Skocz do zawartości
IGNORED

Co na ściany (Pozbycie sie pogłosu)

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Proste pytanie.

Co na ściany (Pozbycie sie pogłosu)

Pomieszczenie około 25m2 na rogach oczywiscie nie zabraknie gąbki zwinietej w rulonik.

Moze ktos ma doswiadczenie i moglby pomoc.

Albo , albo:

20zł za 1m2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo:

14zł za 1m2

ewent.

Pianomat grubosc10mm pianka jest bardzo gęsta. Mocno zbita i płaska bez stożków.

---------------------------------------------------------------------------------------

Problem jest w tym czy duza jest roznica miedzy stożkami ,a bez.

Ukryta Zawartość

Rożnica jest znacząca, gładka gąbka niewiele daje, chyba z w dużych płaszczyznach, a gąbki ze stożkami wystarczą małe powierzchnie ale w odpowiednich miejscach. Mam trochę doświadczenia bo eksperymentuje ostatnio.

To co stwierdziłem na 100%, więcej zmieni dobru ustrój akustyczny niż średni kabelek.

Ukryta Zawartość

post-1537-100001696 1201867834_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest taki stary sprawdzony sposób, siadasz w miejscu odsłuchu a osoba towarzysząca (może być kobieta) jeździ z lustrem po ścianach. Zaznaczasz miejsca w których w lustrze pojawią sie twoje kolumny, w tych miejscach wieszasz ustrojstwa. Są tez miejsca które można tłumic 'w ciemno', to ściany za kolumnami i za głową słuchacza.

Dostałem dwa takie (każdy inny) w prezencie od kolegi audiofila któremu sie nie mieściły w pokoju, są to kawałki pociętego styropianu przyklejone do płyty i pomalowane. Myślę ze jest to do zrobienia we własnym zakresie.

a przy okazji : dziękuje Ci Jarku raz jeszcze !

Ukryta Zawartość

post-1537-100001638 1204114364_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na ściany i na sufity:

Ukryta Zawartość

na ściany i na podłogę:

Ukryta Zawartość

efekt wizualny jest bardzo dobry. można zobaczyć w salonie ewy minge w gdańsku w ch manhattan.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

ciekawy pomysl z tym styropianem.

Bede go realizował. Dzis kupuje styropian akustyczny grubosc 33. Na niego poprzyklejam kostki grubszego styropianu.

Styropian bedzie przyczepiony na listewkach w odstepach kilku cm od sciany tak aby sciana wewnątrz mogła oddychac.

Tylko pytanie czy do samego sufitu umiescic?

akurat tego nie wyczytalem nigdzie o akustyce pomieszczen.

Witam

Też chciałem zrobic coś takiego ale za bardzo nie wiem jak się zabrac do tego tzn. jaki jest ten styropian akustyczny ? i gdzie go moge kupic oraz jak będziesz wycinał te kostki ? z jakiego kawałka i czym ? bo też bym coś takiego zmontował.

>JacekN

Cz.Jacku! Z tego co widzę, jest to zwyczajny styropian budowlnay, a nie akustyczy(zresztą nie słyszałem o takim, może chodziło Ci o wełnę mineralną do zastosowań akustycznych?). Mnie również bardzo spodobał się pomysł z tymi kostkami i już nawet zacząłem szukać informacji n.t. wycinarek do styropianu, jednak, powiem Ci tak: szkoda zachodu na robienie takie wycinarki na własną rękę, a na gotowy produkt(przynajmniej mi) szkoda pieniędzy, więc wymyśliłem coś takiego. Kupić arkusz styropianu, takiej grubości, jakiej wymiary podstawy będą miały te wilościany. Czyli, jeśli w podstawie będziemy chcieli mieć kostki 5x5cm(wysokość każdej będzie inna), więc kupujemy styropian tzw. "piątkę". Następnie kładziemy styropian na płasko i za pomocą noża do cięcia dywanów tniemy długie pasy o szerokości 5cm każdy. W ten sposób uzyskamy długie równoległościany, które w podstawie mają wymiar 5x5. No i teraz pozostaje nam tylko pociąć te "kluchy" na odpowiadające nam długości i mamy gotowe elementy. Zastanawiam się tylko czy ten styropian nie będzie się strzępił podczas cięcia, ale chyba jest na to sposób... w wakacje miałem okazję pracować w Obi, więc wiem, że w tego typu marketach(jak i w składach budowlanych) mają styropian o podwyższonej twardości(do zastosowań pod posadzki), więc ten podczas cięcia nie powinien się kruszyć. Dzisiaj pojadę do Castoramy i spróbuję kupić taki styropian na sztuki(z czym pewnie będzie problem) i wypróbuję tą metodą. Dam Ci znać co i jak.

Pozdrawiam,

Michał

Nie mieszajmy pojęć - to, że tzw. styropian "elastyczny" lepiej tłumi dźwięki uderzeniowe nie inne nie znaczy wcale, że będzie odczuwalna różnica po jego zastosowaniu (zamiast "zwykłego") przy dźwiękach powietrznych ...

Dokładnie. Tu nie chodzi o materiał tylko o zróżnicowaną powierzchnię, która ma skutecznie rozproszyć fale. Może byc z drewna, gipsu, co kto chce. Akurat ze styropianu najłatwiej to zrobić i koszta znikome.

Radził bym sie zastanowić nad cieciem "piątki" za pomocą noża do cięcia dywanów. Skoro ma to wisieć na ścianie to będzie to jednak musiało spełnić jakieś normy estetyczne. Załączam foto na których widać jak ważne jest równiutkie obcięcie "kluch", i to z każdej strony. Myślę że wcale nie 'szkoda zachodu na robienie takie wycinarki na własną rękę'.

Transformator + kawałek drutu + raczka od piłki włosowej + deska do krojenia chleba. Fachowcy podpowiedzą jak to podłączyć.

Ukryta Zawartość

post-1537-100001072 1202418498_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam trochę modeli kartonowych w pokoju w tym w produkcji dwa dość duże bombowce. Ciekaw jestem czy mogą one pełnić rolę rozpraszaczy dźwięku. Mój znajomy przytwierdza modele do ściany i płatowiec jest równolegle do ściany.

Może ja bym tak spróbował.

Witam

Proponuje też zerknąć na profesjonalne rozwiązania:

Ukryta Zawartość

Mam pryśnięty tym sufit i ściany na poddaszu i jest naprawdę OK.

K-13 3.5cm

Pozdrawiam

Jarek

Ukryta Zawartość

Proponuje pogadac z firmami, ktore sprzedaja i tna styropian, sporo takich, lata temu do swoich testow z dyfuzorami (jakeis foto nawet na forum lezy) zamawialem w jakiejsc firmie wlasnie "slupki" o okreslonym wymiarze podstawy, i kilku okreslonych dlugosciach, koszt znikomy, wtedy to bylo mniej niz 100zl za slupki, ktorych wystarczalo na wykonanie dyfuzorow o podstawie ok 1.5m2. Zdecydowanie wygodniej niz ciac samemu, rowniej i nie syfi sie ;).

Natomaist wiekszosc typowych i tanich odmian styropianu ma podobne wlasciwosci tlumiace - czyli slabe w wiekszosci pasma, do tego nierowna charakterystyka, jako ustrojstwa tlumiacego bym ich nie wykorzystywal.

Dzisiaj byłem w Leroy Merlin, zwędziłem nóż do cięcia dywanów i zacząłem ciąc styropian między regałami, zdala od obsługi i kamer :) Najpierw w ruch poszedł styropian standardowy(chodzi o twardość) tzw. 75-tka. Kruszył się na tyle wystarczająco, że nie chciałbym mieć czegoś podobnego na ścianie. Następnie wziąłem 100-tkę i tutaj było trochę lepiej, jednak nie wystarczająco gładko(względy estetyczne). Tak więc zmieniam swoje zdanie i jednak decyduję się na wykonanie wycinarki ze starej lutownicy :) Życzę powodzenia, zamieśćcie fotki swoich dzieł, może coś nowego się podpatrzy.

Jeśli mnie oko nie myli to owe rozpraszacze wykonane ze styropianu są mojej domowej "produkcji" i mogę podpowiedzieć podobnie jak zasugerował kolega Nijaki najlepiej kupić już pocięty styropian. Ja zamówiłem gotowe słupki o podstawie 5x5 cm i długości 15 i 5 cm właśnie w firmie która produkuje/sprzedaje styropian w Bydgoszczy - groszowa sprawa.

Poźniej pocięcie tych słupków na krótsze wymiary zajęlo mi w domu trochę czasu. Użyłem do tego celu noża z gęsto ząbkowanym ostrzem, a podczas cięcia słupek styropianu siedział w takiej drewnianej rynnie w kształcie litery U ktora sklepałem z kilku desek tak aby słupki wchodziły na lekki wcisk - jedna strona tej "rynny" byla pod kątem prostym do podstawy zatem po przyklejeniu taki słupek również był pod kątem prostym do płyty HDF na ktorej to wszysto to przykleiłem (strona cięta jest przyklejona do HDF)

Ogólnie mówiąc robota dla ludzi bardzo cierpliwych.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Biorąc pod uwagę estetykę moim skromnym zdaniem lepiej zdecydować się na regały z książkami/czasopismami/segregatorami/płytami. Utrzymując porządek może to wyglądać ładnie i na pewno zostanie łatwiej zaakceptowane przez płeć przeciwną i resztę domowników niż ustroje ze steropianu czy gąbki.

Profesjonalne ustroje akustyczne tez nie grzesza urodą, a kosztują sporo. Ładny regał, BRW albo IKEA to wydatek rzędu 200-300 zł, każdy ma jakiś zbiór książek którym mógłby przynajmniej jeden taki wypełnić, a jeśli nie to są jakieś dokumenty w segregatorach, kserówki ze studiów (o ile nie zostały spalone:-)), płyty (to chyba na pewno:-)).

polecam publikacje:

13 stron poświęconych "Adaptacja akustyczna pomieszczeń "

+ płyta DVD z narzedziami do obliczenia ustrojów akustycznych

Naprawde wakrto kupic. Dzieki temu dowiedziałem sie jak budował bass trap (gdzie go umiescic) i nie tylko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Przemski

(Konto usunięte)

To tylko moje założenie, może i nie słuszne, ale nie widzę powodu do tak ostrej riposty.

Sam mam skromną bibliotekę, bardziej bazuję na publikacjach elektronicznych, ale w domu jest kilkanaście regałów z książkami należącymi do innych domowników.

• 1 rok później...

Mam do Szanownych Forumowiczow takie pytanie. Czy istnieje jakis material alternatywny dla szkla, to znaczy tez przezroczysty, a charakteryzujacy sie mniejszym odbiciem dzwieku? Chodzi o obrazki na scianach. Zazwyczaj sa za szklem. Co zamiast szkla?

o takim materiale nie slyszalem ale ja sobie poradzilem. W taki sposob jak na obrazkach. W innych pokojach mam takie "obrazy" z dzieciakami moimi.

Ukryta Zawartość

post-18674-100001738 1266669892_thumb.jpg

post-18674-100001739 1266669892_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I find your lack of faith disturbing...

Czesc, tu opisalem co i jak podajac tez sklepy, w ktorych ja zamawialem te obrazy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )_23296.html

Ukryta Zawartość

I find your lack of faith disturbing...

wrobldob, 19 Lut 2010, 08:45

>Mam do Szanownych Forumowiczow takie pytanie. Czy istnieje jakis material alternatywny dla szkla,

>to znaczy tez przezroczysty, a charakteryzujacy sie mniejszym odbiciem dzwieku? Chodzi o obrazki na

>scianach. Zazwyczaj sa za szklem. Co zamiast szkla?

Cienkie pleksi jeśli nie będzie przylegać do zdjęcia to będzie elastyczne i na pewno stłumi część odbicia fali akustycznej. Ale można tez zastosować zdjęcie na papierze błyszczącym przyklejone do pianki modelarskiej i wszystko wsadzone w ramę wytłumioną wełną mineralną. W zależności od grubości wełny i odległości takiego ustroju od ściany wytłumimy różne częstotliwości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.