Skocz do zawartości
IGNORED

Diora WS 504 - poprawa parametrów i ...

spagat

Rekomendowane odpowiedzi

wszystkie nozki trzymaja sie bardzo dobrze ;)) jak cyna nie pusci to nic nimi nie drgnie ;] a niepusci ;)

chyba narazie podlacze juz znow wzmacniacz i sprawdze czy sa juz jakies zmiany slyszalne ;D

witam ponownie :D

mialem mala przygode po zalaczeniu wzmacniacza, dwa kondy mi wybuchly, naszczescie to tylko te w zasilaniu 10uF ktore dolozylem do glownych, z pospiechu musialem je zle wlutowac :P

co do dzwieku to zmiany slyszalne od razu, duzo wieksze niz po wymianie 3 kondow na kanal ktore wczesniej przeprowadzilem, jakie zmiany?

zdecydowana poprawa wyrazistosci, dokladniej wyrazniej slychac wszystko, wiecej szczegolow sie odslonilo, teraz dzwieki jakby wybrzmiewaja ;)) zmiany przedewszystkim w gornej czesci pasma,

naprawde polecam ta modyfikacje ;)) teraz moge powiedziec ze moja Diora gra conajmniej tak dobrze (jak nie lepiej) jak np Denon PMA-880R ktorego ma moj brat ;]

jeszcze raz napisze, że poprostu chce sie sluchac, zdumiewajace jak duze zmiany przynosi zmiana prowadzenia kilku sciezek... a najlepsze jest to ze widze w tym wzmacniaczu ogromne mozliwosci dalszych poprawek :D

Chciałem Ci oficjalnie podziękować Artuch za porady które tutaj udzielałeś przez ostatnie kilka dni ;) Myslę, że nie tylko ja i spagat z nich skorzystamy ale wielu poprawiając to dzieło polskich konstruktorów, mające jak widać w sobie duży potencjał ;))

Dzięki!

;)

Mam pytanie...

Czy istotna zmiane wnosi własnie wymiana tych małych kondów filtrujacych na zasilaniu przy STK ?

(C923, C917, C924, C916)

Jeśli tak, to czy wystarczy zwykły nowy elektrolit 10uF/63V, czy moze dac mały foliowiec 1uF/63 ?

Chodzi o to, iz mam juz dobrze pocynowane sciezki (ktore sie na dodatek nadruszuły) a tych punktach nie i chce tutaj na pewniaka.

Producent zaleca wartosci i typ jak w orginale ale chyba lepiej te foliowce tylko nie lutowalbym ich w stare miejsca a pod kondy glowne bazposrednio do ich nozek. Jak ten scalak odczuje roznice miedzy tymi dwoma typami to nie wiem - warto porownac. W kazdym badz razie raczej nic sie nie wzbudzi

Artuch

>Jak dzisiaj? Odsluchy czy dalsze grzebactwo?

A no dzisiaj musze skończyc elektronike do lampowca słuchawkowego więc nie da rady pogrzebac w Diorce, tylko odsłuch, muszę się przyzwyczaić do zmian, żeby odczuć te następne ;))

Wylutowałem te C923, C917, C924, C916 przy STK i jestem załamany.

Jedna kosc straszne sie grzeje - radiator mocno ciepły i słychac lekkie szumy.

Jednak sa to niezbedne kondensatory, zgodnie z aplikacja maja pewnie zapobiegac wzbudzeniom układów.

Nie polecam zostawiac tam tylko puste mjejsca, szczerze nawet jesli radiator sie nie nagrzewa, to moze rowniez dochodzic do małego wzbudzenia !!! Wlutowac chociaz foliowce.

A myslałem, ze bedzie tak dobrze. Chyba bede zmuszony wlutowac z tam te MKT 1uF Wimy.

żółwik

nie widziałem żeby ktoś tu proponował wywalenie tych kondów...

Artuch

żeby nie robić bałaganu, na początek chciałem odłączyć/zdemontować/wywalić to wyjście na kolumny B, bo tylko czyste stereo używam i koniec ;) czyli te przełączniki z boku (pod przyciskiem power) tez można wywalić, a co za tym idzie i to wyjście na słuchawki bo jak nie wyłącze kolumn to jaki sens uzywać słuchawek ;)) gdzie ciać ścieżki, co wylutować.....? poprostu dojśc ścieżkami gdzie się to rozdziela i tam przeciać? a te kable do włączników, pewnie trzeba coś na stałe zmostkować...?

da coś wogóle ta zmiana? czy dac sobie z tym akurat spokój ?

po drugie chciałem jedno wejście (AUX, CD..) zrobić aby omijało preampa, żeby od razu szło na potencjometr, a preampa zostawić jak jest narazie... można tak podciągnąć kable poprostu? tylko oczywiście wiem, że jak podlącze sygnal zo zmieniając przelacznikami wejścia to sygnał z powiedzmy AUX i tak popłunie , czyli wyłączanie źródła, odłaczanie go będzie sensowne...?

Odlaczenie wyjscia sluchawkowego - raczej proste

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Odnosnie likwidacji jednego z wyjsc glosnikowych to ok natomiast nie rezygnowalbym z przekaznika w obwodzie tego ktore zostanie bo jak pisalem chyba wczesniej jest on sprzezony rowniez z opoznieniem zalaczania glosnikow oraz zabezpieczeniem przeciazeniowym wyjscia . Przy okazji jesli przekaznik zostanie to mozna wylaczac zestaw glosnikowy w przypadku korzystania ze sluchawek ktore najlepiej napedzic nie koncowka mocy a osobnym wzmakiem.

dzięki, odcinam te słuchawki ;)) mam osobny wzmacniacz zewnętrzny (w sumie właśnie nad nim siedzę) więc to wyjście całkowicie niepotrzebne,

no tylko chciałbym odciąć te głośniki B, bo opuźnione załączanie i te zabiezpieczenia dla A muszą oczywiście zostać ;) narazie poprostu mam odciety jedynie dopływ sygnału z płytki do wyjść, i tyle...

nad tym loudness musze pomyśleć, bo odłączanie regulacji barw tonów to i tak można przyciskiem defeat więc niewiem czy specjalne odcinanie coś da...

to podciągnięcie jednego z wejść (AUX najlepiej) bezpośrednio do potka mnie napewno jeszcze interesuje,

hmmm... spagat nadal milczy, ciekawe czemu tyle czasu go nie ma...

Akurat w przypadku przerobki w wyjsciach glosnikowych to chyba sobie poradzisz bo to prosta elektryka. Musisz usunac ten przekaznik ktorego chcesz sie pozbyc ( rzut moneta) nastepnie wylutowac R823 lub 824 odpowiedni ktory jest z nim polaczony. Trudniejsza sprawa jest z polaczeniami stykow przekaznika bo jak wynika ze schematu odlaczaja one raczej "-" a "+" jest na stale lub realizuja polaczenie szeregowe a korzystniej oczywiscie byloby odlaczac "+" a "-" miec podlaczony bezposrednio do masy . Wynika z tego ze ktoregokolwiek z przekaznikow sie nie uzyje to trzeba porozlaczac wszystkie sciezki tak zeby sytuacja byla czysta i wtedy wpiac sie pod niego linia "+". Narysowalem ci dla latwienia ustawienie stykow.

Na tym rzucie druku sa zaznaczone jak dobrze widze jakies R i C. Czy w rzeczywistosci jest tam cos wlutowane?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz wklejam rysuneczek prowadzenia przewodow glosnikowych. Obydwa kanaly nalezy wykonac podobnie mimo ze jeden z nich ma blisko do przekaznikow. Przewody moga byc 1-1,5mm2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze raz drugi rys. Tam gdzie zolte kropki nalezy odciac mase od przekaznikow. Przewod "-" - bialy ulozyc zgodnie z rysunkiem , przeprowadzic na gore plytki przy polu lutowniczym przewodu "+" i dalej puscic obydwa skretka do przekaznika. Przewod "+" wpuscic w plytke przy przekazniku a nastepnie wyjsc nim na gniazda , "minusem" ominac przekaznik jak najblizej niego.

Jak Ci bardzo nie zalezy na regulacji barwy to mozesz z czystym sumieniem odlaczyc przewody zasilajace i sygnalowe (ze schematu wynika ze sa na zlaczkach) lub odciac sciezki doprowadzajace sygnal z IC103 do zlaczki. Spowoduje to tez odciazenie IC 103 co raczej przyniesie pozytywny efekt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak zawsze odwaliles kawal dobrej roboty ;) pewnie od soboty wezme sie za diorke znow, jeszcze koncze tego sluchawkowca, a chce miec go z glowy zanim wezme sie pozadnie za diore ;))

i jak zawsze nieomieszkam pochwalic sie zgrubsza zmianami w brzmieniu ;]

pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.