Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie sprzętu audio i video

gregowal

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Forumowicze,

zbliża się dzień, kiedy przeprowadzę się do domku. Mam w nim mieć pokój audio-video. Ciekawe bo ta koncepcja ma wysoki WAF. Pewnie ustawię tam rower treningowy albo bieżnię tak dla odprężenia.

Ale do sedna - chciałbym abyście mi pomogli w ustawieniu kolumn, odległości sofy od ekranu i tym podobnych.

Słuchamy muzyki - ja generalnie metalu, żona muzyki spokojnej. Filmy oglądamy razem chociaż je jednak preferuję SF.

Sprzęt mam jak w opisie ale planuję plazmę i tu też prośba o poradę - 42 czy 50". Raczej tańsze niż Pioneer choć to oczywiście cel główny.

Zapomniałem o umieszczeniu lodóweczki ale to formalność.

Będę wdzięczny za przyzwoite propozycje.

Aha, jakie wyciszenia na podłodze, ścianach itp aby w stereo było przyzwoicie. I żebym nie zbankrutował.

Pozdro,

G

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39843-ustawienie-sprz%C4%99tu-audio-i-video/

Plazma Pioneera będzie uwieńczeniem Twojej dbałości o takie pomieszczenie. Obecna cena też jest do akceptacji 7499 zł . Ale Wielkość 50" ja bym sobie odpuścił chyba że będziesz korzystał wyłącznie z sygnału HD.

Tak czy tak bez określenia klasy cenowej przedstawianie propozycji nie ma sensu.

Witam. Moje sugestie: fronty węziej, raz,że za szeroka baza, dwa, że za blisko ścian; na podłogę wykładzina dywanowa byle nie z tych najtańszych (cienkich). Jeśli nie to chociaż puchaty dywanik między kolumny a sofę. No i suba bardziej na środek, bo w rogu będzie dudnić. Tyle podstaw na początek.

Od miejsca odsluchu do frontow masz ok. 1,5 m - strasznie blisko, a rozstaw frontow to ponad 3 m. Plaska powierzchnia szafy calosciennej, jak rowniez puste sciany beda powodowaly duze odbicia. Obecny projekt moze skutkowac buczacym basem (subwoofer w rogu), brakiem srednicy, nadmiarem wysokich, brakiem prawidlowej sceny (efekt prawo-lewo - w stereo).

Dzięki za podpowiedzi.

locoloco - oczywiście plazma pioniera to target. Ale 50" to rzeczywiście dużo. Gdzieś na tym forum widziałem rysunek jak ustawić kolumny - odległość między frontami równa odległości oglądania i odległości od słuchacza. Fronty ustawione na kącie 60 stopni (czyli każdy 30 od osi). Ponieważ fronty mają otwór bass reflexu z tyłu rzeczywiście muszę je odsunąć od ściany. Do tego po okręgu na wysokości głowy satelity. Zakładając, że zastosuję satelity z przednim bass reflexem odległość od głowy wyniesie jakieś 160 cm. Czyli odległość od frontów taka sama a więc i ekran w przybliżonej odległości. Zakładam, że jednak złamię tą zasadę i będę oglądał z 2 metrów. 50" może być za duża. Przy tych 2 metrach może rozważyć 42" FullHD panasonica? I właściwie tego dotyczyło moje pytanie bo nie za bardzo wiedziałem co wybrać: 50" czy 42" HDReady czy 42 FullHD. Bo 50 FullHD trochę za drogi.

ALIEN i satik - dzięki za uwagi. Oczywiście proste rozwiązania zazwyczaj są najlepsze. Kolumny ustawię jak napisałem wyżej czyli chyba będzie ok. Suba też przeniosę. Pomyślę raczej o dywanie - czy wełniany ok? Jestem zwolennikiem materiałów naturalnych (u żony też).

Pytanie jakie mi się nasuwa to czy dla stereo te 60 stopni rozstawu frontów będzie ok?

dziękuję bardzo za pomoc i czekam na dalsze uwagi.

pozdrawiam, gregowal

>Pytanie jakie mi się nasuwa to czy dla stereo te 60 stopni rozstawu frontów będzie ok?

Tak, zasada ta sama. Oczywiście jako punkt wyjścia do eksperymentów: niektóre kolumny lubią być bardziej przygięte niż oś kolumna-słuchacz, inne grają lepszą sceną jak są bardziej na wprost. Tylko kręcić i słuchać.

Dywan im bardziej puchaty tym lepszy (za to gorszy do sprzątania :), materiał nie ma znaczenia.

Co prawda artykul dotyczy stereo, ale moze ci sie przyda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla scislosci, twoj pokoj ma efektywna powierzchnie 14,2 m2. Nie odliczyles powierzchni zajmowanej przez caloscienną szafe - jej front, de facto, stanowi tylna sciane pokoju. Lustrzana chyba nie jest? Tak, czy inaczej, bez jakiegos wytlumienia za miejscem odsluchu moze byc nieciekawie.

Z szafą to fakt. Zastanawiam się jakie drzwi tam dać. Pomyślałem o jakimś rattanie aby przynajmniej rozpraszał dźwięk we wszystkie strony. Ale może jakiś materiał obiciowy? To i tak lepsze niż goła ściana.

Mój AV receiver niby ma wejście 7.1 i w przyszłości można by zrobić np. DTS HD ale czy warto? Na razie sprawa delayed. Znaczy odłożona.

Już teraz wszystkim dziękuję za rady. Czekam jeszcze na locoloco odnośnie TV.

Jest jeszcze pytanie czy zaokrąglić narożniki w rogach ściany frontowej. Zabieg prosty i mało kosztowny.

Miłej nocy życzę. gregowal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.