Skocz do zawartości
IGNORED

Jak najlepiej wykorzystać Fostex-a - DIY

F4

Rekomendowane odpowiedzi

F4, do okablowania wystarczy zwykla skretka komputerowa...dokladana wg potrzeb....jak dla mnie to do fosteva wystarczy podwojna na + i podwojna na -....woofer to zalezy....dlabym na wszeli wypadek jakiegoś grubszego solid core, lnawet miedziana linkę tak zeby ten 1mm2 jednak był....

...co do zwrotncy musisz sam sprawdzis 9mH to jak dla mnie za duzo....znajomy ostatecznie w odgrodzie podączył woofer bez zwrotnicy(tak jak w rehdeko rk175) i tak zostalo...

Lancaster

Fikus dla Alpharda zastosował tylko cewkę 4,7mH więc filtr pierwszego rzędu

z kolei King zastosował Alphę 15A, która ma silne podbicie w górnej charakterystyce swojego przebiegu,

pewnie dlatego zastosował filtr drugiego rzędu, a moja teoretyczna wiedza z google na temat filtrów mówi, że przy filtrze drugiego rzędu w takim przypadku wartość elementów L ulega podwojeniu, i to nawet ma rację bytu.

Ale zanzaczam - moja wiedza na temat jest tylko "googlowa" :-)

Lancaster

Co Ty piszesz? to ja za wkręty dałęm prawie 50zł a jako kabel CAT-5? :-)

przerabiałem te warkocze kiedyś i Kimber4PR jest pod każdym względem lepszy, wizualnie również :-)

pozdrawiam

Hmm

Fikus też ma 2-gi rząd na wooferze, nie wiem że wcześniej tego nie widziałem :-)

czyli różnica w projektach

King 9mH - 68uF

Fikus 4,7mH - 68uF

z czego wynika taka rozbieżność L?

>F4

Okablowanie Cardas hook-up wire odpowiedniej srednicy i lepiej praktycznie juz nie można. Bije wiekszość audiofilskich wynalazków, nawet duzo droższych na głowę. Spytaj ABs-a na przykład, walczył ze swoimi accutonami z wieloma kablami nawet bardzo drogimi z głosnikowych i został przy Cardasie.

Na tweeter (jeśli bedzie 21,5 AWG , na Fostexa coś pomiedzy, moze 15,5 lub 17,5 (dla małego Fostexa raczej ten) i 11,5 na bas. Tu jest link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dajesz te kable i zapominasz o sprawie kabli. A gadania o nie wierzeniu w kable nie słuchaj, to nie jest kwestia wiary.

Z wynalazków czyli "tak wiele za niewiele" zapomnij o wszystkich CAT5 (to najgorszy syf jaki jest) i innych miedziach tlenionych , nie tlenionych srebrzonych czy nie. Ewentualnośc to wspomniana wcześniej tasma komputerowa ( nie kazda i odpowiednia ilosć żyłek adekwatnie) lub tgz. Kynar różnież odpowiednia liczba żyłek, ale oba dają daleko gorsze efekty niz Cardas, który wcale nie ejst drogi. Cardas, czyli czysta miedź, litza i różne średnice w wiązce i koniec sprawy. Jak ktoś znajdzie kable do połączeń o podobnej budowie mozna sprawdzac który lepszy, ja na razie nie spotkałem.

Co do konda Siemens MKV (ewentualnie Bosch), oczywiście bedziesz musiał składać pojemności z mniejszych. Innego wyjścia w naszych warunkach nie ma bo na kondensator o podobnej jakosci (o ile znajdziesz o takiej pojemności) wydasz min 200-300$ sztuka.

Cewki Alpha Core, sa lepsze od polinka. Czy taśmowe czy drut to już zależy, dobre efekty daje połączenie obu, bardzo grubego drutu i taśmy.

Linkwitz jest guru ale od EQ i troche innego typu OB. Nikrt nie mówi ze MJ King jest guru, bo to ze niewielu takich jest w audio można różnie rozumiec. Źle na pewno nie bezie bo sprawyt są pomyślane , pomierzone i sprawdzone.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Bartek1

Powiedz coś jeszcze o lince Cardasa:

Mówisz o zastosowaniu do okablowania "wewnętrznego" od zwrotnicy do przetworników czy też jako kabel "zasilajacy" tzn. od wzmacniacza do zwrotnicy?

Jeśli jako kabel "zasilający" to pojedyncze przewody, luzem, czy proponujesz jakąś inną konfigurację, geometrię ?

Rick.

Bartek1

dziękuje za pomoc.

Powiedz mi jeszcze, czy tego Cardasa polecasz równiex urzyć jako gł pomiędzy wzm a kolumną, czy tylko jako okablowanie wewnątrz kolumny?

Czy wskazane (dopuszczalne) by było zastosowanie

przy wooferze kondensatora elektrolita z tzw gładką folią?

(link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

a na fostexa myślałem aby dać SCR MKP 22uF

(link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

połączonego z Siemens MKV 3uF

kolejne pytanie: czy BlackGate N w zwrotnicy będzie lepszy od SCR?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedno pytanie

napisałeś, że dobre efekty daje połaczenie cewk taśmowych i drut

czy mogę zamówić do testów cewkę 4,7mH i do tego 4,3mH aby ew obie połaczyć uzyskując podane przez Konga 9mH

jeśli tak, to w jaki sposób połaczyć cewki aby uzyskać wymaganą indukcyjność?

>Rick

Mówie o zastosowaniu od zwrotnicy do głośników, mozliwe krótkie odcinki. Pojedyńcze żyły (ja ich nie skręcam tylko wiszą luzem raczej oddalone od siebie). A zwrotnicę zawsze buduję na gniazdach bezpośrednio P2P. Żadna z pojedyńczych żył nie nadaje sie zbytnio jako kabel głośnikowy "pełnopasmowy". Moze ewentualnie wyszło by coś ciekawego z kombinacji rónych wiązek, ale to tylko jako propozycja przewodnika a rozpatrując gotowy kabel w grę wchodzi jeszcze ulożenie tych przewodników i kilka innych spraw tworzacych końcowy efekt "kabla głośnikowego".

>F4

Co do elektrolita przy wooferze chodzi pewnie o filtr rezystor i kondenastor szeregowo wpiete miedzy gniazda głosnika. określenie "z folią gładką nic nie mówi". To tak samo jak "kondensator polipropylenowy" Są takie za 5 centów i są za 200$, to tylko jakaś tam technologia w istocie nie mówiąca za wiele o końcowym efekcie. Co do tego filtru to ile razy próbowałem zawsze brzmiało lepiej jeśli sie go nie używało wogóle :)

Po co ci SCR jeśli mozna spokojnie znaleźć Siemensa MKV o pojemności do 50uF. Ze starszych dostępne są 1,2,3,4,5,6,8,10,15,20,30,40,50 i 60. Nowsze wiadomo 2,2 - 3,3 - 4,7 - 5,6 itd... Jeśli nie ma na Allegro lub gdzieś w Polsce zostaje niemiecki ebay, bywaja tam często. Lepiej tez jednak składać bo jest większa mozliwośc dopasowania i próbowania trochę innych wartosci. Moim zdaniem nie bocznikować niczym (chyba ze czymś naprawde super) i trzymać sie z daleka od tandety pod nazwą SCR, Jantzen, Solen i tym podobnych.

Nie wiem czy Black Gate będzie lepszy od SCR. Nie wiem czy BG do końca nadaje się jesli chodzi o wartości napięcia ale od obu kondensatorów osobiscie trzymam sie z daleka jesli chodzi o używanie ich w torze sygnałowym. BG N takze nigdy mi osobiście sie nie spodobał. Jak dla mnie na sygnał to się nie nadaje, nie gra na tym muzyka :( Na zasilanie jest bardzo dobry.

Co do łaczenia cewek, pierwszy link jaki mi w google wypadł... jest troche inaczej niż z rezystorami i kondami :)

Ukryta Zawartość

Zacząl bym od drutu, potem spróbował taśmy o tej samej wartości, a dopiero potem kombinował z lączeniem obu, wspomniałem tylko że są ludzie którzy takie rzeczy robią. W kolejnosci ważnosci i wpływu na efekt końcowy zdecydowanie najważniejszy jest kondensator, to na nich najwięcej sie traci i najwiecej w nich dźwieku ginie, te kiepskie (czyli większość) potrafią zabic najlepszy tweeter czy średniotonowiec, potem jakis czas nic i rezystor a dopiero potem cewka. Nie wiec sie co za bardzo przejomować jakoscia cewki na początku. Przewody gdzieś jak rezystor, moze nawet troche powyzej. Z rezystorów polecam Millsa.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Bartek1

Ten elektrolit, chodzi mi o tego 68uF przy wooferze (na schemacie z Alpha15A)

a rodzaj podałem w linku kilka postów powyżej

Kondensator elektr. Visaton 35VAC 68uF

przy okazji, Bartek nie usłyszałem słowa krytyki odnośnie Alpharda HW1500 ? :-)

co myślisz o takim projekcie OB (chodzi oczywiście o rozmieszczenie głośników, jest trochę inne niż w PDF, który dałeś)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-16896-100001296 1202165764_thumb.jpg

post-16896-100001297 1202165764_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bartek1

jeszcze przy temacie Cardasa, rozumiem, że jedyny sposób pozyskania tego kabelka to zamówienie przy okazji wspólnego zamawainia od PD?

No chyba że posiadasz gdzieś w szufladzie takie odcinki, to ... :-)

Pozdrawiam

>A gadania o nie wierzeniu w kable nie słuchaj, to nie

>jest kwestia wiary.

no może bardziej jest to kwestia wieku - im kto młodszy tym bardziej wierzy w kable :-))

zaraz ktoś napisze, że "młodsi lepiej słyszą" ;-))

polecam:

Ukryta Zawartość

ewentualną dyskusję proponuję - żeby nie zaśmiecać tego wątku - przenieść do tamtego

pzdrw.

graaf

Ukryta Zawartość

Re: F4, 5 Lut 2008, 00:03

>Bartek1

>jeszcze przy temacie Cardasa, rozumiem, że jedyny sposób pozyskania tego kabelka to zamówienie przy

>okazji wspólnego zamawainia od PD?

>No chyba że posiadasz gdzieś w szufladzie takie odcinki, to ... :-)

>

>Pozdrawiam

no wiesz - "dobry kabel" nie może być "dostępny" - albo musi być ultra drogi albo niedostępny w kraju :-))

Tak czy owak kable mają swój udział w kształtowaniu dźwięku,

nie raz się o tym przekonałem, z drugiej strony nie jestem zwolennikiem kabli w cenie dobrej klasy klocka :-)

ma być po prostu dobry.

a wpływ kabli łatwo sprawdzić

1. między Cd a wzm podłączyć zwykłe czincze z elektr za 2 zł i jakieś markowe, choćby Klotz - różnica kolosalna

2. kupić zwykły kabel euro-euoro za 4 zł i jakiś firmowy gruby za 180 zł - różnicę będzie widać od razu na każdym dobrym TV - LCD

a skoro widać to znaczy że i słychać

Zresztą o wpływie kabli też łatwo się przekonać w inny sposób

1,8m kabel USB i kieszeń HDD 2,5"

taka co zasila dysk tylko z USB,

przy tej długości tylko z kilkoma kablami na kilkadziesiąt, dysk zadziała poprawnie :-)

Pozdrawiam

f4 specjalnie dla ciebie :) render

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>F4

Co do kondensatora przepraszam ale nawet się nie zagłębiałem na tyle zeby zajrzeć w ten schemat, myślałem ze chodzi o coś innego. Trzeba raczej chyba coś z elektrolitów bipolarnych jezeli nie znajdziesz Siemensów lub Boscha, na pewno nie jest on tak krytyczny jak ten 25uF.

Alpharda nie znam i nie słyszałem, tego Eminence zresztą też nie słyszałem wiec sie nie wypowiadam. Oba sie nadają do OB.

Decha z projektu MJK ma wiekszą szansę mieć lepszy bas niż ten żółty kanarek, aczkolwiek zgranie głośników moze byc gorsze, nie wiem, mozna zrobić dwie dechy i próbować, albo i 12 różnych. Ja polecałem ten projekt jako punkt wyjscia bo wydaje mi sie sensowny i na pewno zrobienie deski nie jest czaso, praco ani kosztochłonne.

Najlepszy sposób pozyskania Cardasa to kupno go w Parts Connection. kontakt na e-mail. Zamówienie najlepiej przefaksować wraz z numerem karty kredytowej. Nie widzę problemu ani sensu robienia jakis zamówień grupowych, towar mały, lekki i dostępny od ręki, wysyłka tania. Nie mam takich przewodów, sam robie wiązki z pojedyńczych żyłek cardasa według swojego uznania.

>graaf

przewód cardasa jest dostępny i jest raczej bardzo tani, w kraju też pewnie jest u dystrybutora (lub moze być) ale pewnie w cenie razy 5, tak jak kiedyś sie o cynę dowiadywałem. W dobie internetu i komputerów kupno go z PCX to pestka.

Po co dyskutować o kablach i słyszeniu różnic, ktoś kto nie słyszy kabli nie ma o czym dyskutować z tym kto je słyszy, po prostu. A już na pewno nie ma o czym dyskutować audiofil który używa dobrych bardzo drogich kabli z kimś kto ich nie słyszy. Napisałem trochę co sądze na ten temat tu:

Ukryta Zawartość

Siedem postów powyżej.

Ja nie mam problemu z tym tematem i nie mam o czym dyskutować ani z kim. Jak ktoś ma probllem z tym czy kable slychać czy nie to jego sprawa i jeśli tego potrzebuje to niech dyskutuje, Mi sie ani nie chce ani nie muszę tego robic. Nikt tez nie musi czytać tego co piszę ani brać sobie moich porad kablowych do serca.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Witam

Dziś Fostex FE108EZ zagrały w skrzyneczkach, poj ok 3,5l, obudowa zamknięta, mocno wytłumiona...

są płyty które brzmią świetnie (głownie żeńskie wokale, Katie Melua, Natalie Coole)

ale są płyty, których się nie da słuchac (Karsh Kalie, NIrvana, The Cranberries)

powód - absolutny brak basu.

Np na płycie Karsh Kalie - Realize, na drugim utworze jest taki bas, że jak się słucha głośno na słuchawkach to zsuwają się z uszu :-))))

na Fostex była prawie cisza w tych momentach.

Ogólnie potwierdza się opinia wielu osób, Fostex mają dużo zalet ale też wiele wad - niestety.

Ogólnie jeśli są płyty w CD, których można słuchać to jest po prostu rewela, tylko sucho troche,

na pewno nie brakuje wysokich, średnie tony (wokale) są śliczne, słychać dokładne umiejscowienie muzyków,

wgląd w stereofonię jest bardzo dobry (chociaż moje AcousticEnergy nie mają się czego wstydzić w tym względzie, a myślałem że będzie przepaść)

na pewno ogromną winę za tą "suchość" jest brak basu, (70Hz w OZ to marzenie, realnie to może ze 150Hz zaczynają grać)

na pewno dobór odpowiedniego woofera podniesie mocno przyjemność słuchania, być możenawet będzie to dźwięk, pod wieloma względami refencyjny

na pewno po tym co dziś usłyszałem, wiem już na pewno że chcę dalej drążyć temat, bo widzę że to może być właśnie taki dźwięk, jaki ja chcę mieć u siebie w domu.

Jednak po chwili eforii i zafascynowania odgrodą zaczynam się nad nią mimo wszystko zastanawiać.

Właśnie przed chwilą ktoś w temacie o odgrodachnapisał że mimo 15" wooferów bas jest "wątły"

a Fostexy wymagaja jednak w tym zakresie odrobiny ciepła, aby całość zabrzmiała przyjemnie, miło i relaksująco.

Niestety ja nie mam doświadczeń z OppenBafle, ale wydaje mi się że to rozwiązanie nie zapewni tej odrobiny ciepła, wręcz przeciwnie, pokaże dżwięk "estradowy" gdzie nie ma miejsca na chwilę wytchnienia czy relaxu.

Dodatkowo, wertując coraz to nowe strony w internecie, na każdej: do OB wysoki Qts, a Fostex ma 0,3 i 8W rms, a szkoda by było aby się zespuł poprzez nieodpowiednią aplikację.

zrobiłem jeszcze jeden eksperymet

Ponieważ Acoustic Energy mają BiWiring, zdjąłem zwory, podłaczyłem bas tylko z AE a resztę z Fostex (Bas z AE tak jak zwrotnica nakazuje czyli grał gdzieś do 2kHz)

jednak to było to !!! strzał w 10, mięsko się pojawiło :-)

Pomimo niekorzystnego wykorzystania Midwofera z AE ze względu na podział, dźwięk stał się bardzo fajny.

Wniosek dla mnie z tego jest taki, że jednak Fostex zagra w OZ oraz do tego musi być bass grający do ok 200 - 300Hz, w osobnej obudowie. (OZ/BR)

no i pojawia się pytanie praktycznie z samego początku tematu,

JAKI GŁOŚNIK NA BASS

JAK TO ZE SOBĄ ZGRAĆ

czy takie filtry na początek jak stosuje fikus itp będą dobre do w/w zastosowania?

W sumie najbardziej bym chciał najprostrze filtry I-go rzędu.

Pozdrawiam

PS z głośników basowych myślę że max to 18cm

Graaf

no chyba nie podejrzewasz mnie o to, że skoro umieściłem głośniki w obudowach, to nie przetestowałem różnych wariantów ustawień :-)

stojąc na standach blisko ścian basu może i było trochę więcej, jednak scena dużo traci w takim ustawiniu

z kolei tak jak Ty zaproponowałeś głosniki do góry..... dużo tych smaczków ginie

Najlepiej - na standach głośniki lekko szerzej niż na mnie ok 1,2m od tylen ściany

o bocznych nie piszę bo mam "otwarty" pokój, jednak od jednej jest 1m, a druga ściana to tylko namiastka tzn jest narożnik i kawałek ściany ok 60cm

symetria zachowana

PRZEŁOM

po włożeniu do CD płyty Garbarka - rites... dawno nie słyszałem tylu harmonicznych z ustnika saxofonu (prawie jak na żywo)

ech, szkoda że tak późno i nie można podkręcić volume :-)

(może Garbarek w swoim studiu wykorzystuje jako odsłuchy Fostexy? bo płyta brzmi tak, jakby była stworzona dla tych głośniczków)

Pozdrawiam

Re: F4, 6 Lut 2008, 00:52

>no chyba nie podejrzewasz mnie o to, że skoro umieściłem głośniki w obudowach, to nie

>przetestowałem różnych wariantów ustawień :-)

podejrzewam, podejrzewam :-)

>Najlepiej - na standach głośniki lekko szerzej niż na mnie ok 1,2m od tylen ściany

>o bocznych nie piszę bo mam "otwarty" pokój, jednak od jednej jest 1m, a druga ściana to

>tylko namiastka tzn jest narożnik i kawałek ściany ok 60cm

szczerze - w takim ustawieniu zdziwiłbym się, gdyby był jakiś bas z tych maluchów w obudowie zamniętej

>z kolei tak jak Ty zaproponowałeś głosniki do góry..... dużo tych smaczków ginie

a czy próbowałeś dokładnie tak jak sugerowałem? tj. bezpośrednio na podłodze w rogu pokoju? 30-40 cm od ścian

czy ściany za i obok głośników jest wytłumiona?

pzdrw.

• 3 tygodnie później...

Witam po dłuższej przerwie.

Był czas na kilka testów, o czym właśnie chciałem napisać.

Pierwsza skrzyneczka dla Fostexa była ok 3.6l obudowa zamknięta, jednak dość mocno brakowało w niej basu.

w międzyczasie Fostex powędrował do nieco większej obudowy tym razem basreflex, obudowa ok 5.5l BR strojony na 50Hz

czyli dużo poniżej jego FS, który wynosi 70Hz.

Jednak po wyczytaniu różnych możliwości, takie strojenie zapewnia podobne parametry pracy jak w obudowie zamkniętej, a jednocześnie wspomaga lekko najniższe pasmo, tyle mówiła teoria, a w praktyce okazało się że dokładnie tak jest.

W tej nowej skrzyneczce Fostex gra już ponad tydzień i jest ta magia, którą pokazał już w OZ, dodatkowo jest mały bas, na tyle go jest że pomaga komfortowo słuchać nawet kawałków rockowych.

No, ale jak wiadomo, trzeba cały czas coś udoskonalać, więc pomyślałem o filtrze LRC.

użyłem wartości z jakiejś stronki dla Fostexa 103EZ (bardzo podobne wykresy SPL)

L - to cewka powietrzna 0.82mH

R - rezystor 10ohm

C - kondenstaor 4.7uF

no ale z tym układem pograło to może z godzinę :-)

wszystko to, czym różniło się brzmienie od standardowych kolumn szlag trafił, a raczej filtr pożarł.

Fostexy zaczęły grać jak zwykłe 2-way, straciły tą perlistość na średnicy, pewnie przez to, że filtr ten ma właśnie takie zadanie, aby stłumić średnicę o kilka dB, aby skraje pasma były lepiej słyszalne, jednak to nie to, więc tak jak już napisałem, po godzinie grania, filterek leży na półce.

Faktem jest że do testów użyłem w miarę tanich elementów, jednak nie aż tak najgorszych, rezystor metalizowany, kondensator JantzenAudio, cewka powietrzna ...

wiem jednak , że basik to te maluszki mają naprawdę niezły.

Od jutra (mam nadzieję że paczka z polinka dotrze) zaczynam zabawę w projekt M.J. Kinga OBdesign (link od Bartek1)

na dole niestety nie będą Eminence Alpha 115A tylko Alphardy HW1500, ale jak porównywałem parametry, są bardzo podobne, więc jest szansa że zagra.

Czyli będzie odgroda, zobaczymy, porównamy... :-)

Dźwięk z tej obudowy BR 5.5l bardzo mi się podoba, ale jeśli może być lepiej...

chyba kolejnym krokiem po odgrodzie, będzie horn w/g projektu z pdf fostexa, tylko że ta obudowa... no to już jest mocno czasochłonna, więc nieprędko będę się dzielił wrażeniami z obudowy typu horn.

Pozdrawiam wszystkich i czekam na kolejne wpisy, sugestie.

PS czy ma ktoś doświadczenie w naprawie/wymianie wstęg we wstęgach tj głośnikach wstęgowych?

>chyba kolejnym krokiem po odgrodzie, będzie horn w/g projektu z pdf fostexa

No raczej myślę ze to będzie cofanie się. To raczej kolejnym etapem po takim hornie powinno być rozbudowanie Fostexa o bas i góre (OB czy nie OB, są inne ciekawe opcje jak Basszilla Dicka Olsher ana przykład). Zgraj to porządnie z jakimś basem i górą i bedzie cacy. Co do góry to minimum to Aurum Cantus G2Si ewentualnie Foztex FT 66H. lepszym wyborem bedzie Fostex FT 90H lub T925 lub jakaś lepsza wstega (ale tutaj nie polecę nic konkretnego bo nie próbowałem). W każdym razie Aurum cantus G2Si mogę polecić w ciemno, aczkolwiek niejest to jeszcze hi-end, ale nie zepsuje nic, czasem upiększy, co najwyżej nie pokaże tyle detali co lepszy głosnik.

Bartku

Twoje wpisy są dla mnie bardzo cenne,

czyli mowisz, że po OB niema co się "pakować" w horna? hmm no to by było super, (ta konstrukcja tej obudowy mnie przeraża)

oczywiście w przyszłym tygodniu sam tego w końcu posłucham, sądząc po tym co mam z tej małej skrzyneczki, jestem pelen entuzjazmu co do OB,

cewki jak już Ci pisałem na PW zakupiłem z polinka takie jak proponuje King czyli rdzeniowe 16AWG,

myślałem też żeby pobawić się jeszcze w zmianę filtru dla Fostexa z 2rzędu na pierwszy jakimś super kondem 100uF :-) no ale to na razie tylko plany, być może, okaże się że tylko tą cewkę 4mH zmienię na jakąs taśmową później i będzie cacy i te 24uF będę kompletował z Siemens MKV (na razie mam 20uF MGBO + 3.3uF MKV właśnie + o.1uF teflon)

Wstęgi mam Fostex FT-3RP, muszę w nich wymienić te blaszki/folie - takie kupiłem niestety albo stety. Ale po tym co już słyszę z tego głośnika, powiem Ci, że góry mi nie brakuje, ale pomyślimy :-)

Myślę że za tydzień, dwa, opiszę w miarę możliwości co usłyszałem.

Aha w weekend mała imprezka w domu będzie, takie "spóźnione pępkowe" więc odgrody przejdą (lub nie) chrzest/test głośności oraz akceptację przybyłych :-)))

Pozdrawiam

o kur...... :-)

takie było moje pierwsze wrażenie, jak na szybko zrobiłem dziś OB.

Jan Garbarek - Rites - poezja, kotły brzmią jak kotły a Janek normalnie gra dla mnie w moim pokoju

Beata - Teraz płynę, utwór12 to samo, po prostu gościnne występy na Łubinowej

John Lee Hooker, na koncertach brzmi gorzej taki blues, bo co chwila ktoś gada i czasem w takich lokalach trzeba gości z butelkami uspokajać :-))

niestety odgroda nie jest w 100% zgodna z projektem M.J. Kinga, jest węższa, ma szer 40cm (taka była szafka która posłużyła swoimi bokami :-)

a co za tym idzie basu faktycznie mogłoby być minimalnie więcej.

Przy tej muzyce tego nie słychać, tzn braku basu, ale już AC/DC no tu trzeba suba jednak, bas (gitara basowa) nie tętni jak na kolumnach z 18cm wooferem.

Za to Lauryn Hill już słucha się z przyjemnością.

Elementy zastosowałem zgodnie z założeniem Kinga, jednak po jakimś czasie puściłem Fostexa samopas, tylko Alphard jest filtrowany

ale z tym jeszcze pokombinuję.

Jest jednak coś, co nie do końca spełnia moje oczekiwania, chodzi o stereofonię.

Fostex w skrzynce 5.5l budował ją bardzo szeroko i głeboko, z naprawdę precyzyjną lokalizacją

na jednym utworze J.L. Hookera słychać np było wyraźnie, że pianiasta ma swój instrument ustawiony po lewej stronie bokiem do sceny.

W odgrodzie przestrzeń jest większa, jednak ta precyzyjna lokalizacja zginęła? Dlaczego? jest ktoś w stanie to jakoś wytłumaczyć? gdzieś popełniłem bląd?

OB jest w/g projektu który zamieścił Bartek1 deska 96cm wysoka, Fostex umieszczony poza osią symetri, oczywiście jest kolumna lewa i prawa.

Czy umieszczenie Fostexa symetrycznie może to zmienić?

Bartek1 - co to ta Basszilla? :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.