Skocz do zawartości
IGNORED

Szumy na połączeniu LAPTOP-WZMACNIACZ.

blaz13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Proszę o radę w następującej sprawie. Posiadam laptopa połączonego 3metrowym kablem (Profigold) z amplitunerem Yamaha.

Słyszalne wyraźnie są trzaski i zakłócenia, gdy tylko lekko zwiększę poziom głośności na wzmacniaczu.

Ustawienia głośności na pasku zadań w komputerze (wyłączenie mikrofonu itp.) nic nie daje.

Z głośników nie dobiegają jakiekolwiek szumy przy połączeniu amplitunera z odtwarzaczem CD (natomiast daje się usłyszeć podobne szumy, gdy jest amplituner połączony jest z odtwarzaczem DVD Samsung).

Czy ktoś z Was mógłby doradzić mi jak/czy mógłbym pozbyć się wspomnianych zakłóceń?

PS. Przy połączeniu słuchawek bezpośrednio do laptopa nie ma żadnych szumów/trzasków.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

Błażej

Camle,

Mam podobne przypuszczenia co Ty.

Myślę, że może to byc problem karty muzycznej w laptopie. Wcześniej miałem podobny problem w niemal takiej samej konfiguracji, tylko, że zamiast do laptopa, ampli był podłączony do stacjonarnego. W stacjonarnym kompie karta muzyczna była bardziej rozbudowana, i jak wyciszyłem niektóre funkcje, to szumy zniknęły niemal w 100% - na tym samym kablu.

Tylko, że tych funkcji karty muzycznej, które w stacjonarnym wyciszyłem, w moim laptopie w ogóle nie ma...

Ale jest też druga sprawa:

- odtwarzacz DVD (Samsung HD 860) też generuje podobne szumy...

Jezeli karta bardzo szumi, to szczegolnie dobrze bedzie to slychac na sluchawkach. A kolega pisze, ze jest ok. Poza tym poziom szumu powinien sie zmieniac wraz z przesunieciem suwaka glosnosci w windowsie.

"to nie problem kabla (jak sądzi 99% ałdiofili) tylko dziadowskiego wyjścia/kodeka/czego tam zintegrowanego audio w komputerze"

Racja nie ma większego badziewia jak karta dźwiękowa w laptopie szumy trzaski w ogóle do dupy.Sytuacja nie zmienia się nawet po podłączeniu Audigy 2ZS do PCMCIA.

...zapewne ma tu do powiedzenia coś impedancja obciążenia - ale to już nie moja działka. z doświadczenia wiem, że zintegrowane audio dość często miewa takie skutki uboczne jak przenoszenie zakłóceń z innych części komputera

T-Bolt, 26 Sty 2008, 23:34

>"jakość muzyki z laptopa na bezpośrednio do niego podpiętych słuchawkach jest idealna."

>

>To był oczywiście żart

Żaden żart. No fakt, zapomniałem że znajduję się na forum, gdzie niektórzy myślą o muzyce w kategoriach elektryczno-elektronicznych...

Vasago, 26 Sty 2008, 23:35

>A cos z tych wszystkich urzadzen (ampli,cd,dvd) jest uziemione?

Chyba nie :), sory, ale moja wiedza z zakresu elektryki jest żadna. Urządzenia te podpięte są do listwy, i tyle.

Jezeli masz gniazdka z bolcem i takaz listwe, a wtyczki kabli sieciowych posiadaja odpowiednia dziurke, to jest szansa, ze sa ;) Pytam, bo szum po podlaczeniu kolejnego urzadzenia jest czasem zwiazany z kilkoma roznymi masami w calym ukladzie.

brumienie (w mojej koncepcji rzeczywistości) jest stałoczestotliwościowym "brudem", pochodnym częstotliwości zasilania.. 50 albo 100hz (często zależne od mas i uziemień) łatwo to odróżnić od szumów i innych zakłóceń

foni, 26 Sty 2008, 23:44

>Wypnij notka z prądu (zostaw na baterii). Daj znać co będzie.

GENIALNA RADA!!!

PO ODłąCZENIU LAPTOPA Z ZASILANIA ZEWNęTRZNEGO SZUMY/TRASKI PRZESTAłY ISTNIEć!!!

Vasago, 26 Sty 2008, 23:43

>Jezeli masz gniazdka z bolcem i takaz listwe, a wtyczki kabli sieciowych posiadaja odpowiednia

>dziurke, to jest szansa, ze sa ;) Pytam, bo szum po podlaczeniu kolejnego urzadzenia jest czasem

>zwiazany z kilkoma roznymi masami w calym ukladzie.

Najwyraźniej masz rację!

Co więcej- po odłączeniu laptopa od zasilania zewnętrznego, zniknęły też szumy na linii - ampli-DVD !!!

It's a kind of magic?

nad czym wy dumacie sprawa prosta jak budowa cepa, zasilacz laptopa ma filtr zaklocen niesymetrycznych skladajacy sie z dwoch kondensatorow między zylami sieci. ich srodek łaczy się z bolcem uziomu i z masą kompa. wystarczy wywalić te pojemności lub podlaczyc do gniazda bez bolca. gdydy nie pomoglo, rozbiera sie zasilacz i wywala pojemnosc laczaca mase strony pierwotnej i wtornej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.