Skocz do zawartości
IGNORED

Czy po wymianie lasera coś trzeba robić?

Jędruś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wymieniłem właśnie laser w starej Yamasze CDX 490, laser to KSS 210A. Podłączyłem sprzęt, wydaje mi się dokładnie, i po włożeniu płyty nie ma żadnej reakcji, tzn. nic nie czyta, nic nie pokazuje - tak jakby nie było komunikacji lasera z resztą...

Czy coś jeszcze powinienem zrobić? Laser nowy, kupiony w sklepie.

pozdrawiam,

Jędrek

na stronie w sklepie jest taka informacja:

"UWAGA!!! Pamiętaj o zdjęciu zwory technologicznej - w przeciwnym wypadku laser będzie się przesuwał, ale nie rozpozna płyty i na wyświetlaczu znajdziesz" - dalej nie dokończono...

ale pytanie brzmi - gdzie jest ta zwora i jak wygląda?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozwodzenia

Ukryta Zawartość

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

mógłbym kogoś miłego poprosić o pokazanie na zdjęciu (np. strzałką czy czymś) gdzie jest ta zworka i co mam dokładnie z nią zrobić?

wybaczcie, ale jestem zupełnie NIE techniczny i dobrze mi z tym :)

proszę tylko o uprzejmość a nie skróty myślowe i półwskazówki, dziękuję.

w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz zaznaczone kółkiem

w innym laserze może być w innym miejscu - generalnie jest to kropla cyny zwierająca dwie ścieżki

musisz usunąć te zworke

Ukryta Zawartość

eee, dzięki za pomoc. generalnie sprawę już załatwiłem, ale okazało się, że nic się nie zmieniło - nadal czyta jedną na trzy płyty, więc to nie była wina lasera...

co to może być? 3 razy na 5 czyta czyta i płytę wyrzuca...do sprawdzenia używam oryginałów.

Jędruś, 25 Sty 2008, 19:11

>eee, dzięki za pomoc. generalnie sprawę już załatwiłem, ale okazało się, że nic się nie zmieniło -

>nadal czyta jedną na trzy płyty, więc to nie była wina lasera...

>

>

>co to może być? 3 razy na 5 czyta czyta i płytę wyrzuca...do sprawdzenia używam oryginałów.

to byla prawdopodobnie wina lasera, tylko jezeli wyjmiesz nowy laser z pudelka i dotkniesz go reka to od razu mozesz go wywalic na smieci, do wymiany lasera potrzebny jest specjalny osprzet ESD - mata, opaski na rece, etc

W zaleznosci od konktretnego urzadzenia, lasera i sytuacji;

1.Wymienic pickup + nic poza tym (urzadzenie dziala),

2.Wymienic pickup + dokonac korekty pradu lasera,

3.Wymienic pickup + jak wyzej + przeprowadzic autokalibracje pickup'a w trubie serwisowym,

4.Wymienic pickup + jak wyzej + kupic kolejny pickup (ten prawdopodobnie jest wadliwy) i od poczatku.

josef, 25 Sty 2008, 21:30

>przesada - przedwczoraj wymieniałem laser i nic nie uszkodziłem bynajmniej się z nim nie cackałem

>trochę doświadczenia człowieku

pozdrawiam "doswiadczonego", zycze zeby dzialal jak najdluzej

> 2.Wymienic pickup + dokonac korekty pradu lasera,

laser jest fabrycznie ustawiony tak że nie należy tego regulować.

Co najwyżej inne parametry odczytu - focus i tracking, jesli nie czyta wcale lub nie łapie niektórych płyt.

>laser jest fabrycznie ustawiony tak że nie należy tego regulować.

W co drugiej instrukcji serwisowej znajdziecie procedure czynnosci zalecanych/niezbednych obejmujaca w glownej mierze korekte pradu. W nowych rozwiazaniach robi sie to przy wykorzystaniu specjalnej opcji trybu serwisowego. Dlaczego? Bo czas i eksploatacja urzadzenia robi swoje, parametry pracy ukladu sie zmieniaja. Czasem wymagania roznych urzadzen wykorzystujacych ten sam typ lasera sie roznia. Rownierz niezetelnosc producentow (tutaj glowic lasera) jest powszechnie znana.

Nie twierdze, ze nowy laser aby 'zagral' musi przejsc taka procedure. Chociaz roznie to bywalo.

Chodzi o prawidlowe dostosowanie lasera (chocby ze wzgledu na czas jego zycia) do

pracy w danym ukladzie i szanujace sie firmy zawsze przeprowadzaja pomiary testowe podczas wymiany.

A tak dla laika, to jak myslicie, po co jest ten peerek na wiekszosci pickupow? Bo producent nie umie ustawic optymalnej mocy bez jago wykorzystania? Moze zeby basu podkrecic?

P.S. Nikogo nie chce urazic.

Rectifier, 26 Sty 2008, 20:25

> Nie twierdze, ze nowy laser aby 'zagral' musi przejsc taka procedure. Chociaz roznie to bywalo.

>Chodzi o prawidlowe dostosowanie lasera (chocby ze wzgledu na czas jego zycia) do

>pracy w danym ukladzie i szanujace sie firmy zawsze przeprowadzaja pomiary testowe podczas wymiany.

> A tak dla laika, to jak myslicie, po co jest ten peerek na wiekszosci pickupow? Bo producent nie

>umie ustawic optymalnej mocy bez jago wykorzystania? Moze zeby basu podkrecic?

>

>

laser jest ustawiony fabrycznie i jezeli CD jest OK to nie trzeba tego regulowac i powinno byc dobrze

oczywiscie z czasem eksploatacji parametry elementow sie zmieniaja, ale poki co nie zdarzyl mi sie jeszcze sprawny CDek ktory po wymianie lasera wymagal regulacji, jedynie kiedys mialem CDeka po wymianie lasera przez "domoroslego doswiadczonego" ktory jak mu CDek nie odpalil zaczal krecic czym sie da, do regulacji napedu jednak jest potrzebna: instrukcja serwisowa, plyta z sygnalem testowym (rozna dla kazdego napedu) i oscyloskop - w warunkach domowych raczej kiepska sprawa

• 9 miesięcy później...

może mi ktoś powiedzieć czy to coś co zaznaczyłem w "koleczku" to zwora którą trzeba rozlutować..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.