Skocz do zawartości
IGNORED

Jak najlepiej wykorzystać Fostex-a - DIY

F4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przepraszam, że odgrzebałem taki stary temat :P

Mam pytanie odnośnie przetwornika FE103E. Tak zastanawiam się czy jest sens składać kolumnę na tym przetworniku. Obudowa wg projektu Fostexa. Moje pytanie brzmi jakie pasmo przenoszenia mają te kolumny? Jakiej mocy są takie kolumny. Pewnie zapytacie dlaczego FE103E. Chodzi mi głównie o to, że chciałem na próbę coś zbudować i nie wywalić zbyt dużo pieniędzy. Drugie kryterium to wymiary kolumny. W grę wchodzi max szerokość 25cm a pokój ma 20m2. Chodzi również o prostotę budowy (lepiej żeby były kąty proste). Jeśli widzicie lepszą opcję to mówcie ;) Może lepsza kolumna na FE166E lub FE108EZ (Sigma) do takiego pokoju?

Czym właściwie różnią się Sigmy bo są wyraźnie droższe?

Poszperałem w internecie przez kilka godzin. Faktycznie, lepszym rozwiązaniem są FE166E. Moc muzyczna tego przetwornika to 65W a moc znamionowa to 22W. SPL 94 dB/W(m). Nadal nie znam pasma przenoszenia (być może nie zauważyłem, albo nie potrafię odczytać). Szerokość 29,2cm trochę dużo, ale jeszcze ujdzie. Z czego najlepiej zrobić obudowę? MDF, HDF, sklejka, drewno? Myślałem, żeby boki zrobić z litego drewna a reszta z mdf (mam pewien pomysł jak to wykończyć, żeby było estetyczne). Tak dla pewności: Sound Absorbers to maty wygłuszające? A te sandy, to w jaki sposób układać? Nasypać piasku do jakiegoś worka i do kolumny? Czy warte jest dołożenie przetwornika wysokotonowego T90A? Dużo to wniesie? Producent informuje, że jest to zalecane rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

FE167 w "firmowej" obudowie BR grają bardzo przyjemnie, w pomieszczeniu ~20 m2 nie brakuje mi basu. Efekt zależy oczywiście od rodzaju muzyki: akustyczny jazz, śpiewające panie, muzyka kameralna wypadają świetnie, ale do łojenia się te głośniki nie nadają!

Z pojedynczym głośnikiem zauważalne było ograniczenie góry. Bardzo dobrze zrobiło się po dodaniu niedrogiego FT17H, na zdjęciu jeszcze w prowizorycznej "budce". Ponieważ połączenie się sprawdziło, wysokotonówka dostanie dedykowaną, aluminiową obudowę ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

T90A odpada bo 170$ za sztukę to za dużo. Może jakiś inny się znajdzie na zastępstwo. Ja myślałem o tej drugiej obudowie, większej. Ale chyba nie powinny grać gorzej niż w obudowie BR? ;) FT17H są po 40$ także cena przystępna jeszcze. Gorzej z obudową na nią.

• 2 tygodnie później...

Obudowa DIY do FT17H to w zasadzie nie problem. Poniżej głośnik w trakcie pierwszej przymiarki do własnego domku, idea jest chyba jasna.

Brak jeszcze zamknięcia tunelu od tyłu (chwilowo jakaś listewka, będzie "dekielek" z MDF lub aluminium), brak ładnej podstawki (obecnie w tej roli kołki stolarskie, pierwsze jakie wpadły pod rękę). Tunele zostaną potraktowane lakierem proszkowym, jak tylko zdecyduję się na kolor ;)

Koszt takiej zabawy jest minimalny, w sumie wyjdzie może ze 100 zł za parę obudów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobiłem monitory na Fostexach FE 126 dla płyt 18mm z tej strony;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Znakomity projekt i pięknie grają.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Zamknięta od tyłu obudowa oraz przymiarka do podstawki. Wnioski jednoznaczne: przewód wypuścić należy blisko krawędzi, a nie ze środka zaślepki. A kołki podstawki powinny być grubsze, będą lepiej wyglądać ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośniki składające się na powyższą kolumienkę to:

- FE167E, obecnie już "discontinued", ma zapewne jakiegoś następcę, ale nie badałem tematu,

- FT17H, wciąż dostępny.

Obudowa BR wg projektu producenta, sklejka 18mm. Projekt:

Ukryta Zawartość

FE167E nie jest filtrowany w ogóle, FT17H gra przez pojedynczy kondensator, sensowny będzie zakres 0,5-1,5 uF (testowałem jak dotąd obie skrajne wartości, skończy się zapewne na ~1 uF).

Ukryta Zawartość

Zrobiłem monitory na Fostexach FE 126 dla płyt 18mm z tej strony;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Znakomity projekt i pięknie grają.

A jaki bas się wydobywa z takich monitorów?

Czy to projekt Helix-AG180BS ?

Ukryta Zawartość

A jaki bas się wydobywa z takich monitorów?

Czy to projekt Helix-AG180BS ?

To AG 180M. Ogólnie to nie jest przetwornik masujący trzewia basem.Jednak jest wielka poprawa w porównaniu z projektem fabrycznym Jest bas krótki , zwarty i grający a nie buczący. Były podłączone do Lorelai. Niespodziewana jakość dżwięku. Zamierzam zrobić jeszcze z prawdziwą spiralą. Ot tak dla porównania.Jeśli płyta żle nagrana zaraz to słychać. Na starym nagraniu koncertu K. Prońko bas królem jest i basta.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.