęcie.

20-25m2?

Relooph ok, kolumny? gadaj z studio16hertz, moze maja jeszcze cos z Vectorow, kable jakiekolwiek ;) potem poexperymentujesz...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Kolumny- wybór szeroki ale może B&W DM 603~ to jest ok 800zł lub Wharfedale Diamond 9.1 nówka 600z/para łplus wzmak np Yamaha AX 900 lub np Pioneer A 676 lub Sony 530 ES lub 550ES ~ ok 600zł za wzmak plus kable to nie wiem interconnect ma być czy do kolumn jak interconnect to np Oehlbach NF 1 ~100zł jak do kolumn to jakieś OFC 10metrów 2,5mm2 No i masz mieścisz się w 1500zł

foxbat, 22 Sty 2008, 13:26

>20-25m2?

>

>Relooph ok, kolumny? gadaj z studio16hertz, moze maja jeszcze cos z Vectorow, kable jakiekolwiek ;)

>potem poexperymentujesz...

Vectory - nie bardzo wiem co to za kolumny?

>T-Bolt, 22 Sty 2008, 13:32

>Kolumny- wybór szeroki ale może B&W DM 603~ to jest ok 800zł lub Wharfedale Diamond 9.1 nówka

>600z/para łplus wzmak np Yamaha AX 900 lub np Pioneer A 676 lub Sony 530 ES lub 550ES ~ ok 600zł za

>wzmak plus kable to nie wiem interconnect ma być czy do kolumn jak interconnect to np Oehlbach NF 1

>~100zł jak do kolumn to jakieś OFC 10metrów 2,5mm2 No i masz mieścisz się w 1500zł

Kolega świadomie poleca te sprzęty (zwłaszcza kolumny) do pokoju 25 m2?

>Kolega świadomie poleca te sprzęty (zwłaszcza kolumny) do pokoju 25 m2?

... właśnie o to miałem zapytać.

Przecież Wharfedale chyba za małe/słabe będą :>

Tak bo ten pokój jest z tego co widzę niesymetryczny i podłogówki będzie trudno ustawić a jeżeli ustawi monitor y na standach za biurkiem na którym siedzi lub na wprost "wyra" to przy biurku i na wyrze może uzyskać dobry niekoniecznie głośny efekt stereo.Zresztą podłogówki w tej cenie ciężko gdybym chciał polecić znowu B&W tym razem DM 603 to jest to koszt ok. 2000zł za same kolumny.Stawiam na monitory tutaj.Niekoniecznie musi nagłośnić cały pokój wystarczy że baza będzie poprawnie nagłośniona.

u mnie w pokoju 22m2 to działa wyodrębniłem sobie miejsce w którym słucham i jest dobrze.Robiłem próby nagłośnienia całego pokoju ale bez "ustrojstw" pochłaniaczy walców się nie da mam skosy wnęki natężenie dźwięku w kącie duże na środku brak basu itd a najlepiej słyszała rodzina na dole.Więc monitory na standach to było to czego szukałem.U kolegi jest podobny niesymetrycxny pokój podłogówki mogą zagrać bardzo różnie w poszczególnych miejscach tego pokoju.

stawiam na jakość a nie na nie wiadomo jaką głośność.

Czy w tym przypadku, monitory ustawione koło okna, lub po przeciwnej stronie (koło szafki obok drzwi) nie będą lepszym rozwiązaniem?

Wydaje mi się, że zagra to i tak głośniej od mojej "wieży"....

Sam nie wiem co będzie w tej kasie dawało lepszy dźwięk.

Wydaje mi się, że jak kupię monitory w tej samej kasie co kolumny podłogowe, to monitory będą jednak lepsze, prawda?

PS: bass reflex jak juz będzie, to obowiązkowo z przodu...

... ale z drugiej strony dochodzi koszt stojaków... i nie wiem jeszcze jak je zrobić. z czego/wymiary/środek... itp.

Jeżeli Reloop wchodzi w gre, to może i wzmak Koda?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>T-Bolt, 22 Sty 2008, 13:48

>u mnie w pokoju 22m2 to działa wyodrębniłem sobie miejsce w którym słucham i jest dobrze.Robiłem

>próby nagłośnienia całego pokoju ale bez "ustrojstw" pochłaniaczy walców się nie da mam skosy wnęki

>natężenie dźwięku w kącie duże na środku brak basu itd a najlepiej słyszała rodzina na dole.Więc

>monitory na standach to było to czego szukałem.U kolegi jest podobny niesymetrycxny pokój podłogówki

>mogą zagrać bardzo różnie w poszczególnych miejscach tego pokoju.

Z całym szacunkiem - ale jakim prawem 13cm wooferek z Diamondów ma zapewnić jakikolwiek bas w 25 m2?

Gdyby autor wątku szukał sprzętu do plumkania to na upartego jeszcze byłbym w stanie zrozumieć.

Ale do rocka?? Przecież tu musi być energia, wykop!

Pomijam łagodny charakter Wharfedale, który pasuje do ciężkich brzmień jak... nie powiem co.

Używki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowe:

Ukryta Zawartość

Strona dystrybutora:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Z całym szacunkiem - ale jakim prawem 13cm wooferek z Diamondów ma zapewnić jakikolwiek bas w 25 m2"

Czy autor chce robić dyskoteke,sam pisze że szuka jakości bas to tylko jedna ze składowych dobrego brzmienia,mysle że z małych monitorów(chociażby te Diamondy) właściwie ustawionych na standach uzyska lepszą detaliczność przestrzeń,a bas będzie szybszy i bardziej "strawny".Co komu z ogromnej ilosci basu jak giną szczególy.Nie bez powodu kolumny typu monitor cieszą się teraz ogromną popularnością zwłaszcza wśród tzw audiofili

Nie mówię o robieniu dyskoteki, ale ta "jedna ze składowych dobrego brzmienia" to podstawa satysfakcjonującego odsłuchu gatunku muzycznego jakim jest rock.

Przerabiałem już temat małych monitorków w dużym pokoju... Skończyło się na tym, że kupiłem słuchawki:)

I do momentu przeprowadzki do mniejszego pokoju tak już zostanie.

Jeśli autor wątku koniecznie chce monitory to niech szuka czegoś z co najmniej 16,5 cm wooferem.

>Jeśli autor wątku koniecznie chce monitory to niech szuka czegoś z co najmniej 16,5 cm wooferem.

... nie chcę koniecznie monitorów.

Chcę po prostu głośniki, z których będę zadowolony.

... słyszałem, że Koda 702 to bardziej do kina domowego niż do stereo jest... :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.