Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie laika...

Gość Jari

Rekomendowane odpowiedzi

Piotr:

>Widziałeś w jakim stopniu MLP kompresuje? Jest to tak niewielka różnica...

czy redukcja (srednio) o polowe to malo?

poczytaj sobie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

xajas

www. jaschiks.com

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/3978-pytanie-laika/page/2/#findComment-59257

->xajas

w tym pliku pdf jak byk stoi że w kompresji można użyć

downmixu matrycowego - to jest stratne

zmiany częstotliwości próbkowania sampla - stratne

zmiana długości słowa - stratne

wykorzystanie właściwości dźwięku niskich częstotliwości do obniżenia rozdzielczości - stratne

i przy wykorzystaniu tych technologii w MLP uzyskuje te maksymalnie 50-55% -> nawet na schemacie jest pokazana kontrolna procedura odsłuchowa w tym trybie żeby nie dopuścić do zauważalnego pogorszenia->wtedy przy danych fragmentach nie używają tych technik

Przy trybie bit po bicie efektywność jest mniejsza bo matematyka nie jest z gumy

https://www.audiostereo.pl/topic/3978-pytanie-laika/page/2/#findComment-59264

Piotrze

w tym pliku stoi jak byk:

Meridian Lossless Packing (MLP) is an encoding system designed to

compress high-quality digital audio data >>>with bit-for-bit accuracyMLP guarantees not to alter the final decoded signal in any way

https://www.audiostereo.pl/topic/3978-pytanie-laika/page/2/#findComment-59336

Gdzieś w reportażu Audio z targów we Frankfurcie czy Berlinie było o MLP - gdzie do referencyjnych nagrań używało się kompresji o niższej efektywności a na "resztę rynku" proponowano użyć wspomnianych technik przy kontroli odsłuchowej.

Nie napisałem że z założenia używa się tam metod stratnych ale Meridian przewidział taką potrzebę jako że większość rynku nie potrzebuje wysokiej jakości dźwięku (była to przecież propozycja przemysłowa dla DVD-A). W ten sposób reklamowali się na tych targach - w sieci tak pisało co sam sprawdziłem.

Na sieci była także informacja o tym że MLP będzie zaprezentowane w pełni w wersji bezstratnej gdy wejdą napędy optyczno-wizyjne na niebieskim laserze - przy tej pojemności MLP chce się dogadać z amerykańskimi producentami żeby zastąpić wtedy standard DTS w kinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/3978-pytanie-laika/page/2/#findComment-59383

Xajas Ty powinieneś się leczyć. I to szybko.Weż zdjęcie cyfrowe, zmniejsz rozdzielczość i zapisz. Potem otwórz, zwiększ rozdzielczość i popatrz!!! Gdyby dvd było komputerem to można by używać zipów, rarów i czego się chce. Niestety tak nie jest. A ty xajas mieszasz najwięcej, dobrze wydane dvd, jak się przypatrzysz na dobrym sprzęcie ma już pełno kosteczek. Weź to skompresuj i porównaj. Ja z kamery cyfrowej ,jak nagrywam na dvd to czasami kompresuje, bo to są olbrzymie pliki. % minut to 2 gb!! Niestety zaraz to widać, wystarczy porównać z kamerą.

https://www.audiostereo.pl/topic/3978-pytanie-laika/page/2/#findComment-59387

nie straszcie :-)

w USA za lat dwieście.... (kiedy zwrócą się kredyty wzięte na DVD-V :-)

wprowadzą płyty DVD-V na błękitku z lepszym dżwiękiem niż te DD i DTS. Meridian się do tego powoli przymierza i możliwe że to będzie tym rozwiązaniem.

Wielkie telewizory HDTV są w Stanach już za 2000$. U nas wogóle tego nie ma a 36" Sony kosztuje 20000zł (powiedzmy 5000$). Ładne proporcje - do tego oni więcej zarabiają.

https://www.audiostereo.pl/topic/3978-pytanie-laika/page/2/#findComment-59402

jacek,

fakt ze nie rozumiesz pewnych faktow, ze je ignorujesz jeszcze nie znaczy ze fakty te nie istnieja.

"...Weż zdjęcie cyfrowe, zmniejsz rozdzielczość i zapisz. Potem otwórz, zwiększ rozdzielczość i popatrz!!!.....Weź to skompresuj i porównaj. Ja z kamery cyfrowej ,jak nagrywam na dvd to czasami kompresuje, bo to są olbrzymie pliki. % minut to 2 gb!! Niestety zaraz to widać, wystarczy porównać z kamerą...."

ciagle nie pokapowales roznicy miedzy redukcja a kompresja

"....Gdyby dvd było komputerem to można by używać zipów, rarów i czego się chce. Niestety tak nie jest...."

A dlaczego nie, gdzie jest ta roznica? Myslisz ze w DVD siedzi Commodore C64 i jego moc obliczeniowa nie wystarczy na dokonanie dekompresii w czasie rzeczywistym?

Mysle ze jesli zadasz sobie troche trudu i "pogooglujesz" to wszystko sie wyjasni

xajas

www.jaschiks.com

https://www.audiostereo.pl/topic/3978-pytanie-laika/page/2/#findComment-59413

początkowo nie chciałem się wypowiadać(żeby znów nie wchodzić w bezsensowne dyskusje), ale ponieważ nikt nie reaguje, uważam że powinienem to powiedzieć. Moja wypowiedz (a raczej prośba) skierowana jest do Jacka1956. Jacek po tym niefortunnym zajściu między nami, poza mną przez ten krótki okres czasu obraziłeś już pare następnych osób. Czy nie możesz zwracać się do ludzi troche grzeczniej? to że według ciebie ktoś nie ma racji to nie znaczy że cytuje"musi się leczyć", "jest przemądrzałym gówniarzem", "nie umie pisać lub czytać", itp. Sam pisałeś że z epitetów już wyrosłeś. Poza tym są przecież inne metody przekonywania ludzi o słuszności swoich poglądów. Swoją agresją zrażasz ludzi do tego forum, a nie o to tu przecież chodzi.

Na koniec prosze Cię, nie traktuj mojej wypowiedzi jako atak na twoją osobe, to jest tylko rada.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/3978-pytanie-laika/page/2/#findComment-59431

a ja moge wywnioskować że jest bes sensu kupować piraty dvd o jakosci VHS ,ale jak sie chce film oglądnąc w domu w czasie premiery kinowej i w słabej jakości to iść do kumpla co ma duzo divxów albo jak sie nie ma to z neta i za darmoche obejrzeć na kompie a nie męczyć stacjonarny sprzet na taki syf:)a divx jeszcze sie może elegancki w pełnym DD trafić to wtedy plastikowe głosniczki 5 kanałowe od kompa odpalamy i jest jazda hyhyhy:)

ale sprzętu stacjonarnego nie psuć na takie coś:)

https://www.audiostereo.pl/topic/3978-pytanie-laika/page/2/#findComment-59438

xajas.na tym forum ludzie proszą o radę. A jakiej ty im udzielasz? Nie chce być złośliwy, ale jeżeli Ty uważasz,że twoje kopie obrazów są identyczne z oryginałami, to szkoda czasu na dyskusje. Ponad 25 lat żyje z wystaw zdjęć i obrazów i naprawdę mam oko na te sprawy. A tak wogóle, to dziwię się, że tak mało osób się na Ciebie wkurzyło, ba nawet znalazł się jeden obrońca (jak zwykle ). To po co ludzie wybierają amplituner i telewizor, proszą o radę w doborze kolumn, zbierają na odpowiednie dla nich kable głośnikowe i kupują drogie kable wizyjne? No po co? Zeby oglądać obcięte filmy? W stereo? Z fatalnym obrazem? Człowieku, zobacz na oryginalne filmy ,które są w gazetach. To już jest syf! A to oryginały zapisywane w profesjonalnych tłoczniach. Widziałeś kiedyś oryginalny film wydany w USA a w Europie? Już są ogromne różnice w obrazie, dźwięku i dodatkach. A na otwarcie Mediamarkt firmowe płyty były po 9,99 zł! W mp3 jest też kompresja, ale dla Ciebie to oryginał? To Ty nie rozumiesz prostej sprawy , na komputerze programy się PAKUJE, a zdjęcia kompresuje. I to jest różnica, a co piszą różni oszołomi nie interesuje mnie. Niech ktoś jak Ty zacytuje Leppera i się na niego powoła. A póki co , to dvd długo nie będzie komputerem. Gdybyś chciał zajrzeć do dvd w cenie do 1000 zł zobaczysz prosty dvd-rom z tandetnym napędem, optyką i kabelkami. I nic więcej. A film z kamery, zresztą słabej, 5 minutowy zajmuje niestety 2 gb. Aparat cyfrowy dłuuuugo nie dorówna staremu koledze na film właśnie przez kompresje, i gdyby nie inne niesamowite możliwości w dostarczaniu szybkim danych, szybkim podglądzie to nikt poważny nie zainteresował by się. Przynajmniej na razie. Jak wyjdzie błękitny laser to sprawa się może zmienić, ale nie wiem czy na to pozwolą firmy fonograficzne. Nie jestem przeciwnikiem pirackich programów na komputer, sam korzystałem, bo ceny są IDIOTYCZNE. Np Office za 2100 zł to przegięcie, Corel kirdeś kosztował 2800 zł. To jest głupota. Ale w dvd to co innego!! Bo w komputerze pirackie programy funkcjonują tak jak ryginały, no prawie:)) Pirackie dvd to OSZUSTWO! Najgorzej, że biedniejsi na tym tracą, bo zasobny poprostu wywali taką płytę i już. Nie ma możliwości pożyczenia na 1 dzień Windowsa, ale dvd tak, u mnie za 5 zł. A ile filmów można zobaczyć w ciągu tygodnia? To nie są aż takie koszty, raczej lenistwo z oddawaniem filmów w wypożyczalniach. A gdzie na piratach dodatki? Może dla niektórych to nieważna częśc płyty, ale wielu chce wiedzieć więcej. Znam osoby, które świetnie uczą się RÓŻNYCH języków na dvd , bo mają właśnie możliwości wyboru. Na płycie KITARO którą kupiłem niechcący na Allegro nie ma nawet menu początkowego, tak,że jak ktoś nie zna KITARO to nawet nie wie kto jest wykonawcą, O liście płac na koniec i innych wykonawcach nawet nie wspomnę. Jeszcze raz o jajku, niestety raz ściśnięte może powrócić do swojej formy tylko w komputerze na dobrych programach. Gdyby film był piłeczką gumową można ściskać ile kto chce, a on powrócił by do dawnej formy. Niestety, to se newrati, jak mówią nasi sąsiedzi. Trochę długo, ale raz a dobrze. Pozdrawiam i życzę samych dobrych filmów.

https://www.audiostereo.pl/topic/3978-pytanie-laika/page/2/#findComment-59463

jacek:

problem z toba polega na tym ze ja o kozie a ty o wozie.. najpierw postaraj sie przeczytac co ludzie pisza a potem zajmij do tego tematu twoje stanowisko/zdanie

>na tym forum ludzie proszą o radę. A jakiej ty im udzielasz?

W tym temacie nie udzielalem zadnej rady - sprostowalem po prostu bledne stwierdzenie (przy ktorym min. ty obstajesz), ze zastosowanie bezstratnej kompresji w KD jest niemozliwe

>Nie chce być złośliwy, ale jeżeli Ty uważasz,że twoje kopie obrazów są identyczne z oryginałami, to szkoda czasu na dyskusje...

Jakie kopie? nigdy nie pisalem o kopiach, o obrazach, wspomniana przezemnie technika MLP odnosi sie do kompresjii aduio (znowu nie doczytales...)

>Ponad 25 lat żyje z wystaw zdjęć i obrazów i naprawdę mam oko na te sprawy.

Czy 25 praktykania z obrazkami jest certyfikatem pozjadania wszystkich rozumow, pojecia wszelkich technologii dostepnych technologii Audio/Video?

>A tak wogóle, to dziwię się, że tak mało osób się na Ciebie wkurzyło,

co znaczy malo? Kto oprocz ciebie?

>To po co ludzie wybierają amplituner i telewizor, proszą o radę w doborze kolumn, zbierają na odpowiednie dla nich kable głośnikowe i kupują drogie kable wizyjne? No po co? Zeby oglądać obcięte filmy? W stereo? Z fatalnym obrazem?

Znowu nie na temat - jaki to ma zwiazek z bezstratna kompresja

Odnosze wrazenie ze nalezysz do tych osob, ktore wola spedzic 3 godziny na obrone wlasnych domnieman, teorii i przytaczaniu przklydow zupelnie nie zwiazanych z tematem i to z minionej epoki technologicznej , niz poswiecic 2 minuty na poczytanie o aktualnych faktach i zmienic zdanie, rozszerzyc horyzont. Pamietaj kto czyta, jest w przewadze...

>na tym forum ludzie proszą o radę. A jakiej ty im udzielasz?

Mniej skostniale, nie oparte na chlopski rozum i o wlasne domniemania.

pozdro

xajas

www.jaschiks.com

https://www.audiostereo.pl/topic/3978-pytanie-laika/page/2/#findComment-59483

loko mój tekst nie był skierowany do ciebie, więc nie wiem czemu reagujesz tak jak by tak było???(czyżby moje przypuszczenia były prawdziwe?) :)

Wpisałeś się na tym forum 9 razy, i za każdym razem próbowałeś kogoś obrazić. W internecie każdy może być kozak, a takie teksty jak twoje z reguły piszą ludzie z poważnymi kompleksami i niskim poczuciem własnej wartości. Twoje wypowiedzi są śmieszne, psujesz nie potrzebnie to forum.

Acha niewysilaj swojego umysłu i nie odpowiadaj mi kozaku :))))

----->jacek1956

ja nie jestem nikogo obrońcą, nie twierdze że nie masz racji (nie czytałem całego wąku więc się nie wypowiadam), prosze tylko żebyś grzeczniej zwracał się do ludzi. To tyle

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/3978-pytanie-laika/page/2/#findComment-59486

->xajas

Na rynek wprowadza się bezstratne standardy wysokiej rozdzielczości (inna rzecz że najczęściej odtwarzane na bebechach które cd nie potrafią porządnie przetworzyć)

Teraz przychodzi człowiek który mówi że można w czasie rzeczywstym zdekompresować bezstratnie o połowę, do tego dane te mają być odczytywane w trybie jak bóg od 25 lat przykazał po ścieżkach. Ja mam Pentium4 2G, 512MB ram i rar zwyklej plyty cd kompresuje się w niekrótkim czasie. To następnie podobnie się rozkompresowuje ale naped komputerowy i jego obsługa przez system operacyjny pozwalają na operacje sekwencyjne. Wątpię żeby napęd dvd dysponować mocą obliczeniową wielokrotnie więszą od mojego pc a obsługa "półkowych" napędów dvd jest oparta wyłącznie na "kolorowych księgach" ISO. Wyjątkiem jest tutaj KISS który rzeczywiście konwertuje i obrabia wszystko w sposób komputerowy - nie zdziwiłbym się gdyby producenci medialni wywarli presję na banki żeby zgnoiły tę firmę.

MLP w czystej postaci nie wymaga tak wielkich obliczeń ale jego kompresja jest wtedy mniejsza (owe 20-30% które zostało zaprezentowane w zestawach referencyjnych a na które pozwala jeszcze technologia amatorksiego "legalnego" ;-) dvd.

https://www.audiostereo.pl/topic/3978-pytanie-laika/page/2/#findComment-59488

Xajas szkoda czasu.Jeżeli uważasz ,że kompresja czegoś, nieważne stratna czy nie nie jest kopią oryginału to mijamy się jak dwa pociągi. Niestety pisząc ,że jest taka możliwość , wielu ludziom pokazujesz drogę KD przez piraty, a to uważam za Twoją poradę, i wprowadzasz w błąd. Skoro tak, prześlę ci 1 godzinny film z kamery, a ty skompresuj mi go o połowę "bezstratnie". Wtedy na forum przyznam Ci rację. Po co ciągle wklejasz czyjeś wypowiedzi, przecież to zajmuje masę miejsca.

https://www.audiostereo.pl/topic/3978-pytanie-laika/page/2/#findComment-59522

Piotr, Jacek,

MLP jest dostepne od wielu lat i to nie tylko w DVD typu high end - w zasadzie jacek, jako specjalista od Yamahy powinien jako pierwszy sam to potwierdzic. Wystarczyloby wtypowac w google np "Yamaha DVD i MLP" a pierwsze co by znalazl to (dla leniwych i zapartych wybralem kilka hitow)

Yamaha

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arcam

Ukryta Zawartość

Jesli spojzycie (leniuchy zaparciuchy) na parametry Onkyo, Technicsa, Pioneera, Marantza i wielu innych to zakonczymy ta coraz bardziej absurdalna dyskusje. Jesli te faktyczne dane ciagle nie sa w stanie was przekonac, to nie wiem jak wam pomoc...

Kto czyta jest w przewadze...

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/3978-pytanie-laika/page/2/#findComment-59538

Xajas co z moim filmem? Jakoś ominałeś temat. W takim razie po co płyty dwuwarstwowe? Kompresować na jednowarstwową. Czemu tak nie robią?, przecież to tańsze. Tak jak śpiewać, czytać może każdy. Niestety. Tylko każdy przeczyta co innego i nagnie do swojej potrzeby.Czytać po angielsku to mało, trzeba jeszcze rozumieć. Jeszcze raz pytam, co z moja płytą , przygotuje Ci 1 godz. filmu planszy wysokiej jakości do badania kineskopów. Skompresujesz "bezstratnie" o połowę i porównamy, ile lini zobaczy telewizor?

https://www.audiostereo.pl/topic/3978-pytanie-laika/page/2/#findComment-59621
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.