Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkanie u Wilka - dziewiczy odsłuch

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Chciałem po przez te spotkanie sprawdzić czy dobry mocny wzmacniacz pociągnie moje kolumny i czy te kolumny mogą zagrać z kulturą i dynamicznym rozmachem, którego każdy po ich rozmiarach by się spodziewał? Jak się okazało.... (W wątku więcej opinii samych uczestników nie chcę być stronniczy).

Najbardziej co mnie zdziwiło to, to że zmiana mojego wzmacniacza Sony TA-F690ES na jaki kolwiek z obecnych na spotkaniu nie wpłynęła tak dosadnie na brzmienie jak zmiana źródła sygnału mojego Pioniera PD-7700 na przetwornik Tety i napęd CEC-a od tdrozda. Zmiana była tak drastyczna, że wyczułby ją każdy nawet ze stoperami w uszach, ponieważ dynamiczne kopnięcia w dole były tak dosadne, że cząsło galotami :) jednym słowem byłem strasznie zdziwiony, że źródło może tyle wnieś w dynamikę szczególnie basu, myślałem, że jak ma się 1000W na kanał to zawsze będzie wykop, na pod warunkiem, że nie podłączymy do tego plajera MP3 :). (Przy zmianie źródła wszystkie zakresy, aspekty i barwy dźwięku uległy diametralnej poprawie, ale to bas był pod tym względem najbardziej czytelny)

Oczywiście zmiana wzmacniacza dała jeszcze lepsze rezultaty, ale były to zmiany subtelne w porównaniu do tych, które miały miejsce przy zmianie źródła.

Vincent SV-233, którego byłem bardzo ciekawy, bo niby jest przeznaczony do pracy z kolumnami tylko 8ohm-wymi, dał radę z palcem w du.. i bez gadania napędzał moje kolumny.

Co do estradowego monstrum w klasie E 1100W przy 4ohm to miałem pietra jak cholera membrany chciały wylecieć potencjometr był trochę, za 1-ką (a na skali było 10 kresek) a dźwięku pełno... szkoda gadać tym klockiem spalić by można było każdy głośnik!!!!

Wzmacniacz lampowy tdrozda, chociaż ma trafa na 8ohm dał sobie radę tak samo dobrze jak Vincent jego brzmienie było bardzo dobre, rozdzielcze i troszkę cieplejsze, (ale nie aż tak jak bym myślał – stereotyp wzmacniaczy lampowych) szczególnie w średnicy i górze pasma, nie żeby było mniej konturowe, ale barwy były trochę jakby wygładzone tak jak by dźwięki były troszkę dalej od mikrofonu, który zbierał z dużą rozdzielczością i dynamiką. Przez trochę twardszą w porównaniu do Lampy prezentacją średnicy i góry pasma jak dla mnie Vincent pasował lepiej do tych kolumn (i do mojego gustu), jego bas był też jakby bardziej dosadny.... trudno to opisać, ogólnie najciekawiej słuchało mi się tych kolumn z Vincentem i źródłem tdrozda.

Ciekawi mnie jak zagrają te kolumny w większym pomieszczeniu??

Po takim spotkaniu mam mętlik w głowie, co zrobi? kupić lepszy wzmacniacz jak myślałem i, i tak będzie z moim CD kupa, czy kupić lepsze źródło i z moim Sony będzie nawet OK.?????

Co do samych słuchanych płyt to najbardziej podobały mi się kawałki z płyt four play – kapitalnie zrealizowane.

Myślę, że kawałki z płyty Metallica Reload pokazały, że moje kolumny mają dobrą równowagę tonalną i grają równo, a także, że podział pomiędzy średniakiem, a basami jest bobrze zrealizowany, bo dźwięk elektrycznych gitar nie stawał się krzykliwy tylko był równo i z odpowiednią potęgą oddany tak jak to powinno być.

Przy zbyt niskim strojeniu takiej 13-tki z 2-ma basami 20-to cm zdarza się, że dźwięk przy takich kawałkach brzmi trochę jak z nie dającego rady drącego się małego monitora z podłączonym subem i tego uważam, że udało mi się uniknąć!

Na zdjęciach przedstawiłem obecną symulację charakterystyki kolumn i obecną zwrotnicę, dla ciekawości drugi wykres symulacji z średniakiem w przeciwnej fazie ukazuje nam współpracę głośników w fazie i częstotliwości podziału odpowiednio ok. 330Hz i 2,5kHz. I na koniec zdjęcie mojego nowego umeblowania – przerobione stare :)) – w miejscu obrazu kiedyś chcę dać telewizor.

Jestem zadowolony ze spotkania i nowych doświadczeń, jakie dzięki niemu mam.

Pozdrawiam wszystkich, którzy mnie odwiedzili i tych, którzy zamierzają to zrobić. Dla tych, którzy tu zajrzeli też pozdrowienia :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11638-100002286 1201363134_thumb.jpg

post-11638-100002287 1201363134_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-11638-100002283 1201363193_thumb.jpg

post-11638-100002284 1201363193_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-11638-100002280 1201363239_thumb.jpg

post-11638-100002281 1201363239_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-11638-100002277 1201363283_thumb.jpg

post-11638-100002278 1201363283_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-11638-100002274 1201363342_thumb.jpg

post-11638-100002275 1201363342_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-11638-100002271 1201363402_thumb.jpg

post-11638-100002272 1201363402_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co do porownan wzmakow to wiadomo trudno tu mowic cos o swoim dziecku zle :)

ale uwazam ze vincent gral wszedzie fajnie ,bass na poczatku do duszy (wyminiono na moje druty juz bylo lepiej:)

wg mnie vicek gral fajnie ale zakazdym razem zostawalo jakies "ale"!!

niby ladne wysokie "ale"niby srednica "ale"

na lampie wydawalo mi sie wszystko prawdziwsze gitary metalici mialy wieksze zaciecie i drive i barwa

na Alkanie Taylorze tez wokal taki jakis mniej barwny i mimo ze balem sie ze moze byc problem z basem(8 ohm trafa) to nie bylo zle .I znowu stereotyp lampowego grania :)) -ze niby mieko i ciepelko -niekoniecznie Wilk:

oczywiscie to nie bylo to co z koncowki PA ale i tak bylo fajnie

generalnie kolumny Wilka robia wrazenie tylko pewnie bardziej je slychac u sasiada niz pokoju odsluchowym :)

tym kolumnom potrzeba powierzchni zeby sie rozpedzily

brak mi troche drugich planow ,glebokosci sceny

wszystko gralo jak by w jedej lini ,ale co tu sie dziwic jak sie siedzi niecale 2 m od duzych kolumn

jak bys mnie zapytal co masz zrobic ,co kupic ??

odpowiem zdecydowanie ZRODLO !!!

soniak z mocnym dynamicznym zrodlem daje rade ,troche miskowaty i zlewa sie ale i tak jest niezle

Witam, chciałem wyrazić słowa uznania dla Wilka - zarówno konstrukcja kolumn na Visatonach , jak i adaptacja akustyczna pomieszczenia robią wielkie wrażenie - widać, że jak się facet za coś weźmie to "nie ma przebacz" -TAK TRZYMAĆ ! :)

PS: słowa uznania dla wersalki - wytrzymała pół tony nacisku ;)

Pozdrawiam.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Wilk, 26 Sty 2008, 16:58

>Najbardziej co mnie zdziwiło to, to że zmiana mojego wzmacniacza Sony TA-F690ES na jaki kolwiek z

>obecnych na spotkaniu nie wpłynęła tak dosadnie na brzmienie jak zmiana źródła sygnału mojego

>Pioniera PD-7700 na przetwornik Tety i napęd CEC-a od tdrozda. Zmiana była tak drastyczna, że

>wyczułby ją każdy nawet ze stoperami w uszach, ponieważ dynamiczne kopnięcia w dole były tak

>dosadne, że cząsło galotami :) jednym słowem byłem strasznie zdziwiony, że źródło może tyle wnieś w

>dynamikę szczególnie basu

No właśnie, dokładnie mam takie same doświadczenia...

najważniejsze jest źródło w myśl złotej zasady "shit in, shit out" !!!

Bo źródło to źródło.

Później kolumny a na końcu wzmacniacz...

Druga spraw to mam pytani Wilk, jak oceniasz KE 25 SC ??

moj brzuch juz byl

teraz Wilk na fotce pod tytulem "jaki ja piekny jestem"

:))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tdrozd ten sony kosztował 2200marek w swoich czasach kiedy? chyba jakieś 15-20lat temy.

zoltar7, 26 Sty 2008, 17:40

>Druga spraw to mam pytani Wilk, jak oceniasz KE 25 SC ??

najlepiej zapytać moich wczorajszych gości.

Wiem tylko tyle że przy takim niskim podziale daje sobie spokojnie radę i napewno nie jest krzykliwa.

Będe stronniczy przy ocenie własnego głosnika ale jak dla mnie głośnik jest wart swoje ceny i gra tak samo dobrze jek inne głośniki w tych kolumnach nie powiedział bym że jest najsłabszym ogniwem w tym układzie ale terz że najlepszym. Podoba mi się w nim ładna średnica i to że nie gubi on szczegułów mam w planach kiedyś połączyć ten głośnik z AL170 w klasycznych monitarach.

mi osobioscie gwizdek sie b podoba

generalnie w kolumnach Wilka dla mnie im wyzej tym lepiej :)

warto by bylo posluchac tych kolumn w nieco wiekszym pomieszzeniu zeby mogly nabrac rozmachu i pokazaly wszystko co potrafia

ja bym tego gwizdka popuscil troche -moze stanie sie b. zywiolowy

to zupelnie inna klasa niz te popierdulki tekstylne visatona

Tadeiro, 26 Sty 2008, 17:37

Dzięki za słowa otuchy i wyrazy uznania w tym co robię.

To że aukstyka pomieszczenia jest ważna odkryłem jakieś 4 lata temu (wtedy przeprowadziłem się do nowego mieszkania i miałem cztery gołe ściany) i od tego czasu studiuję zagadnienia akustyki pomieszczeńi staram się adaptować moj pokoj tak jak najlepiej mogę i tak aby mojej kobiecie się podobało (no mi oczywiście terz) :))

Dla początkujących i tych doświadczonych polecam włożyć kilka setek w swoj pokoj niż kilka tysięcy w sprzęt bo to może przyniesie czasami lepsze rezultaty!!

Wilk

dzięki za odpowiedź, zastanawiam się czy nie zmodyfikować moich kolumn DIYa na Usherze T-9950 (gra to jak SS9500) i Vifie XT18, właśnie poprzez wymianę Ushera na KE 25 SC... chciał bym zyskać na detalach... nie wiem tylko czy warto bo to jednak wydatek rzedu 800 zł za parę (nową zwrotkę już sobie zaprojektowałem).

zoltar7, 26 Sty 2008, 18:47

powiem tak z doświadczenia jeśli głośniki nie zgrają Ci się w fazie to nic z tego nie będzie ja kupiłem trochę w ciemno moje głośniki ale wiedziałem że sam producent zastawia ze sobą te głośniki i miałem program do symulacji który mi bardzo pomugł. Sam podział między głośnikami wyszedł mi nijako też z najlepszej zgodności faz a nie dla tego że tak chciałm.

Pozdrawiam

PS: o to zwrotka ledwo co mi się zmieściła

Ukryta Zawartość

post-11638-100002259 1201370735_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

napewno KE bedzie mialo wiecej detalu niz usherek ale czy sie dobrze sklei z XT to trudno wyczuc

mysle ze 800 zl te glosniki warte nie sa blizej 500-600 zl to juz warte zastanowienia

Wilk ! Brawo ! Gratuluje udanego projektu kolumn . Widac , ze wlozyles w to wiele pracy i zaangazowania . Pytasz co wymienic - zrodlo czy wzmacniacz ? Znajac zycie i rozwoj "choroby" predzej czy pozniej wymienisz obydwa elementy. Poki wzmacniacz wydaje sie byc OK , rozwaz dokupienie zewnetrznego DAC. Pionek moze sluzyc jako niezly transport ( o ile ma odpowiednie wyjscie) . Jest kilka swietnych przetwornikow za rozsadne pieniadze. Powinno wyjsc taniej i lepiej niz CD player . Pionka juz raczej dobrze nie sprzedasz. Pozdrawiam pasjonatow.

stinek, 27 Sty 2008, 01:11

Dzięki. Za niedługo założę jakiś wątek odnośnie wyboru źródła. Tak jak pisałeś mam w planach wymienić dwa klocki ale najpierw CD.

Pozdrawiam Wilk

Wilk śledziłem Twój wątek w zakładce DIY i szczerze gratuluje pomysłu i wytrwałości.

Kolumienki wyszły super.

Zastanawia mnie jednak jedna rzecz. Mianowicie, tak spore kolumny powinny się trochę dusić w twoim pomieszczeniu. Do tego ustawione na dłuższej ścianie, choć mają lepsza przejrzystość i stereofonię bardziej czytelną, to wydaje mi się, ze z basem muszą być problemy. Nie odczuwasz zbytniego napompowania basu?

Witam ...

Ja bym jednak najpierw wymienił wzmak ... Proponuję zacząć od dobrej końcówki mocy, wtedy zobaczysz co potrafią twoje kolumny, jeżeli faktycznie coś potrafią. Same waty to nie jest wykładnik jakości wzmacniacza... Czasem mam coś w domu z wyższej półki... jak coś wpadnie to się odezwę i posłuchamy ... mieszkam o rzut beretem !

Pozdrowienia dla wovo , tdrozda ... no i wilka rzecz jasna ....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.