Skocz do zawartości
IGNORED

Mitsubishi HC 3100 czy OPTOMA HD 800x

skalmen

Rekomendowane odpowiedzi

witam

chce zmienic projektorek na HD i mam taki dylemacik:

Mitsubishi HC 3100 który ma super opinie Dark chip 3 ale tylko 720p, czy nowa Optoma HD 800x fullHD,z Dark Chip 2

poczytałem troche opini na temat tej optomy jest głosniejsza 27DB, mitsu 25 DB ale full hd obraz podobno bardzo dobry

do mojej Toshiby HD-XE1 dobrze pasuje ma HDMI 1,3 i 1080 p 24HZ, moge ja miec za około 6900 PLN, mitsubishi za

5400 PLN, warto doplacic wydaje mi sie ze tak ale pomózcie w decyzji :-))

https://www.audiostereo.pl/topic/39858-mitsubishi-hc-3100-czy-optoma-hd-800x/

To ktoś jeszcze wypuszcza modele oparte na DC2???

DC4 wchodzi z oporami, D7 już się sprzedaje... Oj, chyba rzeczywiście Texas Instruments szybko obudzi się z ręką w nocniku.

Nie widziałem Optomy, ale z tej dwójki wybrałbym Mitsu lub poszukał jakiegoś DLP 1080p opartego na DC3 HD2+. Może nowe Infocusy?

TW2000 z optyką HC6000.

TW2000 to obecnie najlepszy projektor LCD na rynku - wydaje się, że w ogóle najlepszy w swoim przedziale cenowym. Gdybym był tylko ciut ostrzejszy - byłby prawdziwym killerem.

Cytałem już kilka recenzji tego projektora. Okazało się, że jako jedyny z nowych projektorów LCD (w teście brały udział także Mitsu, Panas, Sanyo) osiągnął laboratoryjnie kontrast on/off (bez uzycia dynamicznej przesłony) na poziomie 3500:1. Zadziwiający wynik, na pograniczu high-endu. Tym bardziej zaskakujący, że konkurencja zatrzymała się na poziomie ok. 1500:1.

Dodatkowo - TW2000 ma niessamowitą czerń, także bez użycia przesłony. A z nią poziom czerni osiąga 0,03 lumena - rzecz do tej pory nie spotykana w tej technologii.

Sam zastanawiam się na podmianą, ale grzechem jest wymieniać projektorki co 9 miesięcy.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Ciekawe co będzie za jakieś 5-10 lat ?? Szybko widzę się to rozwija. Mimo że dopiero wchodzę w tematykę projektorów i niedługo będę miał swój pierwszy rodzynek to widzę niezła burza ma miejsce :)

W tej chwili projektory ze średniej półki oferują jakość nieosiągalną dla większości telewizorów LCD.

Te z najwyższej półki potrafią czarować obrazem nieosiągalnym dla plazm, jakością zbliżając się do tego co oferowały najlepsze CRT.

Tutaj recenzje TW2000:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (dzięki Milimetr za linka!)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma - bowiem, wszystkie firmy nowe panele D7 wykorzystują w nowych projektorach 1080p. Najtańsze jest bodajże Sanyo, u nas w kraju w granicach 10 tysięcy. Ale jak już pisałem - Epson wyprzedza tutaj konkurencję.

TW2000 w USA kosztuje 3000$, zważywszy kurs dolara, można by go dostać za ok. 8 tysięcy. Trzeba by go tylko przemycić przez granicę :-) (cło i inne podatki).

dzieki koledzy że ktos doradza mi w temacie jaki napisałem, nie pytałem sie o epsona tyko o optome bo mitsubishi znam i wiem że ma dobry obraz, może jest ktos kto widział ja w akcji?

• 3 tygodnie później...

A ja jednak kupiłem Optome i nie ząuje ani zotóweczki a czemu bo okazałosie ze ma DC3 i kupiłem ja za 5890 PLN czyli drozej od mitsu o około 700 PLN

No koledzy to po pierwszych testach

wrażenia:

Obraz jest poprostu za........isty, mitsubishi wyswietlał super obraz ale to co potrafi optoma jest poza ramami jak dla mnie,

chociazby wielkośc pikseli sa takie małe ze ich poprostu nie widac sam byłem w szoku, wyswietlam na razie z odleglosci ok 2,9 m, ekran ma wymiar 160x90 i co i piksele mozna zauwazyc po bardzo mocnym przyjrzeniu sie z odleglosci ok 5cm, szok, w mitsyu było je widac z 50 cm i to dobrze, jednak matryca swoje robi,

a teraz najlepsze obraz z dvd po przeskalowaniu przez toshibe do 1080p 50hz jest taki jak w mitsu był fullhd, rewelacja czysty bez zamazan ostry jak brzytwa poprostu super,

a co wtakim razie z hd zapytacie tu mam problem bo poprostu nie wiem jak go opisac, zyleta pełna głabia wszystkie plany wyrazne i doskonale oddzielone, ciemne sceny równie wyrazne i czytelne i te kolory poprostu hdmi 1,3 zabija iloscia kolorów i szczegółów, obraz jest jak trójwymiarowy z niesamowita ostroscia i głebią, zdecydowanie lepszy od mojego samsunga fullhd 37 cali, poprostu bajkaaaa, jutro postaram sie wrzucic jakies fotki, nadmienie tylko ze jeszcze nie kalibrowałem projektora wrzyuciłem tylko ustawienia fabryczne do trybu film,

żeby nie było tak słodko do konca projektor ma tylko jedna słabosc-głosnosc pracy- jest głosniejszy od mitsubishi i to sporo praktycznie na granicy tolerancji mojej zony która stwerdzila ze troszke go słychac , co ciekawe tak jak pisali to goscie z avs forum hałasuje najbardziej koło barwne a nie wentylator chłodzący lampe, na szczescie w trybie standart jest duzo ciszej i generalnie filmy hd w czestotliwosci 24Hz i dvd 50hz tak jak to ma sie u nas w palu zmniejszaja głosnosc pracy projektora,

a tak dla pozostałych zainteresowanych to faktycznie instrukcja jest taka sama jak dla hd80 i projektor ma wszystkie funkcje które wystepuja w hd 80 łacznie z Auto Irys i funkcja AI,

czyżby to samo tylko w necie pod inna nazwą i za połowe ceny :-)

-> skalmen

Gratuluję zakupu! Kupić taki projektor za taką cenę - rewelacja!

Mam tylko takie pytanie odnośnie Twojego ostatniego wpisu - porównywałeś obraz Optoma - Mitsu, ale czy był to HC910, który dotychczas posiadałeś, czy też miałeś bezpośrednie porównanie do HC3100?

Bardzo ciekawa jest ta optoma (gratuluję wyczucia) i jak sądzę na ten moment bezkonkurencyjna jeśli chodzi o jakość/cena. Ale to może się zmienić lada moment ;) Tutaj jest test optomy HD803

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) która nie jest chyba na tym samym chipie co HD800x gdyż ma wyższy kontrast - 8000:1

Szkoda, że optomy są te 2dB za głośnie w trybie low jak na mój gust. Jakość obrazu mnie osobiście bardziej się podoba z DLP, wcale nie zachwyca mnie aż tak epson Tw2000, zupełnie mnie nie zachwyca sanyo Z2000, jeśli miałbym wybierać LCD to wybrałbym jednak panasonic PT-AE2000 za "całokształt" jako kompromis wobec np. takiej optomy DLP. Natomiast ponieważ mi się nie spieszy, poczekam na jakiś udany DLP na DarkChip4 - nasycenie ciemnych partii obrazu nieosiągalne dla LCD (pewnie nawet przyszłej generacji), większy realizm ogólnie, żadnych tęcz itp. artefaktów, tylko kwestia głośności pracy... Zobaczymy jak się rozwinie sytuacja w tym roku, myślę, że przyspieszenia nabiorą odtwarzacze blu-ray (denon już oferuje dwa ciekawe modele). Szybkość rozwoju rynku jest imponująca, jeszcze nie tak dawno za gorszą jakość obrazu niż daje taka optoma HD800x trzeba było wydać ze $20.000 i więcej (starsze runco, sim2 itp. marki)

Ukryta Zawartość

Na zdjęciach porónawczych ze strony projectorreviews poziom czerni wydaje się być zbliżony. Z kolei jaśniejsze pola (np. twarz Bonda) jest wyraźnie ciemniejsza na Optomie. Sugeruje to, że to jednak Epson ma większą dynamikę obrazu.

Meloman

dużo zależy od ustawień, w projectorreviews ustawiają po swojemu na innych stronach też po swojemu i rezultaty mogą być różne... Z projectorreviews wynika, że epson jest ostrzejszy a optoma nieco rozmyta i "filmlike", co może być po prostu wynikiem gorszego obiektywu, albo - nie uchwycenia idealnie focusa przez recenzenta ;)

A spójrz np. na te porówniania (też nie są miarodajne, ale zawsze coś widać...)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na ciemnych scenach z filiżankami (i nie tylko) optoma wypada żywiej. Ale to też może być wina ustawienia, zwłaszcza, że epson sprawia wrażenie niemal czarno-białego na tym filmiku, a przecież taki nie jest ;) Generalnie jednak trzeba przyznać, że optoma jest porównywalna, a jest (uwaga!) 2 razy tańsza od epsona. Z tego powodu wydaje mi się lepszym wyborem, bo jak wiesz, żaden projektor nie kupuje się "na zawsze" :)

Co do DLP na jednym DarkChip4 1080p to spodziewam się jakości porównywalnej do 3-chipowców na DarkChip3 i też za ułamek ceny tych zabawek jak SIM2 czy Runco ale poprzedniej generacji. Wiadomo, że obraz można "rozszadkować" intelektualnie na wiele aspektów (na tym między innymi polegają testy prasowe) i nie we wszystkich będzie tak dobrze jak na maszynach z bardzo drogą optyką, ale ogólne, całościowe wrażenie będzie jak sądzę porównywalne i dużo taniej, a o to w sumie chodzi...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trudno tak naprawde powiedziec, według danych porównawczych epson ma lepiej fabrycznie ustawiony rgb i temperature kolorow i toche nizsza game, ta lepsza dynamika obrazu moze byc wynikiem pracy przyslony która w optomie nie jest dynamiczna, poza tym optoma kosztuje dokładnie połowe ceny epsona, więc mysle że w kategoriach bezwzglednych jest lepszym zakupem, postaram sie ja jeszce skalibrowac , mam znajomego który posiada profesionalny sprzęt do tego i wtedy dopiero bedzie mozna w pełni ocenic jej obraz

>>americano

Dark Chip 4 nie jest podobno tak dobry. To raczej ewolucja, niż rewolucja i nie należy oczekiwać, że jednoczipowiec DC4 zbliży się poziomem do trójchipowego DC3.

Szacuje się, że np. wzrost kontrastu będzie tylko na poziomie kilkunastu procent. Więc moc nowego układu trzeba będzie połączyć z innymi opracowaniami technologicznymi, jak np. Brilliant Color czy Unishape.

Jedno jest pewne - od czasu DC3 technologia LCD zrobiła niesssamowity postęp. Oczywiście nadal bolączką jest kontrast ANSI, ale już w zakresie kontrastu on/off (bez dynamicznej przesłony) różnice się zatarły.

Ba! Można na necie spotkać testy, z których wynika, że TW2000 w testach laboratoryjnych wypada lepiej niż większość modeli DLP.

Na pewno dobrym się stało, że LCD podniosło poprzeczkę. Zauważ, że gdyby nie to, wciąż za DLP 1080p płacilibyśmy grubo ponad 10 tysięcy.

>>Skalmen

Jeżeli można wiedzieć - gdzie tak tanio kupiłeś tą Optomę?

www.projektor.ag

troszke obiecanych fotek

Ukryta Zawartość

post-8592-100009211 1203846957_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

góra mitsubishi hc910, dół optoma hd800x, materiał to HD DVD Artur i Minimki, Hulk i Aeon Flux, rozdzielczośc 1080i, przy 1080p obraz w optomie jest jeszcze ostrzejszy

Ukryta Zawartość

post-8592-100009208 1203847162_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ups pomyłka

Ukryta Zawartość

post-8592-100009204 1203847307_thumb.jpg

post-8592-100009205 1203847307_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

skalmen

Niezłe! Projektorek na parę lat wystarczy ;)

Meloman

DarkChip4 jest bardzo dobry i jest to ewolucja, podobnie jak mamy w panelach LCD (też ewolucje). Obie technologie są dobre na swój sposób, nie wykluczam przejścia do obozu LCD, może LED-LCD... Z panasem czy epsonem da się wytrzymać :) Ale dobrze, że DLP się nie poddaje i robią już taką jakość (jak na powyższych zdjęciach) za mniejsze pieniądze. Poniżej 6000zł za 1080p DLP z takim obrazem to już jest coś. Trudno sobie wyobrazić projektory za 10 lat, tak szybko to się rozwija. Niedawno za optomę HD72 chcieli więcej na allegro.

Z nowych DLP 1920x1080 Benq W5000 wydaje się być świetny, podobno ostrzejszy w obrazie nawet od epsona, 10.000:1 kontrast co z DLP znaczy - bardzo dobrze, jest do tego cichy (eco 25dB, normal 28dB)

z ciekaawostek to optoma ma regulacje ostrosci krawedzi działa to szokujaco dobrze, na hd nie ma wiekszej potrzeby tego uzywac natomiast przy standartowym dvd daje poprostu zabójcze wyniki

Warto wiedzieć, że jest wiele wersji Dark Chipu 3. Podobno najlepsza to HD+, którą można znaleźć np. w Optomie H79 lub Infocusie IN78.

Nie twierdzę, że LCD daje lepszy obraz od DLP. Cieszy mnie, że ta dziedzina tak szybko się rozwija.

Już teraz projektory ze średniej półki oferują jakość lepszą od przeciętnego "kineskopowca"...

Oczywiście trudno oceniać same fotki. Mitsu ma ewidentnie coś z kolorami - zbyt dużo zielonego, ale o dziwo pokazuje więcej szczegółów w drugim planie - zwróccie uwagę na postaci na widowni.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.