Skocz do zawartości
IGNORED

Diora WS 504 - poprawa parametrów i ...

spagat

Rekomendowane odpowiedzi

Podlaczenie ukladow wyjsciowych RC do masy- nalezy odciac sciezke dolaczajaca C525 i 526 do masy ukl.(zolte kreseczki- w lewym kanale patrzac na fotke miejsce ciecia jest ok ale w prawym nie widac dokladnie wiec trzeba zweryfikowac) i wykonac polaczenie cienkim kabelkiem jak na rysunku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

no rozumiem dwa pierwsze zdania, ale trzecie nie wydaje mi sie logiczne... ;)

wiec tak:

no nowa linia omija juz te rezystory R517-R520, a stara jest podlaczona tylko z kondow do tych rezytorow... to co z takiej nam linii? po zo zasilac rezystory ktore dalej nigdzie nie biegna....? jakby obwod przerwany... tzn biegna do kondow C505 C511, C506 C512 a dalej do masy....

Jak nigdzie nie biegna ! Biegna do girek scalaka gdzie potrzebne jest stabilne zasilanie i po to sa tam dolaczone jeszcze te kondki 100uF. Biorac zasilanie bezp. z kondow 10000uF korzystamy z nieco stabilniejszego napiecia niz biorac z nozek scalaka 12,14 gdzie na odcinkach przewodow 2x10000uF - 12 ,14 wystepuja spadki napiec spowodowane duzym pradem pobieranym do obciazenia

Nastepna sprawa - odciecie C 507 i 508 od sciezki masy i puszczenie do punktow centralnych osobnym przewodem ( ok. 0,5 mm2 lub nieco cienszym dobrej jakosci , jesli brak to zwyklasem)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przewod przenoszacy sygnal z ukladu mute na wejscie kanalu lewego nalezy puscic spodem plytki wzdluz mas a koncowki dolutowac do orginalnych pol lutowniczych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Jakby co to ja nadal obecny jestem.

Cały czas czekam na kondensatory, nie wiem czemu nie dojeżdżają? Nie chciałbym, ale pewnie będzie negatyw na allegro...

Podjąłem także decyzję, że nie zastosuję do stabilizacji LM'ów (właściwie to się jeszcze waham), trochę mało miejsca tam na to wszystko... Chyba poprzestanę na układach 78M15 i 79M15.

Co do wikliniarstwa, to właśnie zacząłem.

Polecam, niesamowita frajda - dłubanina na całego.

Ja u siebie zastosowałem srebrzankę fi 1mm, łatwa do formowania, nie jest zbyt mocno sprężysta i przede wszystkim nie wymaga długotrwałego nagrzewania i wysokiej temperatury (bezpieczniejsze dla druku).

Nie polecam prowadzenia srebrzanki idealnie przez środek druku (trudno zalutować i ciężko manewrować przy otworach montażowych na nóżki części).

W każdym razie, u mnie wygląda to tak.

Proszę o konstruktywna krytykę.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-18398-100009606 1203466285_thumb.jpg

post-18398-100009607 1203466285_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I teraz jak to wyglądało na początku.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-18398-100009604 1203466370_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś nie poszło. Przepraszam, miało być tak:

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-18398-100009601 1203466487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A. Jesli zrobisz mostek masy pomiedzy kanalami tak jak na Twoim zdjeciu czyli gora plytki to mozna zostawic orginalny kabelek polaczenia mute - we. lewego kanalu przypinajac go wzdluz mostka

W sumie te orginanalne stabilizatory +-15V nie sa az takie tragiczne . W tej lokalizacji we wzmacniaczu jako calosci wymiana na serie 78xx79xx czy LM-y to w chyba kwestia dobrego samopoczucia

Dzięki za słowa uznania.

Co do stabilizatorów to chciałbym zastosować coś lepszego, niż te tranzystory z tyloma elementami wokoło, może to być mniej zawodne.

Jeśli chodzi o robienie ludzików na rowerach, to nie myślałem o tym :), ale wszystko zależy od ilości nudy jaka może się wkraść w moje życie :).

Są różne sposoby o zrywania lakieru z druku, według mnie to problem jest zawsze jeden: dobry uchwyt.

Z doświadczenia wiem, że można to robić wkrętakiem, ale niewygodnie się go trzyma bo jest zbyt cienki.

Polecam coś co ma kształt długopisu, ołówka, ja robiłem to starą zużytą redisówką (nie ma zadziorów i dobry uchwyt kreślarski), z tego względu, bo druk na tej płytce jest dość delikatny i łatwo go odkleić.

Polecam także dobrze spiłowanego gwoździa w ołówku - też daje radę, ogólnie każdy musi sam zobaczyć co mu lepiej pasuje.

Pozdrawiam.

Jak na razie przymierzam się do tego psychicznie ;), a tak na serio to trochę mało czasu mam, dłubnę jutro wieczorem. Będzie widać - pojawią się fotki ;).

Pozdrawiam.

Ja narazie wyciąłem C113,114 (330pF) MON/EQ OUT i C115,116(330pF) TAPE REC. Gdy dokładniej przyjrzałem się płycie głównej zauważyłem, że kondy C505 C506 C511 C512 zamiast 100uF/63V są 100uF/50V oczywiście chińszczyzna jak większość wymienionych po jakiejś reanimacji tej 504'rki. Nawet niewiem co o tym sądzić...

Że na stanie nie miałem nic na szybką podmianę, tylko Panasonici FC 100uF/50V takie tez wmontowałem, zawsze to lepsza marka to i może większy zapas max voltarzu, szczególnie że wymiarowo jakoś większe...

Zmiana od razu odczuwalna, dźwięki troszke wyraźniejsze, góra cała sie poprawiła, wzmocniła, poprostu lepiej...

Jutro idę po srebrzankę i śladami spagat'a srobie modyfikację... ;)

Równiez posiadam owy wzmacniacz i mam w związku z tym pytania.

1. Na schemacie pod

Ukryta Zawartość

jakie mam zastosowac rezystory w sprzezeniu z koncwek mocy tak, aby wzmocnienie jej było o połowe mniejsze oraz zeby nie utraciła przy tym stabilnosci ?

2. Chodzi mi równiez o osobne zasilanie pod nogi 5 i 15 hybrydy.

Z noty układu STK wyczytałem, ze ta czesc odpowiada za calutkie zasilanie bloku niskosygnałowego w hybrydzie STK.

Czyli jest to układ, ktory najbardziej wpływa na brzmienie wzmacniacza i jego odpowiednie działanie.

Czy zastosowanie osobnych stabilizatorów np. 7824 i 7924 podłaczonym pod R517, R518, R519, R520 będzie dobrym rozwianiem ? Jakie wartosci tych oporów ?

Przedewszystkim czy takie napiecie NA PEWNO wystarczy, oraz nie spowoduje wzbudzen? Masy wszystkie beda oczywiscie połaczone :)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Opcja stabilizowanego zasilania stopnia napieciowego to nie glupi pomysl natomiast ograniczenie napiecia zasilania tego stopnia ogranicza rowniez jego maksymalne napiecie wyjsciowe a co za tym idzie max.napiecie wyjsciowe (na konc. 13) i moc wzmacniacza mocy jako calosci.Porownywalne jest to z zasileniem wzmacniacza w orginalnej aplikacji napieciem +-24V. Przy zastosowaniu odpowiedniej formy stabilizacji na konc. 5,15 nie spowoduje samo z siebie oscylacji .Problemem moze byc odpowiednie zainstalowanie tego ukladu pod wzgledem technicznym i elektrycznym.

Dzięki za rady.

Zmodyfikowałem układ zasilania symertycznego przedwzmacniaczy. Bedzie to stopień wstępny stabilizacji dla stabilizatorów LM 317 i LM337 lub 7815 i 7915. Z napięcia zasilajacego koncówki mocy (ok. 50V) do 24V.

Wystarczy zastosować poźniej wyzej wspomniane stabilizatory najlepjej LM317 i LM337.

Znacznie polepszyła sie jakosc dźwieku z przedwzmacniacza oraz ero przydzwieku.

Ukryta Zawartość

post-16483-100009311 1203771322_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ja dobrze rozumiem? Czy kolega wykonal przerobki jak na schemacie i zasilil pre napieciem jak na razie +-24V czy za tym sa juz gdzies umieszczone dodatkowe stabilizatory na +-15V?

Ja myslalem o czyms takim na bazie orginalu rowniez w sensie pojedynczego stopnia stabilizacji dla +-15V

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.